Avustajaksi Lautapelioppaaseen?

Lautapeliopas etsii aina uusia avustajia. Monenlaisille jutuille on tarvetta, olennaisimpina peliarvostelut ja erilaiset lautapelaamista käsittelevät artikkelit.

Millaisia juttuja julkaisen

Kaikenlaista, mitä Lautapelioppaassa on tähän asti julkaistu ja muutakin, mikä hyvältä ja aiheeseen jollain tapaa liittyvältä tuntuu.

Esimerkiksi tällaisia juttuja julkaisisin mieluusti:

  • Peliarvosteluja niin uusista kuin vanhoista peleistä.
  • Peligenrejä esittelevät jutut, joko pidemmät artikkelit tai lyhyt alustus ja top 10 -lista -muodossa.
  • Pelien tekijöiden esittelyt ja haastattelut: suunnittelijat, kuvittajat, julkaisijat. Erityisen mielelläni nostaisin esille suomalaisia tekijöitä ja erilaisia vähemmistöjä.
  • Pelisuunnittelua eri näkökulmista – itse suunnittelu, julkaisutoiminta, markkinointi – käsittelevät jutut, joko ohjeet, omat kokemukset tai muu pohdinta. Pelisuunnittelupäiväkirjoista pidän kovasti!
  • Raportit pelitapahtumista ja pelikerhojen toiminnasta.
  • Strategiavinkkejä ja -analyysejä tutuista peleistä.
  • Lautapelien tuunaamiseen ja muuhun aiheeseen liittyvään askarteluun ja käsityöhön liittyvät ohje- ja ideajutut.

Näiden ideoiden ei kannata antaa rajoittaa. Muunkinlaiset ideat käyvät. Olen myös kiinnostunut muusta kuin tekstistä, erilaiset kuvajutut kiinnostavat, kuten kuvapainotteiset peliarvostelut, piirretyt kuvitukset, sarjakuvat ja sen sellainen.

Videomuotoista tavaraa voin myös julkaista Youtube-kanavallamme, mutta voi olla fiksumpaa panostaa oman kanavan kehittämiseen.

Jos olet kiinnostunut julkaisemaan satunnaisesti jotain pienempää, esimerkiksi kolumni- tai blogityyppistä sisältöä (tai vaikkapa sarjakuvia tai pilapiirroksia!) voidaan julkaista osana kuukausittaisia uutiskatsauksia ja sähköpostiin toimitettavia uutiskirjeitä.

Eri pelimuodoista pääpaino on lautapeleissä ja kaupallisissa korttipeleissä, mutta myös muita pöytäpelaamisen muotoja voidaan käsitellä. Esimerkiksi roolipeleille, miniatyyripeleille ja keräilykorttipeleille on kaikille omat kanavansa, joissa syvällisemmät jutut tavoittavat paremmin yleisönsä, mutta kaikista näistä julkaisen mielelläni johdantotasoisia juttuja.

Roolipeleistä etenkin lyhyet, vähän valmistelua vaativat pelinjohtajattomat pelit sopivat Lautapelioppaan linjaan erinomaisesti.

Miniatyyripeleistä pienet skirmishit ovat kiinnostavampia kuin syvälliset uppoutumiset miniatyyrien parissa näpertelemisen yksityiskohtiin – mutta kyllä lautapeleissäkin on sen verran miniatyyrejä, että vaikkapa erityisesti lautapeleihin suuntautuville maalausvinkeille olisi käyttöä.

Videopeleistä kiinnostavat enimmäkseen vain lautapelien suorat videopelikäännökset.

Palkkiot

Mistään ei pääsääntöisesti makseta mitään. Tätä tehdään vapaaehtoisena, koska vaikka Lautapeliopas vähän rahaa tuottaakin, lautapelimedian tekeminen suomeksi ei silti ole mikään kultakaivos, eikä asiallisiin palkkioihin ole yksinkertaisesti varaa.

Arvostelukappaleita voi saada testattavaksi. Suomenkielisiä pelejä saamme erittäin hyvin ja niitä jaellaan avustajille testattavaksi. Ulkomaisten pelien kohdalla voi kokeilla onneaan, mutta menestys on vaikeampaa, kiitos kalliiden postikulujen.

Stipendit. Palkkiolinjaan on yksi poikkeus. Vuoden 2021 aluksi olen päättänyt myöntää muutamia uusien kirjoittajien stipendejä. Stipendit ovat ainakin aluksi noin 50 euron suuruisia pelilahjakortteja Poromagian valikoimiin (tässä ei ole mitään sen syvällisempää takana kuin se, että minulla on ylimääräisiä kreduja, joille ei ole omaa käyttöä), jollaisen voi saada, kunhan juttusi on julkaistu Lautapelioppaassa.

Koska haluan laajentaa Lautapelioppaan kirjoittajakuntaa, stipendejä myönnetään vain uusille kirjoittajille, jotka eivät ole noin 30–50-vuotiaita valkoisia miehiä. Jos tämä tuntuu syrjinnältä, olet varmasti oikeassa, mutta meitä on Lautapelioppaan kirjoittajakunnasta jo aika iso osa, ja haluaisin, että Lautapelioppaassa kuuluisivat muunkinlaiset äänet kuin tämä lautapelimedian valtavirta.

Juttuja otan edelleen vastaan keneltä tahansa, mutta haluan rohkaista stipendien avulla uusia ja uudenlaisia kirjoittajaryhmiä tarttumaan toimeen.

Vaatimukset

Edellytän, että osaat kirjoittaa suhtkoht selkeää suomea. Pidän toimittamisesta ja käyn kaikki tekstit läpi joka tapauksessa, joten mitään täydellisyyttä ei vaadita. En kuitenkaan halua joutua kirjoittamaan ajatuksiasi kokonaan uusiksi saadakseni selkeän ja luettavan lopputuloksen.

Joissain tapauksissa voidaan harkita myös englanninkielisiä tekstejä, jotka sitten käännän suomeksi, mutta tätä katsotaan tapauskohtaisesti.

Odotan vastuullista suhtautumista luvattuihin asioihin, eli jos saat arvostelukappaleen pelattavaksi, pelaat ja arvostelet pelin ripeästi (kuukauden-parin sisällä), pidät minut ajan tasalla ja jos et syystä tai toisesta saa peliä käsiteltyä, toimitat sen eteenpäin jollekulle, joka saa homman hoidettua.

Mitä valmiimman paketin pystyt toimittamaan, sitä parempi, mutta lähtökohtaisesti pelkkä teksti riittää pitkälle. Lautapelioppaan juttuihin kuuluvat olennaisena osana myös kuvat, mutta kuvamateriaalia voidaan aina kehitellä jostakin. Useimmilla on kuitenkin aivan käypä kamera puhelimessaan ja neuvoja ja ohjeita riittävän hyvien pelikuvien ottamiseen on tarjolla.

Ota yhteyttä

Arvostelukappaleita jaetaan ja kaikenlaisia osallistumiskutsuja esitetään pääasiassa avustajien Telegram-ryhmässä. Siihen kannattaa liittyä, mikäli haluaa olla mukana tekemässä Lautapeliopasta.

Muuten voi ottaa yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen [email protected].