Lautapeliblogit

Tältä sivulta löydät suomalaisten lautapeliblogien uusimpia juttuja. Listalla ovat tällä hetkellä seuraavat lautapeliblogit:

Listalta puuttuvia lautapeliblogeja saa ilmiantaa osoitteeseen [email protected]. Blogeja esittelee oivallisesti Pöydällä.netin katsaus Suomen lautapeliblogeihin tammikuulta 2019.

Blogijutut

 • Minun FrieseniMinun Frieseni
  Lautakunta ottaa tutkailun alle vihreätukkaisen pelisuunnittelija Friedeman Friesen ja hänen pelinsä. Mitkä ovatkaan lautakuntalaisten mielestä parhaat Friesen tuotokset ja onko hän enää 2021 “oleellinen” pelisuunnittelija? Keskustelemassa ovat Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Tero Hyötyläinen (Lunkisti) sekä Kai Saarto (Todellisuuspako). Lautakuntalaisten Top-3 Friesen pelit: Tuomo: 3) Power Grid 2) Felicity: Cat in the… Lue lisää »
 • Gloomhaven: Jaws of the Lion – parhaan äärellä
  Gloomhaven (2017) on arvioitu maailman parhaaksi lautapeliksi. Viime vuonna julkaistu Gloomhaven: Jaws of the Lion on pelillisesti lähes identtinen, mutta tiivistetympi itsenäinen paketti, joka madaltaa monella tavoin Gloomhavenin aloituskynnystä. Gloomhaven: Jaws of the Lion on roimasti halvempi ja lyhyempi kokonaisuus kuin alkuperäinen Gloomhaven. Lisäksi Jaws of the Lion opettaa luolastotaistelun… Lue lisää »
 • Jakso 26: EnsifiiliksiäJakso 26: Ensifiiliksiä
  Tässä jaksossa Annika ja Kaitsu kertovat ensitunnelmistaan joukosta pelejä: Overbooked, Curious Cargo, Alien Frontiers, Epic Resort, Rolling Ranch, Carpe Diem, Draftosaurus ja Blue Skies. Lisäksi pohditaan BoardGameArena ja fyysisen pöytäpelaamisen eroja. Lue lisää »
 • My City on maailman suurimman lautapelipalkinnon voittaja – moraalisesti!My City on maailman suurimman lautapelipalkinnon voittaja – moraalisesti!
  Mitähän tästä vuodesta 2021 vielä tulee? No ainakin lautapelikäännösten suhteen näyttää lupaavalta. Suomeksi on tullut jo tässä vaiheessa kiinnostavia käännöksiä. ... Jatka lukemista Lue lisää »
 • Tampere on lähellä - Tuomo Pekkanen (vihr)Tampere on lähellä - Tuomo Pekkanen (vihr)
 • Celtic LPFICeltic LPFI
 • Sonar Family LPFISonar Family LPFI
 • Captain Sonar LPFICaptain Sonar LPFI
 • Kaksi vuotta HuoltoreittiäKaksi vuotta Huoltoreittiä
  Huoltoreitti blogi täyttää tänään 24.2.2021 kaksi vuotta. Tässä artikkelissa luodaan katsaus menneeseen vuoteen ja mietitään tulevia. Koronan vuosi Viimeisen vuoden aikana korona on hallinnut maailmaa. Lautapelaamisessa pelikerhot ja -tapahtumat menivät tauolle, eikä tilanne ole normalisoitunut tätä kirjoittaessa. Blogin kannalta tämä tarkoitti sitä, että esim. kevään 2020 Hexacon ja kesän Ropecon… Lue lisää »
 • JBG Extra - Vuosi 2020JBG Extra - Vuosi 2020
  Mitä Pelataan? -podcastin JBG Extra, jossa aiheena on vuosi 2020. Kokoonnuimme vuodenvaihtessa pohtimaan vuotta 2020 samalla porukalla, joka oli mukana edellisellä kerralla kevään 2020 Korona extrassa. Mukana jaksossa on siis lisäkseni JBG:n pj Markus, Hukkareissun Hannu ja Oranssioranki Niko. Käymme läpi vuoden 2020 kuulumiset ja keskustelemme pelatuista verkkopeleistä. Keskustelemme myös… Lue lisää »
 • Autoja ja insinöörejä: Automobile ja Kraftwagen
  Tällä kertaa tarkastelussa kaksi autoteollisuus-teemaista peliä: Automobile ja Kraftwagen. Kimmokkeen blogitekstille sain hiljattain tutustuttuani ensimmäistä kertaa Kraftwageniin: huomasin nimittäin jo peliä pelatessani pohtivan siitä löytyviä yhtäläisyyksiä Automobileen – siis muitakin kuin vain sen ilmeisimmän eli teeman. Ja sittenkin näistä yhtäläisyyksistä huolimatta lopputuloksena on kaksi erilaista peliä. Ehkä puhuin edellä itseni… Lue lisää »
 • Kortteja testattiin jo etuajassa – Hiihtoloman TOP 5 hittipelitKortteja testattiin jo etuajassa – Hiihtoloman TOP 5 hittipelit
  Kävimme etukäteen hiihtolomalla, jotta osaisimme antaa teille suosituksia hyvistä korttipeleistä. Tässä top 5 peleistä, jotka löivät vahviten leimansa meidän hiihtolomaamme! ... Jatka lukemista Lue lisää »
 • Konfliktipelaajan oheistarvikkeet – Osa 1: Noppien heittäminenKonfliktipelaajan oheistarvikkeet – Osa 1: Noppien heittäminen
  Timo Ollikainen (Timo) ja Marko Tainio (Marko Tainio). Konfliktipelaajan oheistarvikkeet -artikkelisarjassa käydään läpi sota- ja konfliktiteemaisten pelien yhteydessä yleisesti käytettyjä apuvälineitä, oheistarvikkeita ja yleisiä tuunauksia. Sarjan ensimmäisessä osassa käsitellään noppien heittämistä. Noppa tai nopat muodostavat oleellisen osan sota- ja konfliktipelejä. Käytännössä tämä aiheuttaa toisinaan haasteita, sillä suuria yksikkölaattapinoja sisältävissä heksasodissa… Lue lisää »
 • Tehdäänkö pelejä komponentit edellä?Tehdäänkö pelejä komponentit edellä?
  Lautakunta aloittaa vuoden 2021 keskustelemalla lautapelien komponenteista. Ollaanko peleissä menossa jo liikaakin komponentit edellä? Onko jotain tiettyä pelityyppiä jossa “tyyli ennen tarkoitusta”-mentaliteetti esiintyy toisia pelityyppejä enemmän? Tästä ovat keskustelemassa Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Miira Hartemo (Noppapotti) sekä Mirva Jääskeläinen (Koko perhe pelaa). Jakso on nauhoitettu 7.1.2021. https://www.lautapeliopas.fi/ https://todellisuuspako.blogspot.fi/ https://noppapotti.blogspot.fi/ https://puutyolainen.wordpress.com/ https://www.lunkisti.fi/… Lue lisää »
 • Kohti tonnia 976-980Kohti tonnia 976-980
  Liki kuukausi edellisestä päivityksestä tänne, mutta siihen on syynsä. Tällä välin on kyllä tullut kirjoitettua parikin arvostelua Lautapelioppaaseen: Sherlock Express ja Mörköjahti. Ja sitten se kolmas, joka on se syy tonnijahdin hidastumiseen. #976 Muumien hillojahti Tämä on pelattu jo viime vuoden puolella, mutta puuttui Geekistä ja itse lisäsin sen itse… Lue lisää »
 • [Arvioidaan] Rising Sun ja lisäosat[Arvioidaan] Rising Sun ja lisäosat
 • Pelejä Suomen sodista: Osa 5: Ennen itsenäisyyttä (?-1917)Pelejä Suomen sodista: Osa 5: Ennen itsenäisyyttä (?-1917)
  Pelejä Suomen sodista -juttusarjassa käymme läpi Suomen sotiin liittyvät pelit, jotka olemme löytäneet BoardGameGeek:stä (BGG), Suomen Kansalliskirjaston Doria-tietokannasta sekä muista lähteistä. Sarjassa käsitellyt pelit joko liittyvät suoraan Suomen käymiin sotiin tai Suomen alue on niissä merkittävä osa peleissä kuvattua sotaa. Sarjan ensimmäinen osa käsitteli Suomen sisällissotaa (linkki), toinen osa talvisotaa… Lue lisää »
 • Tammikuun pelatut kuvattuna lyhyesti kiireisille nykyihmisille, eli uusi LP:EL-formaattiTammikuun pelatut kuvattuna lyhyesti kiireisille nykyihmisille, eli uusi LP:EL-formaatti
  TL:DR. Liian pitkä: en lukenut.  Ei sitä nykyihminen jaksa liian pitkiä sepustuksia lukea. Eikä aina jaksettu ennenkään, jo muinaiset roomalaiset ... Jatka lukemista Lue lisää »
 • Kahvipöydässä Point SaladKahvipöydässä Point Salad
   Pistesalaatiksi kutsutaan yleisesti peliä, jossa voittopisteitä kertyy lähes kaikesta siitä, mitä pelin aikana on tehnyt. Molly Johnson, Robert Melvin ja Shawn Stankewich leipoivat käsitteestä pelin pääjujun ja nimesivät julkaisunsa osuvasti Point Saladiksi. Vartin mittaisessa kortinvärväyksessä pelaaja päättää itse, mitä salaatin aineksia kerää ja miten ne pisteyttää.Esittelemme Kahvipöydässä-sarjassa pelejä, jotka on… Lue lisää »
 • Taivaanrannanmaalari LPFITaivaanrannanmaalari LPFI
 • [Pelataan] Elder Sign[Pelataan] Elder Sign
 • Karak – Minun ensimmäinen luolaholvauspelini on tärkeää vaihtelua salaatinlehtipeleihinKarak – Minun ensimmäinen luolaholvauspelini on tärkeää vaihtelua salaatinlehtipeleihin
  Saksalaisen lautapelikoulukunnan lastenpelit ovat täynnä etanoita ja pupuja, jotka kisaavat salaatinlehdistä. Monesti sitä niin isi kuin poikakin kaipaa vähän toimintaa ... Jatka lukemista Lue lisää »
 • Top 40 lautapelit 2020 osa 1 (40 - 31)Top 40 lautapelit 2020 osa 1 (40 - 31)
  Joulukuussa on aika tehdä kaikkien aikojen parhaat lautapelit -lista, joka on jatkuvassa muutoksessa. On hyvä kerran vuodessa katsoa, missä mennään. Tälläkin kertaa listalla on noin 5% BGG:ssä reittaamistani peleistä, joita on jo yli 800. Listalle pääsi tällä kertaa 40 peliä. Karsin listalta pelit, joita olen pelannut vain kerran. Niistä kun ei… Lue lisää »
 • Dune: Imperium - hiekkamatojen matkassa.Dune: Imperium - hiekkamatojen matkassa.
   Ostin viime jouluna itselleni lahjaksi, tai kenties palkinnoksi kuluneesta vuodesta, Paul Dennenin Dune: Imperiumin. Frank Herbertin Dyyni-sarjan ystävänä pelin aihepiiri oli, ja on edelleen mieluisa, ja pelin ympärillä oli ollutkin jonkin verran pientä pössistä vuoden viimeisinä kuukausina. Jotenkin tämä peli oli alunperin mennyt minulta ihan ohitse, mutta toisaalta niin varmasti… Lue lisää »
 • Less Than 60 Miles (2019)Less Than 60 Miles (2019)
  Kirjoittanut Antero Kuusi Less Than 60 Miles (LT60M) on italialaisten Marco Cimminon ja Fabrizio Vianellon suunnittelema ja italialaisen Thin Red Line Gamesin julkaisema kylmän sodan loppupuolelle vuoteen 1985 sijoittuva operationaalisen tason sotapeli Varsovan liiton ja NATOn välisestä hypoteettisen sodan ensimmäisistä päivistä Saksassa. Pelissä on paljon uutta, joka tekee siitä yhden… Lue lisää »
 • Lautapelivuosi 2020 ja pelihaasteiden saldoLautapelivuosi 2020 ja pelihaasteiden saldo
  Vuosi 2020 oli aika erilainen kuin etukäteen kukaan osasi ajatella. Peliharrastukseenkin se itselläni vaikutti ilman muuta, koska pelikerho on ollut ison osan vuodesta tauolla. Meillä kotona pelaajia on kuitenkin viisi (kuudennen täytyy kasvaa vielä vähän), joten pelaamaan kyllä päästiin. Tein myös oventakaisia pelikassien vaihtoja muutaman, niin saimme myös uusia pelejä… Lue lisää »
 • My City LPFIMy City LPFI
 • Cupcake Academy LPFICupcake Academy LPFI
 • Miksi joku peli tuntuu henkkoht omalta ja toinen toisten peliltä? Paladins of the West KingdomMiksi joku peli tuntuu henkkoht omalta ja toinen toisten peliltä? Paladins of the West Kingdom
  Garphill Games tekee suosittuja pelejä. Shem Phillips on mies sen takana, asuu Uudessa-Seelannissa. Minulla on hankala henkilökohtainen eli henkkoht suhde ... Jatka lukemista Lue lisää »
 • Talven 2021 Hot-10Talven 2021 Hot-10
   Mitäpäs sitä on Todellisuuspaossa pelailtu talven mittaan, ja millaisia pelillisiä toiveita on lopputalvelle? Sen me nyt kerromme hottislistan muodossa.Pitkien joulunpyhien koronaeristyksestä johtuen joulukuun alkupuolen pelit tuntuvat kovin kaukaisilta, ja piti oikein tarkistaa tilastoista, mitä silloin oli pöydällä. Muutama uusi hankintakin on jo tänä vuonna tehty, ja osa niistä kurotti listalle… Lue lisää »
 • Top-6 Kuumat draftauspelit
  Draftaaminen (tai suomalaisittain “värvääminen”, mutta se ei istu oikein omaan suuhuni) on nykypeleissä suosittu ja paljon käytetty mekanismi. Suosio selittynee pitkälti sillä, että kortteja (useimmiten nimenomaan just niitä) pelaajalta toiselle kierrättämällä ja valintoja sitä kautta tehden saadaan korttituurin vaikutusta pienennettyä sen sijaan, että kaikille vain jaettaisiin kortit kierroksen aluksi ja… Lue lisää »
 • The Crew – The Quest for Planet Nine vie valttikorteilla avaruuteenThe Crew – The Quest for Planet Nine vie valttikorteilla avaruuteen
  Kampanjana etenevä The Crew – The Quest for Planet Nine vie pelaajat mukaan 50 suoritettavan tehtävän mittaiseen seikkailuun. Erikoista pelissä on sen toteutus, sillä haasteet ratkaistaan yhteistyössä, tikkipelien sarjana. The Crew on mielestäni täysin ansaitusti palkittu vuoden 2020 Kennerspiel des Jahres -tunnustuksella. Tämä kirjoitus on antanut odottaa itseään puhtaasti käytännön syistä.… Lue lisää »
 • Vuosi 2020 - Hyvät, pahat ja rumatVuosi 2020 - Hyvät, pahat ja rumat
  Viime vuosi oli monessa asiassa hyvin poikkeuksellinen. Kotona oleilu eristäytyneenä ystävistä ja sukulaisista, naapureiden kanssa tuskailu, uudet pelihankinnat ja viimeisimpänä uuteen kotiin muutto. Siinä pääpiirteittäin kaikki tapahtumat. Pelitapahtumat jäi kokonaan välistä ja samoin myös suurin osa peli-illoista. Omassa elämässä oli paljon stressiä vanhan kodin naapurustoon pesiytyneen rikollisjengin myötä, ja tämä… Lue lisää »
 • Rähinää juottolassa, konnarinki kalterien taakse… Kolme turhan tuntematonta Kniziaa pienten pelaajien kanssaRähinää juottolassa, konnarinki kalterien taakse… Kolme turhan tuntematonta Kniziaa pienten pelaajien kanssa
  ”Reiner Knizia suunnittelee varmaan pelin viikossa.” ”Tääkin on Knizian! Onks Knizia tehnyt kaikki maailman pelit?” ”Niin Reiner Knizia on mies, ... Jatka lukemista Lue lisää »
 • Top 100 – 2021
  Sata parasta lautapeliä järjestyksessä. Eli pelit joita arvostan ja haluaisin pelata uudelleen juuri nyt. Vuoden 2021 listalla on mukana useampi uusi tuttavuus sekä viime vuonna julkaistuista uutuuksista että yli kymmenen vuoden takaisista harvinaisuuksista. Uudet nimikkeet vahvistavat entisestään itsestäni jo aiemmin tunnistamaani pelaajaprofiilia, sillä liki kaikki listan uutuudet ovat pelejä, joissa… Lue lisää »
 • Jakso 25: Vuoden 2021 odotetut pelitJakso 25: Vuoden 2021 odotetut pelit
  Annika ja Kaitsu keskustelevat pelisuunnitelmistaan vuodelle 2021. Pöydällä on käynyt uutuutena MicroMacro: Crime City. Lopuksi esitellään uudet ja tulevat pelit, joita vuoden 2021 aikana toivotaan pöydälle: Foundations of Rome, Lost Ruins of Arnak, Oath: Chronicles of Empire and Exile, Dune: Imperium, Vienna Connection, Super-Skill Pinball: 4Cade, Curious Cargo, Sonora, Planet… Lue lisää »
 • Kohti tonnia 972-975Kohti tonnia 972-975
  #972 Robogem Deluxe Leo sai joululahjaksi Oppi ja Ilon Robogem-pelin deluxe-version, jossa on mukana peruspeli + lisäkortit. Robogem tuo vahvasti mieleen RoboRallyn, koska molemmat ovat pick up and deliver -pelejä, joissa liikutaan ohjelmoitavilla roboteilla. Tosin RoboGemissä ei vuoroja ohjelmoida ja suoriteta yhtä aikaa, vaan omalla vuorolla. Vuoron aluksi siis ohjelmoidaan action… Lue lisää »
 • Nova Luna LPFINova Luna LPFI
 • TINY EPIC QUEST LAUTAPELI | ANTON VS #ShortsTINY EPIC QUEST LAUTAPELI | ANTON VS #Shorts
 • 7 Wonders (2nd Edition) - kortinvärväyspelien klassikon paluu7 Wonders (2nd Edition) - kortinvärväyspelien klassikon paluu
  Tunnustus: aloitin tämän arvostelun kirjoittamisen helmikuussa 2017. Tuolloin lähes neljä vuotta sitten tuntui, että en osaa oikein sanoa mitään uutta tästä klassikosta. Keskeneräinen juttu jäi muhimaan kansioonsa, kunnes löysin sen äskettäin. Nythän peli on taas ajankohtainen, kun uusi editio on saapunut suomeksikin markkinoille!Hanabi, Tokaido, Ghost Stories - Antoine Bauza on… Lue lisää »
 • 50 pelin lautapelihaaste 202150 pelin lautapelihaaste 2021
  Helmet-lukuhaaste on jo instituutio ja on laajentunut vuosi vuodelta suuremmaksi kansanjuhlaksi ja synnyttänyt lukuisia spin offeja sekä varjohaasteita. Vuonna 2019 aloitin lautapelihaasteen samassa hengessä lähinnä itselleni, mutta mukaan lähti kourallinen muitakin ja täydenkin listan suoritti useampi. Viime vuonna mentiin vähän isommin, eli haasteessa oli 50 kohdan lisäksi vielä muutama bonuskohta… Lue lisää »
 • Paragons of Change 10. - Matthew JudeParagons of Change 10. - Matthew Jude
  The year 2020 has been a year coloured by change. Changes in many ways have touched many people's lives. Paragons of Change is a series of interviews with people from boardgaming sphere whom I’ve noticed going through changes in recent times. We talk about change and what they have changed… Lue lisää »

Hiljentyneitä blogeja