Lautapeliblogit

Tältä sivulta löydät suomalaisten lautapeliblogien uusimpia juttuja. Listalla ovat tällä hetkellä seuraavat lautapeliblogit:

Listalta puuttuvia lautapeliblogeja saa ilmiantaa osoitteeseen mikko@lautapeliopas.fi.

Blogijutut

 • Mitä tapahtui matkalla Kaliforniaan - Hit Z Road
  true
  Tämä tapahtui Litsan Lautapelikerhossa eräänä tiistai iltana. Pöydän ääreen oli kokoontuneet Juha, Anna, Petri ja Timo pelaamaan Hit Z Road peliä. Aiempien erien kokemuksella Juha ja Timo opastivat Annan ja Petrin pelin sääntöihin. Peli on varsin yksinkertainen noppapeli, jossa mukana huutokauppa elementti. Pelaajat käyvät huutokauppaa siitä kuka saa valita ensimmäisenä... Read more »
 • Karuba ja Adventure Land
  true
  Kirkkaan keltaisiin laatikoihin pakatuista lastenpeleistään tuttu HABA on laajentanut tuotantoaan viime aikoina myös perhepeleihin. Sarjan ensimmäiset kolme peliä ovat Adventure Land, Karuba ja Spookies. Tevella on julkaissut Karuban myös suomeksi.Esittelen tässä Adventure Landin ja Karuban. Spookiesia emme ole kokeilleet, mutta BoardGameGeekissä se on reitattu kolmikon selvästi heikoimmaksi lenkiksi.Karuba on viidakkobingoa Joukko... Read more »
 • Sata sanaa pelistä - Hit Z Road
  true
  Hit Z Road on nopeahko ja kevyt noppa- ja huutokauppapeli, jossa pelaajat johdattavat maailmanlopusta selvinneitä Chicagosta länsirannikolle Kaliforniaan. Reittinä on legendaarinen Route 66, joka on zombietten saastuttama. Matka haarautuu aika-ajoin ja reittivalinnoista käydään huutokauppaa. Valitulta reitiltä saadaan resursseja taisteluun ja/tai pisteitä. Reiteillä tulee vastaan zombieta, joita vastaan taistellaan noppien voimalla.... Read more »
 • Saanko esitellä, Pelaajien Valinta 2017 -finalistit!
  true
  Hyvät naiset ja herrat, minulla on vihdoinkin ilo, kunnia ja jonkin sortin velvollisuuskin ilmoittaa pinnan alla koko syksyn väreilleestä asiasta. Nimittäin, kuten ehkä jotkut ovat jo saattaneet pienistä vihjeistä arvailla, olemme muutaman kolleegan kanssa perustaneet Pelaajien Valinta -nimeä kantavan pelipalkinnon, joka jaetaan tänä syksynä ensimmäisen kerran.  Jos et usko, että... Read more »
 • ‘Pelaajien valinta’ -finalistit 2017
  true
  Suomalainen lautapeliskene saa vuonna 2017 uuden vuosittain jaettavan pelipalkinnon. Palkinto kantaa nimeä ‘Pelaajien valinta’, mikä jo nimensä puolesta kertoo, millä tulokulmalla ollaan liikkeellä: äänessä ovat lautapelejä aktiiviset harrastavat bloggaajat ja/tai vloggaajat. Vaikka meillä on jo vuosia ollut Suomen Leluyhdistyksen jakama Vuoden peli -palkinto eri alakategorioineen, niin peliharrastajan silmin tilaa on harrastajien näkemyksellekin. Tästä... Read more »
 • Pelaajien valinta: Miksi uusi pelipalkinto? Eikö Vuoden Peli riitä?
  true
  Tänään julkistettiin uusi suomalainen lautapelipalkinto, Pelaajien valinta. Pelaajien valinta on palkinto, jonka jakavat suomalaiset lautapelibloggaajat (…ja Tuomo) vuoden perhe- ja harrastajapelille sekä vuoden peliteolle. Finalistit on julkaistu, mutta silti herää kysymys: Miksi ihmeessä uusi...... Read more »
 • Nyt tapahtuu! Pelaajien valinta -palkinto julki tänään
  true
  Välillä pysähdyn liikennevaloihin ja unohdun katselemaan kaduilla kiiruhtavia ihmisiä. Mihin heillä on kiire? Mitä unelmia he jahtaavat? Kohtaavatko he läheisiään koskaan? Viettävätkö he yhteistä aikaa puolisonsa, lastensa, ystäviensä kanssa? Tietävätkö he, miten naurettavan helppo, halpa ja monipuolinen keino lautapelaaminen siihen on? Tietysti he saattavat lähteä nummille laukkaamaan yhdessä, tietysti he voivat... Read more »
 • Lautapelaamisen kulta-aika saapuu Suomeen
  true
  Aamunkoitto, renessanssi, kulta-aika. Näillä sanoilla on kuvailtu lautapelien uutta nousua kansainvälisessä mediassa muutaman viime vuoden aikana. Digitaalisesta vallankumouksesta huolimatta pelialan suurin kasvu nähdään nimenomaan lautapelien puolella. Ilmeisesti renessanssi on nyt saapumassa myös Pohjolan perukoille.Englanniksi termi tabletop gaming tarkoittaa kaikenlaisia pöydän äärellä pelattavia kortti-, noppa-, lauta-, rooli- ja figupelejä. Pöytäpelaaminen on... Read more »
 • Aikarata on hieno pelimekaniikka – nämä kaksi peliä käyttävät sitä hienosti hyödykseen
  true
  Jotenkin se tulee luonnostaan, että tehdään vuorot vuorotellen – kuin itse suomen kieli pitäisi sitä ihmiselle luontaisena toimintajärjestelynä. Sinä teet vuorosi, sitten minä, sitten taas sinä; jotain reilun tasavertaista siinä on. Mutta pelistä voi tehdä mielenkiintoisemmankin jakamalla vuoroja eri tavalla kuin tällaisena karkeana  tehdasasetuksena. Aikarata eli time track toimii juuri näin. Aikaradalla toimintavuoro... Read more »
 • Target For Today — ”Achtung! Rosvoja kello kahdessatoista!”
  Yhden miehen sota Target For Today vie pelaajan luotsaaman B-17-pommikoneen miehistön kylmäävälle 25 tehtävän komennukselle, jonka jälkeistä elämää ei kannata suunnitella kovin pitkälle etukäteen. Lentäjät, nuo ilmojen leppoisat pilviveikot Siinä missä Conflict of Heroes mehustelee mosurina kuolemankatkuisissa tunnelmissa itärintamalla, tutustutaan nyt yhdysvaltalaisen B-17-pommikoneen miehistöön Keski-Euroopan näyttämöillä. Ei ollut kovin hääviä... Read more »
 • Kingdomino - täydellinen aamiaispeli
  true
  Lautapelien merkittävimmän palkinnon, Spiel des Jahresin, vuonna 2017 voittanut Kingdomino on yksinkertaisen nerokas pieni laattojenasettelupeli. Bruno Cathalan suunnitteleman, suomeksikin ilmestyneen pelin nimi on yhdistelmä sanoista Kingdom ja Domino. Koska pelissä kerran rakennetaan valtakuntaa domino-nappulan muotoisilla laatoilla, niin nimi on ainakin osuva. Kingdomino sopii 2-4 pelaajalle, ja yhdelle pelille kertyy kestoa... Read more »
 • La Citta – ja mitä se kansaa tahtookaan seuraavaksi?
  true
  Kaupungin rakentaminen ja sen tuomien haasteiden simulointi on ollut monien tietokone- ja lautapelien innoituksen lähteenä. Hivenen yllättäen siitä kaikkein tunnetuimmasta tietokoneella pelattavasta kaupunginrakentelusta, Simcitystä, ei kunnon lautapeliä ole nähty – vain köppäisen epäonnistunut korttipeliversio ‘Simcity: The Card Game’ vuodelta 1994. Uusi ei ole nytkään tarkastelussa oleva ‘La Citta’ ja toisin kuin Simcity tai... Read more »
 • Syksyn 2017 Hot-10
  true
  Vuoden viimeinen neljännes on käynnistynyt. Meillä loppuvuosi menee osaltaan rastitellessa pois viimeisiä Kaitsun 10x10 ja Annikan 5x20 -haasteisiin vuodenvaihteessa otettuja pelejä. Näiden lisäksi on toki iso tukku uudehkoja ja pidempään kokoelmassa olleita pelejä, joita kutkuttaa erityisesti saada pöydälle. Tähän listasimme niistä yhteisen kärkikympin. Osa pelaamattomista tai kerran kokeilluista listan peleistä ei... Read more »
 • Ei se voitto - vaihtoehto Yhteishyvän artikkelille
  S-ryhmän Yhteishyvä lehdessä (5/2017) oli artikkeli peli-illasta kotona, joka olisi syksyn hauskin tapahtuma. Tästä eräässä lautapelaajien ryhmässä otettin hernerokkaa sieraimiin, ymmärrettävistä syistä. Artikkeliin oli valittu todella elähtäneitä kliseitä ja jopa huonoja pelejä. Kaiken kukkuraksi kehoitettiin laittamaan popparit ja sipsit kulhoon. Apua, poppareiden ja sipsien rasva turmelee pelit. Kokosin pikaisesti vaihtoehtoisen... Read more »
 • Näppäryyspelit - tärisevien käsien tuskaa
  true
  Näppäryyspelit on minulle hankala paikka. Motoriikka ei ole niitä parhaimpia ja kädet alkaa täristä keskittyessä suoritukseen. Todellisuuspaon viiden suora jutussa käsiteltiin lasten sorminäppäryyspelejä. Myönnän, että pyrin välttelemään sorminäppäryyspelejä. Viiden suorassa oli Roskis peli ainoa, jota olen pelannut. Siitä jäi hyvä maku suuhun. Varmasti lapset on enemmän innoissaan näppäryyspeleistä. Omassa... Read more »
 • Mission: Red Planet
  true
  Kuinka Mars valloitetaan? Vaihtoehtoisen historian mukaan se itse asiassa tehtiinkin jo viktoriaanisella aikakaudella, höyrykonein käyvillä avaruusaluksilla, kauan ennen Matt Damonia. Ainakin, mikäli uskomme Bruno Faiduttin ja Bruno Cathalan tarjoamaan selitykseen steampunk-henkisessä aluehallintapelissä Mission: Red Planet.Marsin ja Phobos-kuun valloittaminen on jo käynnissä.Pelin alussa kukin pelaaja saa oman salaisen tehtävänsä, joka ohjaa... Read more »
 • Pöydällä Joulukalenteri 2017 – auta meitä onnistumaan!
  true
  Alle kolme kuukautta jouluun, hurrrja homma! Melkein vuosihan tässä on taas odoteltu, missä on joulukalenteri? Ei hätää, kaikki hyvin. Valmistelut on aloitettu ja kalenteripajassa on täysi pöhinä päällä. Ja hyvänen aika sentään, kuinka paljon...... Read more »
 • Quarriors! - sääntötiivistelmä
  true
  Oikealla alkuperäinen laatikko. Vasemmalla lisäosanlaatikko, johon sopii myös perusosan sisältö.Quarriors! on noppapussirakennuspeli (vrt. pakanrakennuspeli). Alussa olevilla 12 nopalla ostetaan parempia ja tehokaampia noppia (olentoja ja loitsuja). Vähän samaan tyyliin kuin Dominionissa, mutta noppavetoisesti. Nopat edustavat olentoja ja loitsuja, joita kutsutaan peliin toimimaan toisia pelaajia vastaan. Pelin tavoitteena on pitää omat... Read more »
 • Atlantic Star – luksusristeilyjä ja rahanmenoa
  true
  Kukapa meistä ei haaveilisi leppoisasta laivaristeilystä Karibianmeren pienillä saarilla? Onhan se nyt  hivenen toista kuin skandinaavinen ”hurmos” ruotsinlaivalla tai kaljarallin seuranta Helsinki-Tallinna välillä. Niin ja lautapeleistä hengittävä risteilyjen ystävä suuntaisi tietysti Boardgamegeek-risteilylle (ks. linkki), jossa risteillään viikko laivalla tuona aikana lautapelien ääreen pääsee niin paljon kuin haluaa! Jos mikään edellisistä ei juuri... Read more »
 • Suomen ja maailman Habsburg-mestari 2017 on valittu, ja hänen nimensä ei tule shokeraamaan ketään
  true
  Suomen ja maailman Habsburg-seura kokoontui tänä syksynä jo perinteikkäille lautapelaamisen maailmanmestaruuskisoilleen taistelemaan tästä kaunottaresta: Bella gerant alii, tu felix Austria Pertunmaa nube lude? Näitä kisoja tuskin tarvitsee kenellekään enää esitellä, mutta jos joku on yhä pimennossa, tarkoituksena on pelata kolme isoa peliä ja laskea jokaisen pelaajan sijoitukset yhteen. Parhaiten menestynyt voittaa. Eiköhän... Read more »
 • Viiden suora: lasten sorminäppäryyspelit
  true
  Meillä on yllättävän useita sorminäppäryyspelejä ottaen huomioon sen, ettemme ole ostaneet yhtäkään niin sanotusti tarkoituksella tai täyteen hintaan. Lähes kaikki ovat päätyneet ludoteekkiimme kirpputorilta.Dexterity ei todellakaan ole suosikkigenrejämme, mutta jokunen peli on silti ollut ihan hyvä kokemus. Listaamme tässä viisi tällaista peliä lastenpelien kategoriasta.Koukulla pylväs irti. Romahtaako?Villa Paletti (2001)Suunnittelija Bill... Read more »
 • Sata sanaa pelistä - Fabled Fruit
  true
  Fabled Fruit on settien keräämistä ja työläisten asettelu peli, jossa kerättyjä hedelmiä väännetään satumaisiksi mehuiksi. Vuorollaan pelaajan on sijoitettava työläisensä jollekin korteista ja tehtävä sen toiminto tai muuttaa keräämänsä hedelmät mehuksi kortin vaatimuksen mukaan. Mehustettu kortti päätyy pelaajalle ja pakasta nostetaan uusi kortti, joka voi tuoda uuden elementin peliin eli... Read more »
 • Flick 'em Up! - Länkkäri laatikossa
  true
  Oli pimenevä lauantai-ilta. En vieläkään omistanut biljardipöytää. Onneksi olin aiemmin hankkinut näppäryyspelin nimeltä Flick ’em Up!, jonka ajattelin toimivan eräänlaisena biljardipelien korvikkeena, näyttävänä ja parhaimmillaan yleisöä keräävänä spektaakkelina. Koska edeltävä teksti ei varsinaisesti tuo Hyvien, pahojen ja rumien teemaa mieleen sitten millään, aloitan uudestaan, paremmalla juonikuvauksella. Oli pimenevä lauantai-ilta. Sheriffi joukkoineen oli... Read more »
 • Vampyyrin vieraana - Castle Ravenloft
  true
  Helposti lähestyttävä luolakomppaus vie pelaajat vampyyrikreivin linnaan. Arviossa lukuisia jatko-osia saanut Castle Ravenloft.D&D-seikkailu 90-luvulta.Kauan, kauan sitten kun maailma oli vielä nuori - tarkemmin sanoen vuonna 1993 - ostimme kaverini Jarkon kanssa Advanced Dungeon & Dragonsin seikkailumoduulin nimeltään  House of Strahd.Takakannen teksti lupasi huikean kokemuksen: “Korkealla Barovian kylän yläpuolella sijaitsee Ravenloftin... Read more »
 • Sata sanaa pelistä - Dungeons&Dragons: Castle Ravenloft
  true
  Castle Ravenloftissa pelaajat ohjaavat taistelija, velhoa, pappia, varasta tai metsästäjää läpi kauhistuttavien tyrmien ja taistelevat hirviöitä vastaan. Peli on yhteistyöpeli 1 - 5 pelaajalle. Pelissä on useita skenaariota, joissa omat tavoitteet. Pelaajat voittavat, jos skenaarion voittoehto toteutuu. Pelaajat häviävät, jos yksikin hahmo kuolee.Tämä pelin on tyyppiesimerkki ameritrash peleistä, joskin varsin... Read more »
 • Lautapelaamaan 2017: Yksi Dude, yksi huono, monta hyvää
  true
  Paljon pelejä, paljon mukavia ihmisiä. Siinä kaksi riittävää syytä osallistua Lautapelaamaan 2017 tapahtumaan ja nämä saivat tänäkin vuonna liikkumaan kohti Kaapelitehdasta. Oma aikataulu antoi tänä vuonna perjantaille ja lauantaille noin 18-22 välisen ajan tehokkaaseen...... Read more »
 • Lautapelaamaan 2017 koettu ja arkeen palattu.
  true
  Niin se vaan taas tuli ja meni. Yksi suomalaisen lautapelikulttuurin vuoden kohokohdista on joka syksy Helsingissä järjestettävä Lautapelaamaan-tapahtuma, jossa itse kävin tänä vuonna toista kertaa. Noppapotti crew oli tällä kertaa paikalla vain lauantaina, vaikka itse tapahtuma oli auki perjantaista sunnuntaihin. Saapuessamme puolenpäivän aikaan Kaapelitehtaalle, oli siellä jo kova meno paikalla.... Read more »
 • Lautapelaamaan 2017 oli mahtavuutta
  true
  Kolmipäiväinen vuotuinen Lautapelaamaan-tapahtuma järjestettiin Helsingissä Kaapelitehtaalla 15.- 17. syyskuuta. Viime vuodesta olimme viisastuneet sen verran, että jätimme lapset mummin ja serkkujen hoiteisiin. Nyt emme myöskään yöpyneet hotellissa, vaan olimme lauantaina noin kymmenen tunnin ajan pelailemassa ja suuntasimme iltamyöhäiseksi takaisin Turkuun. Lyhyen kaavan osallistumisen vuoksi emme myöskään osallistuneet talkoohommiin, mikä vähän... Read more »
 • Lautapelaamaan 2017 – Ensikertalaisena vuoden suurimmassa lautapelitapahtumassa
  true
  Menneenä viikonloppuna vietettiin Suomen suurinta lautapelitapahtumaa Lautapelaamaan Helsingin Kaapelitehtaalla. Osallistuin ensimmäistä kertaa, tässä tunnelmia.Perjantaina saavuin paikalle myöhään ja pikaisesti etupäässä käydäkseni ketjuvaihtotiskillä asioimassa. Ensimmäinen ketjuvaihtoni ei ollut niin vaikeaa kuin OWLG-koodauksineen pelkäsin sen alkuun olevan. Pääsin peleistä, joita ei vain ole tullut pelattua, ja sain tilalle tusinan verran uusia.   Ketjuvaihdon noutopöydällä... Read more »
 • Dungeons&Dragons: Castle Ravenloft - pikasäännöt
  true
  Kuva BGG:stäPelaajat tutkivat luolastoa Castle Ravenloftin alla ja selvittävät skenaario kohtaisen tavoiteen. Peli on yhteistyöpeli ja 1 - 5 pelaajalle.AlkuasetelmastaValitse skenaario 'Adventure book' lehtisestä.Sekoita 'Monster', 'Encounter' ja 'Treasure' pakat.Pelaajat valitsevat sankarin. Lisäksi pelaajat ottavat sankarin figuurin ja Power kortit. Jokaiselle pelaajalle jaetaan yksi aarrekortti, kuvapuoli ylöspäin pelaajan eteen.Ota esille kaksi 'Healing... Read more »

Kaikki mitä lautapeleistä tarvitsee tietää