Lautapeliblogit

Tältä sivulta löydät suomalaisten lautapeliblogien uusimpia juttuja. Listalla ovat tällä hetkellä seuraavat lautapeliblogit:

Listalta puuttuvia lautapeliblogeja saa ilmiantaa osoitteeseen mikko@lautapeliopas.fi. Blogeja esittelee oivallisesti Pöydällä.netin katsaus Suomen lautapeliblogeihin tammikuulta 2019.

Blogijutut

 • Miksi Belratti on Spiel des Jahres -suosituslistalla
  true
  Vuoden 2019 Spiel des Jahres -ehdokkaat julkaistiin joitain päiviä sitten. Lista ei herättänyt täälläpäin suurempaa intoa. Siellä on Reiner Knizian ”turbo-UNO”, kevyt korttipeli L.A.M.A, jonka meinasin viime kuussa laittaa tilaukseen, mutta jäi tekemättä, mikä harmittaa nyt, koska olisin ollut edellä aikaani, ja 2000-luvulla harva asia tuntuu yhtä tärkeältä kuin olla… Read more »
 • Lautapelaamisen superviikko toukokuussa 2019
  true
  Kaitsulla on viime aikoina pukannut juttukeikkoja superpesikseen, mutta minullapa oli viime viikolla teemana superlautis. Lautapelejä tuli nimittäin pelattua ihan poikkeuksellisen paljon, ja monenlaisessa seurassa.Jokatiistaisen kerhon lisäksi pelikertoja tipahteli Kaitsulle ja minulle ihan kotosalla useana iltana. Lauantaina järjestimme Pelaajien Valinta Conin, jossa testasimme kanssabloggaajien kanssa mahdollisia finalistipelejä. Vielä sunnuntaikin sai pienen… Read more »
 • Terraforming Mars – sukupolvia kestävä projekti
  Terraforming Mars vie pelaajat tulevaisuuteen: maapallo on ylikansoittunut ja sen resurssit liki loppuunkulutettu – elintilaa on etsittävä toisaalta. Katse on kiinnittynyt erityisesti Marsiin, jonne on saatu jo pieni siirtokunta aikaiseksi, mutta lisäponnistuksia tarvitaan haastavien elinolojen parantamiseksi. Tässä kohtaa hätiin astuvat pelaajien ohjastamat jättiyhtiöt, joita rahoitetaan varsin avokätisesti Marsin maankaltaistamiseksi. Kuka… Read more »
 • Pikaiset terveiset ja kuulumisten vaihdot.
  true
  Pienen tauon jälkeen täällä ollaan taas. Perheeseemme syntyi pieni ihana poika huhtikuussa, ja hänen myötä oli pelailuissa pieni tauko yösyöttöjen ja muiden mennessä pelien edelle. Nyt pojan ollessa kohta kaksikuinen, on Noppapotin mammaloma loppu, ja pelejäkin saatu pöydälle. Kaiken kukkuraksi Bloggerin kommentoinnissa on ollut ongelmia jo parisen kuukautta, joten pahoittelut… Read more »
 • Targi – tarkkaakin tarkempaa työläistenasettelua
  true
  Sain Andreas Steigerin Targin käsiini viime kesänä Skotlannissa, minkä jälkeen peli on päässyt pöydälle melko säännöllisesti. Uudempi Kosmoksen englanninkielinen laitos on kanneltaan tummanpuhuvampi kuin omistamani Z-Man Gamesin versio vuodelta 2013, mutta sisältö on molemmissa sama. Pitääkö dyynien ja tuaregien täyttämä Targi otteessaan vielä vuoden jälkeenkin?Targin lähtötilanne. Dyynit ja tuaregit – no… Read more »
 • Taas pelataan kolmevuotiaan kanssa – Mukana kaneja, matoja ja pyramidillinen eläimiä
  true
  Täällä on Osa I kolmivuotiaan kanssa pelailusta. Siellä oli pelejä, joita olin pitkälti tilaillut Saksasta. Tällä kertaa vuorossa on ihan kotimaasta löytyneitä pelejä. Ei kun pelaamaan! * Kävin työmatkalla Riihimäellä ja ihan kaupungin keskustassa, jossain siinä matkalla ostarista kirjastolle, törmäsin kirjakauppaan, joka oli samalla oikea pelikauppakin. Halusin napata jotain tuliaisiksi… Read more »
 • Chronicles of Crime: Rikosmysteereitä lautapelinä
  true
  Viime aikoina olen lukenut paljon (jostain syystä ruotsalaisia) dekkareita, Camilla Läckbergiä ja Mons Kallentoftia (lämmin suositus molemmille). Myös tv:stä viimeksi katsomamme sarja, kotimainen Pohjois-Pohjanmaalle sijoittuva Kaikki synnit, on samaa genreä. Lähtökohtaisesti Chronicles of Crime – lautapeli kiinnostikin kovasti jo teemansa puolesta. Toisaalta pelissä tarvittava virtuaalitodellisuutta hyödyntävä appi ja QR-koodien luku pelin edetessä… Read more »
 • Haastattelussa pelisuunnittelija Phil Walker-Harding
  true
  Australialaisen Phil Walker-Hardingin suunnittelemat nimikkeet ovat meillä muodostuneet synonyymeiksi helposti opittaville, viihdyttäville peleille, joita yleensä haluaa pelata useamman kerran putkeen. Vai millä muulla tavalla kuvailisitte vaikkapa Cacaota, Bärenparkia tai Sushi Go Partya?Walker-Harding julkaisi ensimmäisen pelinsä Archaeologyn ja sen korttiversion vuonna 2007. Sen jälkeen häneltä on tippunut uusia pelejä tasaiseen, ehkä… Read more »
 • Sata sanaa pelistä - Underwater Cities
  true
  KansiUnderworld Cities on mm. toiminnonvalinta-, resurssienhallinta-  ja koneistonrakennuspeli. Peli kestää 10 kierrosta jakautuen kolmeen aikakauteen. Pelaajat rakentavat omaa vedenalaista verkostoa valitsemalla vapaan toiminnon ja pelaamalla kortin. Toiminnoilla mm. rakennetaan verkostoa, haalitaan raaka-aineita, vaikutetaan vuorojärjestyksen tai aktivoida aiemmin pelattu korrtti.  Jos pelatun kortin ja valittun toiminnon värit on samat, kortin toiminto… Read more »
 • Kevät kuulumisia
  true
  Olen pitänyt taukoa blogikirjoittelussa. Syitä siihen on monia, mutta ei niistä sen enempää. Mutta yhtä asiaa en ole unohtanut : lautapelaaminenSiege Storm taidetta. Awaken Realmsin pakanrakennuspeli.Talvella ja keväällä tuli tehtyä kaikkea pientä. Listaan alla muutamia kohokohtia satunnaisessa järjestyksessä:JunaConissa pelasin tunkkeja tunkkipöydässä. Ei ne tunkkeja olleet, mutta ei ne välttämättä minun… Read more »
 • Hienoimmat kartat
  Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Miira Hartemo (Noppapotti) ja Annika Saarto (Todellisuuspako) juttelevat hienoista kartoista lautapeleissä. Tällä kertaa keskustelijoiden top-10 pelikartat käydään läpi Alias-tyylillä! Keksitkö sinä pelit ennen keskustelijoita annetuista vihjeistä? Jakso on nauhoitettu 28.4.2019 https://www.lautapeliopas.fi/ https://todellisuuspako.blogspot.fi/ https://noppapotti.blogspot.fi/ https://puutyolainen.wordpress.com/ https://www.lunkisti.fi/ https://poydalla.net/ Intro/Outro musiikki: Vesa Siivola - A Funktional Piece (mix 0) (Visan… Read more »
 • De Vulgari Eloquentia Deluxe Edition joukkorahoituksessa ihan pian— nyt
  true
  Pikainen huomautus: Yksi lempipeleistäni, De Vulgari Eloquentia, on saamassa uuden deluxepainoksen. Joukkorahoitus käynnistyy ti 14.5., ja ensimmäisenä päivänä liittyjät saavat uuden pelin alennettuun hintaan. Käy tutustumassa ja liity meidän tukijoiden joukkoon, niin saamme lisää hyvyyttä lisäosien ja erikoispuutyöläisten muodossa? https://www.giochistarter.it/scheda.php?lingua=0&crowd=1&item=1001669 Edit: Kickstarterissa sama kampanja täällä. ”Bäkkäsin”. Jos joku haluaa ostaa… Read more »
 • Between Two Castles of Mad King Ludwig paikkaa sen, mikä edeltäjiltä jäi vajaaksi
  true
  Kun Stonemaier Games ilmoitti julkaisevansa Between Two Castles of Mad King Ludwig -pelin, piti ensin oikein tarkistaa allakasta, joko on huhtikuun 1. päivä. Olimme pelanneet Bezier Gamesin suomeksikin käännettyä hittipeliä Castles of Mad King Ludwig sekä Stonemaierin laatanvärväyspeliä Between Two Cities. Kyseessä on siis lautapelimaailmassa vielä melko harvinainen ilmiö, mash-up.… Read more »
 • Näitä pelailimme huhtikuussa – mukana mm. Shogun, The Princes of Florence, Wingspan sekä Palokuntapeli
  true
  Keskikeväällä pelailtiin sekä vanhaa että uutta. Kerhohuoneella muun muassa pidettiin peli-ilta, jonka ohjelmana oli: Shogun Shogun on Dirk Hennin Wallensteinista tekemä uudempi versio, joka sijoittuu feodaaliseen Japaniin. Lisäksi vuorojärjestyksen arvonnan sijasta siitä käydään huutokauppa. Paitsi me, me arvoimme sen vain vanhaan, ekan edikan Wallensteinin tapaan, koska en nähnyt ensikertalaisten kesken… Read more »
 • Top 10 kaksinpelit, joiden ei pitänyt olla
  Lista lautapeleistä, jotka ovat yllättävän hyviä tai jopa ylivertaisia kahdella pelaajalla kokeiltuna, vaikka näin ei pitäisi olla. Eihän huutokauppa, draftaus tai yksinpeli kuulosta kovin kaksiselta. Listalle eivät siis päässeet puhtaat kaksinpelit (Targi), moninpeleiksi naamioidut kaksinpelit (1775: Rebellion) tai uljaasti skaalautuvat lautapelit, jotka toimivat yhtä vahvasti useilla eri pelaajamäärillä (Samurai). Edellisten… Read more »
 • Jakso 13: Sveitsistä Littoisiin
  Pidemmän tauon jälkeen eetterissä taas. Tässä jaksossa Annika ja Kaitsu kertovat mitä Sveitsissä ja Suomessa onkaan tullut kevään aikana pelattua. Käsittelyssä mm. Between Two Castles of Mad King Ludwig, Zoocracy, The Grifters ja Underwater Cities. Read more »
 • Pelien opettaminen
  Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Tero Hyötyläinen (Lunkisti) ja Kai Saarto (Todellisuuspako) keskustelevat pelien opettamisesta. Keskustelijat käyvät läpi mm. millaisia kokemuksia heillä on ollut sekä pelien opettajana että uuden pelin oppijana. Millainen on hyvä pelin opettaja? Kuinka paljon opettajan kannattaakaan valmistautua uuden pelin tuomiseen pöydälle? Jakso on nauhoitettu 14.4.2019 https://www.lautapeliopas.fi/ https://todellisuuspako.blogspot.fi/ https://noppapotti.blogspot.fi/… Read more »
 • Kevään 2019 Hot-10
  true
  Kevään edetessä buustilla Todellisuuspaon residenssissä ja muilla tapahtumapaikoilla on pelattu yhtä sun toista. Hottislistaa oli tällä kertaa vaikea koostaa, koska alkukevään pelailut jäivät häkellyttävän vähiin. Nyt on suunta kuitenkin ylöspäin, ja unelmissa kangastelee muutama korkkaamatonkin peli.Annikan ja Kaitsun yhteislistaus jälleen kerran kymmenennestä sijasta lähtien. Ensimmäinen hottislistaus on muuten kesältä 2016!10.… Read more »
 • Res Arcana
  true
  Huomio kaikki! Tom Lehmann on irtautunut hetkeksi galakseista ja suunnitellut fantasiapitoisen, maagien maailmaan sijoittuvan Res Arcanan. Pelistä on kohistu viime aikoina paljon BGG:ssä, ja sitä on jopa väitetty tekijänsä parhaaksi. Tätä en voi rajallisen Lehmannin-peleihin tutustumiseni vuoksi vielä suoraan vannoa, mutta mieli tekisi, sillä muun muassa Reiskan turha painolasti on… Read more »
 • Carcassonne Safari
  true
  Blogi meinasi jäädä kevätkiireiden jalkoihin, mutta mikäs sen parempi peli tauon katkaisemiseen kuin uusi Safari-versio Carcassonnesta. Carcassonneilla on oma paikkansa sydämessäni vaikka ne harvemmin pelipöytään päätyvätkään. Lasten kanssa suosio on meillä taattu, oli versio mikä hyvänsä. Carcassonne Kivikausi on ensimmäinen lautapeli, jonka itse aikuisiällä hankin, kun ensin olin innostunut perus-Carcassonnesta.… Read more »
 • Achtung, himmeli!
  Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Tero Hyötyläinen (Lunkisti) ja Joonas Konstig (Puutyöläinen) sotkeutuvat sääntöhimmelipelien maailmaan. Millainen on liian sekava peli? Mistä voi tunnistaa himmelin? Onko syvällinen peli aina sääntöhimmeli? Mikä Vital Lacerdaa oikein vaivaa? Sääntöhimmeleitä kommentoi myös Mikko Saari (Lautapeliopas) Jakso on nauhoitettu 8.4.2019 https://www.lautapeliopas.fi/ https://todellisuuspako.blogspot.fi/ https://noppapotti.blogspot.fi/ https://puutyolainen.wordpress.com/ https://www.lunkisti.fi/ https://poydalla.net/ Intro/Outro musiikki:… Read more »
 • Lord of the Rings LCG Osa 2. The Core Set
  true
  Itäisillä Mordorin mailla muinainen pahuus nostaa päätään. Sauron kerää voimiaan ja jos hän löytää etsimänsä koko maailma vaipuu pimeyteen. Ainoa toivo on sankareissa, jotka ovat tarpeeksi varakkaita ostaakseen riittävästi kortteja pärjätäkseen.Juttusarjassa aiemmin ilmestyneen osan voi lukea täältä. Tämä artikkelisarjan toinen osa keskittyy Core Setin sisältöön ja avaa lisää pelin perussääntöjä.The Lord… Read more »
 • Nyt pelataan jo kolmevuotiaan kanssa – testissä pienten lasten pelien hittejä ja huteja
  true
  Makasin aamulla vielä sängyssä, kun kuulin olohuoneesta kolmivuotiaan poikani kysyvän äidiltään: ”Sitten kun isi herää, pelaako isi mun kanssa ritaripeliä?” Nousen vuoteesta. Poika seisoo olohuoneen lattialla. Hän tervehtii minua sanomalla: ”Kato isi, mikäs tuossa on?” ja vilkaisee lattialla olevaa – ritaripeliä. ”Jaa, siinähän on ritaripeli…” ”Joo.” ”…Haluisitko sä ehkä… pelata… Read more »
 • Politiikka ja poliitikot lautapeleissä
  Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi) pohdiskelee miten poliitikot ja politiikka näkyy sekä esitetään lautapeleissä. Jakso on nauhoitettu eduskuntavaalien alla 3.4.2019. https://www.lautapeliopas.fi/ https://todellisuuspako.blogspot.fi/ https://noppapotti.blogspot.fi/ https://puutyolainen.wordpress.com/ https://www.lunkisti.fi/ https://poydalla.net/ Intro/Outro musiikki: Vesa Siivola - A Funktional Piece (mix 0) Read more »
 • Pelejä Suomen sodista: Osa 2: Talvisota 1939-40
  true
  Pelejä Suomen sodista -juttusarjassa käymme läpi Suomen sotiin liittyvät pelit, jotka olemme löytäneet BoardGameGeek:stä (BGG) tai Suomen Kansalliskirjaston Doria-tietokannasta, sekä muista lähteistä. Sarjassa käsitellyt pelit liittyvät suoraan Suomen käymiin sotiin tai niissä Suomen alue on muuten merkittävä osa peleissä kuvattua sotaa. Sarjan ensimmäinen osa käsitteli Suomen sisällissotaa (linkki). Sarjan toisen… Read more »
 • Blitz Bowlin hissipitchi on niinkin houkutteleva kuin ”Blood Bowl alle tunnissa” – lunastaako se moisen väitteen?
  true
  Pelasimme Blood Bowlia jo nuorina poikina. Pelit kestivät tuntikausia. Tun-ti-kau-sia. Kerran olimme yövahtina venesatamassa läpi yön. Ehdimme juuri ja juuri pelata yhden matsin. Mietittävää pelissä oli aikas paljon. Saattoi harkita vaikka, hyppääkö toisten pelaajien yli. Sitten tuli kolmas edikka, joka toi peliin turnover-säännön. Löysimme pelin uudestaan, vuosien jälkeen, nyt olimme… Read more »
 • Blogin linja uudistuu perheystävällisemmäksi, nimeksi Lautapelihemmetti
  Lautapelihelvetti uudistuu vastaamaan tämän päivän markkinoita Hei ystävät. Koska edellisestä juttusarjanpätkästä on päässyt kuin varkain kulumaan jo tolkuttomasti aikaa, olen päättänyt tehdä ratkaisevia muutoksia blogin linjaukseen. Aiemmasta artikkelistakin huomaa taas, ettei sitäkään saatu valmiiksi ”muiden kiireiden vuoksi”. Näin. Enää ei siis voida kuluttaa päivätolkulla aikaa syvällisiin juttuihin, koska niitä ei… Read more »
 • Tavernan Jani ja Viivi
  Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi) ja Mikko Saari (Lautapeliopas) haastattelevat Lautapelikahvila Tavernan Jania ja Viiviä. Keskustelua riittää kahvilamiljööseen sopivista peleistä tulevaan muuttoon uusiin tiloihin. Jakso on nauhoitettu Tavernan vanhoissa tiloissa 4.3.2019. https://www.lautapeliopas.fi/ https://todellisuuspako.blogspot.fi/ https://noppapotti.blogspot.fi/ https://puutyolainen.wordpress.com/ https://www.lunkisti.fi/ https://poydalla.net/ Intro/Outro musiikki: Vesa Siivola - A Funktional Piece (mix 0) Read more »
 • My First Year in Boardgame Media
  The fifth episode of Mitä Pelataan? -podcast. In this episode I go through my first year as a content creator in boardgame media. I go through some numbers and share some highlights of my year as well as ponder on some things I've observed and experienced during this first year… Read more »
 • Jakso 7 - Ensimmäinen vuosi
  Mitä Pelataan? -podcastin 7. jakso. Jaksossa käyn läpi kokemuksia ensimmäisen lautapelimediavuoteni ajalta, heittelen muutamia nimiä, joita ehkä haluatte seurata ja päätän jakson vuoden 2018 top-9 listalla. Twitteriin liittyen: Paula Demingin viritys: https://twitter.com/ThingsGetDicey Christian Kang: https://twitter.com/takeyourchits Musikaali: https://twitter.com/actualol/status/1097857770756423680 Marie Kondo Mr. Juden tapaan: https://twitter.com/TGiBpodcast/status/1105896285893283841 Instagramiin liittyen: Ross: https://www.instagram.com/moregamesplease/ (tais kisa mennä… Read more »

Kaikki mitä lautapeleistä tarvitsee tietää