Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 4.6.2018: Jätti-Azulia kevätniityillä

Uwe Rosenbergin laattatrilogian kolmas osa Spring Meadows on trion vuorovaikutteisin. Azulin jättiversio on upea, mutta kovin kallis.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Azulista jättiversio

Azulista tehdään jättiversio – mikäli jättiversio saa vähintään 500 tilaajaa. Jättiversio on 200% alkuperäistä suurempi ja tulee näyttävässä salkussa. Laatat ovat siis neljä kertaa suurempia kuin alkuperäisessä pelissä.

Jättiversio on kyllä näyttävä, mutta näyttävyydellä on hintansa. Peli maksaa 299 dollaria, päälle tulee 90 dollarin postikulut ja eiköhän tuosta joudu vielä verotkin maksamaan, eli yli 400 eurosta puhutaan.

Lisätietoja löytyy Next Move Gamesin blogista.

Azul Giant

Uwen laattatrilogiaan kolmas osa: Spring Meadow

Cottage Gardenin ja Indian Summerin trilogiaan ilmestyy kolmas osa Spring Meadow. Kevätniityille päästään loppukesästä 2018. Julkaisija Spielwiese kehuu uusinta osaa sekä vuorovaikutteisimmaksi että strategisimmaksi kolmikosta.

Pelaajat keräävät yhteiseltä 5×5-laudalta laattoja omalle laudalleen. Kun pelilautaa kiertävä kyltti on sellaisen rivin kohdalla, jossa on vain yksi laatta, lasketaan pisteitä. Eniten täysiä rivejä oman laudan pohjalta lähtien tehnyt pelaaja voittaa pisteytyksen ja ensimmäisenä kaksi pisteytystä voittanut pelaaja voittaa koko pelin.

Lisähaastetta tulee murmelinkoloista, jotka lasketaan täytetyiksi ruuduiksi, mutta joiden päälle ei saa pelata laattaa, ellei laatassa ole sopivassa kohtaa reikää.

Spring Meadow

Lautakunta ja Spiel des Jahres -ehdokkaat

Lautakunta kokoontui kahdeksatta jaksoaan varten keskustelemaan vuoden 2018 Spiel des Jahres -ehdokkaista.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Vast: Mysterious Manor on itsenäinen sisarpeli Vast: The Crystal Cavernille. Tässäkin pelissä pelaajilla on asymmetriset tavoitteet. Paladiinin tehtävänä on tappaa hämähäkki, luurangot yrittävät tappaa paladiinin, hämähäkki yrittää paeta, luurangot yrittävät murhata paladiinin, kartano yrittää vangita ulkopuoliset ja velho yrittää lumota kaikki muut. Peli maksaa 90 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2019 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Fantastic Factories on kilpajuoksua mahdollisimman tehokkaiden tehtaiden luomisesta. Pelissä rakennellaan nopista tuotantokoneistoja. Luvassa on noppatyöläistenasettelua ja noppien manipulointia. Peli maksaa 42 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu huhtikuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Heroes of Land, Air and Sea: Pestilence on lisäri 4x-peli Heroes of Land, Air and Seahan ja lisäksi uusi painos peruspeliä. Pelissä tulee mukana laudan päälle sijoitettava leijuva manner, kaksi uutta kansaa eli linnut ja merenväen, mahdollisuuden pelata seitsemän pelaajan pelejä ja paljon muuta lisäsälää. Pelkkä lisäri maksaa 50 dollaria Suomeen toimitettuna. Peruspelin ja kummatkin lisärit saa 199 dollarilla. Toimitukset ovat verottomia ja luvattu huhtikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Shadowrun: Sprawl Ops on cyberpunk-työläistenasettelua Shadowrun-roolipelin maailmassa. Peli maksaa 50 dollaria ja postikulut päälle, 75 dollaria jos haluat pelata viidellä tai kuudella pelaajalla. Toimitusta lupaillaan verottomasti jo lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

18Lilliput on Lonny Orglerin minikokoinen 18xx-peli. Rataa ei tosin rakenneta heksalaatoista vaan neliön muotoisista korteista ja moni muukin asia on eri tavalla kuin 18xx-peleissä yleensä. Peli maksaa 29 euroa ja postikulut päälle. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Infected: The Carrier on lisäosa Infected-peliin. Lisäri laajentaa alkuperäistä sosiaalisen deduktion peliä, jossa ruttotohtori levittää mustaa surmaa. Peruspelin kanssa hinta on 33 dollaria Suomeen toimitettuna, pelkän lisärin saa 16 dollarilla. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Kitten Casualty ei ole Exploding Kittens, sanotaan heti Kickstarter-kampanjan otsikossa. Aika samantyylisestä virityksestä kuitenkin on kyse. Pelissä uhrataan kissanpentuja Pimeyden ruhtinaalle ja pudotetaan muita pelaajia pelistä. Peli maksaa noin 23 euroa Suomeen toimitettuna. Verollisuudesta ei ole tietoa. Toimitus on luvattu lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Tudor on työläistenasettelua Henrik VIII:n hovissa. Pelin huomattavin piirre ovat sen pelaajaskriinit, joista törröttää melko karmivan näköiset kädet, joiden sormiin kiinnitetään pelin aikana sinettisormuksia osoituksena saavutetusta vallasta. Peli maksaa 60 dollaria ja arviolta 15 dollaria postikuluja päälle. Toimitus on veroton ja luvataan lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Viikon kuumin uutuuspeli oli Bunny Kingdom, joka on kiinnostanut jo jonkin aikaa. Lunkisti.fi:n arvio esimerkiksi on herättänyt kiinnostusta. Taverna auttoi tässäkin: peli löytyy hyllystä, joten eipä muuta kuin lapset mukaan ja pelaamaan.

Onhan Bunny Kingdom aivan kelpo peli: siinä draftataan kortteja, joilla pelataan pupuja laudalle muodostamaan valtakuntia, joista pyritään saamaan mahdollisimman arvokkaita. Arvokkuus riippuu alueen linnojen tornien lukumäärästä ja tuotettujen resurssien lukumäärästä, jotka kerrotaan keskenään. Näitä pisteitä kertyy jokaisen neljän kierroksen jälkeen, lisäksi tarjolla on loppupisteytyskortteja, joista kertyy bonuksia pelin lopussa.

Ei peli ihan täydellinenkään ole. Draftaaminen on aina vähän tylsää, niin tässäkin. Pelin komponentit ovat vähän Kinder-yllätysten henkistä muoviroinaa. Pelilauta on aika ahdas – kauhistuttaa pelkkä ajatuskin siitä, että nykyinen lauta on selvästi alkuperäistä pelilautaa suurempi. Pisteenlasku kierrosten lopussa on hivenen vaivalloista. Reittasin toistaiseksi seiskaksi, mutta saapa nähdä, kuutonen voi olla osuvampi reittaus.

Ostin kuitenkin omaksi: lapset innostuivat sen verran paljon, että kun pyörähdimme myöhemmin Lautapelit.fi:n uuden liikkeen kautta, heräteostokseen oli helppo sortua. Itse en olisi ostanut, mutta jos lapset haluavat pelata, en sano ei, kyllä tämä sen verran fiksu peli on.

Samalla reissulla kaupasta tarttui mukaan Deckscapea, eli Heist in Venice, joka on siis dV Giochin pakohuonepelien sarjan tuorein osa. Aikaisempia osia en ole pelannut, vaikka olen niistä jo kauppoja hieronut. Ainakin The Fate of Londonin saanen parin viikon päästä, joten sitten lisää näistä.

Heist in Venice erottui kyllä joukosta, se on tehty vähän eri tavalla kuin Exitit tai Unlockit. Vertailussa se jää näistä nimekkäämmistä sarjoista jälkeen, mutta jos on kaikki muut pelattu, näistä saa kyllä pakohuonekicksejä siinä missä muistakin pakohuonepeleistä. Ei erityisen hyvä, mutta ei huonokaan, etenkin huomioiden edullinen hinta ja se, että peli on resetoitavissa, joten sen saa kierrätettyä uudelle omistajalle.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *