Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Colt Express

Junaryöstäjät ovat vauhdissa. Kuka ryöstää matkustajilta arvokkaimmat tavarat, kenen kouraan jää kaivosyhtiön palkkakassa ja kenestä tulee kovin pistoolisankari? Colt Express on hauska ja kaoottinen seurapeli, jossa ohjelmoidaan vuorot etukäteen ja katsotaan, miten pahasti menee metsään kun toiminta alkaa.

Perinteinen kohtaus lännenelokuvista: juna kiitää halki autiomaan, mukanaan kaivosyhtiön palkkarahat, ja junaryöstäjät ovat päättäneet vapauttaa kaivosyhtiön palkkarahoistaan ja matkustajat arvo-omaisuudestaan. Colt Expressissä pelaajat ovat junaryöstäjiä, jotka yrittävät olla pelin loppuessa ryöstäjistä rikkaimpia. Jokainen on siis omillaan.

Pelin vetonaulana on junan toteutus: se ei ole tylsä pelilauta tai koottu korteista, vaan sen sijaan junanvaunut ovat pahvisia 3D-vaunuja. Tämä on paitsi tyylikästä, myös enimmäkseen ihan käytännöllistä, sillä pelaajat voivat olla vaunuissa tai niiden katoilla, ja 3D-mallista näkee selvästi, missä kukakin on. Joka tapauksessa varmaa on, että Colt Express on niitä pelejä, jotka vetävät varmasti huomiota puoleensa.

Colt Express voitti vuonna 2015 sekä Spiel des Jahresin että As d’Or -palkinnon. Voit tutustua peliin myös Tuomo Pekkasen videoarvostelun avulla.

Ryöstäjät vauhdissa

Colt Expressin kansiPelin alussa ryöstäjät ovat junan perässä, vaunuissa on satunnainen valikoima arvotavaraa ja veturissa on sheriffi, joka vartioi kaivosyhtiön palkkasalkkua. Sitten alkaa ryöstely!

Kierrokset ovat kaksivaiheisia. Ensin suunnitellaan, sitten suoritetaan suunnitelmat. Colt Express onkin ohjelmointipeli, jossa kierroksen monivaiheiset toiminnot pelataan ensin ja sitten katsotaan, miten pahasti suunnitelmat menevät pieleen.

Jokaisella pelaajalla on samanlainen pakka kortteja, josta nostetaan valikoima. Yksi kierros kestää noin nelisen vuoroa ja joka vuorolla voi joko nostaa pakasta uusia kortteja tai pelata yhden toiminnon. Toiminnoista löytyy liikkumista sekä sivusuunnassa että pystysuunnassa (katolle ja takaisin vaunuun), tappelua nyrkeillä tai tuliaseilla, saaliin haalimista ja sheriffin liikuttamista.

Liikkuminen vaunuissa on hidasta. Katolla pääsee nopeammin, mutta arvotavara on vaunuissa. Varastamalla saa noukkia yhden arvoesineen omaan talteen. Nyrkkitappelulla voi lyödä samassa vaunussa olevaa hahmoa, joka pudottaa yhden arvotavaran ja lentää iskun voimasta viereiseen vaunuun. Tuliaseilla voi ammuskella viereisessä vaunussa olevaa hahmoa, katolla kauemmaskin.

Jos sheriffi päätyy samaan vaunuun rosvojen kanssa, rosvot ottavat osumia sheriffin luodeista ja pakenevat vaunun katolle. Haavat hidastavat menoa, sillä aina kun tulee ammutuksi, joutuu ottamaan luotikortin pakkaansa. Niillä ei tee mitään, eli jos kovasti ottaa osumaa, kädessä voi olla paljonkin turhaa roskaa ja vuoroja joutuu tuhlaamaan korttien nostamiseen.

Käsi Colt Express -kortteja. Kuva: Jacky Pohl / BGG
Belle voi juosta, kiivetä katolle, ryöstää saalista tai ampua. Ghost ja Tuco ovat jossain vaiheessa ampuneet Belleä ja nyt haavat hidastavat menoa. Kuva: Jacky Pohl / BGG

Toimelias junamatka

Peli kestää viisi kierrosta. Kierrosten rakenne vaihtelee hieman. Tavallisesti kortit pelataan yksi kerrallaan kuvapuoli ylöspäin, mutta joskus mukana on tunnelivuoroja, jolloin muut eivät näe pelattuja kortteja. Joskus taas juna kiihdyttää vauhtia, silloin pelataan kaksi korttia kerralla. Kierroksen lopussa voi myös olla tapahtuma, esimerkiksi heiluripylväs, joka heittää katolla olevat rosvot viimeisen vaunun katolle, tai matkustajien kapina, jota rosvojen on paettava kierroksen lopussa katolle tai otettava haavoja.

Pelaajilla on samanlaiset korttipakat, mutta jokaisella eri rosvolla on oma erikoiskykynsä. Ne tuovat vähän vaihtelua peliin. Tuco voi ampua katon läpi, Ghost saa pelata joka kierroksella yhden kortin sokkona, Doc saa nostaa seitsemän korttia kierroksen alussa ja niin edelleen. Erikoiskyvyt eivät ole peliäratkaisevia, mutta tuovat peliin vähän vaihtelua.

Colt Express on hyvin kaoottinen peli. Kuten tällaisissa ohjelmointipeleissä on tapana, suunnitelmat tulevat menemään pieleen ennemmin tai myöhemmin. Peliin kannattaa suhtautua rentona seurapelinä, silloin se toimii mainiosti. Peliä voi pelata pienemmälläkin porukalla, mutta parhaimmillaan se on, kun pelaajia on viisi tai kuusi. Kaksinpeliin on erilliset säännöt, joissa kumpikin pelaa kahdella rosvolla.

Pelin satunnaisuutta voi jonkin verran säätää kevyemmäksi kokeneiden pelaajien muunnelmalla. Peruspelissä koko pakka ja kaikki luotikortit sekoitetaan uudeksi nostopakaksi, muunnelmassa käyttämättömiä kortteja saa halutessaan jättää käteen, jonka jälkeen käsi täydennetään pakasta kuuteen korttiin.

Rosvot väijyvät junan katolla. Kuva: Jacky Pohl / BGG
Keltainen sheriffi vartioi junassa, rosvot ovat siirtyneet katolle odottelemaan tilanteen kehittymistä. Kuva: Jacky Pohl / BGG

Hauska seurapeli

Colt Express on hilpeä peli. Näppituntumani on, ettei pelissä menestymisellä ja pelitaidoilla ole suurtakaan merkitystä: huono tai hyvä tuuri ratkaisee paljon. Esimerkiksi kovin pistoolisankari eli eniten ammuksia käyttänyt pelaaja palkitaan tuhdilla tonnin palkkiolla pelin lopussa, mutta jos ampumiskortteja ei vain nouse, niin yritäpä siinä olla pistoolisankari.

Colt Expressin pelaaminen on kuitenkin hauskaa, huolimatta tästä tuurivoittoisuudesta. Kun peliin suhtautuu rennosti, huono tuuri ei haittaa, sillä pelin tapahtumat ovat kyllä viihdyttäviä – ja hauskintahan on, kun joku toinen epäonnistuu.

(Jutun kansikuva: Jacky Pohl / BGG)

Faktat Colt Expressistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Ludonaute (2014), Lautapelit.fi (2015)

Mutkikkuus: Säännöt ovat melko suoraviivaiset, eikä pelin opettaminen ole liian työlästä.

Onnen vaikutus: Taitavin pelaaja ei voita mitenkään varmasti, vaan pelissä on paljon kaaosta ja sattumanvaraisuutta.

Vuorovaikutus: Saalista tapellaan verissä päin, eli pelaajien on siedettävä sitä, että muilta pelaajilta tulee turpiin.

Teema: Junaryöstöteema toimii hienosti, pelissä on hauskaa tarinaa ja huumoria.

Uudelleenpelattavuus: Sopivan satunnaisesti pelattuna peli kestää käyttöä, mutta ei tätä kyllä joka peli-illassa jaksaisi veivata.

Kieliriippuvuus: Korteissa ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–6

Pituus: 40 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Colt Express”

Ihan mieletön peli! Ykkösvalinta, jos valitaan 3-6 peliporukalle mukavaa illanviettopeliä. Ensimmäinen lisäri tuo mukavasti uutta taktikointia peliin. Toki parasta on, kun joku epäonnistuu totaalisesti “varmalla vuorolla”. Helppo oppia ja opettaa uusille pelaajille. Tästä saa takuuvarmat naurut :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *