Kategoriat
Peliarvostelut

Vasco da Gama

Vasco da Gama purjehti aikoinaan ensimmäisenä Euroopasta Intiaan. Tässä pelissä pelaajat ovat saman tehtävän äärellä. Pelimekaniikaltaan italialaista alkuperää oleva Vasco da Gama edustaa viime vuosina suosittua työläisten asettelua, joka on saavuttanut runsaasti suosiota Agricolan ilmestymisen jälkeen.

Vasco da Gama on siitäkin mukava peli, että se saatiin saman tien myös suomeksi. Lautapelit.fi julkaisi pelin niin ripeästi, että suomenkielinen laitos ehti kauppoihin, kun englanninkielistä vielä odoteltiin.

Pelin idea

Pelaajat ovat laivanomistajia, jotka yrittävät rikastua Intiaan johtavan meritien avulla. Pelaajat palkkaavat kapteeneita ja miehistöjä, rakentavat laivoja ja Vasco da Gama - kansilähettävät ne matkaan kohti Natalia, Terra de Boa Genteä, Mosambikia, Malindia, Mombasaa ja kaukaista Kalikutia.

Laivojen lähettämisestä maksetaan välitön palkkio, pelaaja saa voittopisteitä ja kohdesatamasta riippuvan bonuksen. Mitä kauemmas laivan lähettää, sitä pienempi on bonus, mutta kauempana voittopisteet ovat paremmat.

Satamia tarkastellaan joka kierros. Jos satama on täysi, siellä olevat laivat siirtyvät eteenpäin seuraavaan satamaan kohti Kalikutia. Täydessä satamassa olevat laivat tuottavat omistajalleen mukavasti voittopisteitä ja mikäli laiva onnistuu jatkamaan matkaa seuraavaan satamaan — satamassa on tilaa ja laiva on riittävän suuri selvitäkseen matkasta — se voi tuottaa pisteitä myöhemmilläkin kierroksilla.

Toimintojen valitsemista

Vasco da Gama -pelin laivoja
Laivat matkustavat Afrikan itärannikkoa pohjoiseen. Kuva: Henk Rolleman / BGG

Pelin ydin on toimintojen valitsemisessa. Laudalla on alue, joka on numeroitu 1-20. Pelaajat valitsevat vuorollaan järjestysnumeron ja toiminnon. Joka kierros pelaajat saavat valita neljä toimintoa. Kun kaikki ovat toimintonsa valinneet, toiminnot suoritetaan järjestysnumeron mukaisessa järjestyksessä.

Homman juju on siinä, että joka kierros määritellään numero, josta lähtien toiminnon ovat ilmaisia. Ennen toimintojen valitsemista selviää, mistä numerosta (4-12) ilmaiset toiminnot suunnilleen alkavat ja toimintojen valitsemisen jälkeen tähän numeroon tulee vielä korjaus, joka vaihtelee -3:sta +3:een. Tätä aikaisemmat toiminnot maksavat ja sen jälkeen toiminnot ovat ilmaisia.

Valitsemalla pienen numeron saa siis varmasti toimia ajoissa, mutta toiminnosta voi joutua maksamaan paljonkin. Myöhemmin saa varmasti ilmaisen toiminnon, mutta joutuu jonon hännille. Mekanismi on varsin nokkela.

Toiminnoilla ostetaan projekteja eli laivoja. Laivat vaativat miehistöä, paremmat laivat tietysti enemmän. Värväyksessä tätä miehistöä haalitaan varastoon. Kapteeneitakin tarvitaan. Purjehdustoiminnolla muutetaan laivaprojektit ja miehistö laivoiksi, jotka lähtevät purjehtimaan kohti Intiaa. Pelaajat voivat myös ottaa isännöitäväkseen historiallisia henkilöitä, jotka tarjoavat erilaisia bonuksia.

Vankka harrastajan peli

Vasco da Gama on monipuolinen peli, jossa on monia tapoja kerätä pisteitä. Tehtävää riittää, siinä määrin että peli vaikuttaa alkuun suorastaan sekavalta. Pelilautakin on melkoinen sekasotku ensinäkemältä, samoin sääntökirja. Komponenteissa ja laudassa on kuitenkin runsaasti pelaamista helpottavia muistutuksia ja apuja. Pelin ulkoasu on muutenkin varsin tyylikäs, merimiehiin nähden mikroskooppiset kapteenit ovat ainoa outo ja huvittava seikka.

Vasco da Gama on vakavasti otettava peliharrastajan peli. Standardieuroa, sanoisi joku, ja “perustylsää” lienee se tavanomaisin kritiikki peliä kohtaan. Vasco da Gama oli kuitenkin Essenin messujen selkeitä hittejä vuonna 2009.

Faktat Vasco da Gamasta

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi, What’s Your Game? (2009)

Mutkikkuus: Vaikuttaa monimutkaisemmalta kuin on. Peliharrastajan peli yhtä kaikki.

Onnen vaikutus: Pelissä on jonkin verran satunnaiselementtejä, esimerkiksi ilmaisten toimintojen alkupiste. Mukana onkin hieman riskinottoa, kaikkea ei voi laskea täydellisesti.

Vuorovaikutus: Toimintojen valitseminen on vuorovaikutteinen vaihe, jossa toisten pelaajien tekemisillä on paljon merkitystä.

Teema: Voittopisteiden keräämisetä renessanssiaikaan… Jos Portugalin historia tai löytöretket sykähdyttävät, teema on mainio, mutta muuten teema ei ole pelin vahvin ominaisuus.

Uudelleenpelattavuus: Erilaisia strategioita voi kokeilla ja pelin luonteeseen vaikuttaa melko paljon se, miten ilmaiset toiminnot asettuvat: peli, jossa toiminnot ovat halpoja, on erilainen kuin kalliiden toimintojen peli.

Kieliriippuvuus: Pelin komponentit ovat kielivapaat.

Pelaajamäärä: 2-4

Pituus: 90 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

6 vastausta aiheeseen “Vasco da Gama”

Pari lisäystä hyvään artikkeliin: vuorovaikutusta on myös toimintojen suoritus -vaiheessa, sillä tässä pelissähän pelkkä valinta ei vielä takaa sitä, että toiminto myös tehdään. Eli artikkelin kohta “pääsee varmasti toimimaan ajoissa”, ei välttämättä toteudu, jos hinta nousee liikaa omalla kukkarolle. Silloin pelissä voi toiminnon jättää tekemättä (ja saa siitä 1-3 kolikkoa). Valintavaiheessa ei suoraan voi vaikuttaa tiettyyn toiseen pelaajaan, mutta suoritusvaiheessa ehkä enemmän.

Pelilauta voi ehkä näyttää sekavalta, mutta on mielestäni myös aika tyylikäs ja mukavan isokokoinen. Lisäksi säännöt on helppo opettaa 5 minuutissa ja omaksuakin melkein yhtä nopeasti, koska tosiaan pelissä ei ole niin paljon kuin päälle päin näyttäisi.

Muutaman pelin jälkeen en itsekään osaa sanoa, onko peli hyvä vai ei. Yhden kerran voittajaksi nousi pelaaja, joka -lähti- pelistä pois toiseksi viimeisellä kierroksella, koska oli saanut laivojansa alussa purjehtimaan pitkäksi ajaksi. Toisaalta kerran peli voitettiin niin, ettei lähetetty ainuttakaan laivaa ennen viimeistä kierrosta.

Vasco da Gama valittiin yhdeksi tulevan lautapelailun SM-kisan peliksi, joten jokohan tästä irtoaisi pian jotain analyysin tynkää “pro-pelaajiltakin”.

Hyvin varovaisilta näyttävät muidenkin kisapelien foorumimerkinnät tällä hetkellä…

Kysymys pisteidenlaskusta.

Pelin lopussa jokainen pelaaja saa “3 voittopistettä jokaisesta vesille lasketusta laivasta, jossa on kapteeni”. Saako pisteet myös purjehdusalueella (siis eri satamissa) olevista laivoista? Vai ainoastaan vesille lasketuista laivoista, joita ei ole lähetetty yhteenkään satamaan?

Marika, nyt on sen verran monta vuotta edellisestä pelistä, että muistikuvat ovat hatarat, mutta joo, väittäisin, että purjehdusalueella olevista laivoista saa myös pisteitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *