Star Realms

Star Realms

Star Realms on pakanrakennuspeli, joka tarjoaa nopeatempoista avaruustaistelua. Lainaukset muilta genren peleiltä ovat selkeitä, mutta eivät latista tunnelmaa.

Pelin tavoitteena on rakentaa pakka avaruusaluksista ja tukikohdista ja käyttää sitä pudottamaan vastustajan auktoriteettipisteet nollaan.

Tuomon videoarvostelu

Pelin kulku

Star Realmsin kansiStar Realms on perusidealtaan suoraviivainen ja yksinkertainen. Aloituspakoissa on kahdenlaisia kortteja. Kauppapakka sekoitetaan keskelle pelipöytää ja sieltä nostetaan viisi korttia myyntiin. Jokainen pelaaja ottaa auktoriteettipisteitä ja peli on valmis alkamaan.

Pelaaja voi ostaa aluksia ja avaruusasemia ja pelata kortteja pöytään. Korteissa on erikoisominaisuuksia, jotka vaihtelevat lisäkorttien nostamisesta korttien tuhoamiseen ja erilaisiin bonuksiin. Jokaisessa kortissa on joko rahaa, jolla voi ostaa lisää kortteja tai hyökkäysarvo, joka tekee vahinkoa vastustajalle. Lisäksi yhdellä ryhmittymistä on auktoriteettia lisäävä ominaisuus.

Kierroksessa pelaaja voi tehdä valitsemiaan toimintoja kädessään olevien korttien rajoissa. Peliä pelataan vuorotellen, kunnes vain yhdellä pelaajalla on jäljellä auktoriteettipisteitä. Viimeiseksi selvinnyt voittaa pelin.

Sisältä paljastuu monipuolinen peli

Peli on nopeatempoinen: keskimääräinen peliaika on 10 minuuttia pelaajaa kohden. Pelissä on neljä erillistä ryhmittymää, jotka eroavat korteissa olevien ominaisuuksien pohjalta. Periaatteessa monimutkaisia korttien ketjutuksia ei ole, mutta parhaimmillaan pelaaja saa pelattua yhden kierroksen aikana kymmenen korttia pöytään, jos on malttanut keskittyä vain yhteen ryhmittymään.

Korteissa on tavallisesti kaksi tai kolme erikoiskykyä. Ensimmäisen kyvyn voi käyttää suoraan, mutta toinen kyky vaatii että pöydässä on saman ryhmittymän kortti, jota ei ole käytetty kyseisellä kierroksella antamaan bonusta toiselle kortille. Nämä kyvyt ovat ensimmäisten kaltaisia, mutta antavat lisäbonuksen tai esimerkiksi mahdollistavat uuden kortin nostamisen. Kolmannet kyvyt taas antavat bonuksen, mutta tämän kyvyn käyttäminen tuhoaa kortin. Periaatteessa pelin loppupuolella tämä kyky mahdollistaa massiivisen hyökkäyksen tekemisen ja mahdollisesti pelin lopettamisen.

Mielenkiintoisia kortteja ovat tukikohdat ja etuvartioasemat. Molemmat korttityypit pysyvät pöydässä, eikä niitä kierrätetä pakan kautta. Ne antavat pöydässä ollessaan bonuksen pelaajalle kerran kierroksessa. Etuvartioasema on poikkeuksellinen, sillä pelaaja, jolla on niitä yksi tai useampia on suojassa hyökkäyksiltä kunnes ne tuhotaan.

Tukikohtia on myös mahdollista tuhota. Ne eivät varsinaisesti anna suojaa, ainoastaan bonuksia.

Pari kierrosta pelin alkamisen jälkeen. Kuva: Tero Oksala
Pari kierrosta pelin alkamisen jälkeen. Kuva: Tero Oksala

Paljon pelattavaa

Yksi peli mahdollistaa kahden pelaajan pelin, mutta jokainen lisäksi ostettu pakka mahdollistaa kahden lisäpelaajan liittymisen peliin. Maksimi on kuusi pelaajaa.

Pelissä on paljon vaihtelua, sillä erilaisia pelitiloja on paljon. Jopa yksi vastaan muut -pelitila löytyy perinteisten ”kaikki vastaan kaikkia”- ja metsästystilojen lisäksi. Mielenkiintoisia pelitiloja ovat hydra-pelit. Tämä antaa pelille huomattavasti lisää uudelleenpeluuarvoa.

Star Realms on sopivan mittainen ja sitä tulee helposti pelattua useampia pelejä peräkkäin. Omissa testipeleissä pelin kesto vaihteli 15–25 minuuttiin. riippuen vähän siitä, millaisella taktiikalla pelaajat olivat liikenteessä.

Peli perustuu pelaajien väliseen taisteluun, mutta pasianssipeleistä pitävät varmasti ovat pelin kanssa kuin kotonaan. Peli on lainannut hieman Warhammer Invasionista ja Dominionista. Se ei ole mitenkään huono asia ja sääntöjen ollessa noin A4-arkin mittaiset ei voi puhua pitkästä sääntöjen opettelusta ja poikkeussäännöistä.

Peli on pelivalmis noin viidessä minuutissa ja kun sen pelaa noin 20 minuuttiin, kasassa on oiva filleri. Odottelen hieman, että peliin tulisi saataville lisää erilaisia ryhmittymiä, sillä pelin laajentaminen tätä kautta on suhteellisen helppoa.

Blob-ryhmittymän kortteja. Kuva: White Wizard Games
Blob-ryhmittymän kortteja. Kuva: White Wizard Games

Faktat Star Realmsista

Suunnittelija: ,

Julkaisija: White Wizard Games (2013)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat helpot ja suoraviivaiset.

Onnen vaikutus: Onnea on pelissä pakanrakennuspelien tapaan sopivassa määrin.

Vuorovaikutus: Pelaajien välinen vuorovaikutus on pelissä tärkeässä asemassa.

Teema: Teema on vahva ja se toimii.

Uudelleenpelattavuus: Erittäin hyvä.

Kieliriippuvuus: Säännöt englanniksi, mutta korteissa tekstiä on melko vähän.

Pelaajamäärä: 2–6

Pituus: 20 minuuttia

Osta peli itsellesi

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Arvostele Star Realms

Sinun täytyy rekisteröityä käyttäjäksi voidaksesi arvostella pelejä.

Ääniä:88
Aito keskiarvo:3.72
Tasoitettu keskiarvo:3.72
 • 0: 0
 • 1: 1
 • 2: 3
 • 3: 27
 • 4: 46
 • 5: 11

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

19 vastausta artikkeliin ”Star Realms”

 1. Tämähän rupesi kiinnostamaan. Ikävä kyllä saatavuus kotimaassa on aika heikko tällä hetkellä. Olisikohan heittää vinkkejä mistä saattaisi saada.

 2. Mikael, nähtävästi sitä on vähän vaikea saada mistään, kun ensimmäinen painos on loppuunmyyty, mutta jahka uusi painos ilmestyy, ainakin Amazon.com ja Euroopassa Board and Games myyvät sitä.

 3. Tilasin omani amazonista… kun peliä tilailet niin kannattaa tilata 5$ hintainen promokortti paketti BGG:ltä. Siinä on joitakin kickstarter paketissa olleita kortteja, jotka tuovat pientä lisämaustetta peruspeliin. Eilen tuli taas pari peliä pelattua…koskaan ei ole vielä tullut tilannetta yhteen peliin olisi jäänyt.

 4. En juuri nyt keksi parempaa paikkaa asua kuin Tampere. Joten mikä jottei. :)

 5. Tulipa tämä testattua. Ascensioniltahan tämä on pelimekaniikkansa kopioinut, joten säännöt oppi hetkessä. Tämä on kyllä hauskempi kuin Ascension, oikein mainio peli. Ei kyllä omassa käytössä oikein toimi, mutta onneksi on oivallinen iOS-versio.

 6. Todella mainio, helppo ja oitis koukuttava korttimäiskehän tämä on, vaikka olenkin pelannut vain (todella sujuvaa) iOS-versiota. Viimeistään 25 pelin jälkeen alkaa peruspeli padilla nyplättynä olla puhki ainakin omalla kohdallani, mutta jos ehta korttiversiokin venyy yhtä moneen peliin (käytetyn ajan ollessa samalla moninkertainen korttien näpräämisestä johtuen), niin kyllähän siinä jo hinta/laatusuhde alkaa olla kohdillaan ihan huolella. Suomestakin tätä saa vaivaiseen 14 euron hintaan, joten on aika vaikea keksiä syitä olla kokeilematta!

 7. iOSille saisi kyllä olla enemmänkin sitä kampanjaa, se oli ihan hauska, mutta äkkiä pelattu. Pakko se on kai minunkin tämä ostaa ihan korttipelinäkin, sen verran hyvästä filleristä kuitenkin kyse.

 8. Peliin on tullut muutamia lisäpakkoja, joita on tullut testattua. Suosittelen hankkimaan, jos peli yhtään enemmän kiinnostaa. Lisäävät tapahtumia ja uusia kortteja pakkoihin.

 9. Lisäpakat ovat eräänlaisia boostereita jotka vain lisätään olemassa olevaan korttipakkaan. Eivät muuta sääntöjä, mutta tuovat peliin lisää maustetta.

 10. Joo, olen odotellut josko tuohon iOS-versioon tulisi niitä lisäpakkoja, alkaa vähän olla puhki pelattu tuo peruspeli, kun olen nyplännyt sitä nelisenkymmentä erää.

 11. Luin, että Crisis-pakat ovat tulossa iOSillekin, mutta aikataulusta ei kai vielä ole sen parempaa tietoa kuin että tämän vuoden aikana.

 12. Mikko, tämä pelihän on Ascensionin suunnittelijoilta, joten en käyttäisi termiä ”kopiointi”.

  Loistava ja näppärä peli kieltämättä. Ei kovinkaan syvällinen, mutta se ei varmaan ole tarkoituskaan. 15e ei ole paha hinta näin viihdyttävästä pelistä.

 13. Aky, toki Robert Dougherty on molempien pelien takana. Ei siis varsinaisesti mitään negatiivista tuossa kopioinnissa tarkoitettu.

 14. Pelin huononi puoli vaikuttaa olevan tuurin vaikutus. Hain tästä kokemusta pelaamalla useamman kymmenen peliä iOS-versiota, vastustajana ”Easy AI”. Häviön todennäköisyys on itselläni hieman alle 50%.

  Korttipeliversioon olisi hienoa saada tuuria vähentävä pelitapa jos jollain olisi sellaista ehdottaa.

 15. Minulla on neljänsadan pelin tilastoissa vaikeaa tekoälyä vastaan noin 60% voittoprosentti, sen parempaan en ole oikein pystynyt.

  Minusta tuo on ihan ok, ei sen oikeastaan kovin paljon enemmän tarvitsekaan olla. Taitavampi kyllä voittaa useammin, mutta ei aina. Vaikea nähdä, miten tällaisesta pelimekaniikasta saisi taitopitoisemman niin, että peli pysyisi edelleen mielenkiintoisena myös huonommalle pelaajalle.

  Aloittajan etuhan tässä on aika vahva, eli jos haluat parantaa voitonmahdollisuuksiasi, kannattaa olla aloittaja (riippuu toki vähän alussa myynnissä olevista korteista).

 16. Noin ylipäätäänhän minulla on tilastoituna kaikki pelaamani lautapelit vuodesta 2001 alkaen.

  Star Realmsin kohdalla voittoprosentit kiinnostivat erityisesti, joten yhdessä vaiheessa kun pelasin päivittäin monta peliä, kirjasin tulokset ylös. Kiinnosti tietää, kuinka hyvin pärjäsin tekoälyä vastaan.

  Sain riittävän annoksen dataa kasaan, sittemmin en ole jaksanut enää kirjata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *