Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Mr. Jack

Vaarallinen murhaaja hiippailee Lontoon kaduilla. Saako Sherlock Holmes napattua rikollisen? Kuka Viiltäjä-Jack edes on? Mr. Jack on kepeä kahden pelaajan päättelypeli.

Mr. Jack on kaksinpelattava päättelypeli, jonka teema pohjautuu hyvin löyhästi kuuluisan Viiltäjä-Jackin tarinaan. Peli sijoittuu Lontooseen, Whitechapelin kaupunginosaan, jossa toinen pelaajista on Viiltäjä-Jack, joka pyrkii pakenemaan ja toinen on etsivä, joka pyrkii selvittämään Jackin henkilöllisyyden ja vangitsemaan hänet.

Lautapelit.fi julkaisi pelistä suomenkielisen painoksen melko vähin äänin viime vuonna ja se ylsi Vuoden peli -kisan aikuistenpelisarjan finaaleihin.

Kuka on Viiltäjä-Jack?

Mr Jackin kansi

Peli kestää maksimissaan kahdeksan kierrosta. Tämän aikana etsivä ja Jack liikuttavat vuorotellen pelilaudalla olevaa kahdeksaa hahmoa, joista yksi on salaa itse Jack. Hahmoja liikutetaan näkyviin ja pimentoon, kunnes kierroksen lopussa Jackin on kerrottava, onko hänen esittämänsä hahmo näkyvissä vai ei. Hahmo on näkyvissä, jos tämä on valaistun lyhtypylvään tai toisen hahmon vieressä. Tässä on pelin tärkein koukku, sillä jakamalla hahmot näkyviin ja pimentoon etsivä saa vähitellen vähennettyä epäiltyjen määrää.

Valittua hahmoa liikutetaan ja tarvittaessa käytetään tämän erikoiskykyä. Esimerkiksi Jeremy Bert sulkee laudalla olevia kaivonkansia, joita pitkin muut pelaajat voivat liikkua, kun taas Sir William Gull voi liikkumisen sijaan vaihtaa paikkaa toisen hahmon kanssa. Erikoiskyvyt ovat suhteellisen hyvin tasapainossa, eikä yhdenkään kyky tunnu täysin turhalta.

Peli päättyy, kun Jack pakenee ulos kaupungista, jää kiinni tai selviää kaikki kahdeksan kierrosta jäämättä kiinni.

Varjoisten kujien kaksintaistelut

Koska pelaajat liikuttavat hahmoja vuorotellen ja pelilauta on kaivojen ja lyhyiden välimatkojen vuoksi tiivis, pelaajilta vaaditaan taitoa, jotta oikeat hahmot saadaan motitettua ja muutettua vastapelaajalle hyödyttömiksi. Tasaisessa seurassa peli on kahden pelaajan välistä tiukkaa kamppailua, joten ei ihme, että jälkimaku on hieman abstrakti. Tämän vuoksi teema jää ohueksi, vaikka aihe ei ole yhtään pöllömpi. Toki sarjakuvamainen ulkoasu jakaa pelaajien mielipiteet, kun peli perustuu historialliseen sarjamurhaajaan, mutta itse pidän ratkaisua hyvänä.

Tasapaino pelaajien välillä ei ole täydellinen, vaan lähtökohtaisesti etsivällä on paremmat mahdollisuudet voittaa. Jackille jo yksi munaus voi maksaa koko pelin ja varsinkin alkuun virheitä sattuu usein. Lisäksi osa hahmoyhdistelmistä on hankalia Jackille, joten huonolla tuurilla peli on hänelle heti alkuun haastava. Tasapaino ei ole kuitenkaan järkyttävästi kallellaan (etsivä voittaa kokeneiden pelaajien peleistä noin 60 %), joten pelaajien on hyvä nähdä Jackin tilanne epätasapainon sijaan haasteena.

Erinomainen ”päättelypeli”

Mr Jack -peli käynnissä. Kuva: Tony Bosco / BGG
Pelinappuloita laudalla. Kuva: Tony Bosco / BGG

Mr. Jackin esitteleminen päättelypelinä on hiukan harhaanjohtavaa, kun etsivä lähinnä jakaa asukkaita kahtia ja Jack kokoaa niitä. Suurin osa pelistä rakentuu vastapelaajan saartamiseen nerokkaiden siirtojen avulla ja toisen pelaajan toimintoihin reagoimiseen. Pelissä on mahdollista rakentaa päättelyketjuja toisen pelaajan pelityylin kautta, mutta yleensä tämä tapahtuu vasta viimeisellä kierroksella, jos etsivällä on valittava epäilty kahden ehdokkaan välillä.

Jonkunlainen päättely kuitenkin kannattaa, sillä osa informaatiosta on salaista. Jackin salainen henkilöllisyys yhdistettynä tämän pakenemismahdollisuuteen luo etsivälle päänvaiva – onko hahmo todella karkaamassa vai kenties vain Jackin asettama hämäys. Etsivä puolestaan pääsee niskan päälle Sherlock Holmesin erikoisominaisuudella, jolla nostetaan alibikortti ja selvitetään salaa satunnaisen kyläläisen syyttömyys. Näin kumpikaan pelaaja ei täysin tiedä, mitä toinen tietää.

Mr. Jack on Vuoden peli -finaalisijoituksensa ansainnut. Muutamat satunnaistekijät ja viehättävä ulkoasu tekevät pelistä helposti lähestyttävän muillekin kuin lautapeliharrastajille. Kun yksi erä vielä kestää noin puoli tuntia, peliä on helppo pelata useamman kerran putkeen – revanssihenki varsinkin Jackilla on yleensä voimakas.

Mr. Jack on mielenkiintoinen ja erilainen kaksinpeli, jossa sekä etsivän että Jackin roolit antavat molemmat toisistaan poikkeavan pelikokemuksen. Peliä onkin helppo suositella, jos kissa ja hiiri -tyyppinen kaksinkamppailu on lähellä sydäntä.

Lisäosat ja sisarpelit

Mr. Jack -sarja on laajentunut jo useaan eri suuntaan. Mr Jack Extension lisää alkuperäiseen peliin viisi uutta hahmoa ja uuden tavan asettaa hahmot laudalle. Näppärä lisäosa, jos alkuperäinen peli on tahkottu puhki.

Mr. Jack in New York on itsenäinen sisarpeli, jossa idyllisestä pikkukylästä siirrytään New Yorkin satamaan. Perusmekaniikat ovat samanlaiset, vain miljöö ja hahmot vaihtuvat. En ole peliä pelannut, mutta sen väitetään korjaavan peruspelin ongelmia ja olevan alkuperäistä peliä tasapainoisempi ja syvällisempi.

Mr. Jack Pocket on toinen sisarpeli, joka mahduttaa Mr. Jackin taskuun korvaamalla laudan yhdeksällä laatalla. Pelissä on alkuperäisestä pelistä tuttuja elementtejä, mutta se tarjoaa hieman kevyemmän ja helpommin kuljetettavan päättelykokemuksen.

Watsonin lamppu paljastaa pimeästä Sherlock Holmesin. Kuva: Nico Solitander / BGG
Watsonin lamppu paljastaa pimeästä Sherlock Holmesin. Kuva: Nico Solitander / BGG

Faktat Mr. Jackistä

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Hurrican (2006), Lautapelit.fi (2011)

Mutkikkuus: Peli on säännöiltään simppeli, vain kyläläisten erikoiskykyjä joutuu alkuun hieman muistelemaan.

Onnen vaikutus: Kierroksella liikutettavat hahmot arvotaan satunnaisesti joka toinen kierros ja alibikortit sekoitetaan pelin alussa. Tuuria siis on hieman, mutta taito lopulta ratkaisee

Vuorovaikutus: Peli on tiukkaa kaksintaistelua pelaajien välillä.

Teema: Ei lainkaan hassumpi.

Uudelleenpelattavuus: Hahmojen erikoisominaisuudet ja laudan mahdollisuuksien hahmottaminen antavat pohdittavaa pitkäksi aikaa. Peli alkaa aina samanlaisena, mikä syö hieman uudelleenpelattavuutta (tähän saa muutoksen lisäosan säännöillä).

Kieliriippuvuus: Pelin komponentit ovat kielivapaat.

Pelaajamäärä: 2.

Pituus: 30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

5 vastausta aiheeseen “Mr. Jack”

No pitihän se käydä tänään ostamassa, kun ollaan kaivattu hauskaa peliä kahdelle ja etsivä-teema toi lisäplussia. Noh, kun homman sai levitettyä pöydälle tuntui pelikenttä aivan liian pieneltä ja hahmojen määrä vähäiseltä. En tiedä missä vika, mutta jos kahden kierroksen jälkeen ei tiedä kuka on syyllinen niin ihme on ja kiinni jää tappavan tehokkaasti. Tilanne olisi luultavasti toinen jos kaduilla olisi puolet vähemmän lamppuja (tai ei ollenkaan). On sangen pöyristyttävää, että etsivä legenda voi olla lahtaaja itse!?! Kiinnijääminen on tappavan tehokasta, koska kuka tahansa voi pysäyttää syyllisen…Kyllä voimasuhde on 80-90% virkavallalla. Vain hiiret pääsevät karkuun näillä kujilla.

Sanoisin, että peli kaipaa ensimmäistä laajennusta rinnalleen kipeästi. Tällaisenaan jännitystä on ainoastaan lapsille.

Alkuun Jack voi olla huomattavasti etsivää hankalampi puoli pelata – suuria emämokia kun on paljon helpompi tehdä. Pelaamalla kuitenkin kehittyy ja nettiversion tilastot viittaavat melko tasaiseen 59-41 voittomahdollisuuteen. Jack jopa pakenee joka viidennessä pelissä. Jos taulukot kiinnostavat, voi niitä katsastaa täältä: http://tinyurl.com/c3oqhp2

Mikäli tämä ei anna lohtua, voi peliä pelata myös kaksi kertaa putkeen ja vaihtaa välissä puolia. Tällöin kisataan siitä, kumpi pärjää Jackina pidempään.

Minun mielestäni Jackilla on helpompi voittaa kuin etsivällä. Jos jää kiinni parin ensimmäisen kierroksen aikana, niin pelin mahdollisuudet eivät ole ehkä vielä täysin auenneet. Kannattaa ottaa tuo “ongelma” haasteena! Jos lamppuja on liian paljon, niin kannattaa piileskellä niiden vieressä.

Lisäosa on ihan hauska, mutta ei mielestäni kuitenkaan paranna peliä.

Juu, nyt on enemmän matseja (n.10) takana. Edelleen karkuun pääsy tuottaa suuria vaikeuksia, mutta sentään 7’n kierroksen loppuun on päästy. Syyllisen hahmottaminen rajautuu lähes poikkeuksetta kahteen ensimmäisen 2-3 kierroksen aikana, mutta jospa se tästä kokemuksen myötä muuttuu. Ihan ok “välipala” Mr.Jack on kuitenkin kahdelle.

Tässä on kyllä mielekäs peli kahdelle. Pelin säännöt ovat selkeät ja pelaamaan pääsee varsin nopeasti. Jotkin pienet tarkennukset selviävät BoardGameGeekistä Bruno Cathalan täsmennyksistä (kuten se, että kaikki kaasulamput ovat esteitä; ei vain sammutetut).

Kuvitus on kaunista ja teemaan sopivaa sekä komponentit ovat laadukkaita. Vuoden 2016 versio on melko tasapainossa, ehkä etsivä hieman niskan päällä, mutta kyllä myös Jack voittaa. Jos ei, niin silloin omissa toiminnoissa on yleensä petrattavaa. Pelin uudelleenpelattavuus on hyvä, vaikka alkuasetelma on aina sama.

Peli ei ole niin piinaava kuin Taru Sormusten Herrasta: Kaksinkamppailu, mutta jännittävää kaksinkamppailua on tässäkin loppuun asti. Onkohan Mr. Jack Expansion -lisäosalle joskus tarvetta – ei ainakaan vielä.
Voin kyllä suositella tätä kahdelle pelaajalle :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *