Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Saint Petersburg

Kuten nimestä voi päätellä, Saint Petersburgin teemana on suomalaisille läheinen Pietari. Pelaajat ovat Pietari Suuren palveluksessa olevia rakennuttajia, jotka rakentavat Pietaria.

Käytännössä teemalla on hyvin vähän merkitystä, peli on puhdasta talousmanipulaatiota, jossa rakennukset tuottavat rahaa, jolla saa uusia rakennuksia, jotka tuottavat lopulta voittopisteitä.

Saint Petersburg voitti Deutscher Spiele Preis -palkinnon vuonna 2004. Pelistä ilmestyi uusittu painos vuonna 2014. Alkuperäisen pelin suunnittelijaksi on nimetty Michael Tummelhofer, uudemmassa salanimestä on luovuttu ja Bernd Brunnhofer esiintyy omalla nimellään. Toinen vanha mestari Karl-Heinz Schmiel on myös saanut krediitit osallistumisestaan. Valitettavasti pelin persoonallinen kuvitus otti valtavasti takapakkia uuden version myötä.

Koneistonrakennusta

Saint Petersburg ensimmäisen laitoksen kansi
1. laitos

Saint Petersburgin pääasia on korttien ostaminen ja raha- ja pistekoneiston rakentaminen. Tarjolla on valikoima kortteja, joista pelaajat voivat vuorotellen ostaa yhden kortin. Kortteja voi myös varastoida tulevaa käyttöä varten, mutta vain rajallisesti. Kun kaikki pelaajat passaavat, siirrytään seuraavaan vaiheeseen ja uusien korttien pariin.

Kierrokset on jaettu neljään vaiheeseen, jotka vastaavat pelin eri korttityyppejä. Kunkin vaiheen alussa lauta täytetään kyseisen tyypin korteilla ja vaiheen lopussa pelaajien ostamat kyseisen tyypin kortit tuottavat kortista riippuen rahaa, voittopisteitä tai molempia.

Työläiset ovat halpoja ja tuottavat vain rahaa. Rakennukset tuottavat pääasiassa voittopisteitä, mutta myös vähän rahaa. Aateliset tuottavat voittopisteitä ja rahaa ja pelin lopussa valtavasti voittopisteitä, mikäli pelaaja on kerännyt laajan valikoiman erilaisia aatelisia. Päivityskortit ovat muiden korttien parempia versioita, joilla voi korvata aiemmin ostettuja kortteja tehokkaammilla.

Laskelmointia ja taktikointia

Controller-kortti
Alkuperäisen laitoksen parsuna-tyyli on viehättävää ja omintakeista.

Saint Petersburgin avainasemassa on tiukka rahankäyttö. Rahaa on nihkeästi ja ostettavaa paljon enemmän. Peli on yllättävän lyhyt, joten siirtyminen voittopisteiden keräämiseen on ajoitettava tarkkaan. Jos aloittaa liian aikaisin, muut kaahaavat lopussa ohi kiitos runsaiden rahavarojen. Jos taas aloittaa liian myöhään, ei ehdi saamaan muita kiinni.

Peli on elegantti, mutta ei vailla ongelmia. Aatelisten vaikutus loppupisteisiin on usein liiankin ratkaiseva. Osa aatelisista on erittäin hyviä ja jos pelaaja saa parhaimman aatelisista ensimmäisellä kierroksella, voitto on erittäin todennäköinen. Monet ovat kehitelleet erilaisia ratkaisuja tähän aristokraattiongelmaan.

Peli vaatii myös tarkkuutta, sillä jos ei osta työläisiä aina kun voi, voiton saattaa luovuttaa hyvinkin pian. Ohjekirja suorastaan käskee pelaajia ostamaan ensimmäisellä kierroksella kaksi työläistä Palautesilmukka on sen verran vahva, että tämä on syytä ottaa tosissaan. Erittäin vahva aloitus tietää yleensä jokseenkin varmaa voittoa.

Saint Petersburg kuuluu niihin peleihin, joissa pelaajien välinen vuorovaikutus on erittäin vähäistä. Monet kokevat sen ongelmaksi, toisille se on etu – ainakaan menestys ei riipu suosiosta tai neuvottelutaidoista. Jos arvostaa nimenomaan pelaamisen sosiaalista ulottuvuutta, Saint Petersburg ei ole suuri menestys.

Lisäosat ja uusi laitos

Vuonna 2008 peliin ilmestyi lisäosa Saint Petersburg: New Society & Banquet Expansion, joka sisältää myös vuonna 2005 Spielbox-lehden liitteenä ilmestyneen The Banquet -minilaajennoksen. Tom Lehmannin suunnittelema New Society -lisäosa mahdollistaa viiden hengen pelit ja tuo peliin uusia kortteja.

Vuonna 2014 ilmestynyt uusi laitos lisää peliin uuden vaiheen, joka tekee viiden pelaajan peleistä tasapainoisempia, kun jokainen pelaajista pääsee aloittamaan jonkun vaiheen. Viides vaihe on markkinavaihe, jossa pelaajat pääsevät tienaamaan rahaa ja pisteitä uusilla tavoilla. Lisäksi mukana on lisämoduuleja, joita voi lisätä peliin.

Valitettavasti uusi laitos hylkää alkuperäisen pelin upean kuvituksen. Doris Matthäusin hauska kuvitus teki alkuperäisestä pelistä omaperäisen näköisen ja venäläinen parsuna-tyyli sopii peliin täydellisesti. Uuden laitoksen Irene Bresselin ja Anne Pätzken kuvitus on teknisesti siistiä, mutta myös persoonatonta. Lisäksi kortteihin on kuvattu lautapelialalta tuttuja pelisuunnittelijoita ja bloggaajia.

Kaksi uuden laitoksen korttia
Uuden laitoksen tyyli on suoraan sanottuna kammottavaa.

Faktat Saint Petersburgista

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Hans im Glück, Rio Grande Games (2004, 2014)

Mutkikkuus: Säännöt ovat selkeät ja pelin opettaminen uusille pelaajille käy helposti. Strategioista alkaa saada ymmärrystä kun näkee kerran, miten peli toimii.

Onnen vaikutus: On tuurista kiinni, missä vaiheessa milloinkin on aloitusvuorossa ja mitä herkkuja ostettavaksi tulee. Toisaalta taitavampi pelaaja vie helposti voiton aloittelijoista, toisaalta tasaisten pelaajien kesken peli ratkeaa herkästi tuuriin etenkin aristokraattien suhteen.

Vuorovaikutus: Jokainen kehittää omaa koneistoaan, eikä minkäänlaisia hyökkäyksiä ole. Toisten pelin tahtia on kuitenkin syytä pitää silmällä.

Teema: Varsinkin alkuperäisen pelin kuvitus luo hyvin tunnelmaa, mutta sinänsä teemaksi voisi vaihtaa oikeastaan lähes mitä tahansa.

Uudelleenpelattavuus: Peli toistuu aina samanlaisena, mutta kestää kyllä helposti kymmeniä pelikertoja.

Kieliriippuvuus: Pelin osissa ei ole olennaista tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4, toimii hyvin kaikilla pelaajamäärillä.

Pituus: 30–45 min.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Saint Petersburg”

Tuosta sosiaalisuuden puutteesta johtuen/ansiosta? St. Petersburg on kuin luotu BSW-pelaamiseen. Brettspielweltissä on joukko hyviä pelejä pelattavana, joita livenä ei juuri tule pelattua, ja tämä on yksi niistä. Itselläni toki syynä on sekin, ettei peruspeliporukassa tätä kenelläkään ole, mutta ehkä osasyynä on arvostelussa kuvattu vuorovaikutuksen puute.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *