Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 22.5.2017: Saksan Vuoden peli -ehdokkaat

Viikkokatsauksessa Spiel des Jahres -palkinnon ehdokkaat vuodelta 2017 ja katsaus Spielbox-pelilehden tuoreimpaan numeroon 2/2017.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Vuoden 2017 Spiel des Jahres -ehdokkaat

Vuoden 2017 Spiel des Jahres -palkinnosta kilpailevat:

Knizian El Dorado on nopea, kevyt kilpajuoksupeli, jossa on pieni pakanrakennuspeli. Kingdomino on yksinkertainen laattojenasettelupeli, josta on testiraporttia helmikuisessa viikkokatsauksessaMagic Maze on yhteistyöpeli, jossa pelaajat juoksuttavat pelinappuloita sokkelossa siten, että kukin pelaaja saa liikuttaa nappuloita vain tiettyyn suuntaan, eikä puhua saa.

Suosituslistalle pääsivät Deja-Vu, Do De Li Do, Fabled Fruit, KlaskShiftago, Tempel des Schreckens ja Word Slam.

Deja-Vu on Heinz Meisterin muisti- ja reaktiotestipeli. Do De Li Do on Jacques Zeimet‘n nopeustestikorttipeli. Fabled Fruit on Friedemann Friesen vähän legacy-henkinen kehittyvä korttipeli. Klask on vauhdikas julkaisema pöytälätkäpeli. Shiftago on erittäin perinteinen abstrakti peli, jossa tehdään marmorikuulista rivejä laudalle. Tempel des Schreckens on Indiana Jones -henkinen versiointi japanilaisesta TimeBomb-bluffauspelistä. Word Slam on Brandin pariskunnan sananselityspartypeli.

Lastenpelipalkinto Kinderspiel des Jahresista kisaavat:

Captain Silver on merirosvopeli, jossa pitää poimia aarrepussista oikeita aarteita näppituntumalla. Ice Cool on viime vuonna Suomessakin ilmestynyt pingviinien neppailukisa. The Mysterious Forest on Daniel Liesken sarjakuvaan perustuva yhteistyömuistipeli.

Suosituslistalle pääsivät Lagoonies, Chickyboom, Little Bird, Big Hunger, Kullerhexe, Sleeping Queens, Outfoxed, Wizardry to the Power of Three.

Harrastajien sarjassa Kennerspiel des Jahresia tavoittelevat:

EXIT: The Game -sarja on osa viime aikojen pakohuonepelibuumia. SdJ-raati nosti nyt kotimaisen saksalaisvaihtoehdon, jotkut kai pitävät ranskalaista Unlockia edustavampana. Raiders of the North Sea on viikinkiaiheinen työläistenasettelupeli, josta lisää alempana lehdistökatsauksessa. Terraforming Mars on yksi kauden kuumimmista hittipeleistä.

Suosituslistalle pääsivät Captain SonarBig Book of MadnessGreat Western Trail ja The Grizzled.

Captain Sonar on hyvin innovatiivinen sukellusvenepeli, mutta on parhaimmillaan kahdeksalla pelaajalla. Big Book of Madness on kehuttu yhteistyöpakanrakennuspeli. Great Western Trail on kauden toinen iso hittipeli, mutta liian raskas edes Kennerspiel-voittajaksi. The Grizzled on synkkä ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuva yhteistyöpeli.

Kinderspiel des Jahres -voittaja julkistetaan 19.6.2017. Spiel des Jahresin ja Kennerspiel des Jahresin voittajat julkistetaan 17.7.2017.

Master of Orion -lautapeli laajempaan jakeluun

Venäläinen Master of Orion: The Board Game ilmestyi jo viime vuonna. Venäläistä Hobby Worldin laitosta ei Suomen kaupoissa ole kuitenkaan näkynyt. Cryptozoic Games on ottanut pelin julkaisuohjelmaansa, joten sitä saanee Suomestakin jatkossa.

Nimi on hitusen harhaanjohtava: varsinaisesti kyse on enemmän korttipelistä, ja Master of Orionin eeppinen mittakaavakin enimmäkseen loistaa poissaolollaan, peli ei muistuta mittakaavaltaan Twilight Imperiumia tai Eclipseä, vaan on lähinnä Race for the Galaxyä muistuttava nopea rakentelupeli.

Master of Orion

Michael Kieslingin jokilaivaralli

Lookout on esitellyt Facebookissa Michael Kieslingin tulevaa Riverboat: entlang des Mississippi -peliä, jossa siis kruisaillaan jokilaivalla pitkin Mississippiä. Sen tarkempia tietoja pelistä ei vielä ole saatavilla, mutta kesän uutuudesta on kuulemma kyse.

Lehdistökatsaus

Spielbox 2/2017Saksalaisen pelilehden Spielboxin numero 2/2017 on ottanut kansikuvakseen A Feast for Odinin, joka sopiikin hyvin, sillä viikingit ovat tämän numeron teema.

Pääkirjoituksessa pohditaan lautapelien teemojen vaihtelun vähäisyyttä ja päädytään syyttämään pelaajia: “Are we not, in actual fact, forever searching for the same game, only new and somehow better? … Who can blame an author focusing on something evidently so successful?”

Random obsessions
Tämä XKCD-kuva tiivistää mainiosti, miten nämä satunnaiset teemojen suosionvaihtelut kulkevat.

Kärkiarvosteluna A Feast for Odin – joka on toivon mukaan pääsemässä pikkuhiljaa varovaisen ensipainoksen aiheuttamasta loppuunmyyntilimbosta – saa mainiot arviot, kunhan pelaajat eivät vain odota juurikaan suoraa keskinäistä kilpailua tai kovin syvällisesti vakuuttavaa teemaa.

Muista viikinkipeleistä puolalaisen Krzysztof Zięban suunnittelema ja NSKN Gamesin julkaisema In the Name of Odin tuomitaan vähän turhan abstraktiksi ja näyttävää ulkoasuaan tylsemmäksi. Shem Phillipsin ja Graphill Gamesin Raiders of the North Sea todetaan sen sijaan varsin nokkelaksi työläistenasettelupeliksi. Blue Orangen ja Charles Chevallierin Vikings on Board tuomitaan tylysti nelosen peliksi: luvassa on turhauttavaa juonittelua, arvailua ja mielivaltaisuutta. Vanhan klassikon Intrigen ystävät saattavat kuitenkin ihastua.

Raiders of the North Sea
Raiders of the North Sea. Kuva: Andrew J-S / BGG (CC BY-NC-SA)

Lautapelit.fi:nkin uutuuksiin kuuluva 0-9 saa vaihtelevat arviot: arvostelun kirjoittanut Knut-Michael Wolf kehuu peliä nerokkaan yksinkertaiseksi ja addiktiiviseksi. Pari latteampaa arviotakin peli saa, mutta yleisvire on varsin myönteinen. Nerokkaan yksinkertaisten pelien ystäville siis ehdottomasti tutustumisen arvoinen tapaus.

Samankaltaiset kehut saa toinen Lautapelit.fi:n hiljattain julkaisema pieni filleri, Kingdomino, jota suositellaan lämpimästi yksinkertaisen pelin tarpeeseen ja myös kokeneemmille pelaajille rentouttavaksi filleriksi.

Friedemann Friesen kevyt korttipeli Fuji Flush (Futschikato) saa kovat kehut: sitä verrataan vaikuttavuudeltaan 6 Nimmtiin. Pelin tavoitteena on päästä eroon korteistaan pelaamalla niitä yksi kerrallaan eteensä. Jos joku pelaa pöytään sen jälkeen isomman kortin, oman korttinsa joutuu heittämään pois ja nostamaan tilalle uuden. Jos vuoro kiertää pöydän ympäri ja kortti on yhä pelissä, sen saa heittää pois nostamatta uutta tilalle. Jos useammalla pelaajalla on sama numero edessään, kortit summataan yhteen, eli ne on vaikeampi pudottaa pelistä pois, ja lisäksi ensimmäisen puskiessa korttinsa pois, muut saavat tehdä samoin. Yksinkertaista, hauskaa ja toimivaa, väittää Christwart Conrad, etenkin jos pelaajia on 6–8.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logoAlla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Muinaismuistolautapeli

Urin kuninkaallinen peli on todellinen muinaismuisto, pelin alkuperä on Mesopotamiassa jossain 4500 vuotta sitten. Nyt Kickstarterissa on moderni versio tästä vanhasta klassikosta.

Pelin säännöt perustuvat alan suurimman asiantuntijan, British Museumin Irving Finkelin tutkimuksiin (Finkelistä on mielenkiintoinen artikkeli Time-lehdessä), joten sääntöjen puolesta peli lienee jokseenkin niin lähellä historiallisia sääntöjä kuin on mahdollista.

Hinnat alkavat 52 punnasta, jolla saa perusmallin Suomeen toimitettuna. Toimitus luvataan marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Royal Game of Ur

Iunu, lausutaan Āwanu

IUNU on Todd Sandersin muutama vuosi sitten kehittelemä ja print-n-playna julkaisema egyptiläisteemainen korttipeli. Nyt peli on Kickstarterissa suomalaisen LudiCreationsin julkaisemana.

Pelaajien on rakennettava yhteiskuntaa, ruokittava kansa ja pidettävä jumalat tyytyväisinä. Kansaa on suojeltava vihollisilta ja varmistettava heille suotuisa tuonpuoleinen.

Minipakkauksessa peli maksaa 14 dollaria postikuluineen, laatikossa hintaa tulee 24 dollaria. Toimitus on luvattu joulukuulle 2017 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

IUNU

Ajatonta menoa

Sine Tempore: The Last Hope on yhteistyöpeli, jossa pelaajat mittelevät voimiaan pelin tekoälyn kanssa. Peli on mekaniikkansa puolesta jonkinlaista jatkoa Nova Aetas -pelille, vaikka sijoittuukin ajassa tuhansia vuosia aikaisemmin.

Paljon on figuja ja sälää, pelimekaniikankin puolella kehutaan fiksulla tekoälyllä joka hoitaa pelinjohtajan hommat ja erinomaisella skenaariogeneroinnilla. Juonikirjasta löytyy kampanjalle kolme vaihtoehtoista loppua.

Peruspeli maksaa 99 dollaria, lisäosan kanssa hinta on 139 dollaria. Toimitus on luvattu toukokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.
Sine Tempore

Neppailusodat

Flick Wars on aika lailla sitä, mitä nimi lupaa: neppailusotaa. Pelialustana toimii noin 60 × 75 -senttinen neopreenimatto, jonka alle voi laittaa maastoelementtejä korkeuserojen luomiseksi. Matto varmistaa samalla että neppailualusta on tasainen ja liukas.

Pelissä on runsaasti erilaisia yksiköitä, joiden ominaisuudet on listattu helppokäyttöisillä korteilla. Pelaaminen on pohjimmiltaan neppailua: sekä liikkuminen että ampuminen hoidetaan neppailemalla.

Peliä on ainakin kehitelty pitkään. Ensimmäinen versio, Battle for Glyderion, on vuodelta 2009 ja Flick Warsina tämä oli Kickstarterissa jo 2014, silloin huonolla menestyksellä.

Peli maksaa 83 dollaria Suomeen toimitettuna. Maastolisäosan kanssa hinta nousee 103 dollariin. Hinta putoaa alle 70 dollarin peruspeliä kohden, jos ostaa kolme. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu elokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Flick Wars

Ilmojen raharikkaat

Aviation Tycoon on sekin ollut työn alla pitkään: ensimmäiset maininnat tästä pelistä löytyvät BGG:stä kahdeksan vuoden takaa.

Peli on nimensä mukaisesti ilmailubisnestä. Pelaajat kuljettavat matkustajia ympäri Yhdysvaltoja. Kun eri lentoyhtiöt kuljettavat matkustajia, osakkeenomistajat hyötyvät. Peruspeli on yksinkertainen kuin Menolippu, osakesysteemi muistuttaa hieman Acquiresta.

Peli maksaa 71 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu joulukuulle 2017 ja on mahdollisesti EU-ystävällinen. Sitä ei kuitenkaan luvata varmaksi. Kampanja löytyy täältä.

Aviation Tycoon

Raivon törmäys

Clash of Rage lupaa yli 70 miniatyyriä, joilla voi taistella kampanjaa tai skirmish-matseja. Haltiat ovat hiipumassa maailmasta ja pelaajien ohjastamat joukot valtaavat haltioiden kaupunkeja ja keräävät haltioiden voimakristallit. Toki turpasaunaksi muiden pelaajien kanssa se sitten lopulta menee.

Pelaajien armeijat ovat runsaasti kustomoitavissa ja kampanjat vaativat pitkän aikavälin suunnittelua. Taistelujärjestelmä suosii erilaisista, toisiaan tukevista joukoista koostuvaa armeijaa ennemmin kuin silkkaa massaa. Sääntöjä kehutaan helposti opittaviksi.

Peli maksaa 85 euroa ja postikulut (arviolta 11–18 euroa) päälle. Toimitus luvataan kesäkuulle 2018 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Clash of Rage

Legendojen kylä

Village of Legends on fantasia-aiheinen pakanrakennuspeli, jossa pelaajilla on uniikit sankarit, joita sitten varustetaan ja kehitetään hirviöitä tappamalla. Hirviöitä pelataan toisten pelaajien kiusaksi, parempia varusteita ostetaan torilta, loitsuilla voi tehdä tuhoa.

Peli maksaa 30 euroa Suomeen toimitettuna. Kuusinpelit mahdollistavan lisäosan kanssa hinta on 40 euroa, molempien lisäosien kanssa 45 euroa. Toimitusta lupaillaan lokakuulle 2017. Toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Village of Legends

Montako minuuttia keskiyöhön?

Manhattan Project 2: Minutes to Midnight saa palkinnon viikon nokkelimmasta pelin nimestä. Pelin tapahtumat sijoittuvat kylmään sotaan, 20 vuotta edellisen Manhattan Projectin jälkeen. Ydinaseiden valmistus ei ole enää ongelma: kaikki pystyvät niitä tekemään. Mutta kuka pystyy kätevimmin toimittamaan ydinpommit vihollisensa kotiovelle?

Tämä itsenäinen peli on edelleen työläistenasettelua. Tavoitteena on rakennella mannertenvälisiä ohjuksia, ajella sukellusveneillä naapurien rannoilla, koota pommikonelaivueita ja valloittaa kolmannen  maailman maita omien ohjusten laukaisualustoiksi.

Peli maksaa 70 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvataan joulukuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Manhattan Project 2: Minutes to Midnight

Mikon pelaamia

Kävin viikko sitten auttamassa Lautapeliopastakin avustanutta Hannua remonttievakkomuutossa ja nappasin mennessäni muutaman joutilaan lautapelin parempaan talteen evakon ajaksi. Kuten ehkä tiedätte (ainakin te tunteita herättäneen Huonoimmat hyvät pelit -videon katsoneet), en ole suuri Terra Mystican ystävä, mutta otin pelin kuitenkin mukaani.

Onhan se kuitenkin BGG:n listoilla neljänneksi paras peli, samoin Lautapelioppaan parhaiden pelien listalla. Jos aion kasvattaa pojastani kunnon lautapeliharrastajan, tämäkin peli lienee syytä esitellä? Niinpä päädyimme viikonloppuna pelaamaan Terra Mysticaa.

Eipä tarvinnut pitkään pelata, kun muistin, miksi en tästä suosikkipelistä pidä. Alkupelin ankeus ja resurssien niukkuus on epämiellyttävää. Peli aukenee kyllä loppua kohden, mutta alussa on pitkään turhan niukkaa menoa.

Pelasihan tätä, kaksinpelinä peli ei ole pitkäkään. Nuori mies tykkäsi kasin reittauksen arvoisesti; kai se piti, kun voitti, mokoma. Minäkin hellyin nostamaan reittaukseni nelosesta viitoseen. Voi olla, että joudun pelaamaan toistekin, ja saatan tehdä sen irvistelemättä.

Lainasin myös Torresin, joka on nähtävästi sellainen kerran noin seitsemässä vuodessa pelattava peli: ensimmäinen pelikerta 2002, seuraava 2009, nyt meni sitten kahdeksan vuotta. Teoriassa ihan kiva peli, mutta aika vähiin ovat pelikerrat jääneet, vaikka omistinkin tämän joskus (tuo keskimmäinen kolmesta on ainoa omalla kappaleella pelattu peli).

Jonkinmoista klassikon asemaa Torreksella taitaa olla, BGG:ssä abstraktien pelien listalla 12. sija ja tänä kesänä pitkästä aikaa uusi laitos HUCH&Friendsiltä. Edellisestä laitoksesta olikin jo aikaa, Rio Grande tuuttasi pelin pihalle viimeksi 2005. Toimintapistepelien aatelia, luulisin, ja jos peli on vieras, kannattaa kyllä kokeilla jos tällainen pieniä satunnaiselementtejä sisältävä abstrakti veivaus kiinnostaa.

Tulevia tapahtumia

10.6.2017: Pelicon on Suomen pelimuseon, Lautapeliseuran, Ropeconin ja lautapelikahvila Tavernan yhteinen peliesittelytapahtuma, jossa esitellään ja pelautetaan lautapelejä ja roolipelejä. Tapahtuma järjestetään museokeskus Vapriikin tiloissa. Itse tapahtuma on ilmainen, mutta Vapriikin pääsymaksu on maksettava. Tapahtuman sivut Facebookissa.

28.–30.7.2017: Helsingin Messukeskuksen valtaa Ropecon, Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä roolipelitapahtuma, jossa kaikenlaiset lauta-, kortti-, rooli- ja figuuripelit ovat pääosassa. Lisätietoja Ropeconin sivuilta.

15.–17.9.2017: Syksyn iso pelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään poikkeuksellisesti jo syyskuussa Kaapelitehtaan hankalan varaustilanteen vuoksi. Lisätietoja lähempänä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Viikkokatsaus 22.5.2017: Saksan Vuoden peli -ehdokkaat”

Klaskin nostaminen SdJ -suositukseksi on suomalaisittain hienoa!

Pelin suomalaisuus ei tosin tekstistä käy ilmi, kun julkaisijaa ei ole kerrottu (vaikka selvästi yritystä on ollut). :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *