Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Dale of Merchants

Kotimainen Dale of Merchants on todella hyvä pakanrakennuspeli, jossa eläinkauppiaat kasaavat torikojujaan. Nopein torikojun pystyttäjä voittaa. Dale of Merchants eroaa paljon Dominionin peruskaavasta ja onkin oikein virkistävä ja taidolla tehty peli.

Dale of Merchants on kotimainen pakanrakennuspeli, joka onnistui keräämään Kickstarterissa riittävästi rahoitusta tullakseen julkaistuksi. Hyvä niin, sillä peli on yksi vuoden parhaita peliuutuuksia – eikä vain kotimaisista peleistä.

Pelaajat ovat kauppiaita, jotka rakentavat torikojujaan. Ensimmäisenä tasan kahdeksan pinoa torikojuunsa kasaan saanut pelaaja vie voiton, ilman sen kummempaa pisteenlaskua. Peli rikkoo muutenkin pakanrakennuspelien totuttuja käytäntöjä ja on kaukana Dominion-kloonista.

Laatikon sisällä

Eläinkauppiaiden valtakunta

Dale of Merchantsin kansi

Pelin kortit jakautuvat kuuteen eri eläinlajiin. Jokaisella eläimellä on omat piirteensä: pandat muokkaavat kauppapaikkaa, kameleontit kopioivat muita kortteja, oselotit ovat kaoottisia, pesukarhut kiusantekijöitä, oravat säästäväisiä ja papukaijat venkslaavat käsikortteja. Jokaiseen peliin valitaan vain osa eläinlajeista, joten pelin luonnekin vaihtelee riippuen siitä, mitkä eläimet ovat mukana. Mukaan valittavien eläinlajien määrä auttaa myös skaalaamaan pakan sopivan kokoiseksi eri pelaajamäärille.

Vuorollaan pelaaja voi tehdä yhden toiminnon: pelata kortin, ostaa kortin, rakentaa kojua tai heittää kortteja pois kädestään. Sitten nostetaan käsikortit takaisin viiteen, mutta ei heitetä käyttämättömiä kortteja pois kuten Dominionissa.

Korteilla on hinta yhdestä viiteen ja se on samalla myös kortin raha-arvo. Arvokkaat kortit ovat siis hintansa arvoisia, sillä ne ovat paitsi tehokkaita, myös käypää rahaa. Kortteja ostetaan viiden kortin jonosta, jota täydennetään pakasta. Reiluuden nimissä jonon ensimmäisen kortin saa ilman lisämaksua, mutta seuraavasta menee yksi raha lisää, kolmannesta kaksi, neljännestä kolme ja viidennestä neljä. Ostetut kortit saa suoraan käteensä ja käyttöön jo seuraavalla vuorolla.

Kojua rakentamalla voittaa. Kojuun pelataan kahdeksan pinoa, joista jokaisessa on vain yhden värin eläinkortteja. Ensimmäisen kojun korttien summan on oltava tasan yksi, seuraavan tasan kaksi ja niin edelleen – pelissä on toki paljon kortteja, joilla voi kiertää näitä sääntöjä.

Korttien pelaaminen antaa mahdollisuuden tehdä jäynää muille pelaajille tai edistää omaa peliään. Tarjolla on monenlaista: edullisempia kauppoja, oman pakan kanssa puljaamista, korttien tuhoamista pakasta, korttien haalimista pakkaan, huonojen korttien antamista muille ja niin edelleen.

Myynnissä olevia kortteja torilaudalla. Kuva: Mikko Saari
Myynnissä olevia kortteja torilaudalla. Kuva: Mikko Saari

Nopea ja notkea peli

Dale of Merchants etenee mukavan ripeästi. Pisteenlaskussa on äkkikuolema, eli peli päättyy heti, kun joku saa tehtyä kahdeksannen pinon kojuunsa. Pisteitä ei tarvitse laskea, voittaja on heti selvillä. Pelit ovat usein jännittäviä. Alussa on varaa jäädä vähän jälkeen, loppua kohden saa usein kirittyä hyvin ja pelit ovat usein jännittäviä. Ei ole aivan kerran tai kaksi, kun voitto on jäänyt yhdestä vuorosta kiinni.

Pelissä on toisaalta pakanrakennuspelien tuttuja piirteitä, mutta toisaalta se tuntuu raikkaasti erilaiselta kuin Dominion tai Star Realms. Se, että ostetut kortit tulevat heti käteen ja erillisiä raha- tai pistekortteja ei ole, tekee pelaamisesta mielenkiintoista: jokainen kortti pakassa on merkityksellinen ja toimii moneen tarkoitukseen. Yksi mielenkiintoinen kysymys onkin, mitä kortteja raaskii pistää kojuun eli pois pakasta.

Dale of Merchants on lisäksi armollinen aloittelijoille. Jos ei ole mitään aavistusta siitä, mitä pitäisi tehdä, jokaisesta kortista voi olla hyötyä, eli ostamalla sattumanvaraisia kortteja pääsee eteenpäin. Hyvin valituilla korteilla saa toki rakenneltua parhaimmillaan todella herkullisia korttiyhdistelmiä, etenkin jos mukana ovat kortteja kloonaavat kameleontit.

Dale of Merchantsin kortteja.
Sekalainen valikoima Dale of Merchantsin kortteja. Kuva: Mikko Saari

Vuoden valopilkku

Itse sain pelistä print-n-play-version testattavaksi jo kesällä ja se nousi nopeasti suosikkipelieni joukkoon. Peliä jaksaa pelata kerta toisensa jälkeen. Se toimii hienosti eri pelaajamäärillä. Kaksinpeli on nopea ja pidän siitä, että pienempi eläinvalikoima – vain kolme eläintä – antaa enemmän mahdollisuuksia säätää pelikokemusta valitsemalla haluamansa eläimet mukaan. Nelinpelikin toimii toki hyvin.

Dale of Merchants on kirkkaasti vuoden parhaita uutuuksia ilman mitään Suomi-lisää. Ainoa, mitä peli kaipaa, on lisää eläinpakkoja tuomaan vaihtelua, ja siinä auttoi Dale of Merchants 2.

Dale of Merchantsin noppa. Kuva: Mikko Saari
Pelissä on tyylikäs ja tunnelmaan sopiva noppa. Kuva: Mikko Saari

Dale of Merchants 2

Dale of Merchants 2:n kansi

Ykkösosa kävi sen verran hyvin kaupaksi, että peli sai jatkoa vuonna 2016. Pelin fanina oli hauska huomata hyppäys suosiossa: molemmilla peleillä oli Kickstarterissa sama 14 000 dollarin tavoite, mutta siinä missä ykkösosa sai kokoon vain 20 000 dollaria, kakkonen keräsi rahoitusta 72 000 dollaria. Yli tuhat ihmistä valitsi palkkiokseen paketin, joka sisälsi myös ykkösosan.

Toimivaa kaavaa ei rikota. Dale of Merchants 2 on puitteiltaan kopio ykkösosasta. Eläinpakat ovat kuitenkin erilaisia, mikä tarkoittaa uudenlaisia haasteita. Varsinaista hyppäystä monimutkaisuudessa en erityisemmin huomaa, kakkonen ei ole sen vaikeampi kuin ykkösosa (ykkösen kameleontit ovat edelleen sääntöjen puolesta mutkikkain pakka).

Jos hankkii vain yhden pelin, on aika sama, kumman omistaa: kummastakin saa aikaiseksi mainiot pelit. Oikea ratkaisu on kuitenkin hankkia molemmat: silloin nelinpeleihinkin saa runsaammin vaihtelua, kun eri eläinlajeja on 12. Erilaisten nelinpelisettien määrä räjähtää kuudesta liki 800:aan.

Jos haluat interaktiota, otat ykkösestä pesukarhut ja kakkosesta kääpiökrokotiilit. Jos haluat kikkailla, ykkösestä kameleontit ja kakkosesta pöllöt. Helppoon peliin ykkösestä pandat, oravat ja kakkosesta fennekit. Hulluihin peleihin kameleontit, oselotit ja kakkosesta tiikerihillerit. Vaihtoehtoja riittää.

Systematic Eurasian Beavers

Euroopanmajavat ovat erillinen promopakka, jossa on yksi eläinpakka lisää. Euroopanmajavat ovat suunnittelevaista väkeä: kaikki pakan kortit toimivat siten, että kortti jää pöytään, kunnes joku tietty ehto täyttyy, jolloin kortti aktivoituu ja tekee jotain hyödyllistä. Omaperäinen pakka erottuu muista mukavasti.

Promopakkaa jaettiin Kickstarter-kampanjassa kaupanpäällisinä. Jos meni ohi, sitä saa ainakin suoraan Snowdale Designiltä.

Systematic Eurasian Beavers

Dale of Merchants Collection

Collection on iso laatikko, joka sekä toimii säilytysratkaisuna kaikille Dale of Merchants -peleille että tarjoaa runsaasti lisäpelattavaa.

Collection esittelee kahdeksan uutta eläinkansaa ja lisäksi hahmokortit, jotka antavat pelaajille yksilöllisiä kykyjä. Näillä korteilla saa räjäytettyä erilaisten yhdistelmien lukumäärän melkoisiin mittoihin, hahmokortteja kun on 55 erilaista. Osa muuttaa peliä vähän, osa taas tekee hyvinkin radikaaleja muutoksia. Hahmokortit on jaettu kolmeen eri tasoon niiden toimintojen monimutkaisuuden mukaan, joten valikoimalla tietyltä tasolta saa halutessaan rajattua korttien vaikutuksia miedommiksi.

Lisäksi mukana tulee ansakortteja, joilla saa kasvatettua vuorovaikutusta. Ansakortteja pelataan toisen pelaajan poistopakkaan ja jos nostaa toisen pelaajan ansakortin, tapahtuu jotain ikävää.

Boksi on suunniteltu tuleva Dale of Merchants 3 huomioiden, joten tilaa on mukavasti, myös muovitetuille korteille. Boksi on käytännöllinen varastointikeino, jos onkin hankalampi kuljetettava – mutta matkoja varten voi sitten pakata jonkun valikoiman eläinkansoja aikaisempien osien pienempään boksiin. Dale of Merchants Collectionia on helppo suositella Dale of Merchantsin faneille: kyllähän peli paranee, kun uusia eläinkansoja lisätään peliin ja vaihtelun määrä kasvaa.

Dale of Merchants Collectionin kansi

Dale of Merchants 3

Dale of Merchants 3:n kansi

Sarjan neljäs osa eli Dale of Merchants 3 on samanlainen pikkuboksi kuin ykkönen ja kakkonen. Se lisää kuusi uutta eläinkansaa tuomaan vaihtelua ja edeltäjiensä tavoin itsenäinen kokonaisuus, joka toimii ilman sarjan muita osia. Aloittaa voi siis mistä tahansa jotakuinkin yhtä hyvin.

Sami Laakso on jälleen kerran onnistunut luomaan oivallisen sekoituksen eläinpakkoja. Mukana on helpompia ja leppoisampia, mutta myös haastavampia, monimutkaisempia ja ilkeämpiä pakkoja.

Pelkästään Dale of Merchants 3:lla pelattaessa vaihtelua on tarjolla vähemmän, mutta kun kaikki aikaisemmat osat yhdistää yhdeksi isoksi kokonaisuudeksi, saa huikean valikoiman erilaisia pelikokemuksia ja mahdollisuuden pelata peliä hyvinkin erilaisin tunnelmin. Dale of Merchants Collection on tehty Dale of Merchants 3 huomioiden, kolmosboksin eläinkansoille on tila ja jakajat ja muut jo mukana Collectionissa.

Dale of Merchants 3 on parhaillaan Kickstarterissa keräämässä rahoitusta. Sain Sami Laaksolta ennakkokappaleen, jolla testata kolmosta ennen julkaisua, mutta olin ensimmäisten ostajien joukossa kun Kickstarter-kampanja aukesi. Rahoitus varmistui muutamassa tunnissa, joten peli tullaan julkaisemaan.

Sami Laakson haastattelu

Jos olet kiinnostunut lukemaan Dale of Merchantsin taustasta, haastattelimme suunnittelija ja julkaisija Sami Laaksoa toukokuussa 2017.

50 pelikertaa myöhemmin

Tuntemukseni Dale of Merchantsia kohtaan ovat vaihdelleet. Peli teki innostavan alkuvaikutuksen, mutta hiipui jossain kohtaa suosiosta – suunnilleen siinä main, kun olisi pitänyt nähdä vaivaa ja askarrella Dale of Merchants 2 suomeksi, jotta sitä olisi voinut kotona pelata.

No, se asia ratkesi luonnostaan sillä, että peliseura oppi englantia tarpeeksi, ja Collectionin saapuminen viimeistään innosti taas pelien pariin. Nostinkin Dale of Merchantsin kakkossijalle vuonna 2019 parhaiden pakanrakennuspelien listalle.

