Lautapeliblogit

Tältä sivulta löydät suomalaisten lautapeliblogien uusimpia juttuja. Listalla ovat tällä hetkellä seuraavat lautapeliblogit:

Listalta puuttuvia lautapeliblogeja saa ilmiantaa osoitteeseen mikko@lautapeliopas.fi.

Blogijutut

 • Tuutin täydeltä pelejä.
  true
  Kesä on ollut mahtava ja aurinkoinen, mikä on pelailun kannalta ollut toisaalta huono asia. Puisto on kutsunut monesti, eikä mukaan ole useimmiten tarttunut pelejä, syystä tai toisesta. Eikä siinä mitään, välillä näin. Mutta kun katson viimeisen parin kuukauden pelattuja pelejä, on pöydälle kyllä päässyt kaikkea kivaakin. Arvostelupinossakin nököttää monta peliä... Read more »
 • Coloretto
  true
  Coloretto on Michael Schachtin suunnittelema korttipeli vuodelta 2003, jota pelasin yli kymmenen vuotta sitten monia kymmeniä kertoja. Nostalgiasyistä ostin sen meille nyt keväällä, ja vasta tänään se päätyi pelipöytään. Hyvä korttipeli pikkuruisessa laatikossa – meilläkin nyt reissussa mukana. Ja lisäksi tätä voi pelata myös kahdestaan – kaksinpelin säännöt löytyvät joko ohjevihosta tai... Read more »
 • Kickstarter on kuin suklaarasia
  true
  Lautakunta-podcastissa keskusteltiin tällä viikolla Kickstarterista ja yleisemmin lautapelien joukkorahoituksesta. Hain toimistosihteerin roolissa jakson juontaneille Timolle ja Annikalle jotain taustatietoa, mitä ne ruojakkeet eivät tietenkään käyttäneet kuin kursorisesti. Jotta ei menisi googlailut ihan harakoille, kokosin materiaalin ympärille vähän omia ajatuksiani, tällaisia sivustakatsojan puskahuuteluita.[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Zx9doqoF1MI]Joukkorahoitus 101Joukkorahoitus on yleistermi yksityisten ihmisten tai yritysten hankkeille,... Read more »
 • High Society – Tuhlaajapojan paluu
  For Sale ja Modern Art ovat kevyiden huutokauppapelien tunnetuimmat nimet. Näiden välistä löytyy kuitenkin nopeiden huutokauppojen hauskin versio, Reiner Knizian suunnittelema High Society. High Societyn asettaa pelivalmiuteen sekunneissa, opettaa noin minuutissa ja nopeat pelaajat ehtivät puoleen tuntiin pari kokonaista erää. Kultainen 90-luku Modern Art, 1992, Reiner Knizia High Society, 1995,... Read more »
 • Timbuktu – kamelikaravaaneja ja varkaita
  true
  Dirk Hennin Timbuktu ei ole mikään uutukaisuus: ensimmäinen painos julkaistiin db-Spielen toimesta jo vuonna 1993, mutta suuremman yleisön se tavoitti Queen Gamesin uusintajulkaisun myötä 12 vuotta myöhemmin. Timbuktussa pelaajat ohjastavat omat kamelikaravaanit arvokkaine lasteineen läpi Saharan autiomaan kohteena Timbuktun markkinat. Matkan varrella vaanii lukuisa joukko ryökäleitä, jotka mielellään ottavat “omansa”. Missä... Read more »
 • Pakohuonepelit omassa olkkarissa - Testissä Exit the Game -sarja.
  true
  Mikäli ette ole sattuneet huomaamaan, ovat pakohuoneet nyt kuuminta hottia. Oikeastaan ne ovat olleet sitä jo muutaman vuoden, joten ei oikeastaan yllätä, että lautapelienkin saralla ollaan saman trendiaallon harjalla.  Näitä pakohuonepelejä löytyy jo aika monen moista sorttia, mutta itse päädyin testaamaan tänä vuonna suomennettuja Exit - the Game -sarjan kolmea... Read more »
 • Kesän 2018 Hot-10
  true
  Jaksaako näillä helteillä lautapelata? Ehkei oikein, mutta tiedämme, mitä pelejä haluamme saada pöytään sitten kun tämä piinallinen keskikesä päättyy. Hottislistalla on tällä kertaa kaksi sotapeliä ja kaksi abstraktia peliä, mikä on varsin poikkeuksellista. Olemme koostaneet hottislistoja neljännesvuosittain kesästä 2016 lähtien. Alla on yhteinen käänteinen listauksemme peleistä, joita laajennetusta ludoteekistamme*... Read more »
 • Carcassonne korttipeli (Cardcassonne)
  true
  Carcassonne korttipeli on vuosien varrella päätynyt meidän perheen aikuisten pelipöytään säännöllisen epäsäännöllisesti. Pelin englanninkielinen nimi on nokkelasti Cardcassonne. Carcassonnesta korteilla ei kuitenkaan ole lähellekään kysymys, vaan korttipelistä, joka on teemaltaan tai ainakin kuvitukseltaan Carcassonnea. Ikäsuositus: 8+ Pelaajamäärä: 2-5 Peliaika: 30-45 min Mistä on kysymys? Pelin pistelaskulaidan reunassa on paikat neljälle eriväriselle korttiriville. Ennen pelin alkua... Read more »
 • Texas Showdown – kierompaa laistotikkiä
  true
  “Yksi pelaajista aloittaa tikin, muut pelaavat kortit niinikään ja katsotaan kuka tikin vie”. Tällaisiahan ne tikkipelit ovat ja luulisi, että kaikki mahdollinen on jo nähty. Vaan uusia yrittäjiä riittää ja onneksi näin, sillä siinä määrin onnistunut Mark Majorin viritys Texas Showdown on. Mitä se siis tekee oikein? Laistotikkiä, mutta tikin voittaja... Read more »
 • Mistä näitä pelejä oikein tulee?
  true
  Lautapelaajalla on ilahduttavan monia tapoja löytää kokoelmaansa uusia pelejä, niin uusia kuin käytettyjä. Kävin läpi omat tilastoni siitä, mistä meidän pelimme hankitaan.Harrastuksemme alkuvaiheissa suurin osa peleistä oli peräisin fyysisiltä kirpputoreilta, ja ohjenuorana oli suunnilleen “mikä tahansa kelpaa kun on halpaa”. Myös kotimaisilla (lautapeli)kaupoilla oli suuri merkitys. Nykyään lautapelejä tulee useammasta... Read more »
 • Catanin uudisasukkaat Junior
  true
  Meillä ei ole Catania eikä ehkä tulekaan. Havahduin tähän netin myynti-ilmoituksia selatessani pari päivää ennen kuin törmäsin tähän lasten versioon kirpparilla. Meillä ei ennen tätä peliä ollut myöskään yhtään Klaus Teuberin peliä, ja nyt samalla kirppisreissulla löytyi tämä Catanin uudisasukkaat Junior sekä Uudet löytöretket -peli: tulipahan paikattua aukko pelihyllyssä. Samalla... Read more »
 • Kun miniatyyri ei ole enää mini
  CoolMiniOrNot-pelifirma (tutummin CMON) julkaisi viime perjantaina tiiserin tulevan Cthulhu: Death May Die -pelinsä joukkorahoituksesta. Sosiaalisen median innokkaat tulhuttajat hätkähtivät peliin luvattua valtaisan kokoista muovihirviötä. Katso itse videolta, miltä kalmarikasvo näyttää. Ja onhan se iso. Mutta ei jättityyrissä mitään niin uutta ole, että tässä pitäisi nyt leukoja poimia ja läppäreitä kuivata.... Read more »
 • Episode 4 - UKGE 2018
  The fourth episode of Mitä Pelataan? -podcast. The topic of this episode is UK Games Expo 2018. I briefly tell my experiences of the expo and what it is about and what did I do there. I babble and jump from topic to another before getting into interviews that I conducted... Read more »
 • Flamme Rouge -pyöräilypeli
  true
  Flamme Rouge -pyöräilypeli tuli meille palkintona 6-v:n voitettua Ice Cool -neppailupelin SM-turnauksen Hypeconissa. Flamme Rougesta onkin tullut 6-vuotiaan lempparipeli ja se on myös meidän aikuisten mieleen. Se on teemaltaan epätyypillinen hyllyssämme: ainoa urheilupelimme lukuunottamatta lasten formulakisapeliä Monzaa. Ikäsuositus: 8+ Pelaajamäärä: 2-4 Peliaika: 30-45 min Mistä on kyse? Jokaisella pelaajalla on kaksi pyöräilijää Sprinteur ja Rouleur,... Read more »
 • Kauniita pensaita: Topiary
  true
  Topiary on suomeksi muotoon leikattu pensas ja pensaista pelissä onkin kysymys. Vuonna 2017 julkaistu peli on todella kaunis kokonaisuus ja siksi se meille päätyikin. Ostan harvemmin 10+ ikäsuosituksen pelejä, koska meitä aikuisia pelaajia on vain kaksi, ja on kiva, jos peliä voi pelata koko perheen kesken. Ikäsuositus: 10+ Pelaajamäärä: 2-4 Peliaika: 15-30 min Mistä... Read more »
 • Seikkailijoiden kilta - kotimainen roolipeli luupin alla
  true
  Litsan pelikerhon vakiokaartiin kuuluva Teemu löi käteeni suomenkielisen fantasiaroolipelin nimeltään Seikkailijoiden kilta. Teemu oli sitä lastensa kanssa kokeillut ja halusi antaa minullekin mahdollisuuden pelin testaukseen. Seikkailijoiden kilta on varsin tuore tapaus vuoden 2017 julkaisuna. En ollut aiemmin kuullut siitä, eikä pelin tekijä, Tuomo Laine, ollut hänkään ennestään tuttu. Sinänsä tämä ei... Read more »
 • Millainen on hyvä lasten lautapeli?
  true
  Kysymys on vähän kuin kysyisi lempiväriä tai lempiruokaa. Oikeata vastausta ei ole, mutta pohdin kuitenkin millaiset kriteerit itselläni on hyvälle lastenpelille. Lastenpeliksi miellän pelin, jota alle kouluikäiset voivat pelata keskenään tai aikuisen kanssa ja pikkukoululaiset keskenään. On olemassa myös ihan pienille tarkoitettuja ensipelejä (2+), mutta tässä en keskity niihin. Meillä 6-... Read more »
 • Top 10 Roll ‘n Write
  Mökkisesongin kunniaksi katsaus mökkipelien kovimpaan kategoriaan eli roll ‘n write -peleihin. Roll ‘n write -kategorialla tarkoitetaan pelejä, joissa nopilla heitetään tulos, joka kirjataan omalle lomakkeelle vaihtelevien pistetavoitteiden mukaisesti. Pelimekaniikka on useimmille tuttu Kelan kaavakkeista ja lapsuuden Jatsi-pelistä. Kategorian pelit sopivat erityisen hyvin mukaan mökille, koska yleensä: – Pelit koostuvat vain nopista,... Read more »
 • Riverboat – punainen tupa, perunamaa ja nälkäiset New Orleansin asukkaat
  true
  Riverboat on Michael Kieslingin käsialaa olevista peleistä se vähiten tunnettu mitä Spiel’17 -julkaisuihin tulee: Azul oli välitön hitti ja Heaven & Ale (BGG) sai nimeä viimeistään Kennerspiel des Jahres -ehdokkuutensa myötä. Vaan lähempi paneutuminen tähän jokilaivailuun kyllä kannattaa sillä käsissä on oikein miellyttävä ja pelimekaniikaltaan monipuolinen paketti. Laatikosta kuoriutuu erilaista lautaa ja komponenttia ihan kiitettävästi. Tässä... Read more »
 • Pekingin mysteerit
  true
  Tämä peli on klassikko, joka monen muun klassikon tapaan on tähän saakka ollut minulta pelaamatta. Nyt se kaivettiin esiin mummolan kaapista ja pelattiin osana salapoliisipelien putkea. Peli on vuodelta 1987 eli jo yli 30 vuotta vanha. Sitä ei myydä kaupoissa ja se onkin kirpputoreilla haluttua tavaraa, koska se on monen... Read more »
 • Terve menoa eläkkeelle No Thanks! Smile tuli taloon.
  true
  Smile ei keksi pyörää uudestaan, mutta hioo tuttua pelimekaniikkaa herkulliseksi filleriksi.Tiedätkö pelin nimeltä No Thanks? Siinä kieltäydytään kohteliaasti vuorotellen numerokorteista, kunnes jonkun kieltäytymismerkit loppuvat tai tämä päättää muuten nostaa kortin ja sen päälle kertyneet kieltäytymismerkit.  Kortit antavat arvonsa verran miinuspisteitä ja ovat siis Paha Asia. No Thanksissä on rumat pelikortit,... Read more »
 • Ei niin definitiivinen osto-opas Isoon-Britanniaan
  true
  Teen usein musiikkiaiheisia ostoksia ulkomaanmatkoillani, mutta etenkin viime vuosina olen huomannut ostostelun laajenneen myös lautapelien puolelle. Tätä tapahtuu etenkin Isossa-Britanniassa yllättävän usein. Lähtökohtaisesti lautapelien ostamisesta UK-akselilla on mielestäni melko vähän hyötyä, punnan tämänhetkisestä kurssista huolimatta, sillä pelien hinnat ovat Brexitin jälkeenkin edelleen varsin korkeat. Löytöjä on kuitenkin aina kiva tehdä... Read more »
 • Bubblee pop – pulmapeli näytöltä laudalle
  true
  Bubblee Pop tuli meille kirppispaketissa, jossa tuli pari muutakin peliä, Topiary ja Steam Park. Näistä jälkimmäisen vuoksi tilauksen tein, ja muut valitsin mukaan, koska en halunnut tilata vain yhtä peliä. Seuraan aktiivisesti Facebookin kirppisryhmiä, mutta harvoin mitään tulee ostettua – Steam Parkin robottihuvipuistoteema oli kuitenkin vastustamaton.  Pakettia sai odottaa vähän normaalia pidempään postin hukattua... Read more »
 • D&D:n suomenkielinen punalaatikko (1988) ja Starter Set (2014) - kumpi on parempi?
  true
  “Hypähdät eteenpäin sädehtivä miekkasi koholla. Valtaisa punainen lohikäärme kohoaa aarteiden päältä eteesi.”Keväällä 1988 ostin kaverin suosituksesta kirjakaupasta punaisen laatikon, jossa luki “Dungeons & Dragons Fantasiaroolipeli - Perussäännöt”. Kannen kuvan punainen lohikäärme nosti jo mielikuvituksen siivilleen (pun not intended). Tuosta päivästä alkoi nyt 30 vuotta kestänyt rakkauteni roolipeleihin ja erityisesti Dungeons... Read more »
 • For Sale -kiinteistökauppapeli
  true
  Suositusikä: 10+ Pelaajamäärä: 3-6 Kesto: 30 min Löysin For Sale -huutokauppapelin lähikirpparilta uutena muoveissa muutamalla eurolla. Odotukset eivät olleet kovin korkella eikä kannen omituisen kiiltävä pintakaan vakuuttanut. Yllätyinkin, kun pikagoogletus kertoi, että tämä korttipeli on hyvinkin tuon 3€ arvoinen ja kannattaa ostoskoriin poimia.  Mistä on kyse? For Sale on jo melko vanha peli, vuodelta 1997,... Read more »
 • Scotland Yard – klassikko testissä
  true
  Omaan lapsuuteeni lautapelit eivät muutamaa peliä lukuunottamatta kuuluneet, joten olen aikuisena saanut sivistää itseäni monestikin pelaamalla ensi kertaa lapsuuteni aikaisia pelejä. Cluedo ja Scotland Yard päätyivät pöydälle juhannuksena mummolassa ja aloittivat salapoliisipelien putken. Ja hyvähän se on nämä klassikot päästä kokeilemaan.  Mistä on kyse? Scotland Yard on vuodelta 1983 ja voittanut arvostetun... Read more »
 • Trickerion – Dahlgaard’s Academy (Kickstarter)
  Trickerion – Dahlgaard’s Academy Vuosituhannen paras europeli saa kokoisensa lisäosan! On ollut epävarmaa, nähdäänkö pelille jatkoa, sillä peruspelinkin saatavuus on ollut viime vuosina ajoittain kiven alla. Mutta vielä mitä! Mindclash Games on — pelin henkeen istuen — esiripun takana valmistellut suurta, laadukasta lisäosaa yli vuoden päivät tähän jo valmiiksi täyteläiseen... Read more »
 • Kingdom Death: Monster (3/3) — Kuolema kuittaa univelat
  Saapuminen Tämä teksti on jatkoa edelliselle osalle missä pieni, mutta sitäkin rutsaisempi joukkioni lähti jäljittämään Valkoista leijonaa ikuisen pimeyden savanneille. Eli nyt alkaa kampanjan ensimmäinen oikea Showdown. Mikäli juttusarja ei vielä ole tuttu, kannattaa aloittaa koko stoori ihan ensimmäisestä osasta, jossa tämä rapsakasti alkanut Kingdom Death -kampanja sekä toistaan typerämmin... Read more »
 • Annikan kaikkien aikojen top-50 (2018): 1.-20.
  true
  Nyt on vuorossa top-50-listani kärkikasti, eli kaksikymmentä parasta peliä. Työläistenasettelut ovat odotetusti hyvin edustettuina, mutta hieman yllättävää on, ettei niitä kuitenkaan ole 50:n pelin joukossa seitsemää enempää.Kuluneen vuoden aikana noppa-asettelut ovat selvästi osittain korvanneet niin sanotut perinteiset worker placementit, joissa työläiset ovat meeplejä. Hyvin pitkälti samasta mekaniikasta on toki kyse.... Read more »
 • Azul
  true
  Azul on pöhissyt harvinaisen pitkään. Se aloitti pöhinänsä vuoden 2017 Essenistä, jossa siihen rakastuttiin. Sitä pelattiin ja pöhistiin vähän lisää. Suomeen pientä lisäpöhinää kaiken tämän pöhipöhinän lisäksi toi hiljan julkaistu ... Lue lisää... Read more »

Kaikki mitä lautapeleistä tarvitsee tietää