Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 3.9.2018: Vuosiäänestys on alkanut

Lautapelioppaan jokavuotuinen vuosiäänestys on avattu vuodelle 2018. Kerro omat suosikkipelisi niistä, joita olet viimeisen vuoden aikana pelannut.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Lautapelaamaan on tulossa!

Vuoden kovin lautapelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään 14.–16.9.2018 Helsingissä Kaapelitehtaalla. Sen suurempaa ohjelmaa tapahtumassa ei ole, kunhan vapaata pelaamista koko viikonlopun ajan. Tarjolla on Lautapeliseuran valtava pelikokoelma pelattavaksi.

Lautapelioppaan vuosiäänestys on alkanut

Vuosiäänestys on aloitettu! Lautapelioppaan vuosiäänestys on joka syyskuu pidettävä äänestys, jossa selvitetään suomalaisten suosikkipelit. Äänestää saa mitä tahansa peliä, jota on kuluneen vuoden aikana (syyskuusta elokuuhun) pelannut. Pelin julkaisuajankohdalla ei ole väliä, voit siis äänestää aivan uusia tai ikivanhoja pelejä, kunhan kyseessä on peli, jota olet viimeisen vuoden sisällä pelannut.

Äänestys on mielenkiintoinen, koska se mittaa sitä, mitkä pelit ovat oikeasti vetovoimaisia ja tulevat pelatuiksi. On helppo antaa pelille hyvät arviot BoardGameGeekissä, mutta arvioilla on paha tapa jäädä voimaan – turhan harva käy pudottamassa vanhoja arvioita, kun joku peli ei enää niin miellytäkään. Vuosiäänestyksessä tällaiset pelit karsiutuvat armotta, samoin ne pelit, joita arvostetaan teoriassa, mutta ei pelata käytännössä.

Lisäksi vuosiäänestys on kiinnostava, koska sitä on pidetty jo vuodesta 2003, joten tuloksista voi tehdä pidemmän aikavälin seurantaa pelien suosion kehityksestä. On mielenkiintoista nähdä, miten uudet pelit nousevat suosioon, pysyvät suosittuina ja hiipuvat, jos hiipuvat: vuosiäänestys antaakin hyvän listan peleistä, jotka todella toimivat ja kestävät aikaa.

Osallistu äänestykseen täällä. Äänestysaikaa on 16.9.2018 asti.

Taverna täyttää kaksi vuotta

Lautapelikahvila Taverna täyttää kaksi vuotta. Juhlan kunniaksi järjestetään muun muassa synttäriarvonta, josta voi voittaa pääsyn zombieaiheiseen vip-iltaan. Sunnuntaina 4.11. järjestettävässä vip-illassa kahdeksan hengen porukka pääsee pelaamaan Dead of Winter: Warring Coloniesia ja nauttimaan juotavasta ja purtavasta.

Synttäriarvontaan voi osallistua Facebookissa alla olevassa päivityksessä, kommentoi sitä 10.9.2018 mennessä niin voit voittaa kahden hengen vip-paketin. Arvonnassa on myös lautapelipalkintoja ja ilmaispelilipukkeita.

International Gamers Award -finalistit julkistettu

International Gamers Awards -logoInternational Gamers Award -palkinnon finalistit on julkistettu. Kansainvälisten peliharrastajien raadin myöntämä palkinto pyrkii palkitsemaan peliharrastajien maun mukaisia pelejä.

Moninpelien sarjassa finalisteina ovat:

  • Agra (Michael Keller, Quined Games)
  • Altiplano (Reiner Stockhausen, dlp Games)
  • Azul (Michael Kiesling, Plan B Games)
  • Clans of Caledonia (Juma Al-Jou Jou, Karma Games)
  • Decrypto (Thomas Dagenais-Lespérance, Le Scorpion Masqué)
  • Gaia Project (Jens Drögemüller & Helge Ostertag, Feuerland Spiele)
  • Gentes (Stefan Risthaus, Spielworxx)
  • Heaven & Ale (Michael Kiesling & Andreas Schmidt, eggertspiele)
  • Nusfjord (Uwe Rosenberg, Lookout Games)
  • Pulsar 2849 (Vladimir Suchy, Czech Games Edition)
  • Rajas of the Ganges (Inka & Markus Brand, Huch!)
  • Santa Maria (Eilif Svensson & Kristian Amundsen Ostby, Aporta Games)
  • TransAtlantic (Mac Gerdts, PD-Verlag)

Kaksinpelisarjan finalisteja ovat:

  • Codenames Duet (Vlaada Chvatil & Scot Eaton, Czech Games Edition)
  • The Fox in the Forest (Joshua Buergel, Foxtrot Games)
  • 13 Days: The Cuban Missile Crisis (Asger Harding Granerud & Daniel Skjold Pederson, Jolly Roger Games)
  • Claim (Scott Almes, White Goblin Games)
  • Colonial Twilight (Brian Train, GMT Games)
  • Fog of Love (Jacob Jaskov, Hush Hush Projects)
  • Shadows in Kyoto (Wei-Min Ling, EmperorS4)

Palkinnon voittajat julkistetaan lokakuussa.

Guldbrikken-lastenpeliehdokkaat

Tanskan Vuoden peli -palkinnon eli Guldbrikkenin lastenpelisarjan ehdokkaat on julkistettu. Ehdolla ovat:

  • Cirkus Topito (Lautapelit.fi)
  • Pulmapartio huvipuistossa (Tactic)
  • Jump’in (Smart Games)
  • Gold Fever (Lautapelit.fi)

Kansainvälinen PowerTalk-pelisuunnittelukilpailu

Suomen YK-liitto järjestää kansainvälisen lautapelikilpailun 13–18-vuotiaille nuorille. Ideana on kehittää ja testata PowerTalk-lautapeliin uusia peliskenaarioita ja roolihahmoja.

Mukaan otetaan maksimissaan kymmenen ryhmää, joiden ideaalikoko on 8–16 nuorta. Esimerkiksi koulussa yhden luokan voi jakaa useammaksi ryhmäksi.

Ensimmäisellä pelikerralla tutustutaan PowerTalk-peliin YK-liiton fasilitaattorin avustuksella. Sen jälkeen nuoret tekevät taustatyötä ja kehittävät oman uuden väitteen tai peliskenaarion, jota he testaavat pelaamalla, esimerkiksi “humanitaarinen viisumi sallittava laittoman ihmiskaupan kitkemiseksi”. Nuoret pohtivat, keitä ovat tähän skenaarioon liittyvät tärkeimmät toimijat, jotka päättävät asiasta ja keihin päätös vaikuttaa ja perustelevat, mitä mieltä nämä toimijat voisivat olla. Nuoret argumentoivat väitteen puolesta ja sitä vastaan ja yrittävät voittaa muut pelaajat puolelleen tai heikentää vasta-argumentin puolustajien vaikutusvaltaa.

Pelin aihepiirin tulee liittyä kestävän kehityksen edistämiseen ja UNODC:n työhön eli kansainväliseen huumeiden, rikollisuuden, korruption, ihmiskaupan, pakolaisten salakuljetuksen, laittoman asekaupan tai muun järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan.

Lisätietoja YK-liiton nettisivuilta.

Vampiresta Legacy-peli

Vampire: The Masquerade – Heritage on Vampire-roolipelin maailmaan sijoittuva legacy-lautapeli. Pelaajat ovat muinaisia vampyyreita, jotka vaikuttavat historiaan 700 vuoden aikana 1300-luvulta vuoteen 1990, vältellen inkvisiota ja yrittäen pitää kiinni ihmisyytensä rippeistä.

Heritagea kutsutaan “nopeasti pelattavaksi legacy-peliksi”. Tämä tarkoittaa nähtävästi 20–40 minuutin kestoa yksittäisille peleille. Legacy-elementtinä pelissä on hahmopakka, josta pelaajat rekrytoivat omaan klaaniinsa jäseniä muuttamalla ihmisiä vampyyreiksi, jolloin kortit saavat tarroina uusia ominaisuuksia.

Peli on tulossa vasta Esseniin 2019. Tämän vuoden Essenin messuilla on pelattava demo ja Kickstarteriin peli tulee vuoden 2019 alussa. Suunnittelija on Babis Giannios ja julkaisijana Nice Game. Lisätietoja löytyy pelin nettisivuilta.

Vampire: Heritage

Aegon’s Conquest, Valtaistuinpeli-megagame

Heinäkuun lopussa julkaistiin Aegon’s ConquestGame of Thrones -aiheinen eeppinen lautapeli. Pelin tapahtumat sijoittuvat Aegon Targaryenin aikoihin, 300 vuotta ennen kirjojen ja tv-sarjan tapahtumia.

Aegon’s Conquest on luokiteltu megagameksi, koska sen pelaamiseen tarvitaan 33 pelaajaa ja muutama pelinjohtaja. Osa seikkailuista esimerkiksi toteutetaan pelinjohtajan vetäminä pieninä säännöttöminä roolipelisessioina. Pelaajat jakautuvat kahdeksaan Westerosin sukuun, joista jokaista pelaa neljä pelaajaa, lisäksi on Night’s Watchin komentaja joka pelaa aluksi yksin, mutta voi rekrytoida väkeä Night’s Watchiin.

Lisätietoja julkaisija Defy Dangerin nettisivuilta. Pelin saa ilmaiseksi DriveThruRPG:stä, koska sen tekemiseen ei ole ilmeisesti suotta kyselty lisenssejä oikeudenomistajilta.

Restoration Gamesilta Dark Tower – tavallaan

Dark Tower on ollut vanhoja pelejä uusina painoksina palauttavan Restoration Gamesin toivomuslistalla ykkösenä firman alusta asti. Se ei edelleenkään ilmesty varsinaisesti uutena painoksena, mutta uusi Return to Dark Tower on tribuutti vanhalle klassikolle. Tekijöistä löytyvät JR Honeycuttin ja Justin D. Jacobsonin lisäksi Gloomhavenin tekijä Isaac Childres ja legacy-mies Rob Daviau, joten lähtökohdat ovat mielenkiintoiset. Peli on tulossa vuonna 2020.

Alkuperäisessä pelissä oli eeppinen peliä johtava elektroniikkatorni. Vastaavia teknologisia elementtejä on odotettavissa myös uuteen Return to Dark Toweriin. Luvassa on yhteistyöseikkailua 1–4 pelaajalle.

Essen-uutuuksia

Spiel 2018 -ennakko on julkaistu BGG:ssä. Luvassa on tuhatkunta uutta lautapeliä. Kaikkia ei täällä voida esitellä, mutta noukin joka viikkokatsaukseen listalta jotain. Toivotan myös lukijoiden nostot tervetulleiksi, laittakaa vaikka kommentteihin omia poimintojanne.

  • Lookout Gamesilta tulee uusi laitos 1830:stä. Suuria muutoksia edelliseen Mayfairin kanssa tehtyyn ei ole, mutta edellisen laitoksen runsaita pikkuvirheitä on korjattu ja pelin flow’ta kehitetty jollain tapaa.
  • Ghosts of the Moor on uusi peli Kramer ja Kiesling -kaksikolta, julkaisijana Tasty Minstrel Games ja kohderyhmänä ilmeisesti perheet, ikäsuositus on 8+. Pelimekaniikan kuvaus – jos olet viimeinen pelaaja, joka poistuu laatalta, keräät laatan – kuulostaa Sellaista sattuu! -peliltä vuosien takaa, sama huonojen tai hyvien laattojen keräämisen idea tässä selvästi on, mutta nähtävästi aika paljon kyllä muutakin.
  • Between Two Castles of Mad King Ludwig sai ensin katselemaan kalenteria, mutta aprillipilasta ei ole kyse. Stonemaier Gamesin julkaisulistoilta löytyvä peli yhdistelee Between Two Citiesiä ja Castles of Mad King Ludwigia. Pelaajat rakentavat linnoja väleihinsä ja laatoissa on Ludwigin linnoista tuttuja jippoja.
  • Ghostbusters: The Card Game on vetävämmällä teemalla varustettu uusintaversio vuoden 2017 Ink Monsters -pelistä, mutta muuten tämä kummitusjahti muistuttaa kyllä Guillotinea.

Lyhyitä

Lautakunta

Lautakunnassa Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi) juttelee Miira Hartemon (Noppapotti), Tero Hyötyläisen (Lunkisti) sekä Mauri Sahlbergin (Suomen lautapeliseura ry) kanssa suomalaisesta pelikulttuurista ja lautapelaamisesta Suomessa.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Pax Pamir: Second Edition on uusi laitos Cole Wehrlen esikoisteoksesta Pax Pamirista. Uusi laitos on Wehrlen ja tämän veljen Drew Wehrlen oman Wehrlegig Gamesin tuotantoa ja todellinen rakkaudesta lajiin -tuote. Peli ei tule jälleenmyyntiin, vaan se on saatavilla vain Kickstarterista. Näin peli pystytään tuottamaan sellaisilla tuotantoarvoilla, jotka eivät olisi jälleenmyyntipelissä mahdollisia. Ulkoasun kohentamisen lisäksi peliä on viilattu pelimekaniikan puolella, yhdistellen Khyber Knives -lisäosan ominaisuuksia peruspeliin ja toisaalta suoraviivaistaen etenkin pisteenlaskua läpinäkyvämmäksi ja helpommin ymmärrettäväksi.

Peli maksaa 75 dollaria Suomeen toimitettuna, 15 dollarilla päivittää lisäksi pahvirahat metallisiksi. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Pax Pamir Second EditionFranchise, Skylands ja Bastille ovat Queen Gamesin Essen-uutuuksia. Ne ovat myös Kickstarterissa, josta ne voi napsia talteen, jos ei ole Esseniin menossa tai haluaa säästää laukkutilaa. Toki pelit saa kaupastakin myöhemmin, mutta tässä saa mukaan Queenies-minilisärit, joita ei kaupasta saa.

Skylands on laattojenasettelupeli, jossa rakennellaan lentäviä kaupunkeja. Franchise on uusi versio vanhasta Medieval Merchant -pelistä. Bastille on peli Ranskan vallankumouksesta. Yksittäiset pelit maksavat 61 euroa Suomeen toimitettuna, kaksi saa 108 eurolla ja kaikki kolme 159 eurolla. Veikkaisin, että kolmen ostajalle diili alkaa olla ihan kohtalainen. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2018 (koska tällä hankkeella ei oikeasti ole mitään tekemistä Kickstarterin varsinaisten tarkoitusperien kanssa). Kampanja löytyy täältä.

Guild Master on peli kiltojen perustamisesta. Kuka perustaa parhaimman seikkailijoiden killan? Pelaajat rekrytoivat seikkailijoita, lähettävät niitä suorittamaan tehtäviä ja yrittävät kehittää kiltojaan. Peli maksaa 64 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Starcadia Quest on scifi-versio Arcadia Questista. Pelaajien miehistöt kurmoottavat avaruuden alieneita ja kilpailevat keskenään maailman pelastamisesta. CMONin tapaan figut ovat komeat, niitä on paljon ja lisärissä tulee vielä lisää. Peruspeli maksaa 80 dollaria, lisärin kanssa hinta on 120 dollaria ja siihen 35 dollaria postikuluja päälle. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Thieves Den on varastelupeli samassa fantasiamaailmassa kuin 10 Minute Heist: The Wizard’s Tower. Mekaanisesti luvassa on draftia ja työläistenasettelua. Peli maksaa 39 dollaria Suomeen toimitettuna, lisärin kanssa 50 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Infamous on Eagle Gamesin uusi peli superpahiksista, jotka yrittävät juonia koko maailman päiden menoksi. Kuvitus on sarjakuvataiteilija Rob Guilloryn käsialaa. Peli maksaa 59 dollaria, lisäksi tarjolla on paljon lisäostoja suunnittelija Hassan Lopezin edelliseen peliin Clockwork Warsiin liittyen. Postikuluja tulee parikymppiä, veroton toimitus on luvattu heinäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

A Thief’s Fortune on Artipia Gamesin uusi peli, jossa on hauska idea: pelaajat edustavat kaikki saman varkaan vaihtoehtoisia kohtaloita. Pelissä on itämainen teema ja paljon herkullista korttien kombottamista. Peli maksaa 46 dollaria postikuluineen. Toimitus on veroton ja luvattu jo joulukuulle 2018, peli on Essen-julkaisu ja saatavilla jo messuilta. Kampanja löytyy täältä.

Boom Goes the Dynamite on yksinkertainen koko perheen peli, jossa käännellään kortteja auki, etsitään numeropareja. Apua saa korteista joilla voi plussata, vähentään tai jakaa numeroita. Jos osuu dynamiittiin, voittaa kunnolla. Peli maksaa 30 dollaria postikuluineen. Lupailevat, että toimitus olisi veroton, mutta varmaksi ei voi tietää. Toimitus on luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

World of Mythology: King of the Hill on mytologista mättöä, jossa yli kymmenestä eri mytologiasta raavitut hahmot kohtaavat taisteluissa. Kaikkinensa tämä on aika eeppinen viritys. Peli maksaa 129 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 14.–16.9.2018 järjestetään Lautapelaamaan-tapahtuma Helsingissä. Luvassa on perinteiseen tapaan koko viikonlopun verran vapaata pelaamista Kaapelitehtaalla ilman pääsymaksua.
  • 19.–21.10.2018 järjestetään JokiCon Joensuussa. Ohjelmassa on vapaata pelaamista koko viikonlopun ajan. Pääsymaksu on viisi euroa koko viikonlopulta. Lisätietoja Facebookin tapahtumasivulta ja Lautapeliseuran foorumilta.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *