Vuoden 2019 parhaat pelit

Viisi vuotta sitten: vuoden 2019 parhaat pelit

Viisi vuotta on ihan hyvä aikaväli katsella taaksepäin. Mielipiteet peleistä ehtivät hyvin asettua, parhaat pelit nousevat pinnalle ja huonommat unohtuvat. Tältä vuosi 2019 näyttää viisi vuotta myöhemmin.

Lautapelivuosi 2023

Vuosi 2023

Lautapelioppaan avustajat kertovat, millainen pelivuosi 2023 oli. Mitkä pelit nousivat vuoden kuumimmiksi uutuuksiksi Suomessa ja maailmalla?

Top 100 – Ville Heinonen

Top 100: Ville Heinonen 2023

Lautapelioppaaseen kirjoittava tamperelainen lautapeliharrastaja Ville Heinonen listaa 100 mielestään parasta lautapeliä loppuvuodesta 2023.

Joululahjasuositukset 2023

Joululahjasuositukset 2023

Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista antaa ehdotuksia, jotka sopivat komeasti koristamaan kuusenalusta ja joita pelataan vielä joulun jälkeenkin!

Top 100 vuonna 2023

100 parasta peliä 2023

Mikko Saaren top 100 -lista vuosimallia 2023 listaa vuoden parhaat pelit. Listasta saa hyvän kuvan siitä, mikä Lautapelioppaan päätoimittajaa peleissä miellyttää.

Tekoäly ja lautapelit

Lautapelit ja tekoäly

Miten jatkuvasti kehittyvä tekoäly vaikuttaa ja tulee vaikuttamaan tavallisten lautapelaajien arkeen? Entä valmistajien elämään? Entä voiko tekoälyä käyttää jo nyt jollain tavalla hyödyksi? Pysähdymme näiden kysymysten äärelle ja samalla testataan nykyisten suosittujen tekoälypalvelujen ominaisuuksia.

Kymmenen vuotta sitten: 2013

Kymmenen vuotta sitten: 2013

Tehdään katsaus vuoden 2013 parhaisiin lautapeleihin kymmenen vuotta myöhemmin. Miltä näyttää lautapelivuosi 2013 vuoden 2023 näkökulmasta? Mitä muuta vuodesta jäi mieleen kuin Concordia ja Viticulture?

Vuoden 2018 parhaat pelit

Viisi vuotta sitten: vuoden 2018 parhaat pelit

Viisi vuotta on ihan hyvä aikaväli katsella taaksepäin. Mielipiteet peleistä ehtivät hyvin asettua, parhaat pelit nousevat pinnalle ja huonommat unohtuvat. Tältä vuosi 2018 näyttää viisi vuotta myöhemmin.

Lautapelivuosi 2022

Vuosi 2022

Lautapelioppaan avustajat kertovat, millainen pelivuosi 2022 oli. Mitkä pelit nousivat vuoden kuumimmiksi uutuuksiksi Suomessa ja maailmalla?

Joululahjasuositukset 2022

Joululahjasuositukset 2022

Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista antaa ehdotuksia, jotka sopivat komeasti koristamaan kuusenalusta ja joita pelataan vielä joulun jälkeenkin!

Top 100 -lista 2022

100 parasta peliä 2022

Mikko Saaren top 100 -lista vuosimallia 2022 listaa vuoden parhaat pelit. Listasta saa hyvän kuvan siitä, mikä Lautapelioppaan päätoimittajaa peleissä miellyttää.

Pelit kulttuurina

Pelit kulttuurina

Suomalaisen pelitutkimuksen kärkinimien kirjoittama Pelit kulttuurina esittelee pelitutkimuksen nykytilaa neljäntoista artikkelin verran.

Mathias Wigge ja Ark Nova

Haastattelussa Mathias Wigge

Ark Novan tehnyt Mathias Wigge on ensikertalainen pelisuunnittelija, joka onnistui tekemään peliharrastajiin vetoavan mestariteoksen. Mistä peli sai alkunsa? Haastattelimme Wiggeä ja yritimme ottaa asiasta selvää.

Pakohuonemysteerit

Pakohuonemysteeri-kirjasarja

Pakohuonepelejä pääsee pelaamaan myös kirjamuodossa. Saksalaisen Eva Eichin Pakohuonemysteeri-kirjasarja on yhdistelmä dekkaria ja pakohuonepeliä. Kirjassa seurataan jännäritarinaa, jossa tulee vastaan puzzleja. Ne ratkomalla tietää, minne kirjassa seuraavaksi on suunnattava.

Vuosi 2012

Kymmenen vuotta sitten: 2012

Tehdään katsaus vuoden 2012 parhaisiin lautapeleihin kymmenen vuotta myöhemmin. Miltä näyttää lautapelivuosi 2012 vuoden 2022 näkökulmasta? Mitä muuta vuodesta jäi mieleen kuin Terra Mystica ja Love Letter?

Vuoden 2017 parhaat pelit

Viisi vuotta sitten: vuoden 2017 parhaat pelit

Viisi vuotta on ihan hyvä aikaväli katsella taaksepäin. Mielipiteet peleistä ehtivät hyvin asettua, parhaat pelit nousevat pinnalle ja huonommat unohtuvat. Melko moni hyvä peli on vielä viiden vuoden jälkeen saatavilla kaupoista.

Lautapelivuosi 2021

Vuosi 2021

Lautapelioppaan päätoimittaja Mikko Saari tarkastelee lautapelivuotta 2021. Esittelyssä vuoden kuumimmat uutuudet ja kirpeimmät pettymykset – unohtamatta katsausta viime vuoden tavoitteisiin ja uudenvuodenlupauksiin.

Joululahjasuositukset 2021

Joululahjasuositukset 2021

Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista antaa ehdotuksia, jotka sopivat komeasti koristamaan kuusenalusta ja joita pelataan vielä joulun jälkeenkin!

Ville Heinosen top 100 -lista

Top 100: Ville Heinonen 2021

Lautapelioppaaseen kirjoittava tamperelainen lautapeliharrastaja Ville Heinonen listaa 100 mielestään parasta lautapeliä syksyllä 2021.

Top 100 vuonna 2021

100 parasta peliä 2021

Mikko Saaren top 100 -lista vuosimallia 2021 listaa vuoden parhaat pelit. Listasta saa hyvän kuvan siitä, mikä Lautapelioppaan päätoimittajaa peleissä miellyttää.

Niksejä lautapelien kuljettamiseen

Niksejä lautapelien kuljetukseen

Lautapelit ovat painavia ja niiden kuljettaminen vaivalloista. Joskus niitä on kuitenkin kannettava. Tässä artikkelissa pohditaan erilaisia keinoja ja välineitä pelien järkevään kuljettamiseen.

Vuosi 2011

Kymmenen vuotta sitten: 2011

Tehdään katsaus vuoden 2011 parhaisiin lautapeleihin kymmenen vuotta myöhemmin. Miltä näyttää lautapelivuosi 2011 vuoden 2021 näkökulmasta? Mitä muuta vuodesta jäi mieleen kuin Eclipse ja Castles of Burgundy?

Korttilaatikot

Korttilaatikoiden tekeminen

Toisinaan pelilaatikon sisus vaatii organisoimista ja järjestelyä. Jos pelissä on paljon pieniä korttipakkoja, korttilaatikoiden askarteleminen on paras ratkaisu.

Vuoden 2016 parhaat pelit

Viisi vuotta sitten: vuoden 2016 parhaat pelit

Viisi vuotta on ihan hyvä aikaväli katsella taaksepäin. Mielipiteet peleistä ehtivät hyvin asettua, parhaat pelit nousevat pinnalle ja huonommat unohtuvat. Melko moni hyvä peli on vielä viiden vuoden jälkeen saatavilla kaupoista. Listasin testaamani vuoden 2016 julkaisut, pistin ne kisaamaan keskenään paremmuudesta ja tuloksena syntyi kymmenen parhaan pelin lista.

Lautapelivuosi 2020

Vuosi 2020

Lautapelioppaan päätoimittaja Mikko Saari tarkastelee lautapelivuotta 2020 omalta kohdaltaan. Esittelyssä vuoden kuumimmat uutuudet ja kirpeimmät pettymykset – unohtamatta katsausta viime vuoden tavoitteisiin ja uudenvuodenlupauksiin.

Kokemuksia pelipöydän tekemisestä

Kokemuksia lautapelipöydän tekemisestä

Kunnollisen pelipöydän saaminen houkutteli ja kun taitoa ja työkalujakin löytyi, teki mieli tehdä pöytä itse. Matkan varrella tuli sitten opittua kaikenlaista hyvän pelipöydän tekemisestä.

MicroMacro: Crime City

MicroMacro: Crime City – Johannes Sichin haastattelu

MicroMacro: Crime City on yksi vuoden 2020 oudoista kohokohdista. Se ei oikeastaan ole peli, vaan Missä Vallu? -kirjasarjan sukuinen puzzle, jossa tutkaillaan isoa mustavalkoista kaupungin karttaa ja setvitään rikosmysteereitä. Mitä tapahtui, kuka oli syyllinen, mikä oli motiivi?

50 paljon pelattua peliä

50 paljon pelattua peliä

Sain 50×50-haasteeni valmiiksi. Se tarkoittaa siis sitä, että olen nyt pelannut viittäkymmentä eri peliä vähintään viisikymmentä kertaa kutakin – siis vähintään 2 500 pelattua pelikertaa. Haaste on sinänsä aika yhdentekevä, mutta sen tavoitteleminen sopi hyvin pyrkimyksiini pelaajana.