Kategoriat
Peliarvostelut

Lunch Money

Lunch Moneyssä pelaajien tarkoituksena on hakata toisensa tiedottomiksi. Nimestä päätellen pelin alkuperäisenä tarkoituksena on kuvata koulunpihatappeluita eväsrahoista, mutta korttien taiteellinen kuvitus ei kyllä viittaa sellaiseen, vaan pikemminkin huomattavasti synkemmän oloiseen väkivaltaan. Kovin synkkä peli Lunch Money ei kuitenkaan ole, vaan pikemminkin hauskanpitotarkoituksiin sopiva.

Beer Money on samaa sarjaa ja yhteensopiva edeltäjänsä kanssa. Pelit voi yhdistää yhdeksi isommaksi peliksi, johon mahtuu jopa kahdeksan pelaajaa.

Pelin idea

Lunch Moneyn kansiPelaajat mäiskivät toisiaan erilaisin korten, jotka vievät vastapuolelta pisteitä, mikäli iskua ei torjuta. Kun pisteet ovat nollassa, kyseisen pelaajan peli päättyy. Tarjolla on myös aseita, jotka eroavat perushyökkäyksistä siten, että niitä voi käyttää joka kierros toisin kuin kertakäyttöhyökkäyksiä.

Kortteja on paljon, mutta korttivalikoiman laajuus on yksi pelin huonoista puolista. Kaikki kunnioitus tekijöiden taiteellista näkemystä kohtaan, mutta korteissa saisi lukea mitä ne tekevät ja milloin ne saa pelata.Nyt pelin oppiminen on työlästä ja vaatii ohjelapun vilkuilua hieman liikaa ennenkuin peli käy sujuvaksi.

Vaikeaa on lähinnä erikoiskorttien kanssa. Jotkut niistä saa pelata suoraan hyökkäyksenä, jotkut vasta kombotettuna Grab-kortin kanssa. Lisäksi tuntuu olevan vaikeaa ymmärtää millä korteilla saa torjua mitäkin, sekään kun ei ole niin helppoa kuin voisi kuvitella.

Jos pelaa paljon aloittelijoiden kanssa, kannattanee kehittää joku lunttilappu, josta näkee mitä voi pelata milloin ja mitä voi torjua millä. Pelin kotisivulta löytyykin käteviä apuja. Headlock ja Choke kannattaa myös nakata pois, ne ovat aivan liian mutkikkaita ja päätyvät useimmiten suoraan poistopakkaan kuitenkin.

Kunhan kortit oppii ja tuntee, peli käy joutuisaan ja on hetkittäin jopa hauskaa. Perusidea on kuitenkin edelleen melko vastenmielinen. Sääntöjen mukaan värikäs kielenkäyttö ja korttien vaikutusten yksityiskohtainen kuvailu kuuluu peliin olennaisena osana. Tämä sääntö jäi syystä tai toisesta väliin. Ei juuri naurata, nimittäin.

Nopea kärsimys

Pelit ovat yleensä varsin nopeasti ohi, joten Lunch Money on hyvä peli tilanteisiin, joissa aikaa on rajallisesti tai odotellaan muiden pelaajien saapumista paikalle. Ohjeiden mukaan yksi pakka riittää neljälle pelaajalle, mutta viisikin menee.

Pelin, parin jälkeen käy ilmi, että outojen korttien ja räväkän teeman taakse kätkeytyy verrattain yksinkertainen ja tympeä peli, jonka viihdearvo on nautittu hyvin nopeasti. Sen jälkeen pelin pariin ei juuri tee mieli palata. Jos peli kuitenkin viehättää, Beer Moneyn lisäksi sitä voi laajentaa myös Sticks & Stones -lisäosalla.

Suunnittelija:
Julkaisija: Atlas Games
Ilmestymisvuosi: 1996
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 20 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

3 vastausta aiheeseen “Lunch Money”

Mielestäni peli taas oli hauskaa ajanvietettä parin tuopin ääressä. Oppiminen oli vähän työlästä mutta peli olisi loistava jos korteissa lukisi mitä tapahtuu mistäkin.

Tällaisten pelien mielenkiintoa syö kummasti se, kun ei juo. Mutta noita kortteja ihmettelen ihan selvin päinkin, tyyli on mennyt pahasti tarkoituksen edelle tässä tapauksessa.

Tätä pelattiin joskus lähemmäs 20v sitten peliporukassa fillerinä monet kerrat. Täytyy myöntää että taustatarinan ja korttien kuvituksen välinen ristiriita tökki jo silloin. Pelattiin kyllä aivan selvin päin. Tämä oli aikanaan ihan ok, mutta Munchkinin lailla on painunut itselläni historian hämäriin eikä mitään halua pelata enää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *