Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 26.2.2018: Lelumessujen kuulumisia

New Yorkin lelumessuilla nähtiin kaikenlaista uutta ja hienoa etenkin leluvalmistajilta. GMT Games julkisti seuraavan 18xx-pelinsä.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Viikkokatsaus ei luultavasti ilmesty ensi viikolla.

Azulille As d’Or -palkinto

As d'Or -logoRanskan vuoden peli -palkinto eli As d’Or on myönnetty tänä vuonna AzulilleMichael Kieslingin suunnittelema ja Plan B:n (jatkossa Next Move Gamesin) julkaisema Azul on nokkela ja viehättävä laattojenasettelupeli, joka on tulossa suomeksi kevään aikana. Ehdolla olivat lisäksi Dice Forge, Flamme Rouge ja Twin It!.

Parhaan harrastajapelin palkinnon kuittasi Terraforming Mars. Tässä sarjassa ehdolla olivat Great Western Trail ja Arkham Horror: The Card Game.

Parhaaksi lastenpeliksi valittiin Outfoxed!. Ehdolla olivat Kullerhexe ja Boom, Bang, Gold.

GMT:n seuraava 18xx-peli on 1862

GMT Games ilmoitti jo aikaisemmin, että 1846 ei jää yhtiön ainoaksi 18xx-peliksi. Seuraavaksi julkaisuksi on valittu Mike Huttonin 1862: Railway Mania in the Eastern Counties, jonka LMN+B julkaisi vuonna 2013.

Peli sijoittuu Englannin East Angliaan. Erikoisuutena pelissä on varsin runsaasti yhtiöitä: yhteensä firmoja on 20, joista peliin tulee mukaan 16. Kartalla on vain 37 heksaa, joten tungosta on. Pelissä on kolmea eri lajia junia (rahti-, matkustaja- ja pikajunat), joilla on erilaiset säännöt ja tavoitteet, ja yhtiöiden toimiluvat määrittelevät, mitä junia saa käyttää. Yhtiöitä voi myös fuusioida.

Peli on selvästi mutkikkaampi tapaus kuin 1846, mutta hyvin tehty ja loppupeli varsinkin on sen verran fiksusti toteutettu, että 1862 on pelattavissa hyvin tolkullisessa ajassa. Kokeneiden pelaajien kesken kolme tuntia on aivan realistinen kesto. Peliin mahtuu mukaan 1–8 pelaajaa; soolopeli on uusi  lisäys, muuten pelin sisältöön ei ole tulossa muutoksia. Ulkoasua viilaillaan.

Peli on P500-ohjelmassa ja tilauksia kertyi parissa päivässä nelisensataa, joten on selvää, että julkaisu toteutuu.

1862

New Yorkin lelumessut

Viime viikolla pidettiin New Yorkin lelumessut. Competon Antti Koskinen luonnehti paikan päällä olleena messuja näin:

New York Toy Fair on yksi suurimmista lelu- ja pelialan b-to-b-messuista. Näytteilleasettajia riittää kolmeen halliin eli tapahtuma on iso, mutta ei lähellekään esimerkiksi Nürnbergin vastaavan eurooppalaisten messujen kokoinen. Tapahtumalla on monta tarkoitusta, joista näkyvin on pelien tuottajien esittelyalueet, joilla pelien jakelijat kiertävät katsastamassa tulevaa tarjontaa ja valitsemassa pelejä joko omalle kielialueelle jaeltavaksi tai omaan kauppaketjuun myytäväksi.

Toinen tärkeä takahuoneissa tapahtuva messuaktiviteetti on pelien tuottajien ja pelisuunnittelijoiden tapaamiset, joita NYTF:ssä järjestetään paljon. Messut ovat pelisuunnittelijoille erinomainen mahdollisuus tavata yrityksiä ja paikalla on käytännössä kaikki alan isoimmat toimijat. Eurooppalaisesta näkökulmasta kysyntää on peli-ideoille, joita on mahdollista myydä amerikkalaisella massamarkkinalla eli europelien aihioita ei New Yorkiin kannata tulla esittelemään, eikä niitä juurikaan näe esiteltävien pelien joukossa. Huomion arvoista on myös se, että liikkeellä on todella monta ammatikseen pelejä suunnittelevaa suunnittelijaa ja pelien ja lelujen suunnitteluun erikoistuneita pieniä yrityksiä ja esittelymateriaalit ja peli-ideat ovat hyvin viimeistelyjä, loppuun asti ajateltuja ja myyviä.

Iso osa messuilla tapahtuvasta yhteydenpidosta tapahtuu aukioloaikojen ulkopuolella ja näin on myös New Yorkin osalta. Käytännössä jokaiselle illalle on tarjolla erilaisia tapahtumia, joissa alan toimijat tapaavat rennommissa tunnelmissa ja vapaan ajatuksenvaihdon lisäksi tilaisuuksissa luodaan suhteita, jotka myöhemmin realisoituvat myös yhteistyönä virka-aikaan. New York tarjoaa upeat puitteet erilaiselle iltaelämällä ja tähän vuoteen liittyy monta ikimuistoista iltaa.

Suurin trendi, jonka messuilla kykeni aistimaan on se, että pelit ovat olleet lelujen alakategorioista nopeimmin kasvava jo pidemmän aikaa ja pelit ovat jalkautuneet yhä näkyvämmin myös messujen päähalliin. Aiemmin pääpaino on ollut leluissa mutta nyt myös pelit ovat näkyvästi esillä. Mielenkiintoisia pelejä oli useampikin näytillä, mutta mielenkiintoisin tuleva konsepti omasta mielestäni on perinteisen Hyvää syntymäpäivää -onnittelukortin yhdistäminen peliin niin, että kortin sisältä paljastuu peli. Ehkä näemme näitä jonain päivänä vielä Suomessakin mutta veikkaanpa, että ihan vielä tänä vuonna tämä innovaatio ei ehdi Suomeen asti.

Nopeita poimintoja New Yorkin lelumessuilta

  • Kynttilää apuna käyttäen pelattava Waldschattenspiele on klassikkopeli vuodelta 1985. ThinkFun julkaisee pelistä uuden laitoksen nimellä Shadows in the Forest. Turvallisuussyistä kynttilä on korvattu sähkövalolla, mutta idea on sama: kaikki pelaajat paitsi yksi ovat kääpiöitä, jotka luikkivat metsän varjoissa pakoon pahaa valoa.
  • Terraforming Marsiin tulee uusi lisäosa, Terraforming Mars: Prelude, joka on nimensä mukaisesti alkusoittoa. Pelaajat saavat pelin aluksi muutaman kortin, joista otetaan peliin kaksi, joten pelaajat saavat toisistaan eroavat alkuasetelmat vähän peruspeliä perinpohjaisemmin. Isompi lisäri, Venus Nextin kokoluokkaa, on tulossa Esseniin 2018.
  • Gale Force Nineltä tulee syyskuussa Aliens-lisenssillä yhteistyöpeli, elokuussa uusi Dungeons & Dragons -peli josta ei kerrota vielä muuta, Star Trek: Ascendancyyn tulee vulcanuslaiset ja andorianit, Dr. Who: Time of the Daleks laajenee parilla uudella tohtorilla ja Firefly Adventures: Brigands and Browncoats on uusi Firefly-aiheinen seikkailupeli.
  • Codenamesista tulee XXL-kokoinen versio esittelykäyttöön, huononäköisille tai muuten vain isojen asioiden ystäville.
  • Blood Bowlista tulee uusi nopeampi ja yksinkertaisempi versio, Blitz Bowl. Siinä kukaan ei kuole, eikä verta roisku ihan yhtä paljon kuin perusmallissa. Space Marine Adventures: Labyrinth of the Necrons on Space Marine -teemainen luolaholvauspeli, jossa on Mechs vs Minions -tyylinen monimutkaisuutta asteittain lisäävä kampanja.

Hasbron kuulumisia

Hasbro kertoi kuulumisiaan sijoittajille New Yorkin lelumessuilla. Tässä poimintoja:

  • Vuonna 2017 Dungeons & Dragonsin myynti kasvoi 80 prosenttia, mikä teki vuodesta parhaan tähän asti. Vuosi 2016 oli edellinen ennätysvuosi, joten Dungeons & Dragons näyttää voivan erittäin hyvin. Dungeons & Dragons -elokuva on arvioitu tulevan vuonna 2021, Hasbrolla on syvällistä yhteistyötä Paramountin kanssa.
  • G10-maiden markkinoilla kahdestakymmenestä myydyimmästä face-to-face-pelistä Hasbron julkaisuja on kolmetoista. Listan ykkösenä komeilee Monopoly.
  • Magic: The Gatheringilla oli historiansa paras vuosi uusien pelaajien määrällä mitattuna.
  • HasLab on Hasbron tapa hyötyä Kickstarter-buumista. HasLab on Hasbron oma joukkorahoitusalusta, jossa rahoitetaan niche-tuotteita, jotka eivät sovellu tavallisiin myyntikanaviin. Ensimmäinen tuote on Jabban purjealus Jedin paluu -elokuvasta. Malli on Hasbron Star Wars Vintage Collectionin mittakaavassa, eli kokonaisuudessaan 127 cm pitkä. Kampanja toteutuu, jos $500 hintaiselle mallille löytyy 5000 ostajaa. Valitettavasti tämä on tarjolla vain Yhdysvalloissa.
  • Wizards of Coast työstää Magicin ja D&D:n lisäksi Transformers-keräilykorttipeliä ja zombie-aiheista Axis & Allies -peliä Axis & Allies and Zombies.
  • Hasbrolla on sääperusteista pelimarkkinointia: pelejä mainostetaan enemmän silloin kun sataa.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Budapestin yöt

Nights of Fire on jatko-osa Budapestin kansannoususta kertoneelle Days of Irelle. Nyt pelin aiheena ovat marraskuun 1956 Neuvostoliiton vastahyökkäys kapinoivaan Budapestiin. Tätäkin peliä voi pelata soolona, yhteistyössä tekoälyä vastaan tai ihmispelaajan ohjaamaa Neuvostoliittoa vastaan. Pelivälineinä ovat blokit, jotka tuovat peliin salaperäisyyttä.

Pelin ovat suunnitelleet alkuperäisen Days of Iren tekijä David Turczi ja COIN-sarjan pelejä suunnitellut Brian Train. Kuvitus on Katalin Nimmerfrohin käsialaa. Nights of Firen pelaaminen ei vaadi Days of Ireä.

Kampanjassa voi ostaa myös Days & Nights: Red Army Packin, joka sisältää 28 miniatyyriä, joita voi käyttää kummankin pelin kanssa. Miniatyyripaketin mukana on myös pieni lisäosa Nights of Fireen ja kampanjamoodi, joka yhdistää Days of Iren ja Nights of Firen.

Pelkkä Nights of Fire maksaa 43 dollaria. Nights of Fire ja Red Army Pack maksaa 78 dollaria. Days of IrenNights of Firen ja Red Army Packin saa 118 dollarilla. Postikuluja tulee kaikkiin tasoihin 18 dollaria. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Nights of Fire

Kickstarteria lyhyesti

Kami-Sama on japanilaisteemainen peli, jossa pelaajat ovat kami-henkiä, jotka yrittävät levittää vaikutusvaltaansa ja tasapainotella kyläläisten suosion ja luonnon yhteyden välillä. Peruspeli ja yksi lisäri maksaa 53 dollaria Suomeen toimitettuna, kahdella lisärillä hinta on 65 dollaria. Toimitus on luvattu lokakuulle 2018 ja veroton. Kampanja löytyy täältä.

The Big Score on ryöstökeikkapeli 1–6 pelaajalle. Ensin tehdään draftaamalla pienempiä keikkoja, sitten push-your-luck-pelinä iso pankkikeikka. Peli maksaa 47 dollaria Suomeen toimitettuna, lisärin kanssa 52 dollaria. Toimitus on luvattu elokuulle 2018 ja veroton. Kampanja löytyy täältä.

Infinities: Defiance of Fate on multiversumiteemainen seikkailupeli, jossa voi pelata joko skirmish-matseja tai legacy-elementtejä sisältävää kampanjaa. Pelimekaniikka perustuu noppadraftiin. Perusmalli maksaa 54 dollaria Suomeen toimitettuna ja deluxe-malli 104 dollaria. Veroton toimitus on luvattu tammikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Deadwood 1876 on 2–9 pelaajan sosiaalinen päättelypeli kassakaappimurroista villissä lännessä. Peli on joukkuepeli, mutta lopuksi joukkueen jäsenet kohtaavat toisensa ja vain yksi voi voittaa. Peli maksaa 29 dollaria Suomeen toimitettuna. 69 dollarilla mukaan saa sarjan aikaisemmat pelit Tortuga 1667 ja Salem 1692. Veroton toimitus on luvattu lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Edge of Darkness on Mystic Valesta tuttua card crafting -mekanismia käyttävä työläistenasettelupeli. Mukana on  myös pakanrakennusta, jossa kaikki pelaajat rakentavat samaa pakkaa. Perusmalli ilman stretch goaleja maksaa 60 dollaria, täydellinen malli satasen. Molempiin tulee muutama kymppi postikuluja lisää. Veroton toimitus on luvatta kesäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Donning the Purple on asymmetrinen 1–3 pelaajan peli antiikin Roomasta. Peli on kukkulan kuningasta, jossa yritetään juonitella oma perheenjäsen Rooman keisariksi ja sen jälkeen koitetaan pysyä vallassa kaikin keinoin. Peli maksaa noin 55 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

City of Gears on alunperin jo 2012 ilmestynyt steampunk-peli, jossa on aluehallintaa. Peli voitti The Game Crafterin steampunk-kilpailun. Perusmalli maksaa 64 dollaria Suomeen toimitettuna, luksusmalli 74 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Swordcrafters on miekkojen valmistamista. Pelaajat kokoavat pahvinpaloista hienoja 3d-miekkoja. Perusmalli maksaa 39 dollaria Suomeen toimitettuna, luksusmalli maksaa 54 dollaria. Toimitus on luvattu syyskuulle 2018 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Robin Hood and the Merry Men on Sherwoodin metsään sijoittuva seikkailupeli, jossa ensin seikkaillaan iloisilla miehillä ja sitten suoritetaan sankarillisia tehtäviä Robin Hoodina ja muina sankareina. Perusmalli maksaa 66 dollaria, deluxe-malli 76 dollaria posteineen. Veroton toimitus on luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Luxor – Forgotten Treasures on Rüdiger Dornin peli, jossa kerätään pyramidin aarteita muuttuvalla pelilaudalla. Peli on kevyt ja nopeatempoinen perhepeli. Hintaa tulee 67 euroa postikuluineen, bonuksena mukaan saa neljä Queenie-lisäriä ja Luxor – Expedition -pelin, joka on uudelleenteemoitettu versio vanhasta Raub Ritter -pelistä. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2018 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Viikon kohokohta oli ehdottomasti ensimmäinen kunnon peli Pax Pamiria. Neljällä pelaajalla ja käyttäen suositeltua Nation Building -muunnelmaa pelissä oli ihan toisella tapaa fiilistä kuin aikaisemmilla pelikerroilla, kun peli lopetettiin ennen aikojaan ja säännöt olivat hatarammin hallussa. Nytkin oli vähän hakemista, koska Pamir on erittäin epäintuitiivinen peli.

Jutun juonena on siis Afganistanin The Great Game, eli valtataistelu brittien ja Venäjän välillä 1800-luvulla. Alussa määritellään lojaliteetit ja orpo olo tuli, kun olin yksin lojaali natiiveille ja vastassa oli kolme briteille lojaalia sotapäällikköä. Ensimmäinen pisteytyskierros olikin kylmää kyytiä, britit veivät ja minä katselin sivusta, kun muut saivat pisteitä.

Siinä vaiheessa brittien uskolliset ystävät viimeistään tajusivat, että liittolaiset ovat pahimpia vihollisia ja brittien kannattajien keskinäinen lojaalius alkoi rakoilla. Lopulta yksi briteistä vaihtoi klubia ja liittyi Afganistanin kannattajaksi ja paikalliset voimat lähtivät uuteen nousuun. Aiheutimme briteille merkittäviä sotilaallisia tappioita ja onnistuimme kovan vääntämisen jälkeen voittamaan yhden pisteytyskierroksen.

Valitettavasti brittien puolella pelanneella Villellä oli komennossaan törkeän laaja vakoojaverkosto, jota kautta Ville sai vaikutusvaltaa myös afganistanilaisiin ja siten voitokas pisteytyskierroksemme tuotti pisteitä myös Villelle. Kun neljäs ja viimeinen pisteytyskierros epäonnistui, Ville vei lopulta voiton kiitos vakoojiensa. Pahapa tuolle mitään tehdäkään, itse kun en juurikaan vakoojia saanut palkattua.

Neljästä pelaajasta kolme harrastaa reittaamista ja tämän pelikerran jälkeen Pamirin reittaukset olivat 9, 9,3 ja 9,5, joten tykkäsimme kyllä. Minäkin nostin reittaukseni ysiin, eikä kymppikään ole mahdoton. Sen verran huikea elämys Pamir oli, niin täynnä mahdollisuuksia ja käänteitä. Vähän pitkänpuoleinen peli toki on, nytkin meni noin kaksi ja puoli tuntia, mutta kokemuksen myötä pelin kesto kyllä asettunee vähän lyhyemmäksi.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *