Kategoriat
Peliarvostelut

Speed Colors

Speed Colorsin nimi paljastaa kaksi kolmasosaa pelistä eli nopeuspelin ja värittämisen. Kolmas ja tärkein elementti on muistipeli. Näistä lähtökohdista on luotu oikein maukas soppa, jossa riittää pelattavaa. Jos nämä mekaniikat aiheuttavat allergiaa, voi Speed Colorsista saada itselleen uuden inhokin – kannattaa siis silti kokeilla!

Speed Colors on siitä erikoinen lastenpeli, että siinä ei oikeastaan ole onnella mitään tekemistä, eikä varsinaisesti ole kyse näppäryyspelistäkään. Lasten tuuripeleihin leipääntyneestä tämä kuulostaa hyvältä, mutta samalla tarkoittaa sitä, että pienemmät lapset eivät kyllä pärjää ja aikuisen pitää jarrutella.

Toisaalta kouluikäiset pelaavat Speed Colorsia jo sujuvasti ja tätä pelaa aikuisten keskenkin oikein mielellään. Ihan pienimmille Speed Colorsin kortit toimivat kyllä näppärästi värityskuvina ihan ilman peliäkin. 

Speed Colorsin kansi

Paina mieleen, käännä ja väritä

Speed Colorsin komponenttilista on lyhyt: 6 eriväristä valkotaulutussia ja 55 kuvakorttia (sekä 5 pistekorttia). Kaksipuoleisissa korteissa toisella puolella on väritetty kuva ja toisella puolella sama kuva mustavalkoisena. Kaikkien korttien kuvissa on kuusi eri väristä aluetta.

Speed Colorsin kortteja
Kuva: Tapani Aulu

Pelikierroksen alussa jokaiselle jaetaan yksi kortti mustavalkoinen puoli ylöspäin. Yksi pelaaja laskee kolmeen, jonka jälkeen kaikki kääntävät kortit ja yrittävät painaa mieleensä kortin värityksen. Heti, kun uskoo muistavansa värialueiden järjestyksen, voi kääntää kortin ympäri ja alkaa värittää korttiaan.

Kun joku saa korttinsa väritettyä, hän huutaa “SEIS”. Muut saavat värittää sillä hetkellä värittämänsä alueen loppuun, mutta eivät saa enää ottaa uutta kynää pöydältä. Kaikkien pelaajien ei siis tarvitse aloittaa väritystä yhtä aikaa, vaan  korttiaan saa opetella omaan tahtiin. Jos muistamiseen menee liikaa aikaa, ei kuitenkaan ehdi värittää korttiaan kokonaan. 

Pisteytys on selkeä:

  • 2 pistettä jokaisesta alueesta, joka on kokonaan väritetty oikealla värillä.
  • 1 piste jokaisesta alueesta, joka on kokonaan väritetty väärällä värillä.
  • 0 pistettä värittämättömästä tai huonosti väritetystä alueesta (jos näkyy valkoista tai menee yli viivojen).
  • Jos käyttää samaa väriä kahdesti, saa pisteitä vain toisesta.

Pisteet merkitään pistekorttiin värittämällä käärmeen raitoja. 

Video: Tapani Aulu

Lisää vaikeutta jatkokierroksille

Jokaisen kierroksen pisteytyksen jälkeen vähiten pisteitä kerännyt valitsee kaksi tussia ja vaihtaa niiden korkit päittäin. Samaa väriä ei voi vaihtaa kahdesti, vaan aina pitää valita väri, jonka korkkia ei ole vielä vaihdettu. 

Vaihto lisää yllättävän paljon miettimistä, koska valittua kynää ei voi laittaa takaisin pöydälle, vaan sillä tulee värittää yksi alue. Siksi säännöissä mainitaan, että useammasta samalla värillä väritetystä saa pisteitä vain kerran. 

Lisävaikeutta saa myös vaihtoehtoisella pisteytyksellä, joka on pistekortin taustapuolella. Tässä jokaisessa oikeasta saa 1 pisteen ja väärästä ⅓ pistettä. Tietenkin voi pelata myös niin, että virheellisistä ei saa pisteitä ollenkaan, tai saa miinuspisteitä. Näitä voi käyttää myös tasoitusjärjestelmänä niin, että eri pelaajat käyttävät eri pisteytystä. 

Meidän oma ehdotuksemme on lisätä sääntö, että pelaajat valitsevat väritettävän kortin toisille pelaajille, koska osa korteista on selvästi toisia helpompia. Tietenkin siinä voi myös käydä niin, että antaakin toiselle helpon kortin, mutta silloin ei voi ainakaan valittaa huonoa tuuria. 

Speed Colorsia voi pelata mainiosti myös ilman nopeuselementtiä, mutta muistipeliä siitä ei voi poistaa. Toki voi jättää vaihtamatta tussien korkit kierrosten välillä, jolloin muistamista ei ole ihan niin paljon. 

Pisteenlaskumato ja kaksi väritettyä korttia
Pisteitä kirjataan värittämällä madon raitoja. Kuva: Tapani Aulu

Perhepeliksi ja pelikerhoon

Speed Colorsin ikäsuositus on 5+, mikä osuu aika hyvin oikeaan. Viisivuotias osaa jo värittää viivojen sisälle ja muistihan sen ikäisellä on rautainen. Nopeudessa silti aikuiselle on vaikeaa pärjätä, ja koska pelissä ei onnella ole käytännössä lainkaan vaikutusta, tulee tasoituksen antaminen tarpeeseen tavalla tai toisella.

Aikuisten kesken tietenkään mitään tasoitusta ei tarvi antaa, vaan voitosta voidaan kisata verisesti. Pieninkin valkoisen häivähdys värjätyssä alueessa on automaattirankku ja sopivan kortin valinta “vastustajalle” on tiukkaa analyysia. Sopivassa porukassa Speed Colors onkin oikeastaan oikein hyvä aikuistenpeli. Kukapa koskaan kasvaisi ulos väritystehtävistä?

Pieni miinus pitää antaa siitä, että ainakin meillä yksi tusseista kuivui jo ensimmäisen pelin jälkeen, joten varatussikauppoihin kannattaa ehkä varautua. 

Speed Colorsin tussit
Monista muista peleistä tutut perustussit ovat Speed Colorsin heikkous. Tussien korkit on huomattava sulkea huolellisesti, muuten ne kuivuvat nopeasti. Kuva: Tapani Aulu

Faktat Speed Colorsista

Suunnittelijat:

Julkaisija: Lifestyle Boardgames (2017), Lautapelit.fi (2019)

Mutkikkuus: Säännöt helpot, onnistuminen ei niin helppoa.

Onnen vaikutus: Onnella on vaikutusta vain väritettävän kortin osalla. Toiset ovat helpompia kuin toiset. 

Vuorovaikutus: Suoraa vuorovaikutusta ei ole ollenkaan. Toisten pelaajian nopeus toki vaikuttaa. 

Teema: Ei teemaa.

Uudelleenpelattavuus: Pyyhittäviä kortteja on kymmeniä, joten ulkoa ei näitä voi oppia. Uudellenpelattavuutta siis riittää, mikäli tussit eivät kuivu.

Kieliriippuvuus: Ei vaadi lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 2–5, mutta miksei useampikin voi pelata. 

Pituus: 10–15 minuuttia neljän erän peliin. Voi pelata myös muun määrän eriä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *