Kategoriat
Peliarvostelut

Cacao

Helppo perhepeli Cacao päästää pelaajat viljelemään kaakaota viidakossa. Kaakaosato myydään ja tavoitteena on tietysti rikastua. Cacao on helppo perhepeliksi soveltuva laattojenasettelupeli.

Kaakao oli merkittävä hyötykasvi jo atsteekeille. Cacao on Lautapelit.fi:n ja Abacusspielen tuore julkaisu, jossa pelaajat viljelevät ja myyvät kaakaopuun hedelmiä Väli-Amerikan viidakoissa tavoitteenaan vaurastua. Pelin on suunnitellut Phil Walker-Harding, jonka ludografiasta löytyy suomalaisille tuttuja pelejä lähinnä kevyt filleri Sushi Go!

Cacao on selkeästi perhepeli. Laatikko on Carcassonne-kokoa ja pelin raskaus samaa luokkaa. Pelissä on sisältöä, mutta siirrot ovat melko yksinkertaisia.

Kaakaoviljelmiä viidakossa

Cacaon kansiPelissä on kahdenlaisia laattoja. Viidakkolaatat kuvaavat viidakosta löytyviä asioita: kaakaoviljelmiä, toreja, temppeleitä ja niin edelleen. Pelaajilla taas on työläislaattoja, joista jokaiseen on kuvattu neljä työntekijää. Työntekijät on jaettu laatan eri sivuille ja laatoista löytyy valikoimaa 1-1-1-1-mallista 1-3-0-0-malliin asti. Jokaisella pelaajalla on sama valikoima laattoja, mutta kerralla käytössä on kolme laattaa, joista voi valita.

Työntekijä- ja viidakkolaattoja pelataan laudalle siten, että ne muodostavat ruudukon, jossa joka toinen ruutu on viidakkoa ja joka toinen työläinen. Kahta työläistä ei siis saa koskaan pelata vierekkäin. Vuorollaan pelaaja lisää laudalle ensin yhden työläislaatan ja täydentää sitten viidakkoa, jos tarve vaatii. Viidakkoa saa täydentää silloin, kun laudalla on viidakkolaatalle paikka, jossa sen vieressä olisi kaksi työntekijälaattaa. Näin yhdellä työläislaatalla voi parhaimmillaan saada kaksi viidakkolaattaa laudalle.

Työntekijät ryhtyvät hommiin, kun vieressä on viidakkolaatta. Ne aktivoituvat kerran: joko heti pelattaessa, jos vieressä on viidakkolaatta, tai sitten kun viidakkolaatta pelataan, vaikka sitten toisen pelaajan vuorolla. Kun laatan pelaa, työntekijät saa aktivoida haluamassaan järjestyksessä: voi siis ensin kerätä satoa kaakaoviljelmiltä ja mennä sen jälkeen torille myymään hedelmät.

Laattoja. Kuva: Mikko Saari
Muutama siirto pelin alkuvaiheista. Oikean alanurkan työläislaattojen väliin kuuluu seuraavaksi pelata viidakkolaatta. Kuva: Mikko Saari

Monta tietä pisteisiin

Cacao tarjoaa muutaman erilaisen tavan kerätä rahaa eli pisteitä. Selkein on kaakaon tuottaminen: työläinen viljelmän vieressä tuottaa yhden hedelmän, joka varastoidaan pelilaudalle, kunnes työläinen torin vieressä myy hedelmän ja rahaa tulee. Ainoa vaiva tässä on se, että varastoon mahtuu kerralla vain viisi hedelmää, joten määrättömästi ei sovi varastoida.

Kaivokset tuottavat suoraan rahaa, temppelit taas pelin lopussa sille, jolla on temppelin vieressä eniten työläisiä. Vedenottopaikalla saa siirtää omalla laudalla olevaa vedenkantajaa eteenpäin radalla. Se on hieno idea, sillä pelin alussa vedenkantajan arvo on -10 – se siis haukkaa lopputuloksesta kymmenen pistettä pois. Tarmokkaalla vedenhankinnalla vedenkantajasta voi saada jopa 16 pistettä, mutta pienemmälläkin työllä kaverin saa melko neutraaliksi lopputuloksen kannalta.

Viimeinen viidakkolaattojen laji on auringonpalvontapaikka, josta saa aurinkomerkin. Merkki on yhden pisteen arvoinen, jos sen jättää käyttämättä, mutta käytettynä paljon arvokkaampi. Pelin lopussa viidakkolaatat loppuvat ja pari viimeistä kierrosta pelataan ilman niitä. Näillä kierroksilla voi käyttää aurinkomerkin ja pelata uuden laatan aikaisemmin pelaamansa laatan päälle, jolloin saa käyttää viereiset viidakkolaatat uudestaan. Tämä on jokseenkin aina parempi siirto kuin pelata työläislaatta pelialueen reunalle yhden tai kahden viidakkolaatan viereen, joten kevyt auringonpalvonta on paikallaan pelin aikana.

Pelaajan oma lauta. Kuva: Mikko Saari
Pelaajilla on omat ympyrälaudat kirjanpitoa varten. Kuva: Mikko Saari

Varakkain voittaa

Kun kaikki työläislaatat ovat laudalla, on lopullisen pisteenlaskun aika. Pelin aikana kerättyihin rahoihin lisätään tai vähennetään vedenkantajan pisteet ja pelilaudan temppelit käydään läpi: eniten työläisiä viereen pelannut vie suuremmat pisteet, kakkoseksi tullut saa vähemmän. Eniten rahaa eli pisteitä kerännyt voittaa.

Cacao on oikeastaan juuri sellaista luokkaa, mitä laatikon koon perusteella voisi aavistella: kevyt perhepeli, jonka pelaa melko nopeasti. Ei ihan filleri, mutta ei toisaalta sellainenkaan peli, jota varta vasten ryhtyisi pelaamaan. Peliharrastajille Cacao on aika kevyt, siirrot voivat tuntua aika suurelta osin melko ilmeisiltä. Toisaalta peli on ohi nopeimmillaan noin 20 minuutissa.

Peli löysikin paikkansa Spiel des Jahresin suosituslistalta – voittajaehdokkaaksi se ei sentään selvinnyt. Suomen Vuoden peli -kisailuihinkin voisi povata menestystä. Fiksua perhepeliä hakevien kannattaa Cacaota kokeilla.

Tyylikäs insertti. Kuva: Mikko Saari
Pelin insertti on vaikuttava. Tyhjät laattakehikot kannattaa säilyttää boksissa, niin osat pysyvät insertissä paikoillaan, eivätkä säännöt lerpata. Kuva: Mikko Saari

Faktat Cacaosta

Suunnittelija:

Julkaisija: Abacus, Lautapelit.fi (2015)

Mutkikkuus: Yksinkertainen peli, säännöt opettaa nopeasti – mutta muistakaa lukea se toinenkin lappu, kaikkia sääntöjä ei sääntökirjasta löydy.

Onnen vaikutus: Perhepelille sopiva taso. Taidolla pärjää, mutta tuurikin auttaa, jos saa hyviä viidakkolaattoja käyttöönsä.

Vuorovaikutus: Ei mitään ikävää. Hyvä viidakkolaatta tukitaan oitis ja viidakkolaattojen asettelussa pitää vähän miettiä, miten auttaa muita vähiten, mutta suoranaista kiusantekoa pelissä ei juurikaan voi tehdä.

Teema: Aika hutera teema olisi helposti korvattavissa oikeastaan millä tahansa muulla (renessanssi-Italiaa tai maanviljelystä, vaikkapa), mutta se ajaa asiansa.

Uudelleenpelattavuus: Omalla kohdalla pelikerrat jäänevät lopulta vähiin, vähän siitä riippuen, miten lapset tähän ihastuvat. Itse koen, että tässä painoluokassa kisaa vetävämpiäkin pelejä.

Kieliriippuvuus: Pelin osissa ei ole lainkaan tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4, peli toimii hyvin kaikilla eri pelaajamäärillä.

Kesto: 45 minuuttia, mutta kokeneet ja ripeät pelaajat läiskinevät tämän noin 20 minuuttiin.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Cacao”

Hei Mikko!
Mainitsit että tässä painoluokassa kisaa vetävämpiäkin pelejä. Voisitko suositella tällä hetkellä jotain mikä teillä toimii tässä painoluokassa. Kaikki perus perhepelit (Carcassonne, Mallorca, Splendor, Menolippu) käyty läpi. Tärkeää olisi että peli soveltuisi hyvin kolmelle pelaajalle ja ei ainakaan kovin suureltaosin olisi vieraskielinen. Ja haastavakin saa olla. Stone Age ja 7Wonders ovat olleet meille oikein sopivia. Kiitti !

Samarkand: Routes to Riches, San Juan (aika helposti suomennettavissa), Oregon, Europa Tour (10 Days in…), Trans Europa, Web of Power / China, Attika, Paris Connection, Pantheon, St. Petersburg, Kingdom Builder, Takenoko, La Boca, Castles of Mad King Ludwig… onhan näitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *