Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 24.9.2018: Deutscher Spielepreis -voittajat 2018

Azul voitti jälleen yhden palkinnon: peli valittiin vuoden 2018 Deutscher Spielepreis -voittajaksi. Lastenpelisarjan voitti Memoarrr! Mississippi Queenista tulee odotettu uusintapainos.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Viikkokatsauksen takana on yksi toimittaja, joka kirjoittaa katsausta vapaa-ajallaan. Puuttuuko viikkokatsauksesta mielestäsi jotain? Valittamisen sijasta suosittelen toimeliaisuutta: uutisvihjeitä otetaan vastaan ja näkökulmia julkaistaan erittäin mieluusti. Viestejä voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen mikko@lautapeliopas.fi.

Deutscher Spielepreis -voittajat 2018

Deutscher Spielepreis 2018Vuoden 2018 Deutscher Spielepreis -palkinnon voitti Azul. Lastenpelisarjan voitti muistipeli Memoarrr!

Saksan toinen iso palkinto DSP on yleisöäänestys, joka on tavallisesti kohdistunut selvästi Spiel des Jahresia raskaampiin peleihin. Tänä vuonna pitkästä aikaa molemmat palkinnot menivät samalle pelille: 2000-luvulla näin on käynyt vain 2009, kun Dominion voitti, ja 2001 Carcassonnen vietyä molemmat palkinnot.

  1. Azul
  2. Gaia Project
  3. Rajas of the Ganges
  4. Clans of Caledonia
  5. Heaven & Ale
  6. Pandemic Legacy: Season 2
  7. Clank!
  8. Die Quacksalber von Quedlinburg
  9. The Mind
  10. Altiplano

Board Game Creative Kittejä vahinkotavarakeskuksissa

Riihimäen ja Vantaan Vahinkotavarakeskuksissa on nähty isoja eriä Board Game Creative Kittejä kymmenen euron hintaan. Kyseessä on varsin pätevä paketti pelinkehittäjälle tarpeellista tavaraa. Diili on sen verran hyvä, että näitä on hamstrattu reippaasti, paikallisten kannattaa käydä katsomassa, vieläkö löytyy.

Kyse on Kickstarter-kampanjasta, jolla on ollut toimitusvaikeuksia, vaikka varsinaisesti toimitusten pitäisi kai tulla vasta lokakuussa – jostain syystä tavaraa on kuitenkin päätynyt Suomeen vahinkotavarana ilmeisesti satoja kappaleita. Se on aika paljon, kun kampanjalla on Kickstarterissa bäkkääjiä vain 445.

Olisiko tässä sitten käynyt niin, että toimitus Kiinasta on tullut vahingossa Puolan sijasta Suomeen, mystinen juttu kaikin tavoin, mutta kun näin on käynyt, kannattaa tilaisuudesta toki ottaa vaari ja napata hyvä paketti prototavaraa edulliseen hintaan.

Pelaajabarometri 2018 julkaistiin

Tampereen, Turun ja Jyväskylän yliopistojen pelitutkijoiden yhteistyönä tekemä Pelaajabarometri mittaa muutaman vuoden välein suomalaisten pelimieltymyksiä. Kyselytutkimukseen on kerätty vastauksia satunnaisotannalla 946 vastaajalta eri puolilta Suomea.

Pelaaminen on tutkimuksen mukaan suosittua: vastanneista 97,8 % pelaa jotain vähintään satunnaisesti. Aktiivisia eli vähintään kerran kuussa pelaavia oli vastanneista noin 88 %. Nämä lukemat eivät ole juurikaan muuttuneet edellisestä, vuoden 2015 barometristä.

Ei-digitaalisista peleistä suosituimpia ovat paperilla pelattavat pulmapelit (sanaristikot, sudokut): niitä pelaa aktiivisesti noin 36 % väestöstä. Korttipelejä pelaa noin 28 % ja lauta- ja seurapelejä 26 %. Keräilykorttipelit ovat varsin pienen piirin puuhaa: aktiivisia harrastajia on alle prosentti, samoin roolipeleillä ja miniatyyripeleillä.

“Eläytymispelien kuten pöytäroolipelien piiristä löytynee joukko aktiivisia ja omistautuneita peliharrastajia, mutta Pelaajabarometrin kaltaisessa, väestötason tarkastelussa heidän prosenttiosuutensa jäävät pieniksi.”

Barometrin mukaan aktiivisten lautapelaajien määrä ei ole vuodesta 2009 juurikaan kehittynyt: lukema on elänyt muutaman prosentin sisällä, mutta suurta kasvua ei ole huomattavissa. Tämä on mielenkiintoinen tulos, koska se ei oikein vastaa peliharrastajien keskuudessa olevaa näkemystä. Veikkaan, että kyseessä voi olla jonkinlainen kuplailmiö: meidän pienemmässä lautapeliharrastajakuplassamme pelaamisen suosio on kyllä kasvanut, mutta se ei oikein välity väestötason tarkastelussa. Intohimoisten lautapeliharrastajien osuus lienee samaa prosenttiluokkaa kuin keräilykorttipelien ja roolipelien harrastajien osuus.

“Voidaankin edellisen barometrin tapaan siis todeta, että pelaamisen integroituminen kulttuuriin ja yhteiskuntaan voi sisällöiltään ja esimerkiksi tekniseltä toteutukseltaan muuttua (kuten mobiilipelaamisen jatkuva nousu osoittaa), ilman että pelaamisen yleisyys yhteiskunnassa sinänsä merkittävästi heilahtelisi suuntaan tai toiseen. Sisällöllisesti pelikulttuuri kuitenkin muuttuu ja kehittyy jatkuvasti, kuten esimerkiksi mobiilipelien parissa nyt suosioon nousseet, rakentelua ja moninpelitaistelua yhdistelevät selviytymispelit osoittavat.”

Kaikkiaan lautapelejä pelaa edes satunnaisesti noin 75 % suomalaisista, mikä on toki lukema, josta voi olla vaikea kasvattaa suuremmaksi. Aktiivisten pelaajien osuus toki voisi suurempi. Mielenkiintoisena yksityiskohtana lautapelaaminen on enemmän naisten suosiossa: naisista aktiivisia lautapelaajia on 28,5 %, miehistä vain 23,1 %. Tämä on mielenkiintoisesti ristiriidassa esimerkiksi Lautapeliseuran jäsenistön suhteen.

Kaikki tulokset ovat luettavissa tutkimusraportista Pelaajabarometri 2018: Monimuotoistuva mobiilipelaaminen.

Lautapelit.fi:n Queendomino saapunut

Kingdominon sisarpeli Queendomino on saapunut kauppoihin myös suomenkielisenä laitoksena. Peli muistuttaa kovin edeltäjäänsä ja perustuukin aivan samaan ideaan, mutta on hieman monimutkaisempi. Nyt omaan valtakuntaansa voi ostaa rakennuksia ja kerätä ritareita.

Peli toimii itsenäisesti 2–4 pelaajalla, mutta sen voi myös yhdistää Kingdominoon, jolloin yhdistettyä peliä voi pelata jopa kuudella pelaajalla.

Queendomino

Essen-uutuuksia

Spiel 2018 -ennakko on julkaistu BGG:ssä. Luvassa on tuhatkunta uutta lautapeliä. Kaikkia ei täällä voida esitellä, mutta noukin joka viikkokatsaukseen listalta jotain. Toivotan myös lukijoiden nostot tervetulleiksi, laittakaa vaikka kommentteihin omia poimintojanne.

  • Camel Cupista tulee uusi laitos, jossa peliä on uusittu reippaalla otteella. Pyramidi ei ole enää pahvia, vaan muovinen, samoin kamelit. Pelimekaniikan puolella uutta ovat sekopääkamelit, jotka juoksevat rataa väärään suuntaan. Eggertin tiedotteessa on lisätietoja.
  • Azul: Stained Glass of Cintra eli uusi hämmentävästi Sagradaan viittaava Azul on ostettavissa Essenissä.
  • Tales from the Ruined City on ensimmäinen lisäosa This War of Mine -peliin. Lisäosa koostuu erillisistä moduuleista, joista voi valita mukaan haluamansa. Lisäri on herättänyt hieman närkästystä, koska siinä on osittain Kickstarter-kampanjasta tuttuja stretch goaleja, mutta myös muuta, joten jos haluat kaiken ja sinulla on Kickstarter-laitos, tulet maksaneeksi osasta sisältöä kaksi kertaa.
  • 18Lilliput on Leonhard Orglerin 18xx-peli, jossa eeppisestä genrestä on tiristetty tunnin mittainen lilliputtiversio. Pelistä on poistettu lauta ja osakekierrokset, mutta se on silti tunnistettavissa 18xx-pelien sukulaiseksi.
  • Pretzel Gamesin toiminta on selkeää: firma julkaisee yhden ison näppäryyspelin vuodessa. Tänä vuonna se on Rita Modlin Men at Work, jossa rakennellaan korkeita torneja tukipylväistä ja palkeista ja tasapainotellaan omia työläismeeplejä palkkien päällä.
  • Hans im Glückiltä tulee Carcassonne: Safarin ja Stone Agen juhlapainoksen lisäksi Lift Off, peli avaruuskilpavarustelusta 1950- ja 1960-luvun hengessä. Kansikuva on hieno, toivottavasti pelin tyyli jatkuu laatikon sisälläkin samassa hengessä. Peli on suunnittelija Jeroen Vandersteenin debyytti.Lift Off
  • Ranskalainen Super Meeple jatkaa vanhojen klassikoiden uudelleenjulkaisua. Nyt vuorossa on Werner Hodelin Spiel des Jahres -voittaja vuodelta 1997, siipirataslaivojen kilpa-ajokisa Mississippi Queen. Uusi laitos sisältää myös alkuperäisen pelin The Black Rose -lisärin.
  • The Quest for El Dorado: Heroes & Hexes on lisäosa El Doradoon. Uutena elementtinä peliin tulee kiroukset, jotka vaikeuttavat elämää jos sellaisen saa niskoilleen. Kirouksia suoltavat demoniruudut voivat kuitenkin houkutella, koska niihin pääsee ilmaiseksi ja niiden kautta voi edetä nopeammin.
  • Trans Europa & Trans Amerika on uusi versio klassikosta. Tässä on samassa paketissa Eurooppa ja Amerikka. Pisteenlaskukin on uudistettu ja käännetty positiiviseksi, eli kierroksen voittaja saa pisteitä ja pelin voittaa pääsemällä 13 pisteeseen. Uudet erikoiskortit tuovat peliin vaihtelua. Euroopan kartta on uusittu myös täysin, Suomi on valitettavasti rajattu ulos, mutta niin on rajattu myös Iberia, Venäjä ja paljon muutakin.Trans Europa

Lyhyitä

Lautakunta

Lautakunnassa vieraillaan Lautapelaamaan 2018 -pelitapahtumassa ja keskustellaan ruokapöydän ääressä pelatuista peleistä, odotuksista ja kokemuksista. Mukana keskusteluissa Mikko SaariNooa MäntynenTuomo Pekkanen, Joonas KonstigMiira Hartemo ja Joonas Kekkonen.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

The Stygian Society on Kevin Wilsonin suunnittelema nopaton luolaholvauspeli. Peli sijoittuu maagiseen 1800-luvun Itävaltaan ja siinä kiivetään noppatornia ylös ja pelimekaniikka perustuu kuutioiden pudottamiseen torniin. Peli maksaa 68 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Lockup: A Roll Player Tale on Roll Playerin maailmaan sijoittuva itsenäinen työläistenasettelupeli. Pelaajat ovat lukittuina tyrmään, josta pääsee pois jos saa riittävästi mainetta ja vaikutusvaltaa kasaan. Kampanjan ohessa on kuuden lisäkortin setti Roll Playeriin. 9 dollarilla saa pelkät Roll Playerin lisäkortit, 51 dollarilla saa Lockupin Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Arthur on ensimmäinen lisäosa Merliniin. Lisäri tuo peliin uuden rondelin, joka korvaa vanhan. Uudessa rondelissa on oma ratansa kuningas Arthurille kuljettavaksi. Pelkän Arthurin saa 31 eurolla, Arthurin ja Merlinin saa 98 eurolla ja monia muitakin paketteja on tarjolla. Veroton toimitus on luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Hero Master: An Epic Game of Epic Fails on humoristinen luolaholvauspeli epäonnisista sankareista. Peruspeli maksaa 29 puntaa, luksusmalli 49 puntaa ja postikuluja tulee noin kymmenen puntaa päälle. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Periodic: A Game of the Elements on alkuaineteemainen peli, josta pelatessaan saattaa oppia jotain alkuaineiden maailmasta ja jaksollisesta järjestelmästä. Peli maksaa 44 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Kill Merlin! -pelissä tehtävänä on tappaa ylin velho Merlin. Pelaajien on hankittava loitsuaineksia ja taiottava toisensa kumoon. Peli maksaa 49 dollaria, päälle tulee 15–20 dollaria postikuluja. Toimitus on verovapaa ja luvattu elokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Set a Watch on yhteistyöpuzzlepeli, jossa pelaajien on torjuttava pahan maailmanvalloitus. Joka kierros vieraillaan uudessa kohteessa, jossa pelaajien on taisteltava nopillaan hirviöitä vastaan. Perusmalli maksaa 22 dollaria, luksusversio 29 dollaria ja päälle tulee noin 12 dollaria postikuluja. Toimitus on luvattu syyskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Highway to Hell on postapokalyptinen kaksinpelattava korttipeli, jossa pelaajat ovat alueitaan vartioivia partioita. Peli maksaa 23 euroa, lisärin kanssa 33 euroa, ja päälle tulee postikuluja 12 euroa. Veroton toimitus on luvattu maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Fublet on italialainen jalkapallopeli. Peli maksaa 39 euroa ilman stretch goaleja, 49 euroa stretch goalien kanssa – nämä tavoitteet ovat tosin niin korkealla, ettei peli tule niihin yltämään. Päälle tulee arviolta 15 euroa postikuluja. Toimitus on veroton ja nopeimmille luvassa marraskuulle 2018, hitaammille helmikuussa 2019. Kampanja löytyy täältä.

Tiny Epic Mechs jatkaa Tiny Epic -pelien sarjaan tällä kertaa jättiläisrobottien maailmaan. Meeplet asetetaan mechien sisään ja kalustoa voi napsauttaa kiinni mecheihin. Halvimmillaan peli maksaa 32 dollaria Suomeen toimitettuna, luksussisältöjen kanssa hinta on 37 dollaria. Toimitus on luvattu elokuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Robin Hood on Worthingtonin blokkisotapeli kahdelle pelaajalla. Vastakkain ovat Loxleyn Robin ja Nottinghamin sheriffi. Sheriffi suojelee rahojaan ja yrittää saada lainsuojattomat teloitettua, Robin yrittää saada rahat varastettua ja pidettyä itsensä ja toverinsa hengissä. Peli maksaa 82 dollaria Suomeen toimitettuna ja verot päälle, joten kalliiksi tulee. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

The Waylanders on kelttiheimojen fantasiasotaa. Yksittäiset sankarit seikkailevat kartalla taistelemassa ja suorittamassa tehtäviä. Peli maksaa 69 dollaria, postikuluja tulee 15 dollaria ja veroton toimitus on luvattu syyskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Corporate Times on finanssimaailmaan sijoittuva peli, jossa pelaajat yrittävät hallita korporaatioillaan koko valtion taloutta. Peli maksaa 53 dollaria Suomeen toimitettuna ja verot päälle. Toimitus on luvattu toukokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Z War One: Exodus on selviytymiskauhua, taktista taistelua ja resurssinhallintaa. On miniatyyrejä ja neljä erilaista pelitapaa ja kaksi erillistä kampanjaa. Peli maksaa 78 puntaa, all-in-versiona ilmeisesti 108 puntaa. Päälle tulee postikuluja kymmenisen puntaa. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Revelation War on sotapeli hypoteettisesta tulevaisuudesta, jossa Yhdysvallat lakkaa tukemasta Israelia ja Israel joutuu sotimaan yhdistyneitä islamilaisia valtioita, Kiinaa ja Venäjää vastaan. Melko huuruista tavaraa osiltaan tämä premissi, mutta jos se ei riitä, pelin mukana tulee counttereita erilaisia Raamatun ennustuksiin perustuvia lopunajan skenaarioita varten. Peli maksaa 86 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu helmikuulle 2019 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Into the Black Forest on uusi peli Green Couch Gamesilta (mm. Best Treehouse Ever). Pelissä on tikkipelimäistä kädenhallintaa, mutta vähän perinteisiä tikkipelejä monimutkaisemmin. Peli maksaa 28 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu verottomana, mutta EU-paketit lähetään Englannista ja toimitus on luvattu toukokuulle 2019, joten jonkinlainen Brexit-vara tässä on huomioitava. Kampanja löytyy täältä.

The Artemis Project on noppien asetteluun perustuva koneistonrakentelupeli, jossa rakennetaan siirtokuntia Jupiterin Europa-kuuhun. Perussetti maksaa 55 dollaria, metallitokeneilla 65 dollaria. Päälle tulee 15 dollaria postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelatut

Vuoden partypeli -voittaja The Build Up pääsi testiin ja todettiin toimivaksi – ainakin enimmäkseen. Pelin idea on perinteistä torninrakentelua, tornia kootaan pinoamalla pilareita kerroslaattojen päälle ja kun kerros on valmis, se nostetaan torniin edellisen kerroksen päälle – tuloksena on huojuva torni, joka kaatuu ennen pitkää.

Se, kuka ja minne niitä pilareita rakentaa, riippuu nopista. Aktiivinen pelaaja heittää nopat ja määrää sitten värien mukaan eri pelaajia asettamaan pilareita omille kerroslaatoilleen. Tämä on ihan hauska menetelmä, mutta se avaa myös melkoisen matopurkin. Kun säännöissä vielä erikseen annetaan lupa ohittaa nopanheitot, jos niin haluaa, seurauksena on rajaton mahdollisuus kiusata pelaajia ja päättää vaikka porukalla, kuka pelin häviää: sehän käy niin helposti, ettei anneta pilareita kenellekään muulle kuin tälle yhdelle pelaajalle.

Jos kaikki pelaavat reilusti, peli toimii kyllä. Hiukan kuitenkin täytyy ihmetellä, miten näin ilmeinen ongelma ei ole Vuoden peli -valinnoissa painanut.

Scythen lastenversio My Little Scythe on selvästi sukua aikuisten versiolle, mutta toisaalta erittäin yksinkertaistettu. Hyvältä peli kuitenkin näyttää, miniatyyrit ovat mukavan kokoisia ja näyttäviä, vain pelilauta on vähän vaisun näköinen. Suomalaisittain peli vaatii vähän apulappuja, ihan sellaisenaan se ei lastenpelinä toimi. Paljon tekstiä pelissä ei kuitenkaan ole.

Ensitesti pelattiin kaksinpelinä, jolloin peli ei selvästikään ole parhaimmillaan. Pelaajamäärä venyy kuuteen asti ja mukaan voi ottaa tekoälypelaajan, olettaisin että paremmat pelit alkavat sieltä jostain neljän pelaajan paikkeilta. Pitää pelata vielä lisää, jotta selviää, onko My Little Scythe pitämisen arvoinen.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *