Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Hanabi

“Hanabi” on  japania ja tarkoittaa ilotulitusta. Hanabi puolestaan on vuoden 2013 erittäin yllättävä Spiel des Jahres -voittaja: se on korttipeli ja yhteistyöpeli. Tällaista voittajaa ei Spiel des Jahresissa ole vielä nähtykään. Erikoinen peli ei varmastikaan osu joka makuun, mutta on sen verran ovela, että sitä kannattaa kokeilla ainakin kerran.

Competo julkaisi pelin suomeksi 2014.

Pelin idea

Hanabin kansiPelin pakassa on viittä väriä ja numerot 1–5 joka värissä. Näitä kortteja olisi tarkoitus saada pelattua pöytään kasvavassa numerojärjestyksessä väreittäin. Sehän olisi helppoa, jos vain näkisi omat korttinsa. Omista korteistaan saa kuitenkin tuijottaa vain selkäpuolta. Muiden kortit sen sijaan ovat näkyvillä.

Luonnollisesti suut on pidettävä kiinni. Toisten pelaajien antamien vihjeiden varassa peli on ratkaistava, mutta vihjeiden antaminen on tiukasti säänneltyä. Toisen pelaajan kädestä voi paljastaa värin tai numeron, mutta silloin on osoitettava kaikki ehdot täyttävät kortit. “Tämä, tämä ja tämä ovat punaisia”, “tämä ja tämä ovat kakkosia”.

Vihjeiden antaminen maksaa. Pelaajilla on pelin alussa kahdeksan sinistä merkkiä ja vihjeen antaminen maksaa yhden merkin. Kun merkit ovat loppu, vihjeitä ei saa kertoa. Heittämällä kortin kädestä poistopakkaan saa takaisin yhden vihjemerkin.

Virheellisesti pelatuista korteista saa punaisen merkin. Peli päättyy tappioon, jos pelaajille kertyy kolme punaista merkkiä. Muuten peli päättyy joko täydelliseen suoritukseen tai pakan loppumiseen, jolloin pisteitä kertyy pinojen päällimmäisten korttien arvon mukaan. Näin on helppo vertailla, miten hyvin pärjättiin.

Ajatustenlukua

Menestys pelissä edellyttää ajatustenlukua ja kenties hieman pelikäytäntöjen muodostumista. Hanabi on siitä metka yhteistyöpeli, ettei siinä yhden pelaajan ole mahdollista määräillä, miten peliä pelataan. Jokaisen on ajateltava ihan itse ja jokaisella on eri informaatio tarjolla.

Pelin uudelleenpelattavuus herättää hieman arvelua, mutta eiköhän Hanabista saa hupia koko sen kympin edestä, mitä peli maksaa. Pelin ratkaiseminen kun ei ole mitenkään helppoa. Jos peruspeli tuntuu liian helpolta, peliin voi lisätä jokerikortit, jotka vaikeuttavat asiaa. Lisäksi vaihtelua saa heti, kun yksikin pelaajista vaihtuu. Samalla peliporukalla peliä tahkoten voisin kuvitella, että kyllästyminen saattaa iskeä, mutta jos pelaajat vaihtuvat, ongelmaa tuskin on.

Hanabi on päättely- ja yhteistyöpeliksi joka tapauksessa sen verran ovela tapaus, että jos aihepiiri kiinnostaa, peliin kannattaa tutustua. Perhepeliksi ja satunnaiseen pelailuun Hanabi voi tosin olla hivenen raskas henkisesti, mutta se on ehkä enemmän pelaajien luonne- kuin kokemuskysymys.

Abacus julkaisi pelin pienessä ja edullisessa pahvilaatikossa. Se on erinomaisen kätevä ratkaisu. Competo on päätynyt paljon isompaan peltilaatikkoon, jossa tulee toki kätevät korttitelineet. Hintakin on kuitenkin samalla pompannut kympistä noin 30 euroon, eikä peli – joka on lopulta pieni korttipeli – kulje enää mukana yhtä kätevästi.

Hanabin kortit. Kuva: Henk Rolleman / BGG
Hanabin kortit ja saksalaisen laitoksen pieni laatikko. Kuva: Henk Rolleman / BGG

Faktat Hanabista

Suunnittelija:

Julkaisija: Cocktail Games (2011), Abacus (2012), R&R Games (2013), Competo (2014)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat yksinkertaiset, mutta hyvin pelaaminen on asia erikseen.

Onnen vaikutus: Tuurilla on jonkin verran merkitystä siinä, miten helppo tai vaikea peli on, mutta yhteistyöpelissä sillä ei ole paljon merkitystä.

Vuorovaikutus: Pelaajien on tehtävä saumatonta yhteistyötä.

Teema: Ilotulitusteemalla ei ole oikeastaan mitään merkitystä pelille.

Uudelleenpelattavuus: Pelitekniikassa riittää hiottavaa, joten uudelleenpeluuarvoa riittää varmasti pelin hinnan edestä.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa sääntöjä lukuunottamatta.

Pelaajamäärä: 2–5.

Pituus: 20–30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

5 vastausta aiheeseen “Hanabi”

Juuri tuo seikka, että kaikkien on todellakin vastattava itse omista päätöksistä, on mukava. Yleensä en pidä yhteistyöpeleistä, mutta tämän kohdalla ensivaikutelma on erittäin lupaava.

Noita vihjemerkkejä on mielestäni käytössä kahdeksan.

Täytyy vielä kommentoida, että kuten Aki sanoikin jo ,niin tässä ollaan kyllä ratkaistu tiimityöpelien yleinen ongelma tosi hienosti. Kaikkien pelaajien on aidosti oltava mukana pelissä eikä kukaan pääse peliä dominoimaan

Olen pelannut livenä ja verkossa (boardgamearena) satoja pelikertoja, ja yhä peli vain jaksaa kiinnostaa, koska yksi läpi mennyt peli ei takaa, että seuraava menisi samallakaan porukalla läpi.

Opin verkkopelistä muutaman konvention, jotka olen onnistuneesti opettanut livepelikavereillekin. Olennaisin näistä on se, että kaikki laittavat uusimmat kortit käteensä aina esim. vasempaan reunaan ja kortteja poistetaan vastaavasti oikeasta reunasta. Täten kaikilla on mahdollisuus seurata, mikä kortti kenelläkin on seuraavaksi poistossa. Vastaavasti uusin kortti on yleensä pelattavin, ja se pyritään ensisijaisesti neuvomaan & pelaamaam.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *