Välttelen uusista peleistä innostumista jossain määrin. En aina oikein jaksa uusien pelien opettelemista ja pyrin pysymään tyytyväisenä siihen, mitä minulla jo on – se on aika hyvä asenne elämässä ylipäänsä.
Välillä näiden suojamuurien läpi kuitenkin murtautuu kiinnostavia pelejä, jotka vaativat tarkempaa tutustumista. Tässä muutama kiinnostava tapaus huhtikuulta 2020. Puhun uutuuksista – osa näistä on toki varsin uusia pelejä, mutta kyse on ensisijaisesti uutuusarvosta minun näkökulmastani.
Westphalia
Tämä Amabel Hollandin peli tuli vastaan taannoista viikkokatsausta tehdessäni. Holland vitsaili, miten pitää olla hullu julkaistakseen Westphalian kaltaisia pelejä – Westphalia kun on neuvottelu- ja sotapeli tasan kuudelle pelaajalle, ei enempää eikä vähempää.
Vilkaisin millaisesta pelistä oli kyse ja viimeistään Daniel Thurot‘n arvostelun luettuani olin myyty. “Useimmat neuvottelupelit pyörivät edestakaisin vaihdettavan tavaran ympärillä. Sama pätee tässäkin pelissä, paitsi että haluttavia asioita on vain kourallinen, ja yhtä niistä kukaan ei halua”.
Monet neuvottelupelit pyörivät voittopisteiden ympärillä. Mutta mitä se tarkoittaa? Westphalian tavoitteet ovat enimmäkseen ymmärrettäviä ja saavutettavissa, ja lopulta kyse on aina velasta.
En tiedä, koska tätä saa pöytään; se voi olla vaikeaa parempinakin aikoina. Vastaanotto peliporukassani oli kuitenkin sen verran hyvä, että luotan saavani pelin pöydättyä ainakin joskus.
Abandon All Artichokes
Vielä joku aika sitten en olisi osannut sanoa, kuka Emma Larkins on, mutta nyt tiedän: Ludologyn oiva toinen juontaja. Abandon All Artichokes on Larkinsin ensimmäinen huomattava pelijulkaisu, Gamewrightin julkaisema pakanrakennuskorttipeli.
Pelin alussa jokaisella pelaajalla on identtinen kymmenen artisokan pakka. Artisokat eivät tee mitään ja tavoitteena on päästä niistä eroon. Joka vuoro voi ottaa uuden kasviksen pakkaan ja pelata kädestä kaikki haluamansa kasvikset. Kasviksilla voi yleensä jollain tavalla päästä eroon artisokista.
Pelin voittaa, jos onnistuu saamaan aikaan käden, jossa ei ole ensimmäistäkään artisokkaa. Siinä kaikki! Peli on yksinkertainen, nopea ja sen kuvitus on hauskan näköistä. Näyttäisi voittavalta valinnalta minun nähdäkseni.
Merchant of Venus
Venetsian kauppias lukeutuu niihin harvoihin Shakespearen näytelmiin, jotka olen teatterissa nähnyt (Tampereen työväen teatterin oiva tulkinta vuodelta 2006). Näytelmän mukaan nimetty Merchant of Venus on Richard Hamblenin peli vuodelta 1988.
Peli kuuluu nouda ja toimita -genren klassikoihin ja sen aiheena on klassinen kaupankäynti avaruudessa. Etsi uusia maailmoita, joissa käydä kauppaa. Pelissä on vanhanaikaiset piirteensä, kuten heitä ja liiku -liikkuminen, mutta jotkut pitävät pelistä yhä.
Fantasy Flight Games julkaisi pelistä toisen laitoksen vuonna 2012. Uudessa laitoksessa kuvitus meni uusiksi, samoin komponentit. Peruspelimekaniikka pysyi, mutta kaikenlaista päivitystä on tehty. Uudella laitoksella voi pelata klassista peliä tai päivitettyä peliä, mikä on hyvä ratkaisu.
Tämä peli on kiinnostanut minua vuosien varrella aika lailla. Nyt hain vähän aktiivisemmin ja käytetty yksilö osui kohdalle, joten päätin ostaa. Pelikokemuksia on odotettavissa uutiskatsauksiin lähitulevaisuudessa.
Small Railroad Empires
Small Railroad Empires on makedonialaisen Milan Tasevskin suunnittelema ja kuvittama peli, jossa niin ikään noukitaan ja toimitetaan. Nyt on perinteinen junateema ja rataakin pääsee rakentamaan. Peli on nopea ja yksinkertainen kilpajuoksu kohti tavoitteita. Kuulostaa alustavasti oikein positiiviselta.
Peli on vasta Kickstarterissa keräämässä rahoitusta. Sitä voi kuitenkin testata Tabletopiassa ja tätä kirjoittaessani ensimmäinen testipeli on sovittu – tuleepahan nyt kokeiltua lautapelien pelaamista verkossa, kun se niin ajankohtaista nyt on.
Ilman tätä Tabletopia-mahdollisuutta ja koronan luomaa mielenkiintoa kokeilla verkon yli tapahtuvaa pelaamista olisin luultavasti ohittanut Small Railroad Empiresin tavallisella “ihan kiva, mutta ei sen enempää”-asenteella.
Babylonia
Ludonova on espanjalainen pelijulkaisija, joka kuuluu pitkään listaan julkaisijoita, joiden ludografiassa on Reiner Knizian suunnittelema peli. Babylonia on loppuvuodesta 2019 ilmestynyt peli, joka sijoittuu Babyloniaan Nebukadressar II:n aikaan noin 600 ennen ajanlaskun alkua – siis legendaarisen riippuvien puutarhoiden rakennuttajan ja Baabelin vankeuden aikaan.
Babylonia on Knizian laattojenasettelupeli ja sijoittuu luontevasti osaksi Knizian uutta laattojenasettelutrilogiaa Yellow & Yangtzen ja Blue Lagoonin kanssa. Näistä Yellow & Yangtzea en ole pelannut, mutta Blue Lagoon oli erittäin myönteinen yllätys, joka osaltaan palautti uskoani Knizian osaamiseen.
Siinä missä Yellow & Yangtze on uusi versio Tigris & Euphrateksesta ja Blue Lagoon selvästi kumartaa Aavikon karavaanien suuntaan, Babylonian esikuva voisi sitten olla Samurai.
Pelistä on BoardGameGeekissä oiva arvio, jossa kaksi kovan luokan Knizia-fania keskustelee pelistä. Tältä pohjalta en ostaisi, mutta testaisin mieluusti.
Jutun kansikuva: Annie Spratt / Unsplash
Yksi vastaus aiheeseen “Viisi mielenkiintoista peliä huhtikuussa 2020”
Small Railroad Empires tuli nyt testattua Tabletopiassa. Ihan sujuva peli, ei siinä mitään, mutta kyllä se nyt valitettavasti jää siihen “ihan kiva”-tasolle. Pelaisin kyllä mielelläni toiste, mutta en niin mielelläni, että pistäisin nyt reilut 40 euroa sisään ja jäisin odottelemaan joulukuuta, jolloin peli ei luultavasti enää juurikaan kiinnostaisi.