Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 10.9.2018: Magnastorm iskee

Feuerland Spiele ja dlp games julkaisevat mielenkiintoisia uutuuspelejä Esseniin. Lautapelit.fi:n julkaisuja vilkaistaan myös, samoin pitkä lista Kickstarter-pelejä.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Lautapelaamaan on ensi viikonloppuna!

Vuoden kovin lautapelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään 14.–16.9.2018 Helsingissä Kaapelitehtaalla. Sen suurempaa ohjelmaa tapahtumassa ei ole, kunhan vapaata pelaamista koko viikonlopun ajan. Tarjolla on Lautapeliseuran valtava pelikokoelma pelattavaksi.

Muista osallistua vuosiäänestykseen

Vuosiäänestys on aloitettu! Lautapelioppaan vuosiäänestys on joka syyskuu pidettävä äänestys, jossa selvitetään suomalaisten suosikkipelit. Äänestää saa mitä tahansa peliä, jota on kuluneen vuoden aikana (syyskuusta elokuuhun) pelannut. Pelin julkaisuajankohdalla ei ole väliä, voit siis äänestää aivan uusia tai ikivanhoja pelejä, kunhan kyseessä on peli, jota olet viimeisen vuoden sisällä pelannut.

Äänestys on mielenkiintoinen, koska se mittaa sitä, mitkä pelit ovat oikeasti vetovoimaisia ja tulevat pelatuiksi. On helppo antaa pelille hyvät arviot BoardGameGeekissä, mutta arvioilla on paha tapa jäädä voimaan – turhan harva käy pudottamassa vanhoja arvioita, kun joku peli ei enää niin miellytäkään. Vuosiäänestyksessä tällaiset pelit karsiutuvat armotta, samoin ne pelit, joita arvostetaan teoriassa, mutta ei pelata käytännössä.

Lisäksi vuosiäänestys on kiinnostava, koska sitä on pidetty jo vuodesta 2003, joten tuloksista voi tehdä pidemmän aikavälin seurantaa pelien suosion kehityksestä. On mielenkiintoista nähdä, miten uudet pelit nousevat suosioon, pysyvät suosittuina ja hiipuvat, jos hiipuvat: vuosiäänestys antaakin hyvän listan peleistä, jotka todella toimivat ja kestävät aikaa.

Osallistu äänestykseen täällä. Äänestysaikaa on 16.9.2018 asti.

Feuerlandin syksyn uutuus: Magnastorm

Feuerland Spiele julkaisee joka vuosi yhden ison uutuuspelin ja tänä vuonna se on Magnastorm. Pelin on suunnitellut Power Strugglen suunnittelija Maximilian Thiel, joka käyttää nimimerkkiä Bauldric & Friends.

Magnastorm on 70–100 minuutin raskas taktinen peli, jossa ei ole juuri tuurille sijaa. Tavoitteena on kerätä mainetta, jota saa täyttämällä tavoitteita, komentajien hallitsemiseta ja lähetysasemien rakentamisesta. Pelin kulkua ohjaavat toimintopaneelit, joissa on kummassakin viisi saraketta. Ylemmän paneelin sarakkeisiin laitetaan kierroksen alussa 3–5 miehistönjäsentä ja sen jälkeen pelaajat voivat valita kahdesta vaihtoehdosta. Joko pelaaja siirtää miehistönjäsenen ylemmästä paneelista alempaan ja saa resursseja tai liikkumista pelilaudalla, tai sitten pelaaja maksaa jokaisesta ylemmän paneelin miehistönjäsenestä ja ottaa kyseisen sarakkeen johtajan haltuunsa ja saa tämän ominaisuuden.

Jokainen miehistönjäsenen siirtäminen tekee komentajan kaappaamisesta halvempaa, joten ajoitus on pelin ytimessä: voiko vielä laskea hintaa muille, vai pitäisikö toiminto jo napata?

Yksi pelin erikoisuuksista on 120 palkintokortin pakka. Pelin lopussa jokainen pelaaja saa palkintokortin, jonka voi käyttää myöhemmissä peleissä. Miten tämä käytännössä toimii on hyvä kysymys.

Magnastormin kansi

Magnastormin lisäksi tulee heinäkuussa uutisoidun A Feast for Odinin The Norwegians -lisärin lisäksi Wolfgang Warschin (The Mind, The Quacksalber von Quedlinburg, Ganz schön clever) yhteistyöpelin Fuji. Siinä pelaajien on paettava purkautuvalta Fuji-vuorelta noppia heitellen.

Pelin jippona on se, että liikkuminen korteilta toiselle riippuu siitä, millaisia tuloksia viereisillä pelaajilla on. Kortille pääseminen voi vaatia vaikkapa sen, että heittosi keltaisten noppien ja nelosten summa on suurempi kuin molemmilla naapureillasi. Toinen jippo tulee siitä, että nopanheiton tuloksia ei saa kertoa tarkkaan: numeroita ei saa mainita eikä keskiarvoihin viitata. Saa siis sanoa: “minulla on paljon isoja numeroita”, “parilliset numeroni eivät ole sinulle vaaraksi” tai “heitin huonosti omaan kohteeseeni”, mutta ei saa sanoa “minulla on kolme keltaista”, “minulla on paljon viitosia” tai “minulla on keskimääräistä enemmän pinkkiä”.

Liikkumiset sitten joko onnistuvat tai eivät onnistu. Sääntökirja löytyy BGG:stä.

Fujin kansi

Dlp Gamesin uutuuksia

Saksalaiselta Dlp Gamesilta tulee Altiplanon lisäosa Altiplano: The Traveler, jonka ovat suunnitelleet Altiplanon suunnittelija Reiner Stockhausen ja muun muassa Rococosta tutut MalzitThe Travelerissa matkailija vaeltaa ympäriinsä ja tarjoaa mielenkiintoisia tuotteita vaihtokaupalla.

Altiplano: The Traveller

Malzit eli isä ja poika Louis ja Stefan ovat tehneet myös toisen Dlp:n uuden pelin, Valparaíson. Tämä ohjelmointipeli sijoittuu Chileen, jossa Valparaíson kaupungissa avattiin vapaakauppa vuonna 1811, vähän ennen Chilen itsenäisyyttä. Pelaajien tehtävänä on lähettää kauppiaansa takamaille hankkimaan kauppatavaraa vientiin ja lähettää sitten laivansa maailmalle.

Suunnitelmat tehdään yhtä aikaa, pro-versiossa aikapaineen alaisina. Suunnitelmia on mahdollista muuttaa myöhemmin, mutta siitä joutuu maksamaan sakon. Kaikki toiminnot vaikuttavat muihin pelaajiin ja jokaista toimintoa pitää pohtia tarkkaan.

Valparaíson lauta

Kolmas Dlp:n uutuuspeli on Manitoba, joka näkyy astuneen tavanomaiseen ansaan: peli kertoo alkuperäisistä amerikkalaisista, mutta taustatyö on tehty heikosti, joten teemassa on kaikkea huitaisten tehtyä ja syytökset kulttuurisesta omimisesta viuhuvat. Peli kertoo Cree-intiaaneista, mutta heti kannessa on komea toteemipaalu – jollaisia Creet eivät tehneet.

Lopputulos on siis suunnilleen sama kuin jos tekisi pelin Pariisi, jossa ranskalaiset pukeutuvat kilttiin, saunovat ja juovat rakia… Hämmästyttää, miten julkaisijat eivät jo tässä vaiheessa ole oppineet, että nykyään tällaisia teemoja ei vain voi käyttää ilman kunnollista taustatutkimusta. Kukaanhan ei kiellä tekemästä tällaisista aiheista pelejä, mutta nykymaailmassa faktojen on oltava kohdallaan ja asenteen kunnioittava, muuten tulee sanomista.

Pandemia roomalaisittain

Pandemian maailmanmestaruuskisat pelataan tänä vuonna Italiassa Luccan sarjakuva- ja pelifestareilla. Sen kunniaksi julkaistaan Matt Leacockin ja Paolo Morin Pandemic: Fall of Rome, jossa torjutaan Rooman tuhoa. Pelaajien on rekrytoitava armeijoita, linnoitettava kaupunkeja, luotava liittoumia ja taistelevat valloittavia laumoja vastaan.

Pelkästään Rooman puolustaminen ei riitä: pelaajien on saatava aikaan rauhaa naapurikansojen kanssa. Rauhanprosessi vaikuttaa kummasti samanlaiselta kuin parannuskeinojen keksiminen tauteihin; kuka olisi arvannut! Kun rauha saadaan aikaan, korteilla voi sitten muuttaa tämän kansan jäseniä roomalaisiksi sotilaiksi.

Peli ilmestyy loppuvuodesta 2018. Lisätietoja Z-Manin tiedotteesta.

Pandemic: Fall of Rome

Italian vuoden peli -finalistit

Italian Gioco dell’Anno -finalistit on julkistettu. Finalisteja ovat:

Ehdokaslista löytyy myös palkinnon nettisivuiltaAzul näitä tällä kaudella on perinteisesti voittanut, mutta Dragon Castlella on italialaisena pelinä pieni kotikenttäetu. Voittaja julkistetaan 10.10.2018.

Lautapelit.fi-uutuuksia

Lautapelit.fi:n korttipelisarjan viides ja kuudes peli ovat Hokkaido ja Astro DriveHokkaido on Kalle Malmiojan pelisarjan toinen osa, jatkoa Honshulle, ja muistuttaa varsin paljon Honshua. Kortit ovat kuulemma samannäköisiä, mutta lumisempia, ja pelimekaniikka perustuu huutokaupan sijasta draftaamiseen. Peli on painossa tällä hetkellä ja tähän tietoon ehtii Essenin pelimessuille lokakuussa.

Astro Drive on Max Wikströmin ja Mikko Punakallion peli, jossa kisaillaan avaruusaluksilla. Peli vaatii taktista silmää, mutta myös hyvää tuuria.

Suomenkielistä Bang!-noppapeliä ei ole mitenkään erityisemmin uutisoitu, eikä siitä ole kuvia saatavilla, mutta peli on jo myynnissä, joten sellainenkin on siis tullut.

Hokkaido ja Astro Drive

Essen-uutuuksia

Spiel 2018 -ennakko on julkaistu BGG:ssä. Luvassa on tuhatkunta uutta lautapeliä. Kaikkia ei täällä voida esitellä, mutta noukin joka viikkokatsaukseen listalta jotain. Toivotan myös lukijoiden nostot tervetulleiksi, laittakaa vaikka kommentteihin omia poimintojanne.

  • Orbis on uusi peli Space Cowboysiltä suunnilleen Splendorin painoluokkaan. Pelaajat ottavat vuorotellen laattoja, kunnes koossa on 15 laattaa. Laattojen poiminen tekee viereisistä laatoista arvokkaampia. Jokainen pelaaja saa lisäksi yhden jumallaatan, jossa on voittopiste-ehto, joka antaa pelille suuntaa. Näitä on tarjolla yksi enemmän kuin pelaajia.
  • Yggdrasilista on Essenissä tarjolla 700 kappaleen rajallinen erä, joka on kuulemma pelin viimeinen uusi painos. Vuonna 2019 tulee Yggradsil’s Chronicles, joka on uudistettu, mutta erilainen versio pelistä.
  • The Table is Lavassa heitellään kortteja pöydälle ja yritetään pelastaa omat meeplet ja tuuppia toisten meeplet sinne laavaan.
  • Great Western Trailin lisäri Rails to the North ilmestyy nyt viimein viivästyksen jälkeen Esseniin.
  • Agricolaan tulee Bubulcus Deck, 120 korttia uusia ammatteja ja pieniä parannuksia.
  • Tybor der Baumeisteriin tulee lisäri Im Auftrag des Königs (joka on nimestään huolimatta myös englanninkielinen), lisärissä on kolme uutta moduulia lisättäväksi peruspeliin.

Lyhyitä

Lautakunta

Lautakunnassa Annika ja Kai Saarto (Todellisuuspako) ja Littoisten pelikerhosta löytynyt lastenpelien asiantuntija Teemu Toivanen keskustelevat lasten kanssa pelaamisesta. Jaksossa vierailee myös Mikko Saari. Jakso on nauhoitettu 31.8.2018.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Dale of Merchants Collection on Sami Laakson tuorein Kickstarter-projekti Dale of Merchantsin maailmasta. Collection on iso laatikko, johon mahtuu kaikki kolme ensimmäistä Dale of Merchants -peliä (kaksi on julkaistu, kolmas on tulossa). Lisäksi laatikosta löytyy paljon uutta pelattavaa.

Kokoelmassa tulee ensinnäkin kahdeksan uutta eläinpakkaa, jotka esittelevät paljon uusia pelimekaniikkoja ja mahdollisuuksia. Kokeneille pelaajille on paljon uutta pelattavaa ja erilaisten yhdistelmien määrä kasvaa mittavasti.

Uutena ominaisuutena peliin tulee hahmokortit, joilla saa jokaiselle pelaajalle ainutlaatuisen pelaajavoiman. 55 erilaisen hahmon joukossa on niin yksinkertaisia ominaisuuksia (“ota yksi raha joka kierros”) kuin monimutkaisia virityksiä (“ota pakasta yhden eläinlajin kortit ja myy niitä omassa kaupassasi”). Uudelleenpeluuarvo kasvaa huomattavasti, kun koko pakan läpikäyminen vaatii sen yli 50 pelikertaa ennen kuin on kokeillut kaikkia.

Peli maksaa 49 euroa Suomeen toimitettuna. 89 eurolla saa paketin, jossa on myös kaksi aikaisempaa Dale of Merchants -peliä. Toimitukset ovat verottomia ja luvattu toukokuulle 2019. Tähän asti toimitukset ovat hoituneet hyvin ja Dawn of Peacemakersin tapauksessa koituneet viivästykset on viestitty hyvin ja läpinäkyvästi. Kampanja löytyy täältä.

Dale of Merchants Collection

Bad Maps on ohjelmointia merirosvoteemalla. Löytyykö aarre saarelta, vaikka kartta on huono? Peli maksaa 39 dollaria Suomeen toimitettuna, 49 dollarilla saa Deluxe-laitoksen. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2019 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.

War Titans: Invaders Must Die! on yhteistyöpeli, jossa pelaajat torjuvat jättiläisroboteillaan muukalaisten hyökkäystä parhaaseen anime- ja mangahenkeen. Peli maksaa 40 euroa, 60 euroa lisärin kanssa ja 110 eurolla saa lisärin ja miniatyyrit. Ilman miniatyyripakettia pelissä on pahvistandeet. Postikuluja on odotettavissa 10–15 euroa. Kampanja löytyy täältä.

Football Highlights: 2052 on Mike Fitzgeraldin peli futuristisesta jalkapallosta (lähinnä rugbyn tai aussifutiksen hengessä) Baseball Highlights: 2045 -pelin tapaan. Pelissä draftataan kortteja ja sitten näillä korteilla pelataan pelin huippukohdat. Peli maksaa 33 dollaria, 57 dollaria lisärien kanssa ja kalliimpiakin settejä on, joissa tulee mukana Baseball Highlightsia. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2019 ja se on veroton. Postikuluja tulee noin 20 dollaria. Kampanja löytyy täältä.

Baa’Beel on kaksinpeli, jossa rakennetaan fantasiakaupunkia. Pelissä on runsaasti vuorovaikutusta, kun uudet asukkaat karkottavat naapureita – kukapa örkin naapurissa haluaisi asua – ja kortit vuorovaikuttavat muutenkin keskenään. Peli maksaa 28 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu tammikuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

No Escape on labyrintinrakennuspeli, jossa pelaajat yrittävät paeta avaruusasemalta pakokapselilla. Mutta missä se on? Pelaajat yrittävät johtaa kilpailijat umpikujiin. Peli maksaa noin 40 euroa Suomeen toimitettuna, 55 euroa lisärin kanssa. Toimitus on veroton ja luvattu huhtikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Microbrew on kahden pelaajan mikropeli oluenpanosta. Peli yhdistelee työläistenasettelua ja puzzleja ja mahtuu pastillirasiaan kuten Mint Works. Peli maksaa 18 puntaa Suomeen toimitettuna, 34 punnalla saa kaksi, jolloin pelata nelinpelejä. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Nanty Narking on uusi versio Martin Wallacen Discworld: Ankh-MorporkistaTerry Pratchettin kuoleman jälkeen Discworld-lisenssi on menetetty, joten peli on teemoitettu viktoriaanisen ajan Englantiin. Peli maksaa 60 puntaa ja postikulut päälle. Kampanjan bonuksena saa ilmaiseksi metallikolikot. Toimitus on luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Junkyard Derby on steampunk-rallipeli, jossa tehdään rojuista kulkupeli, jolla sitten ajetaan kilpaa toisia pelaajia vastaan ja radan vaaroja uhmaten. Peli maksaa 45 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on toistaiseksi verollinen, mutta haussa on veroton jakelu (toivottavasti myös halvemmilla postikuluilla). Toimitus on luvattu helmikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Summoner’s Isle on alueen- ja resurssinhallintaa, jossa taistellaan velhosaaren hallinnasta. Peli maksaa 24 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Dark Domains asettaa pelaajat muinaisen nekromantistin seuraajiksi, jotka yrittävät vakuuttaa mestarinsa pahuudellaan. Työläistenasettelupeli on kuorrutettu dark fantasy -teemalla. Peli maksaa 65 dollaria, päälle on odotettavissa 20–30 dollaria postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Machina Arcana on jo vuonna 2014 ilmestynyt peli, josta on nyt uusi laitos Kickstarterissa. Muutoksia ekaan laitokseen on paljon, mutta peli on yhä yhteistyönä pelattavaa steampunk-kauhua. Peli maksaa 50 dollaria, 75 dollaria lisärien kanssa, ja päälle tulee 15 dollaria postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Planetarium: Primordial on ensimmäinen lisäri Planetarium-peliin. Peli lisää kaksi uutta moduulia peruspeliin. Epookit lisää peliin kaksi uutta aikakautta, varhaisvaiheen protoplaneettoineen ja Late Heavy Bombardmentin, jossa asteroidit ja komeetat tuovat tuoreille planeetoille vettä ja materiaa. Frost Line lisää aurinkokuntaan pakkasrajan, jonka takana tavara alkaa kiteytyä jääksi. Kortteja voi sitten pelata pakkasrajan jommallekummalle puolelle. Lisäri maksaa 46 dollaria Suomeen toimitettuna, peruspelin kanssa hinta on 78 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Horizon Zero Dawn: The Board Game on lautapeliversio tavattoman suositusta PS4-pelistä. Miljoonan raja paukkuu, mutta suosittelen suhtautumaan varovaisuudella: tekijänä on Steamforged Games, jolla on tähän asti ollut aika isoja vaikeuksia toimittaa vielä kesken olevien kampanjoiden kaikkia tuotteita. Lisäksi vaikuttaa siltä, että tällä hetkellä peliä on paketissa aika vähänlaisesti. Kannattaa siis bäkätä, jos pelkät figut riittävät, ja niitäkin kannattaa varautua odottelemaan pitkään. Peli maksaa 100 puntaa ja jopa 30 punnan postikulut päälle (Suomi mainittu oikein erikseen kalliimpana, jes!). Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2020, mutta aika lailla satavarmasti viivästyy siitä. Kampanja löytyy täältä.

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 14.–16.9.2018 järjestetään Lautapelaamaan-tapahtuma Helsingissä. Luvassa on perinteiseen tapaan koko viikonlopun verran vapaata pelaamista Kaapelitehtaalla ilman pääsymaksua.
  • 19.–21.10.2018 järjestetään JokiCon Joensuussa. Ohjelmassa on vapaata pelaamista koko viikonlopun ajan. Pääsymaksu on viisi euroa koko viikonlopulta. Lisätietoja Facebookin tapahtumasivulta ja Lautapeliseuran foorumilta.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

4 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 10.9.2018: Magnastorm iskee”

Hokkaidoa pääsee kokeilemaan demo-kopiolla lautapelaamaan-tapahtumassa lauantaina.

Kaikkea mahdollista ei yksi ihminen ehdi muiden kiireiden ohella huomioida. Viikkokatsauksen kirjoittaminen vie joka viikko tuntikausia aikaa, mikä on tällaiselle sivutyölle kovin paljon. Jos ei tarvitsisi tehdä koko viikkokatsausta täysin yksin, voisi ehtiä paremmin. Näyttelystä on joka tapauksessa tarkoitus kirjoittaa laajemmin, kunhan ehdin sen käydä katsomassa.

Kiitos Viikkokatsauksesta! Paljon mielenkiintoisia pelejä taas kerran ja varsinkin kuratoitu Kickstarter-lista on mahtava. Ei tosin lompakolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *