Kategoriat
Peliarvostelut

Novem

Novem on Tacticin lyhyt, abstrakti kaksinpeli vuodelta 2008. Novemia mainostetaan taktiikkapelinä, mutta taktikoinnin ystävien ei kannata innostua eikä taktiikkapelejä vierastavien säikähtää, sillä taktisuus on Novemissa varsin kevyellä tasolla.

Pelin kulku

Novemin kansiNovemin idea on erittäin yksinkertainen. Pelilauta on 3×3-ruudukko, johon asetellaan pistelaattoja ykkösestä yhdeksikköön. Toinen pelaaja ottaa kolmeen vaakariviin viittaavat A-, B- ja C-pelimerkit, toinen pystyriveihin viittavat 1-, 2- ja 3-merkit. Kumpikin pelaaja on vuorotellen hyökkääjä, mikä merkitään ruskealla vuoromerkillä. Vuorolla molemmat valitsevat salassa yhden rivin ja paljastavat valintansa, ja hyökkääjä saa rivien leikkauskohdasta löytyvän pistelaatan.

Erä päättyy, kun yksi vaaka- tai pystyrivi on kokonaan tyhjä. Peliin kuuluu kaksi erää, ja toisen erän aloittaa eri pelaaja kuin ensimmäisen. Voittaja on se, jolla on pelin lopuksi eniten pisteitä.

Ennen peliä pistelaatat asetellaan laudalle kahteen kerrokseen siten, että kahden päällekkäisen laatan summa on 10 ja jokaisen vaaka- ja pystyrivin kolmen laatan summa 15. Peliohjeesta löytyy esimerkkejä kokoamisratkaisuista, mutta pelilaudan kasaamisen voi halutessaan ottaa pienenä matemaattisena pähkinänä.

Tiedän, että tiedät, että tiedän, että tiedät

Novemissa hyökkääjä toivoo, että valinta osuu mahdollisimman suureen pistelaattaan, kun taas puolustaja yrittää antaa hyökkääjälle mahdollisimman vähän pisteitä. Jujuna on yrittää arvata, mitä vastustaja ajattelee. Tästä mekaniikasta kumpuavat sekä pelin viehätys että ongelmat. Jos uskoo tietävänsä, mitä vastustaja aikoo tehdä, voi siihen varautua. Toisaalta vastustaja voi yhtä lailla yrittää varautua, ja niin edelleen.

Välillä on itsestäänselvää, mikä rivi pelaajan kannattaa valita. Itsestäänselvyyden näkee tietysti vastustajakin, joka voi yrittää sabotoida lopputulosta. Usein mitään selkeää parasta vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole, ja on käytännössä mahdotonta yrittää valistuneesti arvata, mitä toinen pelaaja saattaisi pelata.

Turhauttavinta Novemissa on mahdollisuus ajautua loputtoman pitkiin ennakointiketjuihin. Aina on mahdollista arvioida, mitä toinen pelaaja aikoo tehdä, varautua siihen, arvioida miten toinen pelaaja varautuu varautumiseen, varautua siihen ja niin edelleen. On lähes mahdoton tietää, kuinka syvälle ennakointiin vastustaja on mennyt, joten vuoron lopputulos voi olla melko sattumanvarainen.

Kevyttä taktikointia

Novem. Kuva: Raisa Rautiola
Kuva: Raisa Rautiola

Kaikesta huolimatta Novem on mielenkiintoisempi ja monipuolisempi kuin pelkkään noppa- tai korttituuriin pohjautuvat pelit. Erilaisia taktiikoita voi kehittää: osa pelaa varman päälle, osa ottaa riskejä. Jos vaihtelee taktiikkaa, vastustajan on vaikeampi ennakoida valintoja, ja vastustajaa voi yrittää harhauttaa vaikka sanallisesti. Strategiat ovat kuitenkin parhaimmillaankin vähän puolitehoisia.

Vaikka pelissä on mahdollisuus loputtomaan ennakointiin, panokset ovat yhtä kierrosta kohden sen verran pienet, ettei omaa valintaa jaksa jumittua miettimään kovin pitkäksi aikaa. Yksittäisen kierroksen valinnoilla ei myöskään ole suurta vaikutusta tulevien kierrosten tapahtumiin, joten pelimekaniikka antaa anteeksi usemman virhearvioinnin ja huonon tuurin.

Pisteitä Novemille on annettava sopivasta pituudesta, sillä koko pelin pelaa helposti 20 minuutissa. Pelin kesto on hyvässä suhteessa vaativuuteen. Koska kyseessä on kaksinpeli, ja kumpikin pelaaja valitsee rivinsä yhtä aikaa, ei turhaa odotteluakaan ole. Kuten isolta pelijulkaisijalta sopii odottaa, Novemin osat ovat laadukkaita: pelilauta ja pistelaatat ovat tukevaa puuta. Rivinvalintaan käytettävien pelimerkkien numerotarrat tosin alkoivat kulua jo muutaman pelin jälkeen.

Säännöiltään yksinkertaisena, kevyenä ja kestoltaan lyhyenä Novem sopii perhepeliksi tai filleriksi, mutta kovempaa taktiikkanälkää se ei tyydytä.

Faktat Novemista

Suunnitelija:

Julkaisija: Tactic (2008)

Mutkikkuus: Pelin säännöt oppii hetkessä.

Onnen vaikutus: Taktikoida voi, mutta käytännössä myös sattumalla on suuri vaikutus.

Vuorovaikutus: Vuorovaikutus ja vastustajan valintojen ennakointi on tärkeässä osassa.

Teema: Peli on täysin abstrakti. “Novem” tarkoittaa latinaksi yhdeksää.

Uudelleenpelattavuus: Novemia viitsii kyllä pelata uudelleen, mutta loputtomiin pelimekaniikka ei ehkä jaksa kiinnostaa.

Kieliriippuvuus: Ei kieliriippuvuutta. Mukana on säännöt 13 eri kielellä.

Pelaajamäärä: 2.

Pituus: Boksin mukaan yli 30 minuuttia, käytännössä helposti alle 20 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Yksi vastaus aiheeseen “Novem”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *