Lautapeliblogit

Tältä sivulta löydät suomalaisten lautapeliblogien uusimpia juttuja. Listalla ovat tällä hetkellä seuraavat lautapeliblogit:

Listalta puuttuvia lautapeliblogeja saa ilmiantaa osoitteeseen mikko@lautapeliopas.fi.

Blogijutut

 • Race for the Galaxy -universumi
  Annika, Kai ja Timo "Korttikuningas" Lindi keskustelevat Race for the Galaxy -universumin peleistä. Jaksossa käsitellyt pelit: Thunderstone Quest, Legacy of the Dragonholt, Keyforge, Cerebria: The Inside World, Race for the Galaxy, Roll for the Galaxy sekä New Frontiers: The Race for the Galaxy Board Game.... Read more »
 • Introducing Mrs. Meeple
  true
  Hi there, everyone! I thought it would be time to introduce myself. I'm Linda, the gaming wife who will also be contributing to this blog. I have no grand plan for this blog, but I will try to write regularly. On the Internet and social media I'm mostly known as... Read more »
 • The Quest for Classics
  true
  I started playing modern designer board games back in the early days of the new millennium. Back then far fewer games were published annually, and the gap between a few quality games and a lot of really bad "games" was huge. Some speak of this era as a time when... Read more »
 • Puolustuksen puheenvuoro: Tori
  true
  Puolustuksen puheenvuoron tarkoituksena on nostaa esille jostain syystä heikommalle huomiolle jääneitä pelejä. Tällä kertaa fokus on pelikaapin perukoilta löytyneessä Kimmo Sorsamon luomuksessa nimeltä Tori, vuodelta 2010. En ollut nähnyt Toria hetkeen, sillä muuton jäljiltä ludoteekin syvyyksiin päätynyt peli ei varsinaisesti ollut muistuttanut itsestään ennen tätä hetkeä. Vino pino Toreja läheisessä marketissa... Read more »
 • Quadropolis: kaupungin rakentelua
  true
  Quadropolis (2016) on lautapeli, jossa arkkitehtien avulla rakennetaan kaupunkia. Kaupungissa on mahdollista olla tehtaita, kauppoja, kouluja, asuinrakennuksia jne. ja näistä pitäisi rakentaa menestyvä combo. Ikäsuositus: 8+ Pelaajamäärä: 2-4 Peliaika: 30-60 min Mistä on kyse? Pelissä on kaksi eri pelitapaa, Classic ja Expert. Näillä saadaan aikaiseksi hyvin eri tyyliset pelit. Classic-pelitapa: Jokaisella pelaajalla on neljä hauskan näköistä arkkitehtiä... Read more »
 • CORINTH - Colour Me Surprised
  I am not usually one to get hyped about upcoming games. I like for the game to be released and then to read some reviews and see some playthroughs before I make up my mind. I've been in the hobby for far too long to get overly excited for something... Read more »
 • Why So Cutesy, Mr Meeple?
  true
  Hello there, people of the interweb! If you made it over here you might ask yourself one big question; “Why in the name of good taste and decency is this blog called Meeple Heart Meeple?”. Well, let me explain it to you.If you’ve managed to find us you probably already... Read more »
 • 245 ohjekirjaa vuodessa – kuppi on nurin
  Luin vuoden 2018 aikana yhteensä 245 eri lautapelin ohjeet. Eli lähes ohjekirja per arkipäivä. Koska ohjeiden taso vaihteli rajusti, ja viime vuoden määrä meni vähän överiksi, tässä kootut muistiinpanot ja hajatelmat lautapelien ohjeista useammalta edellisvuodelta, jos vaikka joku tarttuisi täkyyn ja korjaisi tulevan pelin ohjeista puuttuvat kohdat. Viime vuoden kokonaismäärästä... Read more »
 • Teneriffan TOP 5: Kolme Kniziaa ja kaksi muuta peliä, jotka löivät leimansa etelänlomaamme
  true
  Tässä taannoisen etelänloman merkittävimmät pelailut: 5. Kilpikonnakisaa lentokoneessa Reiner Knizian perheklassikko lähti mukaan etelänomallemme jo 2015 ja on matkustanut siitä lähtien kanssamme. Tämä toimii hyvin lentokoneessa kolminpelinä, ja perinteet velvoittavat pelaamaan sitä Tenerife Surin Camden Co. -kahvilassa paluulentoa odotellessa. Pientä bluffausta ja päättelyä sisältävä kilpa-ajopeli tuntui nyt ensi kertaa vähän lapsekkaalta jälkikasvun... Read more »
 • BGG parhaat pelit sijoilta 1000 - 1500
  Annika ja Kaitsu kertovat omat suokkinsa BGG:n ranking-listojen sijoilta 1000 - 1500. Lisäksi puidaan pöydälle hiljattain päätyneitä pelejä. Jaksossa käsiteltävät pelit: Grand Austria Hotel, Chronicles of Crime, The Lord of the Rings: The Card Game. Mystic Vale, Deception: Murder in Hong Kong, Reef, Guillotine, Oregon, Viral, Nefertiti, Crisis, Battle for Rokugan,... Read more »
 • Lautapelivuosi 2018 Kristianin näkövinkkelistä
  true
  Viime vuonna valiteltiin raskautta, tänä vuonna vauvavuotta! Yhteisiä isomman porukan lautapeli-iltoja ei edes yritetty järjestää. Pelasimme joko erikseen tai kahdestaan. Illalla lasten nukkuessa pelaaminenkaan ei ongelmatonta ollut, mutta lautapelipöydän ansiosta ... Lue lisää... Read more »
 • Talven 2019 Hot-10
  true
  Talven 2019 hottislistamme koostuu peleistä, jotka ovat viimeisten puolentoista kuukauden aikana eniten kuumotelleet joko pöydällä tai hyllyssä. Päättelypeleillä on vahva edustus. Uuden kultistakin näemmä jäädään kiinni, sillä peleistä neljä on julkaistu vuonna 2018. Voi meitä!10. Watson & Holmes /AnnikaAlkusyksynä ludoteekkiimme hankittu Watson & Holmes on päässyt pöydälle kahdesti, mutta hinku... Read more »
 • Saunassa kukaan ei kuule huutoasi...
  true
  Nemesis neljän pelaajan yhteistyölläKohti ääretöntä (kauhua) ja sen yliAloitin vuoden hyvässä seurassa. Nerdic -podcastin jätkien kanssa päätimme ottaa kovaan ajoon tämä Awaken Realmsin uusin järkäle. Kyseessä on siis Nemesis, peli joka on yksi Kickstarterin suurista menestyjistä. Peli keräsi kampanjansa aikana rahoitusta yli 3 miljoonaa puntaa ja oli samalla itselleni kautta... Read more »
 • Oodi on kirjasto, joka ei arvosta lukurauhaa
  true
  Helsingin uusi keskuskirjasto Oodi herätti monenlaisia tunteita. Valtavat tilat on täytetty kaikenlaisella tekemisellä ja moderneilla tilaratkaisuilla. Kuitenkin kirjoja on vain vähän ja huomioni varastivat unisex-vessat. Kirjasto, joka ei arvosta lukurauhaa Oodi on todellakin valtaisa rakennus. Se huokuu omituista orgaanisuutta, kun toisaalta se heijastelee jo Kantilta tuttua ylevyyden ajatusta. Sisällä avautuvat tilat... Read more »
 • Koko perheen neppailut paremmuusjärjestyksessä
  true
  Vuosi 2018 oli meidän perheessä neppailupelien vuosi. Neppailupelit ovat näppäryyspelejä, joissa toki taito ratkaisee, mutta usein mukana on myös reilusti tuuria. Ensimmäinen neppailupelimme Snap! tuli meille toukokuussa lähikirpparilta puhtaasti siksi, että meillä ei yhtään neppailupeliä ollut. Silloinen eskarilainen innostui siitä kovin. Olen hoitovapaalla ja siksi iltapäivisin ekaluokkalaisen kanssa on ollut aikaa... Read more »
 • Kolme lautapeliväriä: sininen
  true
  Tätä on lähes odotettu ja toivottu! Julkaisemme Krzysztof Kieślowskin Kolme väriä -trilogian lautapeliversiona. Ensimmäisessä, sinisessä osassa emme liiku Pariisissa kuten alkuperäisessä elokuvassa, vaan sijoitamme pahvinpalasia Tyynenmeren saarille ja pinoamme nopista rakennuksia. Rooleissa ovat pelit, joiden nimessä on jollain kielellä sana "sininen". Pyysimme mukaan vieraskyniksi myös lautapelaavia ystäviämme ja bloggaajakollegoita.Blueprints... Read more »
 • Pöydällä Joulukalenterin 2018 voittajat ja oikeat vastaukset
  true
  *rummunpärinää* JA NÄIN on päättynyt vuoden 2018 joulukalenteri ja voittajat ovat selvillä! Ensinnäkin: kiitos kaikille osallistumisesta! Vastaajamäärä on jatkanut vuosittaista kasvuaan. Tänä vuonna joulukalenterissa oli mukana 135 kisaajaa. Vaikuttaisi myös ... Lue lisää... Read more »
 • 10 x TOP 1: Pelivuoden 2018 parhaat muistoissamme
  true
  Vuoden 2018 viimeinen Lautakunta-podcast sisälsi meidän vakivieraiden katsauksia menneeseen pelivuoteen. Tässä vielä oma kahdeksan minuutin listaukseni nyt tekstimuodossa, valokuvin ja lisäosilla varustettuna. 10 TOP-1 listaa Puutyöläisen vuodesta 2018 Vuoden TOP-1 pelatuin peli The Mind sai meillä yli kolmekymmentä pelikertaa vuonna 2018 – ei siis yhtään huonommin hupia edukkaasta kortipakasta. The Mind oli kesän... Read more »
 • Detective: A Modern Crime Board Game
  true
  Lopultakin löytyi Ignacy Trzewiczekin suunnittelema peli, josta pidimme. Dekkari on Kaitsun mielestä jopa vuoden 2018 paras peli.Ignacy Trzewiczek on suunnittelijana ollut meille sellainen “kiinnostava, mutta huolestuttava” -tapaus. Aiheet ja tarinallisuus ovat peleissä olleet aika kohdillaan, mutta yleisesti Ignacyn luotsaaman Portal Gamesin tuotanto on tuntunut vähän kankealta: ohjekirjat ovat vaikealukuisia ja... Read more »
 • Orléans – europelaajan hiekkalaatikko
  Orleans. Orliins. Orlioon. Kutsui Orléans-lautapeliä miten tahansa, kyseessä on erinomainen ja monipuolinen europeli. Pohjimmiltaan Orléans on pakanrakennukseen verrattavaa oman työläispussin kasvattamista ja pussista nostettujen työläisten asettelua omalle pelilaudalle, tarkoituksena kerätä mahdollisimman paljon pisteitä työläisten aktivoimilla toiminnoilla. Jokaisella pelaajalla on pussi, jonne he keräävät pieniä pahvitokeneita, eli erilaisia työläisiä. Joka kierros tietty... Read more »
 • true
  Ensimmäiset löylytTunnetko hikikarpaloiden nousevan pintaan, kun vastustajasi asettaa työläisensä ratkaisevalla hetkellä suunnittelemaasi ruutuun?Tunnetko pistävän kuumuuden, kun vastustajasi varastaa kädestäsi kortin jolla juuri suunnittelit voittavasi pelin?Tunnetko kuuman lauteen polttavan pakaraasi, kun vastustajasi lyö pöytään pistekortin ja ottaa selvän johdon pelin loppumetreillä?Tunnetko kuivan vihdan iskut selässäsi, kun Suuri Muinainen lopulta syöksee teidät... Read more »
 • Pelivuosi 2018
  Annika ja Kai käyvät läpi vuoden 2018 pelitilastojaan. Mitä pelattiin eniten, mikä oli kallein hankinta ja paljonko lopulta pelattiinkaan? Viime aikoina pelatuista peleistä nostetaan tarkasteluun Martin Wallacen korttivetoinen sotapeli Lincoln.... Read more »
 • Kahvipöydässä kahden Brunon kaksinpeli Raptor
  true
  Pelisuunnittelija-Brunot Cathala ja Faidutti tuppaavat menemään minulla sekaisin. Cathala on vuollut markkinoille pelejä viidentoista BoardGameGeek-sivun verran, Faidutti yhdentoista. Raptorin (2015) kohdalla ei onneksi tarvitse muistaa, kumpi Bruno on ollut asialla, sillä se on miekkosten yhdessä suunnittelema peli.Itse asiassa Raptor on menestynein kaksikon yhteistuotoksista sekä reittauksensa että rankinginsa suhteen. Muista nimikkeistä... Read more »
 • Välipäivien pakanrakennusta
  true
  Joulun välipäivinä meillä rakenneltiin korttipakkoja. Omasta lautapelihyllystä pakanrakennuspeleistä löytyy vain Dominion. (Tai no, Flamme Rougehan on myös ikään kuin pakanrakennusta, vaikkakin käänteisenä). Olin napannut meille kirjastosta pelit: Trains: Rising Sun ja Clank! Deck Building Adventure – välipäivien kattaus oli siis valmis. Näistä kumpaakaan ei oltu aiemmin kokeiltu. Lisäksi keksittiin, että... Read more »
 • Vuosi 2018
  Lautakunta kokoontuu vuoden viimeisen jakson merkeissä katsomaan millainen vuosi 2018 olikaan lautapelaajien näkökulmasta. Mukana kertomassa vuodestaan (ja ehkä hieman myös vuodesta 2019) ovat Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Tero Hyötyläinen (Lunkisti), Annika ja Kai Saarto (Todellisuuspako), Miira Hartemo (Noppapotti), Antti-Ville Kojo (Pelikaappimuistio), Joonas Konstig (Puutyöläinen) sekä Mikko Saari (Lautapeliopas.fi) Jakso on nauhoitettu joulukuussa... Read more »
 • Dragon Castle – tiililinnan rakentelua ja purkamista
  true
  Lapsena kliksuttelin Mahjong-pasianssia tietokoneella sen verran useasti, että Dragon Castle -lautapelin (2017) useaan kerrokseen pinotut tiilet palauttivat hetkeksi lapsuuteen. Oikeita Mahjong-tiiliä en ole päässyt hypistelemään, mutta ilmeisesti nämä ovat vähän jotain sinne päin muttei sitten kuitenkaan. Ikäsuositus: 8+ Pelaajamäärä: 2-4 Peliaika: 45 min Mistä on kyse? Dragon Castlessa rakennetaan ensin tiilistä kolmikerroksinen alkurakennelma. Ohje antaa... Read more »
 • Azul: Stained Glass of Sintra – lasimestarin asialla
  true
  Vuoden 2017 hittipeli maailmalla ja lukuisten pelipalkintojen voittaja Azul sai pelisuunnittelija Michael Kieslingin palaamaan pelin keskiössä olevan kaakelinvalinta-mekaniikan pariin uudemman kerran. Lopputuloksena syntyi nyt tarkastelussa oleva peli Azul: Stained Glass of Sintra, jonka nimestäkin paistaa pelin perimä. Mutta kuinka paljon tämä “Azul 2” eroaa edeltäjästään ja paljonko on lainattua? Ja ennen kaikkea: onko peli must-hankinta Azulista pitäville? Azul: Stained Glass... Read more »
 • Lautapeliharrastus kulkee vaiheissa
  true
  Kun hyppää lautapeliharrastajaksi lähes tyhjästä, on monta pusikkoa perattavana, ennen kuin oma pelimaku löytyy ja tarkentuu. Ja sitten se maku jo muuttuukin. Tarkastelin omaa muutamavuotistaivaltani lautapelaajana ja tunnistin seitsemän eri vaihetta, jotka ovat osin päällekkäiset. Sekä yhden orastavan.KaikkiruokaisuusLautapeliharrastukseni alkoi ilman rooli- tai digitaalisen pelaamisen historiaa. Carcassonnen ja Alhambran myötä aukeni... Read more »
 • Fillereiden syyskaudella pelattiin A-luokan pikkupelejä ja muisteltiin Pauli Hanhiniemeä
  true
  Luokkakuva syyspelikaudelta: High Society, Linko!, Parade, Arboretum, Ganz Schön Clever… kuvassa nähdään ansioituneita pikkupelejä niin viime vuosilta kuin kaukaa 90-luvultakin. Nämä kaverit mainitaan usein, kun aletaan listailla kärkitason ”fillereitä” eli nopeita, kevyitä pelejä. Tiivistetään samaan blogitekstiin vielä Todellisuuspaon kehuma Smile, niin suorastaan haaskaamme aiheita. Me olemme täällä lukijoita palvelemassa, emmekä postausmääriä paisuttelemassa. Kuvan muista... Read more »
 • Myrkyllisin kohtaamani pelaaja: “Shut the fuck up, it’s not your game!”
  Olen jo aikaisemmissa teksteissäni pohtinut huonon käytöksen ja suolaisen pelaajayhteisön merkitystä (esim). Dotaa pelaavana tiedän mitä huono käytös tarkoittaa ja olen siitä oman osani saanut. Muutaman kerran olen kohdannut vaivaannuttavia tilanteita jopa lautapelien tai Magicin parissa. Olen joskus jopa viihdyttänyt itseäni lukemalla Redditin keskustelupalstoilla huonosta käytöksestä Magicin parissa. Pari viikkoa... Read more »

Kaikki mitä lautapeleistä tarvitsee tietää