Avustajaksi Lautapelioppaaseen?

Lautapeliopas etsii aina uusia avustajia. Monenlaisille jutuille on tarvetta, olennaisimpina peliarvostelut ja erilaiset lautapelaamista käsittelevät artikkelit.

Millaisia juttuja julkaisen

Kaikenlaista, mitä Lautapelioppaassa on tähän asti julkaistu ja muutakin, mikä hyvältä ja aiheeseen jollain tapaa liittyvältä tuntuu.

Esimerkiksi tällaisia juttuja julkaisisin mieluusti:

  • Peliarvosteluja niin uusista kuin vanhoista peleistä.
  • Peligenrejä esittelevät jutut, joko pidemmät artikkelit tai lyhyt alustus ja top 10 -lista -muodossa.
  • Pelien tekijöiden esittelyt ja haastattelut: suunnittelijat, kuvitta­jat, julkaisijat. Erityisen mielelläni nostaisin esille suomalaisia tekijöitä ja erilaisia vähemmistöjä.
  • Pelisuunnittelua eri näkökulmista – itse suunnittelu, julkaisu­toiminta, markkinointi – käsittelevät jutut, joko ohjeet, omat kokemukset tai muu pohdinta. Pelisuunnittelupäiväkirjoista pidän kovasti!
  • Raportit pelitapahtumista ja pelikerhojen toiminnasta.
  • Strategiavinkkejä ja -analyysejä tutuista peleistä.
  • Lautapelien tuunaamiseen ja muuhun aiheeseen liittyvään askarteluun ja käsityöhön liittyvät ohje- ja ideajutut.

Näiden ideoiden ei kannata antaa rajoittaa. Muunkinlaiset ideat käyvät. Olen myös kiinnostunut muusta kuin tekstistä, erilaiset kuvajutut kiinnostavat, kuten kuvapainotteiset peliarvostelut, piirretyt kuvitukset, sarjakuvat ja sen sellainen.

Videomuotoista tavaraa voin myös julkaista Youtube-kanaval­lamme, mutta voi olla fiksumpaa panostaa oman kanavan kehit­tämiseen.

Jos olet kiinnostunut julkaisemaan satunnaisesti jotain pienempää, esimerkiksi kolumni- tai blogityyppistä sisältöä (tai vaikkapa sarja­kuvia tai pilapiirroksia!) voidaan julkaista osana kuukausittaisia uutiskatsauksia ja sähköpostiin toimitettavia uutiskirjeitä.

Eri pelimuodoista pääpaino on lautapeleissä ja kaupallisissa korttipeleissä, mutta myös muita pöytäpelaamisen muotoja voidaan käsitellä. Esimerkiksi roolipeleille, miniatyyripeleille ja keräilykort­tipeleille on kaikille omat kanavansa, joissa syvällisemmät jutut ta­voittavat paremmin yleisönsä, mutta kaikista näistä julkaisen mie­lelläni johdantotasoisia juttuja.

Roolipeleistä etenkin lyhyet, vähän valmistelua vaativat pelinjoh­tajattomat pelit sopivat Lautapelioppaan linjaan erinomaisesti.

Miniatyyripeleistä pienet skirmishit ovat kiinnostavampia kuin syvälliset uppoutumiset miniatyyrien parissa näpertelemisen yksi­tyiskohtiin – mutta kyllä lautapeleissäkin on sen verran miniatyy­rejä, että vaikkapa erityisesti lautapeleihin suuntautuville maalaus­vinkeille olisi käyttöä.

Videopeleistä kiinnostavat enimmäkseen vain lautapelien suorat videopelikäännökset.

Palkkiot

Mistään ei pääsääntöisesti makseta mitään. Tätä tehdään vapaaehtoistyönä, koska vaikka Lautapeliopas vähän rahaa tuottaa­kin, lautapelimedian tekeminen suomeksi ei silti ole mikään kulta­kaivos, eikä asiallisiin palkkioihin ole yksinkertaisesti varaa.

Arvostelukappaleita voi saada testattavaksi. Suomenkielisiä pelejä saamme erittäin hyvin ja niitä jaellaan avustajille testattavak­si. Ulkomaisten pelien kohdalla voi kokeilla onneaan, mutta menes­tys on vaikeampaa, kiitos kalliiden postikulujen.

Vaatimukset

Edellytän, että osaat kirjoittaa suhtkoht selkeää suomea. Pidän toimittamisesta ja käyn kaikki tekstit läpi joka tapauksessa, joten mitään täydellisyyttä ei vaadita. En kuitenkaan halua joutua kirjoittamaan ajatuksiasi kokonaan uusiksi saadakseni selkeän ja luettavan lopputuloksen.

Joissain tapauksissa voidaan harkita myös englanninkielisiä tekstejä, jotka sitten käännän suomeksi, mutta tätä katsotaan tapauskohtai­sesti.

Odotan vastuullista suhtautumista luvattuihin asioihin, eli jos saat arvostelukappaleen pelattavaksi, pelaat ja arvostelet pelin ri­peästi (kuukauden-parin sisällä), pidät minut ajan tasalla ja jos et syystä tai toisesta saa peliä käsiteltyä, toimitat sen eteenpäin jolle­kulle, joka saa homman hoidettua.

Mitä valmiimman paketin pystyt toimittamaan, sitä pa­rempi, mutta lähtökohtaisesti pelkkä teksti riittää pitkälle. Lauta­pelioppaan juttuihin kuuluvat olennaisena osana myös kuvat, mutta kuvamateriaalia voidaan aina kehitellä jostakin. Useimmilla on kui­tenkin aivan käypä kamera puhelimessaan ja neuvoja ja ohjeita riit­tävän hyvien pelikuvien ottamiseen on tarjolla.

Ota yhteyttä

Arvostelukappaleita jaetaan ja kaikenlaisia osallistumiskutsuja esi­tetään pääasiassa avustajien Telegram-ryhmässä. Siihen kannat­taa liittyä, mikäli haluaa olla mukana tekemässä Lautapeliopasta.

Muuten voi ottaa yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen mikko@lautapeliopas.fi.