Lautapeliblogit

Tältä sivulta löydät suomalaisten lautapeliblogien uusimpia juttuja. Listalla ovat tällä hetkellä seuraavat lautapeliblogit:

Listalta puuttuvia lautapeliblogeja saa ilmiantaa osoitteeseen mikko@lautapeliopas.fi.

Blogijutut

 • Codenames Pictures
  true
  Codenames Pictures (2016) on palkitun Codenames-lautapelin kuvaversio. Molempien pelien suunnittelija on tsekkiläinen Vlaada Chvátil. Palkittu on tämäkin peli: bgg:n käyttäjät valitsivat sen parhaaksi perhe- ja partypeliksi vuonna 2016 (Golden Geek -palkinto). Välttelin Codenamesia pitkään koska en ylipäätään tykkää partypeleistä tai seurapeleistä – miten niitä sitten halutaankaan kutsua. Syyslomareissulla päästiin kuitenkin tätä kokeilemaan... Read more »
 • Löydä lautapelit
  Tuomo Pekkanen haastattelee Lautapeliopas.fi:n päätoimittajaa Mikko Saarta uuden Löydä lautapelit -kirjan tiimoilta. Jakso on nauhoitettu 1.11.2018. https://www.lautapeliopas.fi/ https://todellisuuspako.blogspot.fi/ https://noppapotti.blogspot.fi/ https://puutyolainen.wordpress.com/ https://www.lunkisti.fi/ https://poydalla.net/ Intro/Outro musiikki: Vesa Siivola - A Funktional Piece (mix 0)... Read more »
 • Pelaajien valinta 2018 - Pelikaappimuistion lista
  true
  Vuoden 2018 Pelaajien valinta -palkinnot jaettiin 5.11. Minulla on ollut ilo olla tänä vuonna mukana lautapelibloggaajista koostuvassa palkintoraadissa. Arjen kiireistä johtuen kerron mietteeni voittajista ja finalisteista vasta nyt, noin viikko h-hetken jälkeen, mutta toki parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Lunkisti.fi:n Tero kertoikin oman listansa jo aiemmin, ja nyt paljastan kaikkein... Read more »
 • Tapahtumaraportti: Spiel’18 (25.-28.10.2018) – osa 2
  true
  Tämä on Lunkisti-raportti Spiel’18 -pelimessuista Essenistä. Jos et ole lukenut vielä raportin ykkösosaa, niin se löytyy täältä. Lauantai 27.10. Muutama tunti messutunnelmaa ja jalkapalloa päälle Lauantaina ampaistiin kolmen porukalla muutamaksi tunniksi messuille Janin viettäessä aamupäivän muilla ostoksilla. Edellisaamun Solenia -vesiperä ei toistunut, vaan pöytä oli sopivasti tarjolla. Asiantuntevan sääntöjenselityksen lopuksi paikalle ilmaantui... Read more »
 • Harrastanenko lintuaiheisia korttipelejä
  true
  Läpi aktiivisen lautapeliharrastukseni minulla on ollut heikkous luontoaiheisia pelejä kohtaan. Oli sitten teemana eläintarha, luonnonpuisto tai yrtit, kiinnostun välittömästi. Ehkä tämä on tapa saada yhdistettyä lautapelaamiseen ripaus keräilyharrastusta, joka ei ole pitkään aikaan kohdistunut mihinkään muuhun (koko Enid Blytonin pehmeäkantinen Viisikko-sarjakin on saatu täyteen aikapäiviä sitten). Jokin aika sitten varsinkin kukkia... Read more »
 • Top-10 aliarvostetut pelit
  Annika ja Kaitsu laativat molemmat listan Top-10 peleistä, jotka ovat BGG:ssä aliarvostettuja. Viime aikojen pelatuissa puolestaan käsitellään uutuuspelit Cryptid ja Carson City: The Card Game. Tunnusmusiikki: V2 - Rondomuotoinen (Trumpetti ja sävellys V. Vuopala, kitara V. Siivola)... Read more »
 • Tapahtumaraportti: Spiel’18 (25.-28.10.2018) – osa 1
  true
  Vuoden 2018 Spiel-messut ovat jo takanapäin, mutta pelituliaisten pureskelussa menee pitkälle ensi vuoteen. Tämä on Lunkisti-raportti Spiel’18 -messuista; tarkemmin sanottuna sen ensimmäinen osa. Olimme paikalla kahdeksatta kertaa, joten sikäli Messe-Essenin perusmetkut ovat tulleet jo tutuiksi. Pohjatyöt ja valmistelut oli aloitettu jo elokuussa, joten nyt keskityttäisiin nauttimaan neljä päivää messuturismista tehtyjen etukäteissuunnitelmien pohjalta.... Read more »
 • Aikamatka Westerosiin: raportti Game of Thrones -megapelistä
  Viime viikonloppuna pelattiin tiettävästi Suomen ensimmäinen megapeli, Game of Thrones -maailmaan sijoittuva 33 pelaajan ja neljän pelinjohtajan Aegon’s Conquest. Megapelin järjestivät Suomen lautapeliseura ja vastikään Westerosin kirjeenvaihtajat -kirjan julkaisseet Jussi Ahlroth ja Mike Pohjola osana GameXpo 2018 -tapahtumaa. Ahlrothin ja Pohjolan lisäksi pelinjohtajina toimivat muhkean maagiparran kanssa cossannut Venla Leimu... Read more »
 • Pelaajien valinta 2018 – voittajat ja omat mietteet finalisteista
  true
  Pelaajien valinta 2018 -voittajat julkistettiin maanantaina 5.11.2018. Perhepelisarjan voittajaksi isolla marginaalilla seuraaviin kurotti Azul, kun taas harrastajapuolella kamppailu oli huomattavasti tiukempi voiton mennessä lopulta ‘1918: Veli veljeä vastaan‘ -pelille. Tarkemmin asiasta on uutisoitu palkinnon kotisivuilla: www.pelaajienvalinta.fi. Lunkisti.fi oli tänäkin vuonna mukana kahdeksan henkisessä lautapelibloggaajista koostuvassa valintaraadissa. Tässä blogitekstissä avaan omat mietteeni finalisteissa ja paljastan oman äänestyslistani. Perhepelisarja Perhepelien... Read more »
 • Spinderella: kiehtova lastenpeli
  true
  Spinderella (2015) on lasten lautapeli, jossa on vähän poikkeava idea. Lapsia (ja aikuisia) ihastuttaa näyttävä pelilauta, joka ei ole pelkästään näyttävän näköinen, vaan sen kaksikerroksisuutta myös hyödynnetään omaperäisellä tavalla. Peli on saanut osakseen myös arvostusta – se voitti Saksan vuoden lastenpelipalkinnon vuonna 2015. Meille Spinderella päätyi kirjastosta Lautapelaamaan-tapahtuman jälkeen, kun... Read more »
 • Pelaajien valinta 2018 voittajat – tapahtuiko oikeus?
  true
  Pelaajien valinta -palkinnot jaettiin tänä vuonna toista kertaa. Raati koostuu tiukasti alan harrastajista, lautapeliblogittajista. Tärkeintä palkinnossa on se, että mitä pelejä on hauska pelata ja mitkä on hyvin suunniteltu, mitä ... Lue lisää... Read more »
 • Pelaajien valinta 2018 – Voittajina Azul, 1918: Veli veljeä vastaan sekä pääkaupunkiseudun kirjastot – lisäksi kunniamaininta!
  true
  Tässä ovat vuoden 2018 Pelaajien valinnan voittajat: *** Azul (Michael Kiesling | Enigma 2018) Portugalissa innostuttiin maurien azulejos-laatoista 1500-luvulla kuningas Emanuel I:n myötä. Laatat päätyivät vuonna 2017 Azul-lautapelin koristeeksi. Teema on pinnallinen – kuin kaakelilaatta seinällä – mutta peli on kaunis. Tavoitteena on kerätä omalle seinälle laattoja sellaisina yhdistelminä, että pisteitä kertyy mahdollisimman... Read more »
 • Pelaajien valinta -voittajat 2018
  Pelaajien valinta -palkinnot vuodelle 2018 on jaettu. Mikko Saari (Lautapeliopas.fi) esittelee vuoden 2018 palkintovoittajat. Oman lausuntonsa antaa myös Kai Saarto (Todellisuuspako). Jakso on nauhoitettu 2.11.2018. https://www.lautapeliopas.fi/ https://todellisuuspako.blogspot.fi/ https://noppapotti.blogspot.fi/ https://puutyolainen.wordpress.com/ http://www.lunkisti.fi/ https://poydalla.net/ Intro/Outro musiikki: Vesa Siivola - A Funktional Piece (mix 0)... Read more »
 • Korttikuningas pelailee, vko 44
  true
  Tällä viikolla, 29.10 - 4.11.2018, tuli pelailtua tavallista vaihtelevammin. Päällimmäisin oli mielessä Pelaajien Valinta finalistipelien peluutus.Tässä muutama nosto mitä tuli pelattua viikolla.Blue LagoonPelaajien Valinta Vuoden perhepeli finalisti 2018. Peli on aluehallintaa, settien keräilyä ja reittien rakentelua sisältävä peli. Kaunis Tyynenmeren saarille sijoittuva peli on 2-4 pelaajalle. Säännöt ovat yksinkertaiset ja... Read more »
 • Unelmakattaus neljälle pelaajalle
  Todellisuuspaon Annika ja Kaitsu ovat tehneet viiden pelin unelmakattauksensa täydellistä peli-iltaa silmälläpitäen neljälle hengelle. Jaksossa käsitellään mm. pelejä Fake Artist Goes to New York, Welcome to..., High Society, Francis Drake, The Voyages of Marco Polo, Cryptid ja Orleans.... Read more »
 • Löydä lautapelit – Lautapelien kansitettu historia
  Löydä lautapelit on kaksijakoinen kirja nykypäivän lautapeleistä. Se on taidolla tehty ja helposti luettava opas, mutta silti väliinputoaja, jolle on vaikea määrittää kohderyhmää. Lautapeliopas.fi-sivuston Mikko Saaren näppäimistöltä lähtenyt kirja on katsaus moderneihin lautapeleihin niiden historian ja lajityyppien kautta. Jos Mikko on tuttu eri pelitapahtumista tai video-/äänituotannostaan, kirjaa lukiessa ei voi... Read more »
 • Sata sanaa pelistä - 1918: Veli veljeä vastaan
  true
  Kansi. Alkutilanne lännessä.1918: Veli veljeä vastaan on kahden pelaajan asymmetrinen korttivetoinen strategiapeli, jossa pelaajat ovat 1918 sisällissodan eri puolia. Valkoisen pelaajan tavoitteena on vallata punaisten hallinnoimia kaupunkeja ja punainen pyrkii pitämään nämä kaupungit hallussa tai vallata Vaasa. Pelaajilla on omat pakat, joihin tulee pelin kuluessa lisää kortteja. Kortin voi pelata tapahtumana,... Read more »
 • Cat Lady – Sähäkkä korttipeli kissoista
  Cat Lady on kevyt ja hupaisa korttipeli nälkäisistä kissoista. Kyseessä on puhdas settien keräys, josta on raavittu kaikki ylimääräinen pois. Cat Lady kehrää pehmeästi draftauksen ja settien keräilyn parhaita puolia, ja tekee tämän kaiken noin vartissa, pelaajamäärästä riippumatta. Pelin on suunnitellut ja kuvittanut Josh Wood, jonka elämän kolme tärkeää kissaa... Read more »
 • Miltä muinaiset klassikot tuntuvat kaikkien näiden uusien pelien jälkeen? Lindyn vaikutus, shakki ja ”afrikkalainen shakki” Kalaha
  true
  Lapseni löysivät shakin taannoisella Kanarian-matkalla. Hotellin pihalla oli jättishakki, ja tytöt pyysivät opettamaan sen. Minun piti virkistää muistiani, mutta tulihan ne säännöt sieltä. Matkan jälkeen kaivoin kaapista vanhan lasisen kirpparishakkini, ja sitä ollaan nyt pelattu meillä kohta vuoden verran. Tytöt pyytävät pelata shakkia, ja suostun mielelläni. Shakki on nimittäin hieno peli... Read more »
 • Kalle Malmioja
  Lautakunnan erikoisjaksossa Annika ja Kai Saarto (Todellisuuspako) haastattelevat Kalle Malmiojaa (Honshū). Kalle kertoo pelisuunnittelusta, siitä miltä Honshūn menestys tuntui ja tietenkin uudesta pelistään Hokkaidosta. Hokkaido on Nippon-sarjan toinen peli ja yhdistää Honshūun kortinvärväystä. Jakso on nauhoitettu 18.10.2018. www.lautapeliopas.fi/ todellisuuspako.blogspot.fi/ noppapotti.blogspot.fi/ puutyolainen.wordpress.com/ www.lunkisti.fi/ poydalla.net/ Intro/Outro musiikki: Vesa Siivola - A Funktional Piece (mix 0)... Read more »
 • Kirja: Löydä lautapelit
  true
  Mikko Saaren Löydä lautapelit –kirja ilmestyi lokakuussa 2018. Kirjan takakansi kertoo kirjan tarjoavan lautapelisivistystä sekä aloittelijalle että harrastajalle. Mikäs juttu tämä tällainen kirja on? Ja miksi? Miksi ylipäätään lautapeleistä pitäisi lukea? Niin.. Niitähän pelataan. Ennen kaikkea erilaisia lautapelejä tulisi tietysti pelata, jotta oma identiteetti pelaajana kehittyisi ja löytyisi niitä mieleisiä pelejä. Tarjontaa vaan... Read more »
 • Pelaajien valinta 2018 -finalistit esittelyssä, osa 3/3
  true
  Pelaajien Valinnan finalistikaartissa on tänä vuonna ilahduttavan monentyyppistä nimikettä: on sotapeliä, abstraktia aivopähkinää, pakohuonepeliä, rässähtävää figuilua ja niin sanottua perinteisempää perhepeliä. Kaikille löytyy varmasti jotain. Minulle peruskysymys peliä arvioidessani on, kuinka hyvin viihdyn sen parissa, ja tahdonko pelata sitä uudelleen ja uudelleen.Ulospäin hyvinkin kuivalta vaikuttava peli... Read more »
 • Kokoelmasta häädön saavat pelit. Miksi peli ei jää hyllyyn?
  Todellisuuspako-podcastin toisessa jaksossa katsotaan häätöuhan alla olevia pelejä. Miksi ne ovat lähdössä kiertoon? Alussa kertaillaan myös mitä on viikon aikana tullut pelatuksi.... Read more »
 • Pioneers - pieni suuri peli preerialla
  true
  Pioneers on Emanuele Ornellan suunnittelema, vuoden 2018 Kennerspiel des Jahres -suosituslistalle päässyt lautapeli, jossa preerian tunnelmaa voi kuvitella tihkuvan pelilaatikosta yli. Sillä aikaa, kun osa teistä voi jo kuulla kavioiden kalkkeen kaikuvan kanjoneilla ja saluunan väenkin toivottavan kylän uusimman sheriffin vastahakoisesti tervetulleeksi, kerron muille, että nämä mielikuvat romuttuvat viimeistään pelin... Read more »
 • Pelaajien valinta 2018 -finalistit esittelyssä, osa 2/3
  true
  Pelaajien valinta -voittajien julkistamiseen on aikaa puolisentoista viikkoa. Finalistien selviämisen jälkeen raatilaiset ympäri Suomea lienevät pelailleet niitä ahkerasti, jotta lopullinen totuus - siis subjektiiviset mielipiteet! - saadaan selville.Meillekin muutama finalisti oli ennestään vähän vähemmän tuttu kuin muut, vaikka olimme kaikkia päässeet kokeilemaan ensimmäiseen äänestykseen mennessä ainakin kerran. Niitä puuttuvia lisäkertoja... Read more »
 • Sata sanaa pelistä - Photosynthesis
  true
  Kuva: lautapelit.fiPhotosynthesis on abstrakti strategiapeli kahdesta neljään pelaajalle. Pelaajat saavat valopisteitäkasvattamistaan puista, jos ne saavat valoa pisteytysvaiheessa. Valopisteillä pelaajat voivat ostaa, kylvää, kasvattaa ja pisteyttää puita. Mitä isompi puu sitä enemmän valopisteitä. Toisaalta mitä isompi puu, sitä pitempi varjo estämässä pienempiä puita saamasta valopisteitä. Kierroksesta toiseen valo tulee eri... Read more »
 • Nämä pelit testaisin ja nuo ostaisin Essenin pelimessuilla 2018
  true
  Messuthan alkoivat jo, nyt äkkiä. Kävelisin Essenin messuhallissa ensimmäisenä Cranio Creationsin kojulle italialaisen lautapelisuunnittelun terävimpään kärkeen ja ostaisin samoilta jaloilta pelin nimeltä Newton Laatikon sisällön esillepanon ponneton seepianvärisyys ei estä tätä olemasta ehkä syksyn odotetuin pelini. Samalla voisin harkita heräteostosta pelien Penk! ja Jungle Race kohdalla. Tunnin keskiraskaat – ruuhkainen sarja Sitten edessä olisi... Read more »
 • Top-10 Essen Spielin odotetuimmat pelit
  Todellisuuspaon Annika ja Kai starttasivat oman podcastin. Ensimmäisen jakson aiheena Essen Spiel '18:n odotetuimmat pelit.... Read more »
 • Essen 2018 -ennakko
  Lautakunta kokoontui juttelemaan tulevista Essenin Spiel 2018 -lautapelimessuista. Keskustelua johtaa Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), mukana vinkkejä messukävijöille ja messuja kotona seuraaville on jakamassa Tero Hyötyläinen (Lunkisti) ja Antti Koskinen, molemmat useamman Essen-reissun tehneitä konkareita. Jakso on nauhoitettu 15.10.2018. https://www.lautapeliopas.fi/ https://todellisuuspako.blogspot.fi/ https://noppapotti.blogspot.fi/ https://puutyolainen.wordpress.com/ https://www.lunkisti.fi/ https://poydalla.net/ Intro/Outro musiikki: Vesa Siivola - A Funktional Piece (mix 0)... Read more »
 • Battle for Rokugan – taistelu Smaragdivaltaistuimesta
  true
  “Väitetään että voittaja kirjoittaa sodan historian, mutta muista aina, että historiaa voi muuttaa.”                                                        – Bayushi KachikoIlta on yhtä hyytävä ja synkkä kuin se,... Read more »

Kaikki mitä lautapeleistä tarvitsee tietää