Kategoriat
Peliarvostelut

Sequence

Äärimmäisen helppoa peliä etsiville! Sequence on helppo peli, jossa yritetään tehdä suoria pelilaudalle pelaamalla kortteja. Tätä peliä voi pelata kenen kanssa tahansa ja kaikilla on oikein mainio mahdollisuus voittaa.

Sequence on kaupallinen versio korttipelistä, joka tunnetaan nimellä One-Eyed Jacks. Pelin tavoite on yksinkertainen: se on jätkänshakkia korteilla, eli pelilaudalle on kuvattu kaikki pelikortit 10 × 10 -ruudukkoon ja pelaajat yrittävät tehdä viiden suoria pelaamalla kortteja kädestään ja merkitsemällä kortin mukaisia ruutuja laudalta pelimerkeillään.

Peli muistuttaa varsin paljon Touché-peliä, mutta on hivenen yksinkertaisempi, tässä kun kelpaavat vain suorat. Touchéssa on käytössä erilaisia muodostelmia.

Äärimmäisen helppo peli

Sequencen kansiJotkut pelit ovat helpompia kuin toiset. Sequence ei juuri ajatusta vaadi. Valitse suoria edistävä kortti kädestä ja pelaa se, seuraavan pelaajan vuoro. Yritä pelata pelimerkkejä laudalle sen verran kasaan, että pystyt muodostamaan kaksi viiden pelimerkin suoraa yhdeksällä merkillä (yksi merkki saa olla molemmissa vaadituista kahdesta suorasta) ja toivo, että nostat jokereita. Siinäpä se.

Jätkät puuttuvat laudalta. Yksisilmäisillä jätkillä voi poistaa toisen pelaajan pelimerkkejä laudalta, kaksisilmäiset taas ovat jokerikortteja, jotka kelpaavat mihin ruutuun tahansa.

Peliä pelataan joko kahtena joukkueena tai kolminpelinä. Mahdollisia pelaajamääriä ovat siis kolme ja kaikki parilliset pelaajamäärät. Ohjekirjassa on säännöt kahteentoista pelaajaan asti, mikä kuulostaa suoraan sanottuna täysin järjenvastaiselta.

Helppoa peliä hakeville

Sequence sopii vallan mainiosti tilanteisiin, joissa pelissä ei saa olla minkäänlaista oppimiskynnystä. Sequencessa on nätti paketti, jonka sisältä paljastuvat tutut ja turvalliset pelikortit (pelin kortit ovat kaksi tavallista korttipakkaa) ja pelimerkkejä – ei mitään vierasta tai vaarallista. Säännöt opettaa noin kolmessa sekunnissa.

Pelaaminenkin on noin 90-prosenttisesti tuurista kiinni, loput 10 prosenttia ovat tarkkaavaisuutta. Pelin voi siis voittaa kuka tahansa, joka on suurin piirtein hereillä pelatessaan. Joukkuepelissä auttaa, jos osaa lukea oman joukkueen jäsenten ajatuksia, sillä puhua ei tietenkään saa.

Jos haluaisin pelata jotain tämän tyylistä, Just 4 Fun hoitaa saman tontin aika paljon mielenkiintoisemmin, kun nappuloiden pelaamisessa on enemmän vaihtoehtoja ja ruutujen hallinnasta voi joutua vähän taistelemaan.

Peliharrastajilla ei ole erityisemmin syytä Sequenceen perehtyä, erittäin helppoa ja todella matalan kynnyksen peliä etsiville Sequence voi olla kelpo valinta.

Pelimerkit ovat mukavan paksuja muovichippejä. Kuva: Mikko Saari
Pelimerkit ovat mukavan paksuja muovichippejä. Kuva: Mikko Saari

Faktat Sequencestä

Suunnittelija:

Julkaisija: Nordic Games (alunperin 1982)

Mutkikkuus: Peli on todella yksinkertainen, eikä juuri voisi helpompi olla.

Onnen vaikutus: Voittajan ratkaisee enimmäkseen tuuri.

Vuorovaikutus: Ruutuihin mahtuu vain yksi nappula, joten vähän blokkailla voi ja pari kertaa pelissä ehkä poistaakin merkin, mutta aika vähänlaisesti vuorovaikutusta on.

Teema: Peli on täysin abstrakti.

Uudelleenpelattavuus: Peli ei muuksi muutu, joten eiköhän tähän ennenpitkää kyllästy.

Kieliriippuvuus: Ei sisällä tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–12, yli kolmella pelaajalla joukkuepeli kahdella joukkueella, eli paras jos pelaajia on parillinen määrä.

Pituus: 10–20 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *