Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 2.5.2016: Dale of Merchants 2 ja Nooan arkki

Viikon huippukohta on Dale of Merchants 2:n Kickstarter-kampanjan alkaminen maanantaina. Katso muut viikon lautapeliuutiset täältä: kerromme olennaisimmat uutuusjulkaisut, joukkorahoituskampanjat ja muut lautapelimaailman kummallisuudet.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari ja Kimmo Leivo.

Dale of Merchants 2 Kickstarterissa!

Dale of Merchants 2:n kansiMikko: Dale of Merchants 2:n Kickstarter-kampanja alkaa tänään maanantaina 2.5. klo 16. Kakkosversio on samankaltainen paketti kuin ensimmäinen Dale of Merchants ja itsenäisesti pelattava peli, mutta samalla sen voi yhdistää ensimmäiseen peliin, jotta saa enemmän valinnanvaraa.

Olen ykkösosan suuri fani ja parin pelin perusteella kakkonen vaikuttaa ihan justiinsa yhtä hyvältä kuin ensimmäinenkin. Pistän omat rahat sisään heti ensimmäisenä päivänä ja suosittelen muillekin samaa. Tarjolla on myös näppärä kimppatilaus, jossa saa ykkösosan, jos se sattuu vielä kokoelmista puuttumaan.

Yksi peli maksaa 22 dollaria. 38 dollarilla saa paketin, jossa on ykkös- ja kakkososat. Postitus Suomeen maksaa 5 dollaria. Pelit postitetaan Suomesta, joten veroista ei tarvitse murehtia. Ykkösosa toimitetaan piakkoin kampanjan päättymisen jälkeen, kakkososan toimitus luvataan lokakuulle. Ykkösosan kampanjassa toimitukset onnistuivat ennen määräaikaa, joten on hyvin mahdollista, että niin käy nytkin. Kampanja on voimassa 29.5. asti.

Lautapelit.fi tarjoilee kyytiä Nooan arkissa

Raamatun tarinoista useimmin lautapeliksi käännetty lienee Nooan arkki (pelkästään Noah’s Ark -nimisiä pelejä on kuusi). Aiheesta tulee taas uusi peli, jonka Lautapelit.fi julkaisee nimellä Noa. Peli tunnetaan myös Animals on Boardina. Pelin ovat suunnitelleet Wolfgang Sentker ja Ralf zur Linde, jotka ovat aiemmin tehneet Mallorcan.

Peli on aika kevyt ja perustuu “minä leikkaan, sinä valitset”-mekaniikkaan. Peli on myös jotain sukua Zoolorettolle, sillä pelaajat keräävät eläimiä. Vuoron aikana on kaksi mahdollisuutta: jaa pöydällä oleva eläinsetti kahteen ja ota ruoka, tai maksa X ruokaa ja ota X eläimen setti. Kun ottaa eläimiä, on poissa kierrokselta. Kun kaikki pelaajat ovat ulkona, jäljelle jäävät eläimet yhdistyvät isoksi setiksi, lisää eläimiä tulee mukaan ja peli jatkuu, kunnes jollain on kymmenen eläintä.

Hauskana ja luontevana yksityiskohtana Nooa kerää ennen pisteenlaskua kaikki eläinparit talteen, pelaajille jää vain yksittäiset eläimet ja kahta suuremmat setit.

Peli on kevyempää perhepelisarjaa. Tarkemmasta ilmestymisajankohdasta ei ole vielä tietoa, hintalappu näyttäisi olevan 28 euroa.Noan kansi

 

Aikalonkeroita, Port Royalin lisäri ja muuta uutta

Kimmo: Portal Gamesin Tides of Time -pelistä tulee hieman viritetty Cthulhu-teemainen Tentacles of Time. Peli julkaistaneen Origins-messuilla. Asmodee julkaisee lähiaikoina uusintapainoksen Bruno Cathalan ja Ludovic Maublancin Mr. Jackista.

Mikko: Uusintapainos uudistaa pelin kuvitusta. Kuvittaja on edelleen sama Pierô kuin alkuperäisessä, eli tyyli ei muutu radikaalisti, mutta kaikki henkilöt ovat kuulemma kymmenen vuotta vanhemman näköisiä kuin kymmenen vuotta sitten julkaistussa alkuperäisessä. Pelilautaa on muutettu hieman, jotta Jackilla olisi hieman paremmat mahdollisuudet paeta, Bruno Cathalan mukaan etsivä voittaa noin 60% peleistä nykyisillä säännöillä. Cathala mainitsee myös, että muutoksista tulee jakeluun PDF, jonka avulla alkuperäisen pelin omistajat voivat korjata pelinsä uuden laitoksen mukaiseksi.

Mr. Jackin päivitettyjä hahmokortteja. Kuva: Asmodee
Uuden version päivitettyjä hahmokortteja. Kuva: Asmodee

KimmoAlexander Pfisteriltä on tulossa syksyllä Pegasus Spielen julkaisemana Port Royal: Unterwegs! Peliä voi pelata erillisenä pelinä tai hahmokortteja voi lisätä tavallisen Port Royalin lisämausteeksi. Pfister ja Andreas Pelikan voittivat viime vuonna Kennerspiel des Jahres -palkinnon pelillään Broom Service,  josta näin ollen tänä vuonna julkaistaan 20 minuuttia kestävä korttipeliversio.

Viime vuonna Artana Gamesin julkaisemaan Tesla vs. Edisoniin on tarjolla Kickstarterissa lisäosa Tesla vs. Edison: Powering Up! Lisäosa sisältää monenlaisia uusia moduuleita sekä mahdollistaa kuuden pelaajan sekä soolopelin.

https://www.kickstarter.com/projects/artana/tesla-vs-edison-powering-up

MikkoPhil Eklundin omintakeisten pelien ystäville tiedoksi: vuodesta 2012 asti BGG:n tietokannasta löytynyt Bios: Genesis on vihdoin saanut julkaisupäivän. Peli ilmestyy tähän tietoon lokakuussa 2016.

Peli vetää eri elämänmuotojen välisen kamppailun molekyylien tasolle: yksi pelaajista on aminohapot, toinen lipidit, kolmas pigmentit ja neljäs nukleiinihapot. Enpä ole aivan tällaista nähnyt koskaan aikaisemmin.

Hero Realms ja Stonemaierin legacy-peli

MikkoStar Realms saa seuraajan Hero Realmsista. Hero Realms on fantasia-aiheinen pakanrakennuspeli, johon tulee hahmokohtaisia lisäosia ja kampanjamoodi, jossa voi kehittää omaa hahmoaan paremmaksi. Peli tulee Kickstarteriin kesäkuussa, julkaisijana tässäkin on White Wizard. White Wizardin sivuilla on vielä vähänlaisesti tietoa.

Hero Realms

Antoine Bauza tekee Takenokidsiä, lasten versiota Takenokosta. Odotettavissa söpöjä pikkupandoja. Nykyinen Takenokokin on kyllä varsin mainio perhepeli, joten ehkäpä tämä suuntaa sitten enemmän ihan lastenpeliksi.

Stonemaier Gamesin uudesta legacy-pelistä Charterstonesta on tihkunut vähän lisätietoja. Peli on 1–6 pelaajan 20–60 minuuttia kestävä työläistenasettelupeli, jossa jokaisesta pelatusta rakennuksesta tulee pysyvä toimintoruutu, jota muut pelaajat voivat käyttää. Peli on kampanjapeli, mutta lopputuloksena on uudelleenpelattava peli. Pelilautaan kyllä lisätään tarroja, mutta mitään ei tuhota.

Jamey Stegmaier vertaa peliä Lords of Waterdeepiin tai Caylukseen, eli uusia toimintoruutuja rakennellaan samaan tapaan. Samassa yhteydessä Stegmaier kertoi varmistaneensa aikaisemmista legacy-peleistä tunnetulta Rob Daviaulta että legacy ei ole mikään suojattu nimitys. Näin ei tosiaan ole, vaan Daviau katsoo, että se on työläistenasettelun tai pakanrakennuksen tapainen pelimekaniikan nimitys, jota kuka tahansa voi käyttää.

Charterstone

Tämä kuvaus sai Stegmaierilta kannatusta lähes täydellisenä kuvauksena Charterstonen ideasta:

When I read this news I ranted/enthused to my companions (who are big Viticulture and Lords of Waterdeep fans) describing it as – “you know when you’ve got a good game of LoW going, and there’s some nice structures placed, everyone’s got their own little hustle going on, there’s a nice synergy with the resources… imagine you could save that game and then, next time, start with that city built?”

Jos pelitestaus kiinnostaa, kannattaa hakea Stonemaierin Ambassador-ohjelmaan.

Onnistunut Kickstarter-kampanja voi olla taloudellinen katastrofi

Mikko: Kickstarter-projektit eivät aina mene putkeen. Chaosium onnistui keräämään puoli miljoonaa dollaria Call of Cthulhu -roolipelin seitsemännen laitoksen julkaisua varten. Onnistuneen kampanjan jälkeen firmassa tajuttiin, että kampanjan vetäminen läpi johtaisi tuhoon. Ongelmat alkoivat jo edellisen menestyneen Kickstarter-kampanjan myötä. Postikuluja varten kerättiin rahaa 20 dollaria peliä kohden – mutta pelin postittaminen saattoi maksaa firmalle jopa 150 dollaria.

Tuosta on helppo laskea, että villi suosio takaa ainoastaan järkyttävät tappiot. Chaosiumille löytyi onneksi pelastajat, jotka järjestivät rahat, joilla kampanjat saatiin vedettyä kunnialla loppuun, mutta tästä kannattaa ottaa opikseen sen verran, että postikulujen ja budjettien muutenkin on syytä olla realistisia, muuten käy kehnosti. Kahdeksaa kirjaa ei postiteta maailman ääriin 15 dollarilla.

Koko tarina löytyy Geek and Sundry -saitilta. Tarinasta tulee mieleen hakemattakin New Orderin Blue Monday -sinkku, joka on kaikkien aikojen myydyin 12-tuumainen sinkku. Sen alkuperäiset kannet olivat niin tyylikkäät ja kalliit, että sinkkua myytiin tappiolla.

Pathfinder Adventure Card Game ja Menolippu: Pohjoismaat mobiiliversioiksi

Mikko: Pathfinder Adventure Card Game saapui vihdoin ja viimein digilaitteille. Sovellus mainittiin ensimmäisen kerran GenConissa 2014. Sovellus on uskollinen käännös Pathfinder Adventure Game: Rise of the Runelords -perussetistä ja sen lisäosista.

Peli on ilmainen ladata, mutta sisältää luonnollisesti pelin sisäisiä ostoja. Seikkailupaketti maksaa 25 euroa, mutta on ilmeisesti ostettavissa pelin sisäisellä kullalla, jos jaksaa grindata. iOS-versio löytyy täältä, Android-versio täältä, julkaisija Obsidianin nettisivut täältä.

https://www.youtube.com/watch?v=z9iSyjpCUsU

Menolipun jokseenkin kaikille alustoille saatavilla oleva sovellusversio on saanut Menolippu: Pohjoismaat -kartan kolmen euron hintaisena ostettavana päivityksenä. Jos ei ole aikaisempia lisäkarttoja ostanut tai päivittänyt Ticket to Ride Pocketia täysversioksi, kympillä saa paketin, joka sisältää Sveitsin, Pohjoismaat, Aasian ja Euroopan. Lisää karttoja on luvassa vielä tänä vuonna. iOS-versio sovelluksesta on täällä,  Android täällä ja muut versiot löytyvät Days of Wonderin sivuilta.

120-sivuinen noppa!

Mikko: Sarjassamme monimutkaisia matemaattisia keksintöjä: 120-sivuinen noppa, joka on tiettävästi suurin tunnettu matemaattisesti reilu ja tasapuolinen noppa. Aiheesta kertoo lisää New Yorker artikkelissaan The Dice You Never Knew You Needed.

Mikon pelaamia: Star Wars: Rebellion!

Viikon huippukohtiin kuuluu ehdottomasti ensimmäinen peli Star Wars: Rebellionia. Kolme ja puoli tuntia kestäneeseen peliin mahtui eeppisiä hetkiä. Ohjastamani Imperiumi vei lopulta voiton, kun kapinallisten tukikohta löytyi Tatooinesta ja Darth Vader marssitti paikalle riittävästi rautaa: kapinallisten laivasto kaatui Super Star Destroyerin, Star Destroyerin, kolmen Assault Carrierin ja parin TIE-hävittäjän voimin, ja maan pinnalla AT-AT ja kaksi AT-ST:tä hoiti hommat näytösluontoisesti.

Matkan varrella nähtiin jännittäviä käänteitä, kun kapinalliset räjäyttivät suojattoman keskeneräisen Kuolontähden Dagobahin taivaalla, Luke Skywalker kävi pelastamassa Mon Mothman Kuolontähdeltä ja jäi itse Vaderin vangiksi. Keisari Palpatine yritti parhaansa mukaan saada Luken kääntymään Voiman pimeälle puolelle, mutta Luke piti pintansa jedivoimillaan. Luke joutui kuitenkin viettämään loppupelin Kuolontähdellä ja todistamaan omin silmin, kuinka galaksia piinaava wookie-ongelma hoidettiin lopullisesti räjäyttämällä Kashyyyk tomuksi.

Hieno peli siis, kyllä tästä sitä paljonpuhuttua narratiivia irtoaa. Pelimekaniikkakin on mielenkiintoista, Imperiumilla on rautaa, mutta vähänlaisesti aavistuksia siitä, missä kapinallisten tukikohta on. Kapinallisilla on rajallisesti resursseja, mutta sopivalla tavoitteiden suorittamisella saa Imperiumille kyllä mukavasti kiirettä hommiin. Johtajien käyttäminen tehtävien suorittamiseen ja jättäminen varastoon reagoimaan vastapuolen tekemisiin on myös mielenkiintoista. Ensimmäisen pelin perusteella sanoisin, että pelin pahin puute on taistelu, joka on lopulta aika tylsää nopanheittoa, joka rikkoo pelin muuten hyvää flow’ta.

Torstaina peliporukkani aloitteli kampanjaa T.I.M.E. Storiesissa.  Pelaamme ensimmäistä lisäosaa eli The Marcy Casea, jossa etsitään kadonnutta tyttöä 1990-luvun Yhdysvalloissa. Kiehtova systeemi ja pidän kyllä pelin ideasta: saman pelin toistaminen tuo mukavasti lisätietoa, jonka avulla tehtävä ratkeaa ennen pitkää.

Ehdimme yhden peli-illan aikana pelata kaksi noin tunnin mittaista erää. Ensimmäisellä kerralla olimme ihan pihalla, toisella tiedettiin jo jotain ja pystyttiin keskittymään tärkeiden asioiden selvittämiseen. Kolmannella kerralla tehtävä tuskin vielä ratkeaa, mutta toivon mukaan pystymme löytämään ratkaisun ainekset, jotta neljännellä yrityksellä homma saadaan pakettiin.

Testasin myös Menolipun Iso-Britannia -karttaa, jossa kaipaa kipeästi vetureita. Veturikorteilla nimittäin saa teknologiakortteja, joita ilman voi rakentaa ainoastaan korkeintaan kahden vaunun reittejä Englannissa. Toimiluvat avaavat Walesin, Skotlannin ja Irlannin, teknologiat taas mahdollistavat pidemmät reitit ja lauttayhteydet. Mielenkiintoinen systeemi, eipä tästä oikein muuta osaa vielä sanoa.

Viikon top-kymppi

Uutena ohjelmanumerona on tarjolla viikon top kymppi. Haluatko oman top kymppisi seuraavaan viikkokatsaukseen? Tee lista jostain aiheesta ja lähetä se minulle osoitteeseen mikko@lautapeliopas.fi. Valitsen saamistani listoista yhden ensi viikon viikkokatsaukseen.

Tämän viikon top-kympin on laatinut Nooa, 9 vuotta, ja se sisältää Nooan tämän hetken suosikkipelit:

  1. Burgle Bros.
  2. Spyfall
  3. Love Letter
  4. Star Wars: Rebellion
  5. Memoir ’44
  6. Rococo
  7. Roads & Boats
  8. Deus
  9. Above and Below
  10. Keyflower

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Viikkokatsaus 2.5.2016: Dale of Merchants 2 ja Nooan arkki”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *