Kategoriat
Peliarvostelut

Hollywood

Hollywood on ilmestynyt harvinaisen monella nimellä. Ensimmäinen saksalainen laitos vuodelta 2000 oli Hasbron julkaisema Traumfabrik, toinen painos 2001 taas Fabrik der Träume. Vuonna 2006 ilmestyi englanniksi Überplayn Hollywood Blockbuster ja vuonna 2009 Filosofian Dream Factory. Tämä pohjoismainen Hollywood perustuu tähän viimeisimpään laitokseen.

Hollywood on Reiner Knizian suunnittelema huutokauppapeli, jossa pelaajat yrittävät kehitellä mahdollisimman menestyviä elokuvia. Peli yhdistelee näppärästi mekaanisesti toimivaa ja nokkelaa huutokauppaa vetävään teemaan, tuloksenaan onnistunut peli.

Pelin idea

Hollywoodin kansiPelaajat ovat Hollywood-studioiden tuottajia, joilla on pelin alussa kolme käsikirjoitusta valmiina tuotettavaksi. Jokainen käsikirjoitus vaatii tietyn määrän osia valmistuakseen: ohjaajan, kuvaajan, näyttelijöitä, mahdollisesti musiikkia ja erikoistehosteita. Nämä elementit saadaan laatoista, joita pelin aikana ostetaan. Kun elokuvaan on saatu kaikki tarpeelliset osat, laattojen sisältämät tähdet lasketaan yhteen ja näin saadaan elokuvan arvo. Mitä enemmän tähtiä, sitä parempi elokuva.

Peli on huutokauppaa toisensa jälkeen. Tarjolla on muutaman laatan nippuja ja huutokaupan voittaja vie kaiken. Pelin talous on täysin suljettu: voittajan maksamat rahat menevät laudan keskelle, josta ne jaetaan tasan muille pelaajille. Mitä enemmän maksat, sitä enemmän muut rikastuvat, joten tasapaino säilyy.

Pelissä pelataan neljä kierrosta laudan ympäri. Yhdellä kierroksella on kuusi huutokauppaa ja kahdet juhlat, joissa ne, joilla on hallussaan eniten filmitähtiä, pääsevät napsimaan parhaat päältä. Kolmen ensimmäisen kierroksen päätteeksi palkitaan siihen mennessä paras elokuva. Lopussa jaetaan lisää palkintoja: paras elokuva jokaisessa genressä, paras elokuva ylipäätään, huonoin elokuva ja paras ohjaaja (pelaaja, jolla on parhaat ohjaajat elokuvissaan).

Nokkela peli

Hollywoodissa on paljon tyylikkäitä yksityiskohtia. Pisteitä on esimerkiksi tarjolla rajallisesti. Useimmista pistemääristä on kaksi laattaa. Kun tehdään kolmas elokuva, jonka pistearvo on vaikkapa 14, se ei voi tienata neljäätoista pistettä, vaan joutuu tyytymään huonompaan pistelätkään. Tämä kannustaa saamaan elokuvat nopeasti valmiiksi, kuten myös jokaisen kolmen genren ensimmäiselle elokuvalle annettava palkinto.

Yksi kannustin elokuvien valmistumiselle on loppupisteytys, jossa keskeneräiset elokuvat ovat täysin arvottomia. Yhtä laattaa vaille valmis huippuelokuva on nolla pistettä ja sillä hyvä. Viimeisenä vuotena onkin melkoisesti painetta saada elokuvat valmiiksi. Tämä on vähän turhauttavakin piirre.

Hollywood on miellyttävän nopeatempoinen peli, vaikka pelaajia olisi viisi. Hitaat pelaajat jarruttavat toki peliä, kuten missä tahansa muussa pelissä, mutta pääasiassa sopivien hintojen arvioiminen on aika nopeaa ja peli etenee sujuvasti. Kokeneet pelaajat pelaavat Hollywoodin reippaassa vauhdissa.

Käsikirjoituksia ja palkintoja. Kuva: Filosofia
Käsikirjoituksia ja palkintoja pelin ranskankielisestä laitoksesta. Kuva: Filosofia

Hieno teema

Hollywood-teema toimii hyvin. Alkuperäinen saksalainen laitos perustui Hollywoodin kultakauteen ja elokuvat ja näyttelijät olivat oikeita klassikoita. Hollywood Blockbuster vaihtoi teeman nykypäivään ja tunnettujen näyttelijöiden karikatyyreihin (ei siis Demi Moorea, vaan Demi Less) ja tämä uusi suomenkielinen laitos jatkaa samalla linjalla.

Alkuperäisellä versiolla on faninsa, mutta nykyaikaisempi linja toimii varmasti paremmin niille pelaajille, jotka eivät ole vanhojen elokuvien faneja. Riittää, että tuntee jonkin verran elokuvia, vitsien kohteet keksii kyllä nopeasti. Aihe tekee pelistä helposti lähestyttävän ja tätä peliä on helppo tarjota myös sellaisille kavereille, joita leffat kiinnostavat enemmän kuin lautapelit.

Hollywood on hyvin toimiva, mekaanisesti tyylipuhdas huutokauppapeli, jonka helposti lähestyttävä elokuva-aihe tekee pelistä kiinnostavan myös muille kuin innokkaimmille lautapeliharrastajille.

Laattoja ja palkintoja. Kuva: Mikko Saari
Palkintoja, näyttelijöitä, ohjaajia ja rahoja. Kuva: Mikko Saari

Faktat Hollywoodista

Suunnittelija:

Julkaisija: Competo (2011), Filosofia (2009)

Mutkikkuus: Säännöt ovat sen verran konstikkaat, että peli pitää opetella huolella ennen ensimmäistä peliä, mutta kun kuvion hallitsee, peli on yksinkertainen pelata ja opettaa.

Onnen vaikutus: Tuurilla on merkitystä, mutta taidolla on enemmän.

Vuorovaikutus: Pelaaminen on yhtä kilpahuutoa muita pelaajia vastaan ja auttaa, kun vähän miettii, mitä muut haluavat ja tarvitsevat.

Teema: Elokuvateema toimii hyvin, karikatyyrit ovat enimmäkseen onnistuneita ja tunnistettavia.

Uudelleenpelattavuus: Hollywood kestää pelaamista, eikä pelistä ole turhaan ilmestynyt useita eri laitoksia vuosien varrella.

Kieliriippuvuus: Pelissä itsessään ei ole oleellista tekstiä. Säännöt saa suomeksi.

Pelaajamäärä: 2–5, kaksinpelin toimivuudesta en osaa sanoa, mutta muuten peli toimii eri pelaajamäärillä.

Pituus: 45–60 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *