Kategoriat
Artikkelit

Sääntöjen selittämisen taito

Uusien lautapelien säännöt ovat yleisesti ottaen vaikeampia kuin perinteisten lautapelien. Kaikki osaavat pelata perinteisiä pelejä, niiden sääntöjä ei yksinkertaisesti tarvitse selittää. Uudet lautapelit ovat uusia ja outoja ja niiden säännöt on opetettava uusille pelaajille.

Sääntöjen selittäminen on taiteenlaji, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Varsinkin haastavampien pelien kohdalla tiedossa on katastrofi, jos kukaan ei osaa sääntöjä ja pelaajat haluavat päästä pelaamaan nopeasti. Esimerkiksi Puerto Ricon kaltaisia pelejä ei voi opetella nopeasti sääntökirjasta juuri ennen pelaamista. Pahimmassa tapauksessa huono selitys pilaa pelikokemuksen kaikilta ja saa pelaajat inhoamaan hyvää peliä.

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen. Sääntöjen opettaminen on taito, jonka voi oppia ja jossa kehittyy. Näillä ohjeilla pääsee alkuun ja kokemus tuo loput ajan mittaan. Kokeneiden lautapeliharrastajien keskuudessakin on monentasoisia selittäjiä, parempia ja huonompia.

Alkuvalmistelut

Mikäli mahdollista, varaudu etukäteen opettamaan säännöt. Helpompien pelien kohdalla riittää usein pelkkä sääntöjen lukeminen kerran tai pari, mutta jos peli on monimutkaisempi ja oma kokemus vähäistä, sääntöjen opetteluun kannattaa paneutua huolella. Opetteluun käytetty aika palkitaan miellyttävämpänä pelikokemuksena.

Hyvä tapa saada tuntumaa monimutkaiseen peliin on pelata sitä itsekseen muutaman kierroksen verran. Silloin näkee huomattavasti paremmin, kuinka pelin eri mekaniikat toimivat ja osaa tunnistaa hankalat kohdat, joiden selittämiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Testipelillä saattaa huomata myös mahdolliset puutteet säännöissä ja pystyy tarkistamaan oikean tulkinnan esimerkiksi BoardGameGeekistä. Mitä vaikeampi peli, sitä tärkeämpää etukäteisharjoittelu on.

Tärkeintä valmistautumisessa on saada pelistä niin hyvä käsitys, ettei joudu selittäessään turvautumaan jatkuvasti sääntökirjaan. Pelien sääntökirjat on yleensä suunniteltu opiskelun, ei opettamisen apuvälineiksi.

Yleisestä yksityiskohtaiseen

Säännöt kannattaa selittää siten, että pelaajilla pysyy mahdollisimman hyvä kokonaiskuva pelistä. Ensimmäisenä kannattaa tiivistää pelin idea ja tarkoitus parin lauseen tiivistelmäksi. Mikä on pelin tavoite ja kuinka siihen päästään? Puerto Ricon voisi tiivistää vaikkapa näin: “Pelin tavoitteena on rakentaa hieno siirtokunta uuteen maailmaan. Voittopisteitä tienataan rakentamalla kaupunkiin rakennuksia ja laivaamalla tuotteita vanhaan maailmaan.”

Seuraavan vaiheen tarkoitus on kertoa pelaajille, mitä pelissä tehdään. “Jokainen pelaaja valitsee vuorollaan jonkin roolin, jonka jokainen suorittaa. Roolin valitsija saa itselleen edun. Roolit ovat…” ja sitten käydään roolit läpi, mielellään loogisessa järjestyksessä. “Rakentajalla saa rakentaa, uudisraivaajalla plantaaseja, pormestarilla saa työläisiä rakennuksille ja plantaaseille, käsityöläinen tuottaa uusia tuotteita, kapteeni laivaa tuotteet vanhaan maailmaan, kauppias vaihtaa tuotteita rahaan ja kullanetsijä tuottaa valitsijalleen rahaa.”

Tämän vaiheen jälkeen pelaajilla pitäisi olla käsitys siitä, mikä on pelin tavoite ja kuinka siihen voi mahdollisesti päästä. Poikkeuksia ja pienimpiä yksityiskohtia ei kannata missään nimessä käsitellä vielä — Puerto Ricossa pelaajien ei tarvitse vielä välittää rakennuksien vaikutuksista. Poikkeukset käsitellään vasta aivan viimeisenä — jos silloinkaan. Monesti osan tarkimmista yksityiskohdista voi selittää kun ne tulevat vastaan pelin aikana.

Lopuksi kannattaa tarkistaa, että pelaajat ovat yhä kärryillä. Osa ei välitä ollakaan, vaan hyppäävät mieluummin pelaamaan kuin nyhjäävät sääntöjen parissa, osa taas haluaa tietää etukäteen mitä tekee. Kannattaa kuitenkin vastailla pelaajien kysymyksiin — mutta mieluiten vasta lopussa. Jos pelaaja kysyy kesken selityksen jotain yksityiskohtaista tai toiseen aiheeseen liittyvää, paras vastaus on “Palaan siihen myöhemmin”. Aiheesta toiseen poukkoilevaa selitystä on vaikea seurata.

On makuasia, haluaako selitykseen liittää strategiavinkkejä. Jotkut haluavat oppia kaiken itse, toisia vinkit eivät haittaa. Joissain peleissä tämä on kriittisempää kuin toisissa. Ensimmäinen peli kannattaa laskea suosiolla harjoituspeliksi ja tarvittaessa vaikka keskeyttää muutaman kierroksen jälkeen ja aloittaa uudestaan.

Jos säännöistä tulee epäselvyyttä pelin aikana eikä oikean ratkaisun etsiminen netistä saman tien ole mahdollista, kannattaa sopia tai äänestää jokin ratkaisu ja tarkistaa asia myöhemmin. Jos sääntöepäselvyys hyödyttää selvästi jotain pelaajaa tai sopua ei muuten synny, päätös kannattaa tehdä arpomalla.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *