Lautapeliblogit

Tältä sivulta löydät suomalaisten lautapeliblogien uusimpia juttuja. Listalla ovat tällä hetkellä seuraavat lautapeliblogit:

Listalta puuttuvia lautapeliblogeja saa ilmiantaa osoitteeseen mikko@lautapeliopas.fi. Blogeja esittelee oivallisesti Pöydällä.netin katsaus Suomen lautapeliblogeihin tammikuulta 2019.

Blogijutut

 • Gùgōng – Fiilaten ja höyläten Kiinan keisarin suosioon
  true
  Saksalainen pelisuunnittelija Andreas Steding tunnetaan ennen kaikkea Hansa Teutonicasta, joka taas tunnetaan europeliksi omaleimaisen korkeasta vuorovaikutuksestaan. Kun vielä pääsin kokeilemaan miehen Firenzeä nettipelinä ja tykästymään siihen, kovasti oli odotuksia ladattu myös miehen uuteen (2018) harrastajapeliin Gùgōng, joka tunnetaan vaikeista aksenttimerkeistään tai tarkemmin sanottuna tarkkeistaan. Peli oli tiettävästi alun perin tulossa… Read more »
 • ASL Starter Kit #4 PTO
  true
  Advanced Squad Leader (ASL) -pelin Starter Kit -tuoteperheeseen on hieman yllättäen tulossa lisäystä, kun pelisarjaa julkaiseva Multi Man Publishing ilmoitti helmikuussa 2019 julkaisevansa neljännen Starter Kit:n (linkki MMP:n pelisivulle). ASL Strater Kit sarjan aikaisemmin julkaistut pelit. ASL Starter Kit sarjan kolme ensimmäistä osaa on julkaistu vuosina 2004 – 2007 ja… Read more »
 • Palm Island: kämmenelle mahtuva korttipeli
  true
  Palm Island livahti viime hetkellä mukaan matkapelien joukkoon, kun lähdimme reissuun. Täytyy sanoa, että sen kantava idea eli pöydättömyys toimii hyvin. Olen pelannut Palmusaarta nojatuolissa, sohvalla ja junassa. Tarjoaako se tarpeeksi peliä, onkin jo kinkkisempi kysymys.Portal Dragonin vuonna 2018 julkaisema Palm Island keräsi mukavan rahoituksen Kickstarterissa. Jan Mietling oli kehitellyt… Read more »
 • Haba
  Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Tero Hyötyläinen (Lunkisti) ja Miira Hartemo (Noppapotti) keskustelevat lastenpeleistä ja etenkin Haban keltaboksipeleistä, unohtamatta heidän perhepelisarjaansakin. Lisäksi pelivisan paha pikkuserkku jatkaa lautakuntalaisten kiusaamista podcastin loppuun! Jakso on nauhoitettu 4.3.2019 https://www.lautapeliopas.fi/ https://todellisuuspako.blogspot.fi/ https://noppapotti.blogspot.fi/ https://puutyolainen.wordpress.com/ https://www.lunkisti.fi/ https://poydalla.net/ Intro/Outro musiikki: Vesa Siivola - A Funktional Piece (mix 0) Read more »
 • Ep 3, KDM ja 18USA
  Keskustelemme raskaammista lautapeleistä: Kingdom death monster ja 18USA. Read more »
 • Tuleeko tästä Kickstartereiden vuosi? Nämä seitsemän houkutusta ovat jo tiedossa
  true
  Glen More II: Chronicles lähti tänään Kickstarteriin keräämään rahaa joukkorahoituksella. Siinä on kauan odotettu Matthias Cramerin Skotlanti-klassikko saanut paitsi uuden painoksen uusine kuvituksineen, myös huimat kahdeksan lisämoduulia, pientä lisäosaa, joita peliin voi halunsa mukaan yhdistellä. GMII houkuttelee minua ”bäkkäämään”. Todennäköisyys siihen repsahtamiseen on kuitenkin hillitty, sanotaanko jotakuinkin 2/5. Mietin onko… Read more »
 • Gingerbread House – makean nälkäisiä satuhahmoja
  Eikö olisi perin inhottavaa, jos joku tulee ja nakertaa vaivoin rakentamastasi piparkakkutalosta kulmat, ikkunat, seinät ja ties mitä? Eikä paljon lämmitä, vaikka asialla olisi itse Hannu ja Kerttu tai vaikkapa Iso Paha Susi. Asialle on siis tehtävä jotain. On aika laatia näille sokerinarkkareille inhat pipariansat, jotta talo ja sen nykyinen… Read more »
 • Talvi on taputeltu – mitä muuta tuli pelailtua? Ainakin Yokohama ja ihana Vanuatu
  true
  Jos talven pelailuille teeman hakisi, se voisi ehkä olla pelimaun muuttuminen. Onko nyt hakemalla haettua…? No, katsotaan. Kaksi tapausta. Ensinnä Yokohama. Yokohama aseteltuna. Peli näyttää todella häsläiseltä, mutta on helppo oppia. Yokohama näytti hauskalta jo etukäteen Rahdon läpijuoksua katsoessa. Ukkeli liikkuu Yokohaman ”kaupungissa” keräilemässä pisteitä sieltä täältä, lähettää apulaisiaan ennalta… Read more »
 • Testissä Helsingin lautapelikahvila ja Gloomhaven
  Vierailin Helsinkiin avatussa lautapelikahvila Café Boardgamessa kokeilemassa peliharrastajien ykköspeliksi tituleerattua Gloomhavenia, joka vastikään läpäisi jopa valtavirtamedian rajapinnan. Toinen näistä uusista kokemuksista pääsi jatkoon. Café Boardgame avattiin viime syksynä Helsingin Eerikinkadulle, lautapelaajan suunnistustermein siis parin korttelin päähän Kampin Lautapelit.fi-liikkeestä. Kahvila sijaitsee keskustakorttelin sisäpihalla, epäilyttävältä näyttävän portaikon huipulla. Sisäänkäynnin pyöreät ikkunat ja… Read more »
 • Yhteistyöpelit
  Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Annika Saarto (Todellisuuspako) ja Miira Hartemo (Noppapotti) puhaltavat yhteen hiileen ja keskustelevat yhteistyöpeleistä. Mikä niissä mättää ja mikä taasen on parasta? Onko alfa-pelaaja -ongelmasta päästy jo eroon ja mitkä ovatkaan lautakuntalaisten lempiyhteistyöpelejä? Mukana myös Tero Hyötyläisen (Lunkisti) ja Mikko Saaren (Lautapeliopas) kommentit aiheeseen. Lisäksi pelivisan paha pikkuserkku… Read more »
 • Qwantum – se kolmas Q-sarjalainen
  Qwixx (2012), niin mitättömän näköinen noppapeli kuin onkin, oli se markkinoille ilmestyttyään jonkinmoinen hitti. Peli päätyi seuraavina vuosina useammassakin maassa ja kilpailussa finalistipelien joukkoon ja nappasipa se mm. Mensa Winner -tittelin ja Hollannista napsahti valinta vuoden perhepeliksi. Ja mikäpä on palkitessa: Qwixx on mitä erinomaisin lyhyt täytepeli ja korvaaja vaikkapa omasta lapsuudestakin… Read more »
 • 10 erilaista noppapeliä
  true
  Helmikuussa meillä pelattiin yllättävän paljon pelejä, joissa nopat ovat merkittävässä roolissa. Listalle mahtuu pelejä, joissa noppia sijoitellaan eri muodostelmiin, kupongintäyttöpelejä, muutama raskaampi europeli sekä perinteisempää heitä-ja-liiku osastoa. Alta voisin valikoida muutaman pelin vaikka Noppapotti-blogin noppahaasteeseen, tosin pelikerrat taitavat tulla haasteen sääntöihin nähden liian pian täyteen. Tällainen noppapelailukeskittymä oli lähes täysin… Read more »
 • Hokkaido ja monien varianttien ihmeellinen maailma
  true
  Tutustuin hiljattain Hokkaidoon, Kalle Malmiojan korttipelisarjan toiseen osaan. Hokkaido virtaviivaistaa pelin kulkua edeltäjäänsä nähden ja korvaa Honshun tikkimäisen kortinvalintamekanismin draftilla, käsikorttien kierrättämisellä. Pisteytyksessä ja kortinasettelussa pöydälle on mukana nyt pari lisäjippoa, mikä tuntuu samaan aikaan sekä tutulta että freesiltä. Ylläolevassa kuvassa Hokkaidon vuoriston kuuluu jatkua pystysuuntaisessa ketjussa, ja sen molemmilla… Read more »
 • Kultapoika Wolfgang Warsch ja muita eksoottisia kirjaimia peleissä Doppelt So Clever ja Die Quacksalber von Quedlinburg
  true
  Väärinhän se on pojitella etabloitunutta aikuista miestä, mutta noin käsitteena käsitettynä ”kultapoika” nyt vaan tuntuu osuvan itävaltalaiseen Warschiin. Tuoretta verta, joustava nuori mieli, tulee spottivaloon ryminällä patonki repussa ja näyttää onnistuvan kaikessa, mitä tekee. Itävaltalainen Warsch pukeutuneena Habsburgien keltaiseen. A.E.I.O.U. Meillä on suuresti pidetty Warschin peleistä The Mind, Ganz Schön… Read more »
 • Arraial – torilla tavataan!
  On aika katujuhlien. Kesäisistä kostyymeistä päätellen nyt ei olla voitettu MM-kultaa lätkässä eikä taida ilmaisia muoviämpäreitäkään olla tarjolla, kun ei törötetä jonossa. Kansaa pakkautuu kaduille ja edestakaisin vellova häröpallo tietää lopulta väentungosta – kuinkas muuten. Vaan kuka naittaa samanhenkiset ihmiset parhaiten yhteen ja onnistuu siten pitämään tunnelman katossa aamun pikkutunneille… Read more »
 • Tervetuloa Huoltoreitti blogiin!
  true
  Tervetuloa Huoltoreitti blogin pariin! Tämän blogin tavoitteena on tuottaa suomeksi tietoa lauta- ja korttivetoisista sotapeleistä, ja sotapelien harrastamisesta ylipäätänsä. Blogi aukesi helmikuussa 2019 ja sen taustalla on useamman henkilön Huoltoreitti-tiimi. Taustaa Idea Huoltoreitti blogin perustamiseen kypsyi syksyllä 2018 Lautapelioppaan julkaiseman Sotapelien harrastaminen kirjoituksen jälkimainingeissa. Kirjoitusta varten kävin läpi suomalaisia lautapelisivustoja… Read more »
 • Reef – neljän värin korallielämää
  Emerson Matsuuchi tunnetaan eritoten Century-pelisarjastaan, jonka ensimmäinen osa ‘Century: Spice Roads‘ palkittiin Suomen leluyhdistyksen toimesta vuoden strategiapeliksi 2018. Siinä missä Century-sarja on – ainakin toistaiseksi – jättänyt minut kylmäksi, voin myöntää että olipa hyvä, että tuli testattua herra Matsuuchin Spiel’18 -uutuus Reef. Mikäs siitä tekee nyt sitten niin mainion? Korallia korallin päälle… Read more »
 • 303 – kevyttä ilmasotaa
  true
  303 pelin kansi. Puolalaisten Tomasz Ginterin ja Karol Madajan suunnittelema kevyt sotapeli 303 (bgg) kuvaa Taistelua Britanniasta syksyllä 1940. Taistelussa Saksan ilmavoimat (Luftwaffe) pyrki saavuttamaan ilmaherruuden Englannin kanaalissa ja Etelä-Englannissa, kun taas Brittien Royal Air Forcen (RAF) pyrkii estämään tämän. Historiallisesti taistelu päättyi RAF:n voittoon. Pelin nimi, 303, viittaa RAF:n… Read more »
 • Pelejä Suomen sodista: Osa 1: Sisällissota 1918
  true
  Huoltoreitti blogin yksi pitkän aikavälin tavoite on arvioida, tai muuten huomioida, kaikki Suomen sotia kuvaavat lauta- ja korttivetoiset sotapelit. Suomi on ollut itsenäinen vähän päälle sata vuotta ja tähän ajanjaksoon mahtuu neljä sotaa: sisällissota (1918), talvisota (1939-40), jatkosota (1941-44) ja Lapin sota (1944-45). Näistä kaikista on julkaistu sotapelejä, jotkut heti… Read more »
 • Talvilomareissu Suomen pelimuseoon Tampereella
  true
  Meidän talviloma vierähti pääosin sairastaessa, mutta päästiin kuitenkin tekemään reissu Tampereelle, missä pääasiallinen kohteemme oli Suomen pelimuseo Vapriikissa. Mukana oli koko perhe, vanhemmat sekä lapset 8, 7 ja 1 vuotta. Pelimuseossa esitellään suomalaista pelikulttuuria, ja erityisesti digitaaliset pelit ovat hyvin edustettuina. Lautapeleistäkin mukaan ovat päässet merkittävimmät julkaisut ja esim. Kimble,… Read more »
 • Tokyo Highway – suoraan rampilta alas
  Tokyo Highway on lautapeli, jossa rakennetaan kolmiulotteinen ja mutkitteleva, risteävien teiden tiesokkelo oikean Tokion malliin. Näppäryyspeli näyttää hyvältä, mutta on rakenteiltaan täysin rikki. Pelissä muodostuva kolmiulotteinen, kliinisen harmaa tieverkosto on pelin jälkeen upea muodostelma. Pelin ulkoasu onkin sen paras osa-alue kauttaaltaan. Kantta myöten hillityn tyylikäs brändäys muistuttaa T.I.M.E Storiesin upeaa… Read more »
 • Europelaajat jenkkirässää
  Joonas Konstig (Puutyöläinen), Kai Saarto (Todellisuuspako) ja Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi) paljastavat omat jenkkirässisalaisuutensa! Mikä saa europelejä rakastavat harrastajat haksahtamaan pelien pimeälle puolelle? Jakso on nauhoitettu 7.2.2019 https://www.lautapeliopas.fi/ https://todellisuuspako.blogspot.fi/ https://noppapotti.blogspot.fi/ https://puutyolainen.wordpress.com/ https://www.lunkisti.fi/ https://poydalla.net/ Intro/Outro musiikki: Vesa Siivola - A Funktional Piece (mix 0) Read more »
 • Suurriistaa talvimetsässä – Tapahtumaraportti Enemy Action: Ardennes yksinpelistä: Osa 3/3
  true
  Tämä tapahtumaraportti (after-action report) on alunperin julkaistu Suomen Lautapeliseuran foorumilla tammikuussa 2019 (linkki alkuperäiseen). Raportin on kirjoittanut Antero Kuusi ja se julkaistaan täällä hänen luvallaan. Kaikki kuvat on julkaistu imgurissa.  Raportin aikaisemmat osat löytyvät täältä (1/3) ja täältä (2/3). Vuoro 4 (19.12.1944) Tilanne näyttää yllättävänkin hyvältä. Liittoutuneiden linjoissa on isot… Read more »
 • Chronicles of Crime on rikoksenratkontaa ohituskaistalla
  true
  No nyt tuli peli, josta jäi ristiriitaiset tunteet. Chronicles of Crime yhdistää kaksi asiaa, joista toisesta pidän ja toisesta en. Ensimmäinen on Sherlock Holmes Consultive Detectiven tapainen rikoksenratkaisu ja toinen on Prisman itsepalvelukassa.Chronicles of Crime on puolalaisen Lucky Duck Gamesin julkaisema appi-vetoinen yhteistyöpeli, jossa on lähtökohtaisesti mielestäni nerokas idea: pelin… Read more »
 • High concept ja mitkä neljä asiaa tekevät hyvän porttipelin (mukana mm. Arkadia ja Showtime)
  true
  Sain ystävältäni muutaman hänelle muuttojen takia tarpeettomaksi jääneen pelin. Showtime Showtime (Anna Oppolzer & Stefan Kloß, 2018) ei ole sitä sorttia, joka saisi korkeita arvosteluja BGG:ssä. Se on satunnainen ja hyvin kevyt perhepeli. Samalla perheeni ihastui siihen. Peli elää teemastaan. Pelaajat asettelevat kädessään olevia kortti-ihmisiä elokuvateatterin katsomoon. Tarkoitus on saada kerättyä… Read more »
 • Suurriistaa talvimetsässä – Tapahtumaraportti Enemy Action: Ardennes yksinpelistä: Osa 2/3
  true
  Tämä tapahtumaraportti (after-action report) on alunperin julkaistu Suomen Lautapeliseuran foorumilla tammikuussa 2019 (linkki alkuperäiseen). Raportin on kirjoittanut Antero Kuusi ja se julkaistaan täällä hänen luvallaan. Kaikki kuvat on julkaistu imgurissa.  Raportin ensimmäinen osa on täällä, ja toinen osa täällä. Vuoro 2 (17.12.1944) Asemat päivän alussa Suurin osa 106. jalkaväkidivisioonasta on… Read more »
 • Suurriistaa talvimetsässä – Tapahtumaraportti Enemy Action: Ardennes yksinpelistä: Osa 1/3
  true
  Tämä tapahtumaraportti (after-action report) on alunperin julkaistu Suomen Lautapeliseuran foorumilla tammikuussa 2019 (linkki alkuperäiseen). Raportin on kirjoittanut Antero Kuusi ja se julkaistaan täällä hänen luvallaan. Kaikki kuvat on julkaistu imgurissa. Raportin toinen osa on täällä, ja kolmas osa täällä. Enemy Action: Ardennes – lyhyt johdanto Enemy Action: Ardennes (EAA) on… Read more »
 • Potion Explosion -lautapeli: värikäs kuulahärdelli
  true
  Jo vähän vanhempi lautapeli Potion Explosion (2015) tuli meille kirjastosta lasten valitsemana. Yksi lapsista suunnittelee kemistin uraa ja siksipä peli valikoitui hyllystä matkaan. Ikäsuositus: 14+ (näin lukee paketissa, mutta ilmeisesti vain siksi, ettei kukaan söisi kuulia: oikeasti 8+) Pelaajamäärä: 2-4 Peliaika: 30-45 min Mistä on kyse? Pelissä on meneillään velhokoulun… Read more »
 • Ensipuraisu: Azul: Stained Glass of Sintra
  true
  Azul julkaistiin vuonna 2017 on siitä lähtien valloittanut maailmaa menestyksekkäästi. Peli pitää hallussaan ykkössijoja BoardGameGeekin abstrakti- ja perhepelilistoilla. Olin siis melko innoissani kun sain kuulla Arton varanneen kirjastosta Azulin uuden ... Lue lisää Read more »
 • Kolme lautapeliväriä: punainen
  true
  Väritrilogian toinen osa käsittelee pelejä, joiden nimessä on sana punainen. Punainen planeetta Mars on innoittanut tähän kategoriaan kaksikin peliä. Muutoin pyöräillään, liikutaan sukellusveneellä ja läiskitään teemattomasti kortteja pöytään.Kiitämme jälleen ystäväjoukkoa, jotka ovat kontribuoineet tähän bloggaukseen teksteillään. Edellisen, sinisiä pelejä listanneen osan voit lukea tästä.Kuva BGG/ Mike HulsebusRed November (Bruno Faidutti… Read more »

Kaikki mitä lautapeleistä tarvitsee tietää