Kategoriat
Peliarvostelut

Once upon a time

Once upon a time on peli, jossa pelaajat kertovat yhdessä satua, joka rakentuu pelatuissa korteissa olevien hahmojen ja tapahtumien myötä. Kaikki jatkavat vuorollaan samaa tarinaa omien korttiensa pohjalta yrittäen viedä juonta kohti itselle jaettua lopetuskorttia. Kilpailuhenkisimmät pelaajat eivät välttämättä tästä pelistä pidä, sillä Once upon a time on monessa mielessä enemmän leikki kuin peli.

Pelin kulku

Once upon a timen kansiPelissä on kahdenlaisia kortteja. Tarinakortit, joilla peliä viedään eteenpäin, jakautuvat viiteen ryhmään: hahmoihin (characters), esineisiin ja asioihin (items), paikkoihin (places), kuvaileviin sanoihin (aspects) ja tapahtumiin (events). Tarinakortit sekoitetaan yhdeksi pakaksi ja jokaiselle pelaajalle jaetaan pelaajamäärästä riippuva määrä aloituskortteja. Tämän lisäksi jokaiselle pelaajalle jaetaan lopetuskortti, jossa on lause, jolla pelaajan pitää päättää tarina päästyään eroon muista korteistaan. Kaikki lopetuslauseet ovat saduille tyypillisiä. Esimerkiksi: “her sorrow came to an end and her joy began“.

Peli etenee niin, että vuorossa oleva pelaaja aloittaa tarinan tai jatkaa sitä pelaamalla kädestään kortin. Pelatussa kortissa olevan asian täytyy liittyä jotenkin olennaisesti kerrottuun tarinaan. Kortteja pitää pystyä pelaamaan tasaisesti muutaman lauseen välein. Jos kerronta pysähtyy liian pitkäksi aikaa, tai juoni menee liian järjettömäksi, täytyy pelaajan siirtää vuoro seuraavalle.

Kerrontavuoron voi siirtää seuraavalle myös vapaaehtoisesti aina halutessaan. Vuoron vaihtuessa pelaaja nostaa uuden kortin ja saa poistaa kädestään yhden vanhoista. Osa tarinakorteista on ryöstökortteja, jotka mahdollistavat vuoron varastamisen, mikäli vuorossa oleva pelaaja pelaa tiettyyn korttiryhmään kuuluvan kortin. Vuoron voi varastaa myös, jos kertomassa oleva pelaaja käyttää sellaista sanaa, joka esiintyy jossakin jonkun toisen pelaajan kädessä olevassa kortissa.

Peli jatkuu kunnes joku onnistuu pelaamaan kaikki tarinakorttinsa ja lopetuskorttinsa. Jos pelaaja ei pysty päättämään satua nopeasti viimeisen tarinakortin jälkeen, hänen on siirrettävä vuoro eteenpäin ja otettava uusi kortti.

Vahvasti mielipiteitä jakava peli

Kolmannen laitoksen kortteja.
Pelin vuonna 2013 ilmestyneen kolmannen laitoksen kortteja. Kuva: Atlas Games

Joillekin pelaajille tämä peli ei sovi ollenkaan. Sääntöjen tulkinnanvaraisuus saattaa aiheuttaa kiistoja, jotka keskeyttävät pelin jatkuvasti. Liian kilpailuhenkinen suhtautuminen pilaa peli-ilon myös helposti. Jos peliä pyrkii pelaamaan siten, että ainoana päämääränä on päästä korteistaan eroon mahdollisimman nopeasti välittämättä tarinan juonen kiinnostavuudesta, pelaaminen tulee taatusti olemaan tylsää.

Sopivan mielentilan ja peliporukan sattuessa kohdalle Once upon a time on kuitenkin mainio peli, jonka parissa saattaa viettää koko illan. Pelin hengen ymmärtäminen helpottuu kovasti, jos porukassa on yksi kokenut pelaaja, jolla on riittävän vilkas mielikuvitus.

Pelin melko keskinkertaiset arviot esimerkiksi BGG:ssä selittyvät sillä, että monet suorastaan vihaavat tätä peliä, eikä homma toimi aina pelistä pitävilläkään. Joskus juttu luistaa ja pelaaminen on erittäin hauskaa, mutta toisinaan tarinat tuntuvat etenevän kömpelösti innostuneella porukallakin. Uskoisin, että liian monet tuomitsevat Once upon a timen negatiivinen ensikokemuksen perusteella liian nopeasti.

Käsi Once upon a time -kortteja. Kuva: Mike Hulsebus / BGG
Tarinakortteja ja onnellinen loppu. Kuva: Mike Hulsebus / BGG

Tasoitusta sääntömuutoksilla

Peliä voi helposti tasoittaa jakamalla uusille pelaajille useampia lopetuskortteja tai kokeneille pelaajille enemmän tarinakortteja. Järkevä vaihtoehto on myös pelata ainakin alussa niin, että kaikilla on yhteinen lopetuskortti, jolloin omien korttien käyttöä on helpompi suunnitella etukäteen.

Dark tales -lisäosa

Kaikkien pelistä pitävien kannattaa hankkia Dark tales -lisäosa, joka tuo peliin synkkiä aiheita ja hahmoja. Mukana tulee myös uusia lopetuskortteja. Lisäosa monipuolistaa pelaamista ja yleensä synkät Grimmin veljesten tuotoksia muistuttavat sadut ovat myös hauskempia kuin pelkän peruspelin korteilla syntyvät tarinat.

Peliin ilmestyi vuonna 2013 uusi, kolmas laitos, joka ei ole yhteensopiva aikaisempien lisäosien kanssa. Uuteen laitokseen on tulossa lumotut prinsessat -aiheinen Enchanting tales -lisäosa keväällä 2013.

Faktat Once upon a timestä

Suunnittelijat: , ,

Julkaisija: Atlas Games (1993, 1995, 2013)

Mutkikkuus: Pelin säännöt oppii hetkessä.

Onnen vaikutus: Usein vähäinen. Joskus tarinaan sopimaton lopetuskortti tosin vaikeuttaa voittamista kovasti. Kokeneet pelaajat ovat yleensä vahvoilla. 

Vuorovaikutus: Vuorovaikutus on erittäin suurta ja jatkuvaa.

Teema: Teema toimii hyvin. Parhaimmillaan pelissä syntyy huikeita tarinoita.

Uudelleenpelattavuus: Peliin rakastuneet voivat tahkota tätä loputtomiin.

Kieliriippuvuus: Tarinoita voi kertoa suomeksikin. Korttien kieltä on ymmärrettävä sen verran, että tajuaa lopetuslauseet ja osaa kääntää ne. Tarinakorteissa on ymmärryksen tukena kuvat.

Pelaajamäärä: Kahdesta pelaajasta ylöspäin, mieluusti kuitenkin vähintään kolme.

Pituus: n. 30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *