Kategoriat
Peliarvostelut

Ta Yü

Ta Yü on kiinalainen kansansankari, joka pelasti valtakunnan tulvan alta luomalla joet ja ohjaamalla veden siten mereen. Pelaajat joutuvat nyt vastaavaan asemaan, rakentamaan kanavia vedelle mennä. Mitään erityisen kiinalaista Ta Yüssa ei sitten olekaan, vaikka se hyvin sitä teeskenteleekin.

Pelin idea

Ta Yün kansiPeli on säännöiltään erittäin intuitiivinen. Pelissä käytetään laattoja, joihin on kuvattu kanavia. Vuorollaan pelaaja nostaa laatan ja pelaa sen laudalle. Jokaisen laatan pitää jatkaa aikaisempaa verkostoa ja luonnollisesti sopia aikaisempiin. Tämä on itsestäänselvää, kun pelin näkee. Sama erinomainen intuitiivisuus toimii myös Carcassonnessa, mutta Ta Yü on vielä helpompi omaksua.

Yksinkertaisimmillaan peli on kaksinpelinä. Kumpikin pelaaja yrittää luoda mahdollisimman paljon yhteyksiä omille reunoilleen pelilautaa. Toisen suunta menee pohjois-etelä -suunnassa, toisella on itä-länsi. Pelaajan lopullinen pistemäärä on kummallekin puolelle saatujen yhteyksien tulo. Jos toisella puolella on viisi yhteyttä ja toisella kuusi, tuloksena on 30 pistettä.

Kolmella pelaajalla yksi pelaajista pelaa tulvaa. Pelaajat käyvät tarjouskilpailun ja tulvaa pelaa pienimmän pistemäärän tarjonnut pelaaja. Pistemäärä tarkoittaa lupausta, että muut pelaajat eivät pysty saavuttamaan kyseistä pistemäärää. Tulvan pelaaja sabotoi siis muiden tekemisiä minkä ehtii. Jos jompikumpi pelaajista ylittää tulvan pelaajan tarjouksen, putoaa tämä pois pelistä.

Nelinpeliä pelataan kuten kaksinpeliä, mutta kahden hengen joukkueissa. Tähän liittyvät luonnollisesti kaikki paripelien parhaat piirteet. Ymmärtääkö pari tehdä oikeat siirrot, kun puhua ei saa?

Kaikissa pelimuodoissa peli loppuu, kun joku pelaajista saa laatan, joka ei sovi enää laudalle. Loppuehto on  jännittävä, koska pelin loppumisesta ei ole varmuutta. Todennäköisyys, että peli loppuu kasvaa jatkuvasti, mutta tarkkaa päättymishetkeä ei voi tietää.

Näyttävä ja mielenkiintoinen

Ta Yü on näyttävä peli. Tyylikäs kiinalaisittain kuvitettu pelilauta kalpenee varsinaisten pelivälineiden rinnalla. Kanavia muodostetaan latomalla pelilaudalle muovisia pitkänomaisia laattoja. Lähin vertauskohta niille on mahjong. Muovipalikoiden näppituntuma on erinomainen.

Lähikuva muodostuvasta verkostosta. Kuva: Francois Haffner
Lähikuva muodostuvasta verkostosta. Kuva: Francois Haffner

Tuurilla on osansa, kun laattoja nostetaan sattumanvaraisesti. Useimpia palikoita voi onneksi käyttää ainakin johonkin. Joskus oikeita laattoja ei vain tule, mutta tällaiset tilanteet ovat oman kokemukseni mukaan melko harvinaisia. Niitä voi estää pelaamalla sääntömuunnelmalla, jossa pelaajat pitävät kädessään kahta laattaa, joista valita.

Jokaisella laatalla on aina kaksi potentiaalista käyttötarkoitusta: hyökkäys ja puolustus. Peli voi mennä rumaksikin, jos pelaajat keskittyvät toistensa pelin sabotoimiseen. Vähemmän ikävät ihmiset voivat toki pelata Ta Yüa kiltistikin, mutta joskus vain kannattaa pelata törkeämmin. Pisteenlaskusysteemi helpottaa toisen pelaajan pelin tuhoamista, sillä riittää, että vaimentaa toisen puolen. Silloin toisen reunan hyvät pisteet eivät auta laisinkaan.

Ta Yü on kaikessa yksinkertaisuudessaan peli, josta odotan nauttivani vielä kymmenien vuosien päästä. Kestävien muovilaattojen vuoksi peli voi pysyäkin ehjänä niin kauan.

Ta Yüsta on kaksi eri laitosta. Vanhemmassa on vaaleat laatat ja siniset viivat, uudemmassa punaiset laatat ja valkoiset viivat. Uudessa laitoksessa lauta on lisäksi ruudun verran pienempi. On pitkälti makuasia, kumpi on parempi, mutta vanhaa versiota voi olla vaikea löytää.

Lue Ta Yün suomenkieliset säännöt.

Suunnittelija:
Julkaisija: Kosmos, Rio Grande Games, Goliath
Ilmestymisvuosi: 1999
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *