Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 27.11.2017: Imperial Assaultin uusi sovellus

Imperial Assaultia voi nykyään pelata apusovelluksen kanssa, jättäen pelinjohtotehtävät sovelluksen käsiin. Lautapeliblogeissa on ollut kovasti puhetta.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Imperial Assaultiin apusovellus

Legends of the Alliance on Imperial Assaultin uusi apusovellus, joka ottaa pelinjohtajan roolin ja vapauttaa kaikki pelaajat pelaamaan kampanjapeliä samalla puolella.

Peliin tulee nyt uutta salamyhkäisyyttä, kun pelilauta kootaan skenaarion edetessä sitä mukaa kun pelaajat sitä tutkivat ja kartoittavat. Sovelluksesta löytyy säännöt opettava tutoriaali ja uusi viiden tehtävän mittainen “Flight of the Freedom Fighter”-kampanja. Sovellus pitää myös kirjaa skenaarioiden välillä tehtävistä kokemus- ja varustehankinnoista.

Sovellus toimii jo peruspelin kanssa, mutta lisäosien myötä aukeaa lisää sisältöä. Ilmainen sovellus tulee ladattavaksi piakkoin.

Legends of the Alliance

Majesty ja When I Dream suomeksi

Enigma ei juuri huutele suomenkielisistä julkaisuistaan. Suomennoslistalta löytyvät kuitenkin Marc Andrén (Splendor) suunnittelema ja Hans im Glückin alunperin julkaisema Majesty ja Chris Darsaklisin When I Dream.

Majesty on splendormaisen nopea ja näppärä perhepeli, jossa jokainen pelaaja hankkii pelin aikana itselleen kaksitoista korttia, jotka tuottavat pelattaessa rahaa eri tavoin. Lopussa rahaa jaetaan vielä lisää sekä erikoistumisesta että valikoiman leveydestä ja eniten rahaa kerännyt voittaa. Nopeaa ja yksinkertaista!

When I Dream on partypeli, jossa yksi pelaajista on uneksija. Muut pelaajat saavat roolit: he ovat joko hyviä unihenkiä, pahoja unihenkiä tai mieltään muuttava trickster. Unihenget kuvailevat unikorttejaan yhdellä sanalla ja uneksija yrittää arvata korttien sisältöä. Jos arvaus menee oikein, hyvien unihenkien tiimi saa pisteen ja jos arvaus menee väärin, pahojen unihenkien tiimi saa pisteen. Trickster saa pisteitä, jos pinot menevät tasan. Uneksijan on siis yritettävä keksiä, ketkä unihenget ovat luotettavia ja ketkä huijareita.

When I Dream

Digiuutiset

Catanista on tullut uusi digiversio. Pelistä on ollut erilaisia digiversioita jo vuosikausia, mutta uusi on katsottu tarpeelliseksi. Catan Universe on ilmainen peli, jota voi pelata yksin tai ihmispelaajia vastaan. Mukana on myös Catan-korttipeli kaksinpelihetkiin. Peli on tarjolla selainversiona, Steamista, iOSille ja Androidille.

Lisäosat Cities & Knights ja Seafarers ovat saatavilla sovelluksen sisäisinä ostoina. Pelaamalla saa kerättyä kääröjä, joilla voi avata lisäosia käyttöön rajoitetuksi ajaksi.

Lisätietoja ja eri laitteiden kauppalinkit Catan Universen omilta sivuilta.

Catan Universe

Mysteriumin digiversio laajenee Secrets & Lies -lisäosalla. Lisäosa tuo peliin uusia kortteja ja mahdollisuuden selvitellä paitsi murhaajaa ja murhapaikkaa, myös murhan motiivia.

Katso myös

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verovapaasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Dawn of Peacemakersin viimeinen viikko

Sami Laakson uutuuspeli Dawn of Peacemakers on vielä hetken aikaa Kickstarterissa. Tavoitteen täyttyminen aiheuttaa kovasti jännitystä tässä vaiheessa: aikaa on vielä viisi päivää ja noin 15 000 dollaria puuttuu.

Peli on hyväksi havaittu, tarkempaa raporttia löytyy reilun kuukauden takaa viikkokatsauksesta, joten olisi suuri harmi, jos kampanja ei onnistuisi. Kyseessä on kampanjamuotoinen yhteistyöpeli, jossa pelaajien tehtävänä on rauhoitella sotivia osapuolia ja saada taistelut loppumaan. Pelissä on 12 skenaarion kampanja, jonka edetessä peliin aukeaa lisäsisältöä hieman Mechs vs Minionsin hengessä.

Legacy-pelistä ei ole kyse, eli kyse on täysin uudelleenpelattavasta pelistä, vain pieni yllätyselementti haihtuu pois. Kampanjaa ei realistisesti ehkä samalla porukalla kahta kertaa jaksa läpi pelata, mutta yksittäisiin skenaarioihin palaaminen voi olla mielekästä, eli peli ei ole 12 pelikerralla nähty.

Peli maksaa 109 dollaria Suomeen toimitettuna. Samoilla 20 dollarin postikuluilla kulkee korkeintaan kolme peliä, eli kimppatilauksella säästää. Veroton toimitus on luvattu elokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Mysteerilaatikko

Simulacra Games: The Wilson Wolfe Affair on laatikollinen täynnä piirroselokuvien historiaan liittyvää rompetta, johon kätkeytyy jotain salaperäistä. Pelaajien on selvitettävä pelin mysteeri tutkimalla tavaroita ja tekemällä perinteistä etsiväntyötä.

Varsinaisesta pelistä ei siis ole kyse, vaan laatikko on täynnä erilaisia puzzleja ja tutkittavia esineitä. Vihjeitä voi löytyä myös netistä. Perusmallissa on luvassa 20–30 tuntia selviteltävää, kalleimmassa platinapaketissa 50–75 tuntia, koska mukana on erillisiä mysteereitä. Peli on tarkoitettu pelattavaksi viikkojen tai kuukausien aikana ja se on suunniteltu siten, että sitä voi tutkailla näppärästi pienemmissä erissä esimerkiksi peli-illoissa.

Pakettien hinnat vaihtelevat 79 punnasta 239 puntaan. Veroton toimitus on luvattu heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Simulacra Games: The Wilson Wolfe Affair

Kickstarteria lyhyesti

Roll to the Top on Corné van Moorselin uusi kupongintäyttöpeli, jossa heitellään noppasettiä (d4, d6, d8, d12, d20) ja täytetään lomaketta siten, että numerot kasvavat ylöspäin mentäessä. Ensimmäisenä kuponkinsa täyttänyt voittaa. Peli ja mobiiliversio maksavat 15 euroa Suomeen toimitettuna.  Veroton toimitus on luvattu huhtikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Darien Apocalypse eli Ragnar-veljesten peli Skotlannin siirtomaahaaveista on uusintakierroksella (lue edellisen kerran kuvaus täältä). Hinta postikuluineen on 42 puntaa. Veroton toimitus on luvattu toukokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Book of Dragons on näyttävä lohikäärmeteemainen korttipakka, jolla voi pelata useita eri pelejä. Kampanja sisältää parisenkymmentä peliä nimekkäiltä suunnittelijoilta. Pelkkä pakka ja PDF-säännöt maksaa 20 dollaria, sääntökirjan kanssa hinta on 28 dollaria. Toimitus on luvattu elokuulle 2018 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Evil High Priest on Sandy Petersenin poikansa kanssa suunnittelema Cthulhu-teemainen työläistenasettelupeli, jossa pelaajat yrittävät saada kulttinsa valtaan. Graafinen suunnittelu on aika karmivaa. Peruspeli maksaa 49 dollaria, lisärin kanssa 79 dollaria. Päälle tulee 25–30 dollaria postikuluja. Syyskuulle 2018 luvattu toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Animator vs Animation on suosittuksi väitettyyn animaatiosarjaan perustuva peli, jossa tikku-ukot taistelevat keskenään. Peli maksaa 28 dollaria Suomeen toimitettuna. Veroton toimitus on luvattu toukokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Kill the Unicorns on höpsö sokkobidauspeli, jonka aiheena on söpöjen pinkkien kimaltavien yksisarvisten metsästys ja eliminointi. Peli maksaa 26 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Living Planet on Christophe Boelingerin (Earth Reborn, Dungeon Twister) uusi peli, jossa tutkitaan uutta planeettaa ja hyödynnetään sen resursseja. Planeetta on kuitenkin elävä ja vihamielinen tunkeilijoita kohtaan. Peli maksaa 49 euroa perusmallina ja 69 euroa luksusmallina. Veroton toimitus on luvattu syyskuulle 2018 ja se maksaa 12–15 euroa. Kampanja löytyy täältä.

Bushido on kahden pelaajan kaksintaistelu itämaisin lähitaistelukeinoin. Kortteja pelaten kasvatetaan noppapoolia, jolla sitten piestään menemään. Peli maksaa 42 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Senet-Modern on moderni japanilainen versio muinaisten egyptiläisten senet-pelistä, keraamisella pelilaudalla ja keraamisin nappuloin. Peli maksaa 25 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus tulee Japanista eli veroja voi joutua maksamaan. Toimitus on luvattu tammikuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Viikon tarjouspelit

Black Friday -tarjoukset tulivat ja ovat yhä osin voimassa.

Mikon pelaamia

Viikon kiinnostavimmat pelit koettiin Majestyn ja Nusfjordin parissa. Majesty onkin jo arvioitu, mutta oikein mainio fillerilautapeli se tosiaan on. Pelin hienouden huomaaminen tosin edellytti nelinpeliä, kaksin- ja kolminpelistä pelin oivallisuus ei aivan täysin auennut. Neljällä pelaajalla pelissä on selvästi enemmän peliä.

Nusfjord on Uwe Rosenbergin uusi peli, jossa kalastellaan Lofooteilla joskus 1960-luvulla. Peli asettuu mittakaavaltaan jonnekin Glass Roadin paikkeille: kierroksia on toki seitsemän Glass Roadin neljään verrattuna, mutta joka kierroksella saa pelata korkeintaan kolme toimintoa, joten kovin paljon ei pelin aikana ehdi tekemään.

Käytössä on myös samaan tapaan rakennuksia, jotka antavat joko kertaetuja, loppupisteytyshyötyjä tai jatkuvasti käytettäviä resurssinmuuntimia. Siinä missä Glass Roadin pyörillä veivataan isoa resurssien joukkoa, Nusfjordissa resursseja on kolme: kala, puu ja raha. Kalaa kertyy kalastuslaivastosta, joka tuottaa sitä joka vuoro. Kasvattamalla laivastoa saa lisää kalaa, mutta osan kalansaaliistaan voi joutua maksamaan muille pelaajille, jos nämä ovat ostaneet kalastusyhtiösi osakkeita.

Pelissä on paljon mielenkiintoisia piirteitä. Rakennuskortteja on mukavan runsaasti, samoja ei tarvitse joka pelissä katsella. Kylänvanhimpien erikoisvoimat tuovat myös vaihtelua peliin. Kaksi pelaajaa ei tuntunut täysin ihanteelliselta pelaajamäärältä, toisin kuin monissa muissa Rosenbergin peleissä. Peli onkin sen verran lyhyt, että tätä viitsii kyllä pelata suuremmillakin pelaajamäärillä.

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 28.11.2017 Helsingin työväenopistolla Ari Saastamoinen luennoi lautapelien kulttuurihistoriasta. Luento on ilmainen. Lisätietoja Ilmonetistä.
  • 5.–7.1.2018 järjestetään Suomen lautapeliseuran pitkäaikaisin pelitapahtuma Kinkkucon Kuopiossa. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
  • 27.–29.7.2018 pidetään Ropecon 2018. Tällä hetkellä Ropeconille haetaan tekijöitä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Sivuston ulkoasua on päivitetty hienovaraisesti skarpimpaan suuntaan, graafisia elementtejä on terävöitetty. Teräväpiirtonäytöillä (Retinat, älypuhelimet) sivustoa selaavat saattavat huomata parannuksia.

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *