Miten jatkuvasti kehittyvä tekoäly vaikuttaa ja tulee vaikuttamaan tavallisten lautapelaajien arkeen? Entä valmistajien elämään? Entä voiko tekoälyä käyttää jo nyt jollain tavalla hyödyksi? Pysähdymme näiden kysymysten äärelle ja samalla testataan nykyisten suosittujen tekoälypalvelujen ominaisuuksia.
Tehdään katsaus vuoden 2013 parhaisiin lautapeleihin kymmenen vuotta myöhemmin. Miltä näyttää lautapelivuosi 2013 vuoden 2023 näkökulmasta? Mitä muuta vuodesta jäi mieleen kuin Concordia ja Viticulture?
Viisi vuotta on ihan hyvä aikaväli katsella taaksepäin. Mielipiteet peleistä ehtivät hyvin asettua, parhaat pelit nousevat pinnalle ja huonommat unohtuvat. Tältä vuosi 2018 näyttää viisi vuotta myöhemmin.
Lautapelioppaan avustajat kertovat, millainen pelivuosi 2022 oli. Mitkä pelit nousivat vuoden kuumimmiksi uutuuksiksi Suomessa ja maailmalla?
Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista antaa ehdotuksia, jotka sopivat komeasti koristamaan kuusenalusta ja joita pelataan vielä joulun jälkeenkin!
Mikko Saaren top 100 -lista vuosimallia 2022 listaa vuoden parhaat pelit. Listasta saa hyvän kuvan siitä, mikä Lautapelioppaan päätoimittajaa peleissä miellyttää.
Suomalaisen pelitutkimuksen kärkinimien kirjoittama Pelit kulttuurina esittelee pelitutkimuksen nykytilaa neljäntoista artikkelin verran.
Ark Novan tehnyt Mathias Wigge on ensikertalainen pelisuunnittelija, joka onnistui tekemään peliharrastajiin vetoavan mestariteoksen. Mistä peli sai alkunsa? Haastattelimme Wiggeä ja yritimme ottaa asiasta selvää.
Pakohuonepelejä pääsee pelaamaan myös kirjamuodossa. Saksalaisen Eva Eichin Pakohuonemysteeri-kirjasarja on yhdistelmä dekkaria ja pakohuonepeliä. Kirjassa seurataan jännäritarinaa, jossa tulee vastaan puzzleja. Ne ratkomalla tietää, minne kirjassa seuraavaksi on suunnattava.
Tehdään katsaus vuoden 2012 parhaisiin lautapeleihin kymmenen vuotta myöhemmin. Miltä näyttää lautapelivuosi 2012 vuoden 2022 näkökulmasta? Mitä muuta vuodesta jäi mieleen kuin Terra Mystica ja Love Letter?
Viisi vuotta on ihan hyvä aikaväli katsella taaksepäin. Mielipiteet peleistä ehtivät hyvin asettua, parhaat pelit nousevat pinnalle ja huonommat unohtuvat. Melko moni hyvä peli on vielä viiden vuoden jälkeen saatavilla kaupoista.
Lautapelioppaan päätoimittaja Mikko Saari tarkastelee lautapelivuotta 2021. Esittelyssä vuoden kuumimmat uutuudet ja kirpeimmät pettymykset – unohtamatta katsausta viime vuoden tavoitteisiin ja uudenvuodenlupauksiin.
Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista antaa ehdotuksia, jotka sopivat komeasti koristamaan kuusenalusta ja joita pelataan vielä joulun jälkeenkin!
Lautapelioppaaseen kirjoittava tamperelainen lautapeliharrastaja Ville Heinonen listaa 100 mielestään parasta lautapeliä syksyllä 2021.
Agemonia on suurin suomalainen lautapeliprojekti tähän mennessä. Mistä pelissä on oikein kyse? Kai testasi ja Mikko haastatteli pelin suunnittelijaa.
Mikko Saaren top 100 -lista vuosimallia 2021 listaa vuoden parhaat pelit. Listasta saa hyvän kuvan siitä, mikä Lautapelioppaan päätoimittajaa peleissä miellyttää.
Johanna Tarkela on suomalainen kuvittaja, joka on erikoistunut eläinaiheisiin. Kokenut kuvittaja on lautapelien puolella uusi tulokas, joka debytoi P'achakuna-pelissä.
Lautapelit ovat painavia ja niiden kuljettaminen vaivalloista. Joskus niitä on kuitenkin kannettava. Tässä artikkelissa pohditaan erilaisia keinoja ja välineitä pelien järkevään kuljettamiseen.
Tehdään katsaus vuoden 2011 parhaisiin lautapeleihin kymmenen vuotta myöhemmin. Miltä näyttää lautapelivuosi 2011 vuoden 2021 näkökulmasta? Mitä muuta vuodesta jäi mieleen kuin Eclipse ja Castles of Burgundy?
Toisinaan pelilaatikon sisus vaatii organisoimista ja järjestelyä. Jos pelissä on paljon pieniä korttipakkoja, korttilaatikoiden askarteleminen on paras ratkaisu.
Viisi vuotta on ihan hyvä aikaväli katsella taaksepäin. Mielipiteet peleistä ehtivät hyvin asettua, parhaat pelit nousevat pinnalle ja huonommat unohtuvat. Melko moni hyvä peli on vielä viiden vuoden jälkeen saatavilla kaupoista. Listasin testaamani vuoden 2016 julkaisut, pistin ne kisaamaan keskenään paremmuudesta ja tuloksena syntyi kymmenen parhaan pelin lista.
Lautapelioppaan päätoimittaja Mikko Saari tarkastelee lautapelivuotta 2020 omalta kohdaltaan. Esittelyssä vuoden kuumimmat uutuudet ja kirpeimmät pettymykset – unohtamatta katsausta viime vuoden tavoitteisiin ja uudenvuodenlupauksiin.
Kunnollisen pelipöydän saaminen houkutteli ja kun taitoa ja työkalujakin löytyi, teki mieli tehdä pöytä itse. Matkan varrella tuli sitten opittua kaikenlaista hyvän pelipöydän tekemisestä.
MicroMacro: Crime City on yksi vuoden 2020 oudoista kohokohdista. Se ei oikeastaan ole peli, vaan Missä Vallu? -kirjasarjan sukuinen puzzle, jossa tutkaillaan isoa mustavalkoista kaupungin karttaa ja setvitään rikosmysteereitä. Mitä tapahtui, kuka oli syyllinen, mikä oli motiivi?
Sain 50×50-haasteeni valmiiksi. Se tarkoittaa siis sitä, että olen nyt pelannut viittäkymmentä eri peliä vähintään viisikymmentä kertaa kutakin – siis vähintään 2 500 pelattua pelikertaa. Haaste on sinänsä aika yhdentekevä, mutta sen tavoitteleminen sopi hyvin pyrkimyksiini pelaajana.
SmartGamesin yhden pelaajan logiikkapelien sarjassa on jo kymmenien pelien laajuinen. Jokaisessa pelissä on sama periaate: järjestä pelin komponentit haastekirjan tehtävän mukaiseen muodostelmaan.
Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista antaa ehdotuksia, jotka sopivat komeasti koristamaan kuusenalusta ja joita pelataan vielä joulun jälkeenkin!
Lautapelioppaaseen kirjoittava tamperelainen lautapeliharrastaja Ville Heinonen listaa 50 mielestään parasta lautapeliä syksyllä 2020.
Dale of Merchantsin ja Dawn of Peacemakersin kehittäjä Sami Laakso kertoo tässä artikkelissa siitä, millainen prosessi lautapelin julkaiseminen on kehitystyöstä pelaajien pöydille.
Mikko Saaren top 100 -lista vuosimallia 2020 listaa vuoden parhaat pelit. Listasta saa hyvän kuvan siitä, mikä Lautapelioppaan päätoimittajaa peleissä miellyttää.