Tietoa sivustosta

Lautapeliopas perustuu toisaalta Lautapelaaja.net-nettisivuihin, toisaalta kirjoittamaani vuonna 2007 ilmestyneeseen Uudet lautapelit -kirjaan. Kirjan julkaisi BTJ Kustannus. Uudet lautapelit oli ensimmäinen suomenkielinen opas uusien lautapelien maailmaan, esitellen 150 uutta lautapeliä ja johdattaen lautapeliharrastuksen maailmaan.

Olemme järjestäneet vuotuisen lautapeliäänestyksen jo vuodesta 2003 asti. Meillä on siis varsin hyvä käsitys siitä, millaisista lautapeleistä suomalaiset peliharrastajat pitävät.

Vuonna 2015 Lautapelioppaan päätoimittaja palkittiin Kultainen lohikäärme -tunnustuspalkinnolla. Palkintoraadin mukaan ”ainutlaatuisen laaja Lautapeliopas.fi-sivusto esittelee lautapelaamista ammattimaisella otteella niin vasta-alkajille kuin veteraaniharrastajille, tehden harrastukseen tarttumisen ja sen kehittämisen helpoksi.”

Tietoa pelien julkaisijoille

Lautapeliopas pyrkii esittelemään kaikki olennaiset suomeksi julkaistut lautapelit ja tärkeimmät ei-suomenkieliset. Otamme mielellämme vastaan arvostelukappaleita ja lehdistötiedotteita.

Sähköpostia otetaan vastaan osoitteessa mikko at lautapeliopas.fi.

Lehdistötiedotteita otetaan vastaan

Yllämainittua osoitetta saa pommittaa vapaasti myös erilaisilla lehdistötiedotteilla. Kuulen mielläni tulevista julkaisuistanne, kilpailuista ja kampanjoista ja muusta lautapeleihin liittyvästä oheistoiminnasta. Uutisaineistoksi kelpaava materiaali on aina paikallaan. Jos haluatte lähettää jotain postitse, sähköpostilla saa osoitteen.

Toimitus

Lautapelioppaan päätoimittaja Mikko Saari miettii seuraavaa siirtoa. Kuva: Sampo Sikiö
Päätoimittaja miettii seuraavaa siirtoa. Kuva: Sampo Sikiö

Päätoimittaja

Lautapelioppaan päätoimittajana toimii tamperelainen Mikko Saari. Mikko toimitti aikaisemmin Lautapelaaja.net:iä ja puuhastelee Lautapelioppaan lisäksi Mahjong-oppaan, Kirjavinkkien ja Korttipelioppaan taustavoimana. Lautapelejä ja korttipelejä Mikko on harrastanut pienen ikänsä, vakavammin 1990-luvun lopusta asti. Matkan varrella Mikko on toiminut useita vuosia ensin Suomen Diplomacy Seuran hallituksessa ja sitten Suomen lautapeliseuran aktiivisena jäsenenä.

Mikko on esiintynyt usein medioissa lautapelien ja lautapelaamisen asiantuntijana. Vuosien varrella esiintymisiä on ollut niin televisiossa (Lauantaivekkari), useita kertoja radiossa (mm. YleX, Radio Aino, Tampereen radio) ja lehdissä (mm. Aamulehti, Tori, Kotiliesi, ET, Kodin Pellervo, Hämeen sanomat, Apu). Lisäksi Mikko on kirjoittanut kolme peliaiheista kirjaa: Uudet lautapelit (BTJ 2007), Tarotista texas hold’emiin (BTJ 2008) ja 150 korttipeliä (Avain 2010). Mikon kirjoittamat jutut.

Vakituiset avustajat

Hannu Sinisalo on tamperelainen lautapeliharrastaja, jonka päätyö on matematiikan opettaminen lukiossa. Lauta- ja korttipeliherätyksen Hannu sai muutama vuosi sitten, ja onkin sen jälkeen onnistunut kasvattamaan omaa pelihyllyään melko mukavasti. Työnsä ohella Hannu ohjaa oppilaitaan pelien pariin pitämällä koulussa omaa Lättähattuklubiaan. Muun vapaa-aikansa hän käyttää lähinnä hyvän musiikin ja hyvän kirjallisuuden parissa. Hannun kirjoittamat jutut.

Antti Koskinen on intohimoinen lauta- ja korttipelaaja, joka tuottaa lautapeliaiheista podcastia sekä kirjoittaa englanniksi harrastuksestaan boardgamingfinland.com -sivustolle Lautapelioppaaseen kirjoittamiensa tekstien ohella. Aktiivisen lautapelaamisen ohella Antti on myös aktiivinen järjestöihminen erityisesti Suomen lautapeliseurassa, jonka hallituksen puheenjohtajana hän toimii vuoden 2009. Antti on myös kauppa- ja musiikkitieteilijä ja päätyönään hän toimii kulttuurialalla johtotehtävissä. Antin kirjoittamat jutut.

Sampsa Ritvanen on oululainen luokanopettaja ja lautapeliharrastaja, jonka lapsuuden videopeli-innostus heräsi uudelleen eloon lautapelien muodossa. Sampsa on melko kaikkiruokainen pelaaja ja on valmis kokeilemaan pelejä laidasta laitaan. Paras kompromissi on kuitenkin keskiraskas europeli. Sampsa on erityisen perso reaaliaikaisille peleille, yhteistyöpeleille ja näyttäville komponenteille. Pelaamisen ohella Sampsa harrastaa lyhytjänteisesti vähän sitä sun tätä. Sampsan kirjoittamat jutut.

Satunnaiset avustajat

Gerald Cameron · Tero Dubrovin · Stefan Engblom · Bruno Faidutti · Mikael Grönroos · Toni Halonen · Markku Jaatinen · Jani Jalosalmi · Jupuna · Tommi Jäntti · Jarno Kassinen · Ari Kekkonen · Tom Lehmann · Juha Leikkonen · Keijo Länsikunnas · Jani ja Tero Moliis · Pekka Nurmela · Tuomo Pekkanen · Leevi Rantala · Tommy Ryytty · Jani Rönkkönen · Sauli · Petri Savola · Kimmo Sorsamo · Timo Tikkanen · Jarno Tuimala · Donald X. Vaccarino · Tommi Vainio · Harri Viisainen · Mikko Virtaperko

Avustajia haetaan

Lautapeliopas kaipaa kirjoittamisesta kiinnostuneita avustajia. Monenlaisille jutuille on tarvetta, olennaisimpina peliarvostelut, suomenkieliset säännöt ja erilaiset lautapelaamista käsittelevät artikkelit. Jos sinulla on juttuidea tai haluaisit arvostella jonkun pelin, ota rohkeasti yhteyttä päätoimittajaan (mikko @ lautapeliopas.fi).

Erityisesti kaivataan arvosteluja Parhaat lautapelit -listalta löytyvistä peleistä, joita ei ole vielä arvosteltu. Muita kiinnostavia jutunaiheita ovat esimerkiksi genre-esittelyt (”parhaat blokkisotapelit”, ”parhaat partypelit”, ”parhaat deduktiopelit”), pelikerhojen toimintaa esittelevät jutut, raportit pelitapahtumista, suunnittelijaesittelyt, strategiavinkit tunnettuihin peleihin, vinkit lautapelien tuunaamiseen ja niin edelleen.

Mistään ei pääsääntöisesti makseta mitään, mutta mainetta ja kunniaa on tarjolla. Tällä hetkellä arvostelukappaleita on tarjolla harvoin. Edellytyksinä hommaan on kyky esittää jotenkin fiksulta vaikuttavia näkemyksiä peleistä, kirjoittaa suhtkoht selvää suomea ja hoitaa luvatut hommat. Kirjoittajat esiintyvät Lautapelioppaassa pääsääntöisesti omalla nimellään.

Historiaa

Lautapelaaja.net sai alkunsa syksyllä 2000 osana Melankolia.net-sivustoa (varhaisin versio sivuista Wayback Machinessa, tuntuvasti laajempi versio tammikuulta 2001). Arvosteltujen pelien määrä kasvoi vuosien varrella ja sääntökäännöskokoelmakin alkoi muodostua. Lopulta sivut kasvoivat siinä määrin merkittäviksi, että oman domainin hankkiminen oli ajankohtaista. Lautapelaaja.net avattiin 17.3.2005. Lautapeliopas avasi ovensa 16.6.2009.

Kiitoksia

Lautapelioppaan logon on suunnitellut Sampo Sikiö. Sivuilla käytetään nimimerkki incurable_hippien ottamaa kuvaa, joka on alunperin julkaistu Flickrissä.

2 thoughts on “Tietoa sivustosta”

  1. Suosituksia rpg/strategiapeleistä joita voisi pelata 7-vuotiaan kanssa. Pelaamme PC:llä Battle for Wesnothia, poika rakastaa mutta pojan äiti ei oikein pidä tietokonepelaamisesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kaikki mitä lautapeleistä tarvitsee tietää