Lautapeliblogit

Tältä sivulta löydät suomalaisten lautapeliblogien uusimpia juttuja. Listalla ovat tällä hetkellä seuraavat lautapeliblogit:

Listalta puuttuvia lautapeliblogeja saa ilmiantaa osoitteeseen mikko@lautapeliopas.fi.

Blogijutut

 • Lautapeliblogi uudistui jälleen, entistäkin ammattimaisemmaksi
  ”Älä nyt hyvä mies mene korjaamaan toimivaa!” Kuten kaikki fiksut ihmiset tietävät, vanha sananlasku pitää kutinsa. ”Jos se toimii, älä korjaa.” Vaan paskaakos minä siitä. Otin ja jatkoin blogin rungon ropeltamista reippain mielin. Joku voisi kysyä, että eikö se viimekertainen, aivan jumalaton remppahelvetti olisi jo riittänyt. Ei. Ei se riittänyt.... Read more »
 • Sentient – noppia ja robotteja, vaan ei pelkoa terminaattoreista
  true
  Renegade Game Studiosin peli Sentient (2017) vie pelaajat lähitulevaisuuteen: robotisaatio on levinnyt kaikkialle – nyt käydään enää kilpailua siitä mikä alalla toimivista firmoista onnistuu “ohjelmoimaan” robottinsa parhaiten markkinoiden tarpeisiin. Futuristisen graafisen ilmeen taakse kätkeytyy peli noppien manipuloinnista ja sitä kautta “tikettien täyttämisestä” unohtamatta myöskään enemmistönahistelua. Ei  siis mitään maata mullistavaa, mutta useamman pelikerran myötä käsissä... Read more »
 • 1918 lautapeli – sisällissotaa lautapelimuodossa!
  true
  Mesenaatissa rahoitusta kerää tällä hetkellä 1918 lautapeli, joka on ottanut todella vahvoja vaikutteita Hammer of the Scots (Lautapeliopas) nimisestä blokkisotapelistä. Teema tuodaan pelistä vahvasti kotimaankamaralle, Suomen 100 vuoden takaisiin tapahtumiin. Kaksi pelaajaa taistelee ... Lue lisää... Read more »
 • Viiden suora: aloittelijaystävälliset työläistenasettelupelit
  true
  Vertailemme sarjassa viittä tietyn kategorian peliä keskustelevalla tyylillä. Tämä on siis viiden suora, ei viiden parhaan suora. Tällä kertaa aiheena ovat aloittajaystävälliset worker placementit eli työläistenasettelupelit.Työläistenasettelu on keskeinen mekaniikka monessa modernissa lautapelissä. Pelaajalla on vuoronsa aikana valittavanaan rajallinen määrä toimintovaihtoehtoja, joista hänen täytyy yrittää valita se paras. Tämä toiminto valitaan... Read more »
 • Lunkisti-Teron Top-100: sijat 1-50
  true
  Tämä on jatkoa TOP-100 -listan julkaisulle. Jos aiempi blogiteksti sijoista 51-100 on vielä lukematta, suosittelen aloittamaan lukemisen siitä; tuossa ensimmäisessä osassa on pureskeltu taustoja auki tarkemmin. Nyt hyppäämme suoraan ytimeen ilman pidempiä jaaritteluja. (Kuva: Seon Gyo Lee) 50. Pioneers (2017); BGG ranking 2961 Reitin rakentelua, pelaajien yhteisesti siirtämää (jokainen vuorollaan) hevosvankkureita ja laattojen keräilyä... Read more »
 • Uusi ilme ja mahdollisuus blogiyhteistyöhön
  Uusi, uljas Lautapelihelvetti Hitto. Tässähän on kulunut jo liki puolitoista vuotta siitä kun Lautapelihelvetti julkaisi ensimmäisen kirjoituksensa. On tullut aika kääriä hihat ja osoittaa hieman rakkautta. Lautapelihelvetti oli aluksi vain yksi sivujuonne lukuisten kokeiluprojektieni sarjassa, eikä sen tulevaisuus ollut mitenkään kiveen hakattu. Mutta kuinkas kävikään. Ennakko-odotuksista poiketen sen toiminta ja... Read more »
 • Sanssouci - abstraktia tai sitten ei
  true
  Vanhoja SpielBox-lehtiä selaillessani silmäni osuivat Sanssouci-pelin arvosteluun vuodelta 2013. Michael Kiesling miellettiin vielä tuolloin lähinnä Wolfgang Kramerin työtoveriksi. Sanssouci nähtiin hyvänä askelena kohti itsenäistä suunnittelu-uraa.Meillä on suhteellisen vähän laatanasettelupelejä ottaen huomioon, että mekaniikka on meille mieluinen. Sanssoucin BGG-reittaus on himpun verran yli seiskan. Sanallisista arvioista luin monta kehuvaa... Read more »
 • He-Man ja kartalla liikkumisen aliarvostetut ilot – ja missä Clank! tekee virheen
  true
  Poikana minulla oli Hiimän-peli, tarkemmin sanottuna Masters of the Universe -lautapeli. Siinä seikkailtiin ensin pääkallolinnan (Castle Grayskull) ulkopuolella, piti löytää jokin liituri, jolla voi ylittää kuilun ja päästä sisään linnaan. Linnassa voi sitten valita sielläkin eri reitin, jota pitkin matkata Skeletoria kohtaamaan, kai. Vastaan tuli eri korteista sitten kaltereita tai... Read more »
 • Lunkisti-Teron TOP-100: sijat 51-100
  true
  Sain sitten minäkin aikaiseksi oman TOP-100 -listani. Voisi sanoa “vihdoinkin”, sillä tulen jäljessä tällä aiheella muita lautapelibloggaajia, joilta näitä listoja on nähty – monilta jo useampikin kierros. Katsokaapa vaikkapa seuraavat (mikäli eivät ole tuttuja), joista löytyy monen monta kiinnostavaa pelinimikettä: Lautapeliopas ja päätoimittaja Mikko Saari pullautti oman Lautapeliopas: 100 parasta peliä 2017... Read more »
 • Skull - valehtelemisen sietämätön penseys?
  true
  Musiikin moniosaaja Lasse Kurki kertoo Lemonator-yhtyeensä kokoelmalevyn Yesterday Was Good (2004) kansivihkossa, että popkappaleista yksinkertaisimmat ovat itse asiassa kaikkein vaikeimpia tehdä. Nykyään, viidessä minuutissa kyhättyjen ja unohdettujen biisien aikakaudella, onkin entistä helpompaa nähdä, milloin on vain käytetty tylsiä, jo kuluneita ideoita. Toisaalta on myös yhä vaikeampaa huomata, milloin vanhan pohjalta onkin... Read more »
 • 1918 — Ennakkoarvostelu
  Teksti on kirjoitettu yhteistyössä ja sisältää tuotesijoittelua. Suomalaisilla jo toinen perättäinen satavuotisjuhla Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Suomen kansalaissodasta, jossa kansamme jakautui kahtia eriävien näkemystensä vuoksi. Oli tullut aika tarttua torrakkoon. Näin herkullinen asetelma ei ole välttynyt jäämästä lautapelimaailmaltakaan tarttumatta. Tänä vuonna tullaan näkemään lukuisia pelejä aiheen tiimoilta. Tutustuin... Read more »
 • Etsitkö täysiveristä sotapelia yhden sivun sääntökirjalla? Noteeraa 1775: Rebellion tai joku sen sisarpeleistä
  true
  No oikeastaan pelin sääntökirja on kyllä useamman sivun pituinen, mutta BGG:stä löytyy versio, jossa pelin säännöt on onnistuttu tiivistämään yhteen A4:seen. Pointti on, että sääntöjä on vähän. 1775: Rebellion (Beau Beckett – Jeph Stahl, 2013) on hyvin helppo oppia. Silti se osaa yhdistää noppien heiton luoman satunnaisuuden tuoman jännityksen, riemun ja pettymyksen... Read more »
 • Ensipuraisu – Vast: The Crystal Caverns lautapeli
  true
  Örkkejä ja lohikäärmeitä, aarteita ja sankareita. Mikä loistava teemaidea, Vast kuulostaa jo nyt innovatiiviselta! Vast: The Cystal Caverns on juuri tätä, teemaltaan kulahtaneen rehellistä luolamättöä. Mutta! Älä pysähdy, arvon ihminen. ... Lue lisää... Read more »
 • Lautapelibloggaajapariskunnan viikonloppu
  true
  Lautapelaaminen, kun sen tekee tosissaan, on kuin jääkiekkoa harrastava lapsi. Meillä menee kummasti säätöä koko perheellä tämän harrastuksen parissa, ja varsinaista pelaamista on vain murto-osa.Otetaan esimerkiksi mennyt viikonloppu, joka ei ole ollut mitenkään erityinen vaan ihan perussettiä. Kun alkaa listata asioita, huomaa, että on sitä silti tullut puuhattua kovasti monenmoista.... Read more »
 • Kolmen kopla: Alexander Pfister
  true
  Kolmen kopla on uusi juttusarja, jossa otan pikakäsittelyyn kolme peliä yhdeltä pelisuunnittelijalta. Ensimmäiseksi henkilöksi valikoitui itävaltalainen Alexander Pfister, josta on vaivihkaa tullut yksi suosikeistani. Wienissä asusteleva Pfister on tahkonut pelejä tasaisen varmalla otteella jo usean vuoden ajan, ja tuntuukin siltä, että laatu sen kuin paranee. Pfisterin nimi vilahtaakin usein niin... Read more »
 • Pika-arviossa Gold Fever ja Aikamatka: Suomi
  true
  Lautapelit.fi julkaisi loppuvuodesta useamman pienen pelin. Pika-arviossa kerron nopeasti mielipiteeni Timelinen jäljissä kulkevasta Aikamatka: Suomesta, sekä kepeästä onnenkoetuspelistä, Gold Feveristä.Historian oppitunti hyvällä tempollaAikamatka: Suomi on Heikki Hyhkön suunnittelema korttipeli. Siinä on tavoitteena asettaa historiallisia tapahtumia esittäviä kortteja yksi kerrallaan aikajanalle siten, että kronologinen järjestys on oikea. Kortti asetetaan pöydälle... Read more »
 • Haastattelussa pelisuunnittelija Trey Chambers
  true
  Hankimme äskettäin pienen mutta lihaisan työläistenasettelupelin nimeltä Harvest. Tykästyimme siihen niin, että tahdoimme tietää enemmän sen suunnittelijasta. Tässä hän on: yhdysvaltalainen Trey Chambers.Chambersin julkaisuluettelo ei ole vielä pitkä, mutta pelit ovat menestyneet erittäin hyvin. Ensimmäinen oikea (lue: fyysinen) julkaisu, Argent: the Consortium vuodelta 2015, huitelee BGG:ssä top500:ssa. Viime vuonna julkaistu... Read more »
 • eBay, tuo klassikkopelien nuhjuinen ullakko
  Antelias alkuvuosi Kuvassa näkyvät pelit ovat klassikoita, joiden loistoa aika ei ole haalistanut. Nämä nimet pysyvät edelleen pinnalla, vaikka vanhin nimike niistä on julkaistu jo 35 vuotta sitten. Olen ollut varsin onnekas koko alkuvuoden, sillä onnistuin lopulta saamaan kaikki kolme himoitsemaani nimikettä hyllyyn priimakuntoisina. Ja vieläpä ihan kohtuulliseen hintaan. Erehdyin... Read more »
 • Harvest - kymmenen toimintoa laudalla
  true
  “Tämähän on Tiny Epic Agricola fantsumausteella”, tokaisi Kaitsu, kun vedimme ensimmäisiä kertoja Harvestia. Ja mikä jottei: peltojen managerointi ja kilpa parhaista toiminnoista ovat molemmissa ihan core-juttuja. Harvestissa tosin lisääntyvät vain juuresmukulat.Meillä on, kuten moni tietää, kovasti tykästytty worker placementteihin eli työläistenasettelupeleihin. Jokunen päivä sitten tein inventaariota tämän mekaniikan peleistä omissa... Read more »
 • Vuosi 1918 elää vahvana lautapeleissä
  true
  Karjalan kannas, valkoisten komentopaikka Ahvolassa maaliskuun 23. päivä 1918.Karjalan Rykmentin konekivääriosaston päälliköksi juuri nimitetty varavääpeli Erik Alfred Svensson katseli huolestuneena kiikareidensa läpi. Punaisten päävoimien hyökkäys Viipurin-Antrean radan suunnasta oli alkanut. Punaisilla oli tukenaan arviolta pari tuhatta venäläistä sotilasta, sekä voimakas tykistö. Vihollisen paine oli suurin Ahvolan kylää hallitsevien Hauhian ja... Read more »
 • Citadels - selkäänpuukotuksen laaja oppimäärä
  true
  Citadels on alun perin vuonna 2000 julkaistu, kaupunginrakentamista käsittelevä korttipeli. Siinä missä hieman samantyyppisessä San Juanissa hiotaan voittopisteitä tuottavaa koneistoa melko rauhanomaisesti, Citadelsissa juonittelu nousee keskiöön. San Juanin tapaan myös Citadelsista on hiljattain ilmestynyt laajennettu laitos. Mikä ilahduttavinta, Enigma on julkaissut uuden Citadelsin suomeksi. Huomautan heti, että olen tutustunut uuteen Citadelsiin... Read more »
 • Vuoden 2017 satoa häpeillessä
  true
  Vuosi 2017 oli hieno vuosi, vaikkakin lautapelillisesti hiljaisimpia vuosia pitkään aikaan. Vuoden hienous ja lautapelittömyys ovat kuitenkin yllättävällä tavalla yhteydessä, sillä suurimman osan vuodesta vei mukanaan hurjan hehkeä raskausaika. Meillä ... Lue lisää... Read more »
 • Avaruusseikkailua ja fimoja.
  true
  Joku on ehkä saattanut ihmetellä, että kylläpäs Noppapotissa on elelty hiljaiseloa. Viikko sitten toki ilmestyi juttuni Rajas of the Gangesista, mutta sitä ennen olikin parin kuukauden tauko. Jutun nimi on nimittäin näin, että meille syntyi lisävahvistusta joulukuun lopussa ja hänen kanssa elämään totutteleminen kolmen tunnin yöunilla on toki vaikuttanut pelivireyteen.... Read more »
 • Lyhytesittelyssä kahdeksan pakanrakennuspeliä
  true
  Muistan ensimmäisen kerran, kun pääsin rakentamaan pakkaa. Kaveri toi pelattavaksi Dale of Merchantsin, eikä minulla ollut lähes koko pelin ajan hajuakaan, mistä on kyse. Koin ahaa-elämykset vasta seuraavana päivänä kotona. Ahaa! On tärkeää miettiä, mitä kortteja hankkii ja miten ne toimivat muiden pakassa olevien korttien kanssa! Ei pidä hankkia summan... Read more »
 • Sagrada - kaunis noppaikkuna
  true
  Kickstarterissa taannoin aaltoja aiheuttanut Sagrada on saapunut todistettavasti Suomen maaperälle. Löysimme oman kappaleemme Lautsikan hyllystä. Pelissä rakennetaan nopista lasimaalauksia.Hiljattain on alkanut ilmestyä todella kauniita abstrakteja pelejä, kuten Santorini ja Azul. Sagradakin kuuluu tähän esimerkillisen kauniisti ja houkuttelevasti tehtyjen pelien joukkoon. Värikäs, lasimaalauksellinen kansi jo lupaa jotain poikkeuksellista.  Laatikosta löytyvät 90... Read more »
 • Ilmoja on pidellyt, pelejä on pelaillut – alkuvuoden pelikuulumiset
  true
  Missä olette heikko, sanoi kenraali Sun Tzu, antakaa heidän luulla teidän olevan vahva; missä olette vahva, antakaa heidän luulla olevanne heikko. Kaartelevaan lintuun on vaikea osua. Niinpä juuri kun luulitte oppineenne tuntemaan Sun Tzun, hän on kaikkien näiden vuosisatojen jälkeen vaihtanut nimensä Sunziksi. Elämällä on monta suolaa, mutta yksi niistä... Read more »
 • Varrella virran eli Rajas of the Ganges.
  true
  Ganges on 2510 kilometriä pitkä joki, joka valuu Intian ja Bangladeshin läpi. Sen varrelle sijoittuu myös Inka ja Markus Brandin viime vuonna ilmestynyt työläisenasettelupeli, jonka sain mieheltäni joululahjaksi. Brandit olivat minulle entuudestaan tuttu Villagen ja My Villagen takaa, joten mielenkiinnolla tutustuin heidän uusimpaan isoon peliin. Mainetta he ovat toki viime... Read more »
 • Taas kajahtaa Italiasta – Lorenzo Il Magnifico elää
  true
  Lorenzo Il Magnifico voi tarkoittaa seuraavia asioita: Lorenzo de’ Medici (1449–1492), italialainen valtiomies, Firenzen tasavallan vaikutusvaltainen johtaja ja mesenaatti. Lorenzo Il Magnifico, Flaminia Brasinin, Virginio Giglin ja Simone Lucianin lautapeli vuodelta 2016. Lorenzo de’ Medici Verrocchion ikuistamana. Kuva Wikipedia. Lorenzo Il Magnifico Klemens Franzin kuvittamana. Jos teilläkin on tapana painaa mieleenne italialaisten lautapelien suunnitteilijoita, edellämainitut nimet... Read more »
 • GameTek - kirja tieteistä ja lautapeleistä
  true
  Geoff Engelstein on yhdysvaltalainen lautapelisuunnittelija ja podcast-juontaja. Hän toimii lautapelisuunnittelun dosenttina New Yorkin yliopiston alaisessa NYU Game Centerissä. Geoff on suunnitellut (yleensä lastensa Brianin ja Sydneyn kanssa) mm. sellaiset pelit kuin  Space Cadets (2012), The Fog of War (2016), The Dragon & Flagon (2016), Pit Crew (2017) ja The Expanse... Read more »
 • Tales of the Arabian Nights on seikkailukirjapelien genressä ylittämätön vielä melkein keski-ikäisenäkin
  true
  Joku saattaa muistaa, että kirjoitin tänne taannoin pelistä nimeltä Above and Below. Se on ns. tarinankerrontapeli mutta tarkemmin sanottuna tarinanluentapeli: pelaajat eivät keksi mitään itse, vaan lukevat seikkailukirjasta vastaantulevia pätkiä ja valitsevat sitten reaktionsa niihin. Tähän tapaan: No, Above and Below on Ryan Laukatin peli vuodelta 2015, ja nyt pääsin pelaamaan tämän... Read more »

Kaikki mitä lautapeleistä tarvitsee tietää