Collection ei ole ollut ihan täysosuma. Hahmokorteilla pelaamista olemme kokeilleet, mutta vaihtelevalla menestyksellä. Toisinaan hahmot ovat tehokkaita, toisinaan vähän yhdentekeviä, mutta aika usein pelin hyvää flow’ta häiritseviä (sama vika vaivaa myös kelloa pyöritteleviä eläinkansoja). Ansakortit ovat jääneet täysin käyttämättä. Uudet eläinkansat ja näppärä laatikko tekevät kuitenkin Collectionistakin nappiostoksen, mutta jättäisin sen ehdottomasti kolmanneksi hankinnaksi ykkösen ja kakkosen jälkeen.

Odotukset Dale of Merchants 3:sta kohtaan ovat korkealla! (Päivitys 6.5.2020: Odotukset toteutuivat! Kolmonen on testauksen perusteella erinomainen lisä sarjaan.)

Faktat Dale of Merchantsista

Suunnittelija:

Julkaisija: Snowdale Design (2015, 2016, 2019, 2020)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset; korttien vuorovaikutuksissa on muutama kiperämpi kohta, mutta ei mitään kovin monimutkaista.

Onnen vaikutus: Korttipelissä on aina tuuria mukana, mutta mistään tuuripelistä ei ole kyse. Vaikka peli onkin aloittelijoille armelias, taitavampi pelaaja voittaa useammin.

Vuorovaikutus: Riippuu mukaan valituista eläinkansoista. Joillain kansoilla pääsee tekemään kiusaa muille pelaajille, toiset lisäävät ystävällisempää vuorovaikutusta, osa taas mahdollistaa yksinäisemmän puurtamisen. Etenkin jatko-osien kanssa on helppo muotoilla pelikokemus mieleisekseen valitsemalla sopivat pakat mukaan peliin.

Teema: Eläinaihe on söpö ja korttien kuvitus on todella tyylikästä. Teeman puolesta toimii siis hienosti.

Uudelleenpelattavuus: Toimii, tätä jaksaa pelata kerta toisensa jälkeen, etenkin kun eläinlajeja ja pelin luonnetta voi vähän vaihdella. Lisäosat tuovat rutkasti lisää vaihtelua ja ovat pidemmän päälle välttämättömiä.

Kieliriippuvuus: Korteissa on melko paljon tekstiä, eli englantia on hyvä osata. Monissa pakanrakennuspeleissä on helppo pelata tarvittaessa avoimin kortein, tässä se onnistuu heikommin.

Pelaajamäärä: 2–4, toimii hyvin eri pelaajamäärillä.

Pituus: 20–40 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

33 vastausta aiheeseen “Dale of Merchants”

Saako tätä tällä hetkellä mistään? Ois mukava hankkia jouluksi pelipöytään.

Erittäin mielenkiintoisen kuuloinen peli, joten kysymys kuuluu, osaatko sanoa mistä tätä peliä voisi hankkia ja minkä hintainen se on?

Noin 24–25 euroa, ja tulee varmasti ihan yleiseen pelikauppajakeluun, kunhan ehtii. Just nyt Poromagiasta, näkyi olevan Fantasiapeleihin tulossa ja Lautapelit.fi:kin myynee, kunhan ehtii.

Peli on siis saapunut Kickstarter-tukijoille tällä viikolla ja tulee kauppoihin yleisemmin lähiaikoina.

Kiitos mainiosti arvostelusta. Arvostan.

Peliä saa tosiaan Poromagiasta (varastossa), Fantasiapeleiltä (ennakko) Lautapelit.fi:stä (tulossa) sekä meidän nettisivuiltamme (varastossa). Pelikauppojen linkit löytyy kätevästi arvostelun alta ennen kommentteja. Mistä tahansa edellämainituista ostettaessa pelin pitäisi saapua helposti ennen joulua.

Juuri katsellut pidempäänkin sopivaa peliä jouluksi porukalla pelattavaksi. Tämä kyllä vaikuttaa erittäin lupaavalta!

Ainoana miinuksena pelaajamäärä eli maks. 4. Onko tietoa onko tuota mitenkään laajennettavissa useampaan (6:n)?

Hyvä arvostelu. Jäin ihmettelemään miksi ohjeet ovat vain englanniksi. Ehkä sen takia, että kortit ovat englanniksi.
Ilokseni kuitenkin huomasin, että pelintekijän nettisivuilla oli suomenkieliset ohjeet ladattavissa. Poika ei osaa vielä riittävän hyvin englantia, joten tämä helpottaa paljon jos/kun peli joskus hankitaan.

Shalo, viisinpeli tarvitsisi toisen kappaleen peliä, jotta roska- ja aloituskortteja riittäisi jokaiselle pelaajalle. Muitakin kortteja pitäisi kai olla vähän enemmän, tai sitten viisinpeliä pitäisi pelata pienempään määrään kojupinoja. Teoriassa kai sekoittamalla kaksi pakkaa yhteen voisi pelata kahdeksaan pelaajaan asti, mutta ei se kyllä peliä parantaisi.

Jussi, peli on tosiaan julkaistu vain englanniksi, säännöistä tosiaan löytyy jonkin verran käännöksiä. Minulla on ollut tästä suomennetut kortit käytössä, ensin paperilaput korttimuoveissa -tekniikalla ja sitten kun sain Kickstarter-kampanjasta print-n-play-tiedostot, niin itse suomennetuilla korteilla. Korteissa on sen verran paljon tekstiä, että kielitaidottomien kanssa on vähän hankala pelata. Olisi mukava, jos joku pelin suomeksikin julkaisi, muuten tämä toimii lastenkin kanssa (8+ on minusta ihan hyvä ikäsuositus) ihan mukavasti.

Toinen toivomus myös täältä suomenkielisestä julkaisusta! Tätä olisi kiva päästä pelaamaan lasten kanssa, kuvitus ja peli-idea on juuri sopiva.

Kiitos Mikko vastauksesta ja vinkeistä!

Täältä löytyisi myös kannatusta suomenkieliselle versiolle! Mielestäni hieman huono ratkaisu jättää julkaisematta suomeksi – etenkin, mikäli ei ole suunnitelmissakaan – ottaen huomioon pelin kevyempi luonne. Mikäli olisi oikeasti raskaampi harrastajille suunnattu peli, niin näkisin ihan ymmärrettävänä. DoM:ille uskon kuitenkin, että voisi löytyä enemmänkin kysyntää lapsiperheidenkin puolesta ihan kotimaan markkinoilla…. *wink & wish*

Vaan kokeillaan nyt ainakin alkuun näin yhdellä saatavilla olevalla setillä! Olisiko Mikolla ollut mahdoton laittaa jakoon nuo sinun väsäämäsi suomennokset, niin ei tarvitsisi tehdä samaa työtä moneen kertaan..? :)

Minä ymmärrän kyllä bisnesnäkökulman, suomenkieliset markkinat ovat aika pienet ja epävarmat.

Suomennetut korttikuvat löytyy kyllä, mutta ilman Samin lupaa en voi niitä jakaa kenellekään.

Voit Mikko jakaa suomennetut kortit henkilökohtaisesti. Pelin saaminen julkisesti täysin suomeksi pudottaa mahdollisten julkaisijoiden halua printata peli kotimaisille markkinoille.

Pelin julkaiseminen oli ennenkaikkea mahdollista Kickstarterin ansiosta. Tukijoista noin kymmenen prosenttia oli suomalaisia. Sillä määrällä en olisi vielä voinut peliä printata. Suomenkielisen version julkaiseminen vaatii yhteistyötä tahon kanssa, jolla on hyvät kontaktit Suomen markkinoilla. Tämä on vielä avoinna.

Kiitokset Sami ja Mikko pikaisista vastauksista!

Joo tuon kickstarterin suhteen asian ymmärsinkin, mutta jostain olin ainakin lukevinani, että ei ole suunnitelmissakaan suomeksi julkaista, mikä itseäniihmetytti. Ja joo toki nämä kotomaan markkinat ovat varmasti pienet kaikesta huolimatta, mutta toivotaan, että niidenkin osalta tuo yhteistyökuvio toteutuisi.

Joka tapauksessa erittäin lupaavan ja laadukkaan oloinen peli kyllä! Yksi lähti jo tilaukseen, myöhemmin mahdollisesti toinenkin. Olisiko Samilta saanut vielä suoraa kommenttia tuohon kahden pelin yhdistämiseen suuremman pelaajamäärän mahdollistamiseksi?

Ja mikäli Mikko voisi sähköpostiini shaloah@gmail.com nuo suomennokset lähettää, niin olen äärimmäisen kiitollinen. :)

Mikään ei varsinaisesti estä pelin pelaamista isommalla porukalla, jos yhdistää kaksi peliä. Täten saa tarpeeksi kortteja jokaiselle. Samat pelin valmistelusäännöt pätevät. Peliin siis muukaan pelaajamäärä + 1 pakkaa. Suosittelen kuitenkin lisäämään tällöin myös junkin/roskan määrää aloituspakassa, jotta jokaisella on jotain, mistä hankkiutua eroon. Mieluusti ainakin 5 junkkia.

Suuresta kasasta ykköseläinkortteja haluaa tuossa tapauksessa mahdollisesti myös eroon, joka onnistuu samoilla junkinpoistokorteilla. Niissä ei ole eroteltu, mikä kortti tulee hylätä.

Hei, ottaisin mielelläni myös sähköpostiin nuo suomennetut korttikuvat, jotta kielitaito ei ole esteenä peliin osallistumiseen. kimmo.laitala @ saunalahti.fi

Minäkin ottaisin nuo suomennetut korttikuvat, niin tulisi ostettua tuo pelikin jouluksi :) Kiittäen Mikolle loistavasta työstä mitä olet tänne tehnyt!

Hei! Minäkin ottaisin suomennetut korttikuvat sähköpostiini ! Menen jouluksi veljeni perheelle jossa on 10 ja 12 vuotiaat tytöt. Tämä toimisi hyvin !

sähköposti:
visualperson84@gmail.com

Kiitos vielä vaivannäöstä!

Hei! Peli onkin jo hankittuna pukinkonttiin ja vaikuttaa mielenkiintoiselta. Olisin myös iloinen, jos voisin saada suomennokset sähköpostiin. Kiitokset!

Peli testattu, ja oli tämä positiivinen yllätys. 10-vuotias tytär piti kovasti ja yhdessä pystyy hieman englantiakin oppimaan eli ei haitannut kielikään.

Propsit tekijälle, laatukamaa

Hei!
Vaikka asia lieneekin smelvä, kysyn silti: Pelaatteko Lucky Oselottien Charm-korttia siten, että jos sen tekniikkatoiminnolla pakasta nostettu kortti osuu ja rakennatte sillä kojun, voitte vielä normaalisti jatkaa vuoroanne ja esim. rakentaa toisen kojun vuoronne päätteeksi? Näin meidän peliporukassa on toimittu, koska Charm-korttihan sisältää tuon + -merkin myös.

Minäkin ottaisin mielellään vastaan suomenkieliset säännöt niin menisi nuorempienkin sisarusten kanssa.

Ei jäänyt, poistin sen tarkoituksella. Suomennoksen pitäisi jo olla sähköpostissasi, jos ei näy vilkaise spämmilaatikon puolelle.

Kysymys Market Discovery-kortista: Kortin jälkimmäisessä lauseessa sanotaan “You may throw away 1 card from the market deck once in your turn”

Tarkoitetaanko tällä sitä, että voin katsoa koko toripakan läpi ja poistaa yhden (aikamoinen etu) vai sitä, että voin vuoroni lopussa, mahdollisen ostoni jälkeen, “hylätä” yhden pakasta torille nousevan kortin vai kenties jotain muuta?

Jos sinulla on Market Discovery kädessä, voit vuorosi aikana koska tahansa näyttää kortin ja heittää toripakan päältä kortin poistopakkaan. Sinun ei tarvitse pelata Market Discoveryä voidaksesi käyttää tätä kykyä.

Hei! Pelikaverien kanssa oli erimielisyyttä Nostalgic Item kortin kyvystä: Ymmärsin, että “any single card from it [discard pile]” tarkoittaisi mitä tahansa korttia, eli jos olisin rakentamassa seitsemättä pinoa tämän kortin kanssa niin voisin käyttää myös muiden eläinsettien neloskortteja? Toiset meinasivat, että poistopinosta nostettava kortti pitäisi kuitenkin olla orava-kortti niin kuin Nostalgic Item, mutta eihän siitä sitten juuri olisi mitään iloa? He meinasivat, että vain Empty Chest kortilla pinoa rakentaessa saa “sotkea lajeja”. Osaatteko selventää asiaa?

Jos Mikolla on vielä ketju seurannassa ja suomenkieliset korttikuvat Dale of Merchantsiin ovat saatavilla niin ottaisin ne mielelläni sähköpostiini.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *