Kategoriat
Peliarvostelut

Xiangqi

Xiangqi (lausutaan suunnilleen shiantsii) eli 象棋 on kiinalainen muunnelma perinteisestä shakista. Vaikka kiinalainen shakki on eronnut intialaisesta shakkiperinteestä jo kauan aikaa sitten, yhteyksiä länsimaiseen shakkiin on niin paljon, että pelit tunnistaa sukulaisiksi.

Xiangqi on joidenkin väitteiden mukaan maailman suosituin lautapeli, mutta ainakin kyseessä on yksi maailman suosituimmista peleistä. Peli on kiinalaisten mieleen ja kansan keskuudessa esimerkiksi gota suositumpi peli.

Pelin idea

Xiangqin alkuasetelmaPeliä pelataan 9×10-kokoisella laudalla, jonka viivojen risteyksiin nappulat pelataan. Laudan keskellä on joki ja kummassakin päädyssä kuninkaallinen palatsi, josta kuningas vartijoineen ei saa poistua. Nappulat ovat usein pyöreitä puukiekkoja, joissa lukee kiinalaisella kirjoituksella nappulan nimi. Halvemmissa seteissä pelilaudat ovat usein ohutta muovia.

Kuninkaan matittaminen on xiangqissakin pelin tavoite, tosin tässä pelissä pattikin on voitto. Kuningas liikkuu kuten shakissa, mutta ei saa poistua pienestä palatsistaan. Kuninkaat eivät myöskään saa olla vastakkain ilman, että välissä on muita nappuloita.

Vartijat liikkuvat vinottain palatsin sisällä, eli voivat olla vain viidessä eri ruudussa laudalla. Ne ovatkin yksinomaan puolustuksellisia nappuloita. Käytännössä vartijoista on tosin usein vain harmia, eikä ole epätavallista, että pelaaja tapattaa vartijoitaan tarkoituksella.

Ministerit tai elefantit liikkuvat kuten alkuperäisen shakin lähetit, tasan kaksi askelta vinottain. Kiinalaisessa shakissa elefantit on vielä rajoitettu omalle puolelle jokea, ne eivät siis voi hyökätä. Elefantit eivät myöskään pysty hyppäämään toisten nappuloiden ylitse.

Ratsut liikkuvat kuten länsimaisessa shakissa, mutta yhdellä kriittisellä poikkeuksella. Ratsu ei saa hypätä toisten nappuloiden yli. Ratsun liikkeen ensimmäinen askel tapahtuu suoraan ja silloin ratsun tien voi tukkia.

Vaunut ovat kuten shakin tornit. Niiden merkitys on vain länsimaista shakkia suurempi, sillä ne ovat ainoat joka tilanteessa tehokkaat pitkän kantaman nappulat.

Tykit ovat pelin mielenkiintoisin nappula länsimaisen pelaajan näkökulmasta, sillä niille ei ole vastinetta länsimaisessa shakissa. Tykki liikkuu kuten torni, mutta syö erikoisella tavalla. Syöminen tapahtuu samalla tavalla kuin tornilla, mutta syödäkseen tykin on hypättävä yhden välissä olevan nappulan yli. Tykin välinappula saa olla oma tai vieras. Kaksi peräkkäin olevaan tykkiä pystyy helposti järjestämään hyvin pirullisia matitusansoja.

Sotilaat ovat heikkoja. Ne liikkuvat omalla puolella jokea vain yhden askeleen eteenpäin ja syövätkin samoin. Joen ylitettyään sotilaista tulee parempia ja ne voivat liikkua myös sivulle.

Kiinalaisia xiangqin pelaajia
Kiinalaisia xiangqin pelaajia. Kuva: Vaido Otsar / Wikimedia Commons (CC BY-SA)

Nopeaa peliä

Xiangqi on varsin nopeatempoinen peli. Sotilaita on vähän, joten niiden siirtelyyn ei tuhraannu aikaa. Tykit ovat pelin alussa tehokkaita, kun nappuloita on laudalla paljon. Nappuloiden määrän vähentyessä tykit käyvät huonommiksi, mutta vaunujen ja ratsujen voima kasvaa.

Shakin perusjutut pätevät osin xiangqissakin, mutta jotenkin peli tuntuu vähän kevyemmältä. Itse en pidä shakista, siirtoketjujen miettiminen on mielestäni turhan raskasta, mutta xiangqi tuntuu miellyttävämmältä. Kannattaa siis kokeilla, vaikka ei länsimaisesta shakista niin välittäisikään.

Ammattilaispeleissä lukemani mukaan aloittaja voittaa puolet peleistä, toinen pelaaja neljäsosan ja neljäsosa menee tasan. Lukemat ovat aika karut, mutta peruspelaajien kesken peli on tasaisempi. BrainKing-sivustolla voitot ovat 7 000 pelin jälkeen jokseenkin tasan ja tasapelejä tulee noin kolmessa prosentissa peleistä.

Länsimaisilla kuvilla varustettuja nappuloita voi olla vaikea löytää, mutta halpoja kiinalaisia settejä löytää esimerkiksi eBaysta. Sellaisella pärjää kyllä, sillä nappuloiden kiinalaiset symbolit oppii nopeasti. Erilaisia nappuloita on kuitenkin vain vähän. BoardGameGeekistä löytyy vielä edullisempana vaihtoehtona itse tulostettavia settejä.

Yhteenveto

Tuhansia vuosia vanhojen kansanperinnepelien arvosteleminen on aina vähän kyseenalaista. Tämänkin arvostelun tarkoitus on lähinnä kannustaa ihmisiä kokeilemaan peliä. Xiangqi on kiistatta hyvä peli, ei se muuten olisi pysynyt suosiossa vuosisatoja. Se on vieläpä niin hyvä peli, että sitä kannattaa suomalaisenkin tällaisista kaksinpelattavista täyden informaation abstrakteista kiinnostuneen kokeilla.

Xiangqi muistuttaa paljon shakkia perusideansa ja useimpien nappuloiden toiminnan perusteella, mutta tarjoaa uudenlaisia haasteita ja on riittävän erilainen miellyttääkseen tavalliseen shakkiin kyllästyneitäkin.

Pelaajamäärä: 2
Pituus: 15-60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *