Kategoriat
Peliarvostelut

Similo

Similo on yhteistyöpeli, jossa yksi pelaajista antaa vihjeitä ja muut etsivät tämän katsomaa korttia. Tajuatteko, mitä vihjeiden antaja tarkoittaa, vaikka hän ei saa puhua

Similo on yksinkertainen ja nopea yhteistyöpäättelypeli. Yksi pelaajista tietää, mikä kahdestatoista kortista on oikea ja antaa vihjeitä muille pelaajille. Nämä eliminoivat joukosta vääriä kortteja ja yrittävät lopuksi arvata oikean kortin.

Pelistä on monia erilaisia versioita: korttien aiheina ovat muun muassa eläimet, Harry Potter -hahmot, Taru Sormusten herrasta, kreikkalaiset myytit, historialliset henkilöt, kauhujutut, lautapelit ja satuhahmot.

Säännöiltään yksinkertainen

Pelin alussa yksi pelaajista katsoo pakasta yhden kortin, joka sekoitetaan 11 muun kortin sekaan. Kortin katsonut pelaaja antaa muille yhden vihjeen joka kierroksella.

Vihjeet annetaan pelaamalla kortteja. Jos vihjekortti pelataan oikein päin, kortissa on jotain samaa kuin haetussa kortissa. Jos vihje pelataan väärinpäin, kortissa on jotain erilaista. Muut eivät tietenkään tiedä mihin asiaan vihje liittyy, se voi olla mitä vain:: ikä, sukupuoli, korvien koko, kulmakarvojen asento, asuste, luonteenpiirre, ilme tai vaikka taustaväri.

Kierroksia on yhteensä viisi. Ensimmäisellä kierroksella pelaajat poistavat yhden kortin, toisella kierroksella kaksi, kolmannella kolme, neljännellä neljä. Viimeiselle kierrokselle jää kaksi korttia, joista eliminoidaan toinen ja pelaajat voittavat, jos jäljelle jäänyt kortti on oikea kortti. Vinkki: lasten kanssa pelatessa kannattaa ottaa valokuva tavoitekortista, jolloin sen voi lopuksi tarkistaa.  

Ensimmäinen vihje ei välttämättä päde enää toisella kierroksella, joten on hyvä keskittyä aina kierroksen vihjeeseen, toki joskus aiemmat vihjeet voivat antaa hyvää tietoa. Vihjeiden kertoja ei saa kommunikoida muiden pelaajien kanssa mitenkään, mutta muut pelaajat saavat keskustella yhdessä. Tiukan paikan tullen muut voivat äänestää, mitkä kortit poistetaan. 

Erinomainen perhepeli

Pelin eri pakat ovat itsenäisiä, mutta niitä voi myös yhdistellä. Voitte esimerkiksi pelata Harry Potter -pakalla, mutta vihjekortit otetaankin eläinpakasta. Kuka Harry Potter -hahmoista muistuttaa eniten jänistä? 

Yksi Similo-pakka maksaa noin 12 euroa ja sopii siten hintansa vuoksi hyvin myös lahjaksi lasten syntymäpäiville. Similoa voi pelata myös netissä Board Game Arenassa. Meidän hyllystä löytyy Harry Potter, eläin ja satuhahmot. Osa pakoista on ostettu ulkomailta. Korteissa ei ole tekstiä, joten ei ole väliä, minkä maalaisen version ostat. 

Similo on loistava perhepeli, joka myös opettaa paljon. Vihjeenä voi olla vaikka pupu, jolla on pitkät korvat, jolloin lapset poistavat eläimiä joilla on lyhyet korvat. Lastentarhanopettajana olen pelannut tätä paljon myös päiväkotiryhmien kanssa.

Vaikka laatikossa lukee, että peliin mahtuu 2–8 pelaajaa, tätä voi pelata myös isompien ryhmien kanssa. Mutta ei Similo pelkkä perhepeli ole, se vie vain vähän tilaa ja on nopea, joten se sopii hyvin myös filleriksi pidempien pelien välissä aikuisten kesken pelatessa.

Faktat Similosta

Suunnittelija: , ,

Julkaisija: Horrible Guild (2019)

Mutkikkuus: Säännöt ovat hyvin yksinkertaiset. Vaikeinta on, että vihjeiden antaja ei puhu.

Onnen vaikutus: Vähäinen. Joskus vihjeiden antajalla on huonot kortit tai pelissä olevat kortit ovat kovin samanlaisia keskenään

Vuorovaikutus: Peli on yhteistyöpeli, joten siinä on paljon vuorovaikutusta. Vihjeiden antaja ei saa osallistua muuten kuin vihjeitä antamalla, mutta muut pelaajat keskustelevat ja tekevät päätökset yhdessä.

Teema: Jokaisessa Similo-pakassa on oma teemansa. Korttien kuvitus on tyylikästä.

Uudelleenpelattavuus: Yhtä pakkaa pelaamalla voit kuluttaa pelin loppuun, jos pelaat aina samassa porukassa. Peliseuran tai pakan vaihduttua pelikin aina muuttuu

Saavutettavuus: Ei vaadi lukutaitoa ja jos mukana on värisokeita pelaajia, voidaan sopia että vihjeet eivät liity väreihin. Jo neljävuotiaat voivat olla pelissä mukana. 

Pelaajamäärä: 2–8

Pituus: 10 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Yksi vastaus aiheeseen “Similo”

Similo on kyllä aivan loistava pikkupeli eri tilanteisiin. Sain esimerkiksi oman äitini innostumaan pelistä. Omistan itse 4 pakkaa.

Huomauttaisin tästä arvostelusta että korteissa on kylläkin kuvaavaa tekstiä, joten pelin kielellä voi olla suurikin vaikutus pelikokemukseen. Korteissa on nimen lisäksi sivussa lyhyt kuvaus siinä olevasta hahmosta. Esimerkiksi historian henkilöt -pakkaa olisi mielestäni äärimmäisen vaikea pelata, jos korttien teksteistä ei pystyisi kertaamaan että kuka esimerkiksi prinsessa Sissi nyt taas olikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *