Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 20.2.2017: Luola vastaan luola

Cavernasta tulee kaksinpelattava versio, Terra Mystica muuttaa avaruuteen ja Flamme Rougeen ilmestyy apusovellus. Splendoriin tulee lisäosa ja T.I.M.E Storiesiin monta.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Tämän viikkokatsauksen toimittivat Mikko Saari ja Kimmo Leivo.

Caverna kutistuu

Kimmo: Uwe Rosenbergin Caverna: The Cave Farmers saa Le Havren ja Agricolan tapaan myös kaksinpelin version nimeltään Caverna: Cave vs Cave. Lookout Gamesin julkaisemaa saksapainosta voidaan odottaa jo vuoden toisella neljänneksellä ja englanninkielinen painos tullee myöhemmin Mayfairin Gamesin julkaisuna.

Asiasta uutisoi BGG News, joka nappasi pelistä pienen videoesittelyn Spielwarenmesse 2017:ssa.

Mikko: Agricolan miniversio Agricola: All Creatures Big and Small on nyt saatavilla PC- ja Mac-koneille Steam-palvelusta. Peli on alennuksessa tiistaihin 21.2. asti. Mielenkiintoinen yksityiskohta tässä on Mayfairin suunnitelma julkaista lautapelistä jossain vaiheessa uusi laitos, joka sisältää molemmat erikseen julkaistut lisäosat samassa paketissa. Mayfair aikoo käyttää digitaalisista versioista kerättyä dataa rakennusvalikoiman säätämiseen: valikoimasta voidaan pudottaa pois rakennuksia, joita ei käytetä pelissä ja toisaalta liian suosittuja rakennuksia voidaan tuunata hieman heikommiksi, jos jokin rakennus vaikuttaa liian hyvältä.

Agricola: All Creatures Big and Steamy

Flamme Rougelle apusovellus

Tanskalaiset kehittelevät Flamme Rougelle mobiilisovellusta. Mistään pelattavasta mallista ei ole kyse, vaan apusovelluksesta, jolla on mahdollista laskea pidempien Grand Tour -kisojen pisteitä. Sovellus julkaistaan piakkoin ja se on tulossa sekä iOSille että Androidille. Lisätietoja BGG:n foorumeilta.

Flamme Rouge -sovellus
Sovellus laskee pyöräilijöiden ajat näppärästi.

Susimaisia sanoja

Werewords on Ted Alspachin uusin ihmissusipeli ja nimensä mukaisesti liittyy sanoihin. Pelaajien on selvitettävä salainen sana käyttäen kyllä ja ei -kysymyksiä.

Yksi pelaajista on pormestari, joka tietää oikean sanan ja vastaa kysymyksiin. Ihmissusikin tietää sanan ja yrittää johtaa muita pelaajia harhaan. Pormestarikin voi olla ihmissusi. Joukossa on myös näkijä, joka myös tietää sanan. Kysymyksiä on rajattu määrä. Jos oikeaa sanaa ei löydy, ihmiset voivat voittaa nimeämällä ihmissuden, joka puolestaan voi voittaa nimeämällä näkijän.

Peliin liittyy mobiilisovellus, jossa on tuhansia sanoja sadoissa eri kategorioissa. Aika kätevää, julkaisijan kannalta tavallaan aika paljon helpompaa ja halvempaa kuin tehdä tanakka pinkka kortteja. Werewords julkaistaan kesäkuussa Origins-pelitapahtumassa.

Werewordsin kansi

Terra Mystica lähtee tähtiin

Gaia Project on uusi tulkinta Terra Mysticasta. Perusidea on jokseenkin sama: 14 erilaista kansaa touhuaa tällä kertaa avaruudessa terraformaten planeettoja mieleisikseen.

Erona Terra Mysticaan pelilauta on modulaarinen, joka tuo vielä vähän lisää vaihtelua. Kansat kehittävät taitojaan terraformauksessa, navigoinnissa, tekoälyssä, gaiaformauksessa, taloudessa ja tutkimuksessa, ja saavat sitä kautta käyttöönsä kehittynyttä tekniikkaa ja erikoisbonuksia. Kevyttä 4X-henkeä siis, tosin jääköhän kuitenkin 3X:ksi eli vaille sotimista.

Terra Mystica: Gaia Projectin julkaisuajankohta on Essenissä 2017, jos kaikki menee putkeen.

Terra Mystica: Gaia Project

Wallacen Londonista tulee uusi laitos

Londonin kansi

Osprey Games julkaisee Londonista uuden laitoksen. Osprey on sotahistoriaan erikoistunut kustantamo, joka julkaisee myös lautapelejä. Londonin kuvitus uusitaan ja sääntöjäkin hiotaan jonkin verran. Kuinka paljon, jää toistaiseksi nähtäväksi. Olettaisin, että kaksinpelisääntöihin saattaa tulla jotain muutosta suosittujen varianttien perusteella. Peli julkaistaan lokakuussa 2017.

Splendor saa modulaarisen lisäosan

Splendor saa jatkoa Cities of Splendor -lisäosan muodossa. Paketissa on neljä erillistä lisäosaa, joita voi käyttää yhdessä tai erikseen. Yksi lisäosista antaa pelaajille uutta tavoiteltavaa, jotain aatelisten tapaista, mutta isompaa. Toinen lisäosa sisältää kaupungit, jotka ovat korttien päälle pelattavia juttuja.

Kolmannessa lisäosassa on pelaajalaudat, joilta voi kerätä erikoisvoimia ja saa oikeuden rikkoa sääntöjä, jos on kerännyt oikeat kortit. Neljännessä lisäosassa on pakkaan sekoitettavia kortteja, joista saa erikoisvoimia.

The Expanse -sarjasta lautapeli

Suositusta The Expanse -tv-sarjasta tulee peli. Pelin julkaisee WizKids ja sen on suunnitellut Geoff Engelstein (Space Cadets, The Ares Project). Pelisuunnittelussa on ollut mukana alkuperäisen kirjasarjan tekijä James S. A. Corey. Peli ilmestyy kesällä.

Pelaajat ovat pelissä aurinkokunnan voimatekijöitä: Maan YK-joukot, Marsin sotavoimat, O.P.A.-kapinalliset tai Protogen-yhtiö. Jokaisella osapuolella on omat erikoisvoimansa, joilla pyritään levittämään vaikutusvaltaa aurinkokunnassa. Peli yhdistelee poliittista juonittelua ja strategiaa Twilight Strugglen hengessä, käyttäen monitoimikortteja, jotka toimivat sekä toimintopisteinä että peliin vaikuttavina tapahtumina.

Asiasta uutisoi ICv2.

Cthulhu tulee Tokioon ja New Yorkiin

Kraken poistui King of Tokyon uudesta laitoksesta, mutta ei hätää: King of Tokyo ja King of New York saavat kumpaankin peliin sopivan monsterilisäosan Monster Pack – Cthulhu, joka sisältää Cthulhun, evoluutiokortit kumpaankin peliin ja kultistitokeneita. Sääntökirja on luettavissa. Lisäosa tulee kauppoihin helmikuun lopussa. Tämä on merkitty paketiksi yksi, eli näitä on tulossa lisääkin.

Monster Pack - Cthulhu

Codenames Disney ja Marvel!

Codenamesista tulee Yhdysvaltojen markkinoille erikoislaitoksia. Codenames Disney Family Edition ja Codenames Marvel Edition tulevat myyntiin jouluksi. Laitoksista vastaa USAopoly, jolla on laaja lisenssisalkku ja paljon kokemusta lisenssiversioiden tekemisestä. Jos nämä käyvät kaupaksi, tätä lajia on odotettavissa reippaasti lisää.

Aikatarinoiden jatkon linjausta

T.I.M.E. Storiesin kansi

Space Cowboys esitteli Nürnbergin pelimessuilla tulevaa T.I.M.E Stories -tarjontaa. Tämä vuonna tulee kolme uutta skenaariota: Lumen Fidei eli Espanja vuonna 1491, Estrella Drive eli Hollywood vuonna 1982 ja Frères de la Côte eli merirosvot vuonna 1685. Estrella Driven ikäraja on 18+,  mutta juuri muuta tietoa näistä ei toistaiseksi ole.

Tavoitteena on julkaista kolme uutta skenaariota joka vuosi. Peruspeli aiotaan myös paketoida jollain uudella tavalla, ajatellen ihmisiä, jotka ovat pelanneet jonkun toisen pelillä Asylum-skenaarion ja haluaisivat sitten ostaa pelin itselleen, mutta ajatus jo pelatun skenaarion ostamisesta tuntuu tylsältä. Tarkoittaako tämä sitten pelin osien julkaisemista paketissa, jossa ei ole lainkaan skenaariota vai kenties jotain uutta skenaariota, jää nähtäväksi.

Näistä pari kuvaa ja tietoa muista Space Cowboysin uutuuksista löytyy BGG Newsistä.

 

Invasion: Free Staten prototyyppi

Lautapelit.fi julkaisi viikolla kuvia Invasion: Free Staten viimeisimmästä prototyypistä. Hyvältä näyttää!

Invasion: Free State

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Arkhamilainen rituaali

Arkham Ritual on deduktiota, bluffausta ja onnenkoetusta Cthulhu-teemalla. Jokaisella pelaajalla on kädessään kortti, jota ei itse näe ja tavoitteena on saada käteen ainutlaatuinen sininen kortti – ei punaista korttia, eikä sellaista sinistä korttia, joka on jollain toisella pelaajalla.

Pelin aikana kortit kiertävät pelaajalta toiselle. Pelaajien on pääteltävä oma korttinsa muiden korteista ja pöydällä olevista korteista ja toimittava sen mukaan.

Arkham Ritual

Peli on miellyttävän halpa: postikuluineen vain 10 dollaria. Toimitus tulee suoraan Kiinasta, mutta halvan hinnan vuoksi veroja ei tule. Toimitus luvataan syyskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Ollako Munchkin vai eikö olla?

Munchkin Shakespeare on uusin Munchkin-peli ja täynnä ilahduttavan nokkelia Shakespeare-sanaleikkejä.

Lisäosa on crowdsourcetettu eli idea on peräisin JoCo-nörttiristeilyltä, jossa pidetyssä paneelikeskustelussa pohdittiin aihetta Munchkin-lisäosalle. Koko tarina on kerrottu täällä.

Munchkin Shakespeare

Sinänsä pelin tilaamisessa ei ole hirveästi järkeä. Halvimmillaan peli maksaa 30 dollaria ja siihen verot päälle, koska toimitus on Yhdysvalloista. Pelin saanee halvemmalla kaupasta. Ainoa tolkullinen syy tilata on Kickstarter-eksklusiivinen lisäosa. Toimitus lupaillaan syyskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Musta orkesteri

Black Orchestra on viime vuonna julkaistu ja kiitosta kerännyt yhteistyöpeli, jossa pelaajat ovat mukana salaliitossa murhata Adolf Hitler. Mutta kierrätetäänpä toukokuussa ennakkotilausuutisoinnin yhteydessä kirjoitettua kuvausta:

Game Salute julkaisee Philip duBarryn pelin Black Orchestra, jossa pelaajat ovat korkean tason natseja, jotka haluavat salamurhata Hitlerin (Schwarze Kapelle). Jos pelaajien ohjastamat henkilöt pysyvät uskollisina motivaatiolleen, saa käyttöön erikoiskykyjä, jotka helpottavat operaation onnistumista. Toisaalta jokainen liike tekee hahmosta myös epäilyttävämmän Gestapon silmissä, joka taas johtaa pidätyksiin ja kuulusteluihin.

Black Orchestra

Pelin toinen laitos on nyt Kickstarterissa tilattavana. Peli maksaa 64 dollaria Suomeen toimitettuna ja kun toimitus on EU-ystävällinen, hinta jää melko reippaasti alle Fantasiapelien pyytämän 72 euron hinnan. Ykköslaitoksen ostaneille on tarjolla 12 dollaria maksava päivityspaketti, jolla saa kakkoslaitoksen parannellut komponentit. Jonkin verran saa toki odotella, sillä toimitus luvataan vasta lokakuulle. Kampanja löytyy täältä.

I’ll be back!

Terminator: The Official Board Game on virallinen lautapeli Terminator-leffoista. Tekijät ovat samat kuin aikaisemmassa Evil Dead 2 -lautapelissä.

Hyvää lautapeliä etsivien kannattaa olla varuillaan: itse pelistä ei Kickstarter-sivulla tällä hetkellä puhuta oikeastaan mitään. Sääntökirjaa ja print’n’playtä sentään löytyy, eli kannattaa lukea ja tutkailla tarkemmin. On kuitenkin selvää, että projektia myydään vahvasti teema ja figuurit edellä, eivätkä nekään näytä kovin hurjasti vetävän, Terminator näyttäisi keräävän rahoitusta selvästi Evil Deadia rauhallisemmin.

Terminator-lautapeli

Pelistä on kaksi versiota, halvempi maksaa 60 dollaria ja laajennuspaketin sisältävä 80 dollaria. Postikuluja on odotettavissa vielä 20 dollaria päälle. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu joulukuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

En voi lopettaa, pikana

Can’t Stop Express on uusi peli Sid Sacksonilta. Uusi ja uusi – Sackson kuoli 14 vuotta sitten, eikä ole siten suunnitellut viime vuosina uusia pelejä, ja tämäkin löytyy itse asiassa Sacksonin vuonna 1969 ilmestyneestä A Gamut of Games -kirjasta nimellä Solitaire Dice (ja on ilmestynyt jo vuonna 1989 nimellä Extra!, Choice tai Einstein).

Nimi on lainattu Sacksonin klassikko-onnenkoetuspeliltä Can’t Stop, mutta pelimekaniikan suhteen peleillä ei ole juurikaan yhteistä. Can’t Stop Express on enemmän Yatzyn tai Qwixxin tyylinen kupongintäyttämispeli.

Peli maksaa vain 7 dollaria, mutta postikuluiksi arvioidaan 12 dollaria. Kimppatilauksella voinee säästää postikuluissa, vaan vaikeapa tuota on arvioida, kun tarkkoja tietoja ei kerrota. Veikkaisin kuitenkin, ettei kahden pelin lähettäminen tuplaa postikuluja. Toimitus on EU-ystävällinen  Kampanja löytyy täältä.

Can't Stop Express
Can’t Stop Expressin pistelomake.

Kääpiöt vastaan peikko

Dwarves of Iron Peak on epäsymmetrinen kaksintaistelu, jossa toinen pelaaja komentaa kääpiölaumaa ja toinen isoa luolapeikkoa. Hauskana visuaalisena yksityiskohtana peikosta on pelilaudalla pelkästään kaksi isoa jalkaa.

Jalat vaikuttavat myös pelimekaniikkaan. Kääpiöt voivat keihäillään iskeä peikon jalan kiinni lattiaan. Peikon pitää tietysti pitää jalkansa riittävän lähellä toisiaan, eikä peikko käänny ihan miten tahansa. Luonnollisesti peikko voi litistää kääpiöitä astumalla päälle.

Dwarves of Iron Peak

Peli maksaa postikuluinen 60 dollaria ja siihen verot päälle, eli ihan halpaa hupia tämä ei ole. Toimitus luvataan marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Keskiviikkona Tavernan tietovisan (josta joukkueemme nappasi kakkossijan!) ohessa tuli testattua Lautapelit.fi-uutuus Imagine. Tässä sanaselityspelissä selitetään sanoja ja sanontoja käyttäen läpinäkyviä kortteja. Näin korttien kuvioita voi pinota päällekkäin, jotta saa muodostettua uusia kuvioita.

Concept tästä tulee hakematta mieleen, tämä on vain se suoraviivaisempi ja mutkattomampi pikkuveli. Pakettikin on selvästi pienempi. Concept on mainio peli, mutta konseptiltaan vähän raskas: ylä- ja alakäsitteiden ymmärtäminen tuottaa joillekin pelaajille vaikeuksia. Imagine on intuitiivisempi ja helpompi ymmärtää.

Erityisesti Imaginessä toimii animointi! Monia asioita on huomattavasti helpompaa selittää, kun selitykseen pystyy liittämään liikettä ja toimintaa. Titanic-elokuva oli yksinkertainen selostettava: vähän vedenpintaa, eniten laivannäköinen häkkyrä, kolmio esittämään jäävuorta, ihmishahmo laivan kyytiin ja sitten vain laiva ja matkustaja pinnan alle.

Viikon toinen uutuuspeli oli Days of Ire: Budapest 1956, joka kuvaa Unkarin kansannousua. Unkarilaisille tekijöille aihe on selvästi rakas ja historiallisiin yksityiskohtiin on panostettu. Pelissä on kaksi pelitapaa: yhteistyöpeli, jossa 1–4 pelaajaa pelaa kansannousua korttipakalla toteutettua kenraali Zhukovia vastaan ja pelimuoto, jossa Zhukovin roolissa on ihminen ja loput pelaajat ovat yhdessä kansannousu.

Toisin sanoen samaan pakettiin on sovitettu sekä Pandemia että Twilight Struggle. Testasin viikonloppuna yhteistyöpeliä ja ihan asialliselta se vaikuttaa, mutta myös varsin vaikealta. Hengissä pysyminen tarkka-ampujien ja neuvostopanssarien keskellä on oma temppunsa, siihen kannattaa panostaa kun korttipakasta nousevista tapahtumistakin voi tulla osumaa yllättäen. Ensimmäisessä pelissä kuolimme aika varhain, toisessa selvisimme viimeiselle kierrokselle. Jos emme olisi kuolleet, voitto olisi silti ollut kaukana, sen verran paljon ratkaisemattomia tapahtumia laudalla on.

Paljon tässä siis on tekemistä ja haastetta piisaa. Sääntökirjan neuvomat helpotukset kannattaa ottaa ensimmäisillä peleillä käyttöön, niille on kyllä tarvetta. En nyt aivan liekeissä tästä yhteistyöpeliversiosta ole, mutta se nyt johtuu lähinnä omasta vastenmielisyydestä yhteistyöpelejä kohtaan – ei tämä sen huonompi ole kuin Pandemiat ja muut perushyvät yhteistyöpelit. Tällä viikolla olisi tarkoitus päästä testaamaan konfliktimoodia, jonka jälkeen arvio pelistä täydentyy merkittävästi.

Tulevia tapahtumia

3.–5.3.2017: Turussa junapelataan kahdeksannen JunaConin merkeissä. JunaCon on lautapelitapahtuma, jossa pääpaino on rautatieteemaisissa peleissä, mutta kaikenlaisten lauta- ja korttipelien pelaajat ovat tapahtumaan tervetulleita. Tapahtuma järjestetään Electrocityn Sparkup-tilassa Turussa. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilla, tapahtuman sivut Facebookissa.

4.–5.3.2017: Tampere-talon valtaa Tracon Hitpoint eli Traconin tekijöiden pelitapahtuma, joka tarjoaa kaksi päivää lauta-, kortti-, rooli- ja figupelejä. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös pelisuunnittelukilpailu. Kahden päivän ennakkolippu maksaa 15 € ja sen voi ostaa Traconin nettikaupasta.

18.–19.3.2017: Ordo Aboensis ry järjestää Turussa miniatyyripeliturnauksen. Peleinä Warmachine/Hordes, Warhammer 40k, Fantasy Battles: The 9th Age ja Malifaux. Tapahtumaan on vapaa pääsy, turnauksiin on ennakkoilmoittautuminen ja osallistumismaksu. Lisätietoja Sotavasara-foorumilta, tapahtuma Facebookissa.

14.–16.4.2017: Joensuussa pelataan, kun JokiCon järjestetään Itä-Suomen yliopiston Aurora-rakennuksessa. Ovet aukeavat perjantaina klo 12. Tapahtuma päättyy sunnuntaina klo 20. Ohjelmassa on vapaata pelaamista. Lisätietoa Lautapeliseuran foorumilta.

21.–23.4.2017: Lautapeliseuran järjestämä SMCon Turussa kokoaa pelaajat SM-joukkueturnaukseen ja lisäksi mahdollisesti yksilöturnauksiin. Myös vapaalle pelaamiselle on tilaa. Ilmoittautuminen joukkueturnaukseen päättyy 12.4.2017. Lisätietoja Lautapeliseuran sivuilta.

19.–21.5.2017: Kuopiossa järjestetään raskaisiin ja pitkiin peleihin erikoistunut pelitapahtuma HexaCon III. Tapahtumapaikkana on Kinkkuconista tuttu Lukema. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta, tapahtuman sivut Facebookissa.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 20.2.2017: Luola vastaan luola”

Ihmettelin Shut up & Sit Downin uutisten tuttuutta kunnes tajusin että olen lukenut melkein kaikesta jo suomeksi. Hienoa että menee näin päin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *