Kategoriat
Peliarvostelut

Game of Blame

Valtakunnassa on asiat kehnosti. Kaikenlaista pulmaa on eikä kuningatar ole tyytyväinen. Mutta kenen vika tämä kaikki oikeastaan on? Se selvitetään nyt. Game of Blame on hauska ja kepeä korttipeli, jossa yritetään välttää syyllisyyttä.

Valtakunnassa on asiat kehnosti. Kaikenlaista pulmaa on eikä kuningatar ole tyytyväinen. Mutta kenen vika tämä kaikki oikeastaan on? Se selvitetään nyt. Game of Blamessa kuningattaren neuvonantajat syyttelevät toisiaan minkä ehtivät.

Game of Blame julkaistiin Kickstarterina; tartuin itse tilaisuuteen, koska peli oli edullinen ja vaikutti hauskalta. Peli on onneksi laajemmassakin jakelussa ja saatavilla suomalaisistakin pelikaupoista.

Valtakunta vaikeuksissa

Game of Blamen kansiPelin alussa jokainen pelaaja saa kolme korttia ja yhden roolin. Korteissa on kaikenlaisia vaikeuksia, joita valtakunnassa voi olla: kapinoivia talonpoikia, ilkeämielisiä juoruja, kiistoja velhojen palkkauksesta, jopa maanpetoksia. Jokainen kortti liittyy yhteen tai kahteen kuningattaren kuudesta neuvonantajasta.

Vuorolla pelataan 0–3 korttia. Pelattujen korttien pitää aina sopia yhteen edellisen kortin kanssa ainakin toisen värin verran, eli punaisen kortin päälle saa pelata joko punaisen kortin tai kaksivärisen kortin, jossa toinen väri on punainen. Maanpetoskortti lasketaan kuuluvaksi jokaiseen väriin.

Jos ei pelaa kortteja lainkaan, nostaa kolme korttia. Yhden kortin pelannut nostaa yhden kortin tilalle. Kaksi korttia pelaamalla vaihdetaan rooleja: viimeisenä pelatun kortin väri kertoo, mitkä roolit vaihtuvat. Jos kortti on yksivärinen, toisen roolin saa valita. Roolien nykyiseltä omistajalta ei kysytä.

Roolit
Pelin perusroolit, joilla jokaisella on oma erikoiskykynsä. Kuva: Mikko Saari

Syntipukkia hakemassa

Kolme korttia pelannut saa syyttää toista pelaajaa. Sen jälkeen käydään pelattujen korttien pakka läpi ja katsotaan, kummalle pelaajalle – syytetylle vai syyttäjälle – pakassa on enemmän omalle vastuulle osuvia kortteja. Jos velho syyttää kenraalia ja pakassa on enemmän kenraalin vastuukortteja kuin velhon vastuukortteja, syy on kenraalin. Tasapelissä syyttäjä jää tappiolle.

Syypää joutuu nostamaan koko pelatun pakan käteensä. Kaikki muut saavat kätkeä salaisuuksia, eli pelata kädestään yhden kortin poistopinoon, jonne jemmatut kortit poistuvat pelistä.

Peli päättyy, kun pakka loppuu. Viimeisen kortin kääntänyt tai nostanut vie loput pöydälle jääneet kortit, sitten lasketaan pisteet. Jokainen laskee kädestään omalle roolille osuvat vastuut ja vähiten vastuita kerännyt vie voiton. Tässä kohtaa maanpetoskortit ovat erityisen kiperiä, sillä jokainen niistä kasvattaa pistepottia kuudella pisteellä – ja tässä pelissä pitäisi välttää pisteitä.

Hauskoja kortteja
Game of Blamen kortit ovat parhaillaan varsin hauskoja. Kuva: Mikko Saari

Kevyttä hömppää

Game of Blame on kepeää hömppää, jossa sattuu ja tapahtuu. Siihen nähden peli on jotenkin hämmentävän hankala omaksua: oikeastaan kaikilla, joiden kanssa olen peliä pelannut, on ollut alkuun enemmän tai vähemmän hankaluuksia hahmottaa eri toimintovaihtoehtoja. Joko olen huono selittämään säännöt tai sitten peli on jotenkin epäintuitiivinen. Veikkaan vahvasti jälkimmäistä. Eri vaihtoehdot selittäviä apulappujakin on mukana vain yksi.

Kunhan pelimekaniikan sisäistää, tästä löytyy kyllä peli. Pelkkä korttien nostamisen ja syypäänä olemisen välttely ei ole kaikki kaikessa, vaan isollakin kourallisella kortteja voi voittaa, jos niistä puuttuu jokin väri ja saa vaihdettua tämän roolin itselleen ennen pelin loppua. Taktikoinnille on varaa, mutta joskus on huono tuuri, teki mitä teki.

Joskus peli jää vähän junnaamaan. Jos pelaajilla on riittävästi kortteja kädessä, syytökset viuhuvat puolelta toiselle, eikä peli oikein etene, kun pakkaa kuluu hitaasti. Peli voi joskus viipyä pöydällä pidempään kuin olisi hyvä.

Flavor textit
Korteissa on todella paljon ylimääräistä tarinaa viihdyttämässä lukijaa. Kuva: Mikko Saari

Hyvin tehty, ihan kelpo peli

Ulkoisesta toteutuksesta täytyy sanoa sen verran, että se on siisti. Kortit ovat selkeitä ja joku joutilas ihminen on kirjoittanut taustakuvituksen täyteen yksityiskohtaista ja hauskaa selitystä eri ongelmista. Peli on pakattu surkeaan pieneen tuckboxiin, johon kortit eivät muovitettuina mahdu, eikä Kickstarterin bonuskorttien ahtamisesta ole puhettakaan. Suomessa peli maksaa kuitenkin melkein 15 euroa, eikä tämä oikein näytä 15 euron peliltä.

Ne Kickstarterin bonuskortit sitten – Kickstarter-tukijat saivat setin kaksipuoleisia kortteja, joilla voi korvata peruspelin roolit. Jokaisella roolilla on erikoiskykynsä ja nämä uudet kortit tuovat rutkasti vaihtelua erikoiskykyihin. Bonuskortit saa printtailla ilmaiseksi Wargame Vaultista, ilmeisesti nämä kaksipuoleiset ovat vähän testailua siitä, mitä mahdollisesti joskus lisäosana julkaistaan.

Game of Blame on hauska pikkupeli, josta löytyy hitunen syvyyttä. Kepeää baaripeliä hakeville peli on oikein mainio valinta. Kovin suurta vaivaa en lähtisi pelin hankkimiseksi näkemään ja parempiakin fillereitä löytyy, mutta jos teema tuntuu huvittavalta, peli voi olla kokeilemisen arvoinen.

Vaihtoehtoiset roolit
Kickstarter-bonuksena saatuja lisärooleja, jotka voi printtailla itse kaupasta ostettuun versioon. Kuva: Mikko Saari

Faktat Game of Blamesta

Suunnittelija:

Julkaisija: Warm Acre (2016)

Mutkikkuus: Yllättävän epäintuitiivinen, mutta kun pelimekaniikan sisäistää, pelaaminen on helppoa. Syvyyttäkin on tällaiseksi pieneksi korttipeliksi riittävästi.

Onnen vaikutus: Varsin loppupelissä huono tuuri voi haukata – jos pakasta nousee lopussa maanpetos, josta ei ehdi päästä eroon, huonostihan siinä käy. Melkoinen tuuripeli siis.

Vuorovaikutus: Syytökset viuhuvat puolelta toiselle ja toisia pelaajia on syytä kampittaa minkä ehtii. Erityisen ilkeä peli Game of Blame ei kuitenkaan ole.

Teema: Teema on kepeä, mutta hauska. Korttien aiheet ovat huvittavia, mutta ne voi myös ohittaa, jolloin peli tuntuu helposti aika abstraktilta.

Uudelleenpelattavuus: Kickstarter-bonuskortit edistävät tätä, joten ilman niitä pelin uudelleenpeluuarvo on heikompi. Ilmankin tästä saa kyllä hintansa edestä hupia.

Kieliriippuvuus: Kortit ovat täynnä hauskaa tekstiä. Kieltä ymmärtämätön voi kyllä pelata, mutta teema karisee kyllä tyystin pois.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 20–30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *