Lautapeliblogit

Tältä sivulta löydät suomalaisten lautapeliblogien uusimpia juttuja. Listalla ovat tällä hetkellä seuraavat lautapeliblogit:

Listalta puuttuvia lautapeliblogeja saa ilmiantaa osoitteeseen [email protected]. Blogeja esittelee oivallisesti Pöydällä.netin katsaus Suomen lautapeliblogeihin tammikuulta 2019.

Blogijutut

 • Kamisama KaigiKamisama Kaigi
  Kamisama Kaigi (2014) eli Jumalten Kokous on peli, jossa jumalat äänestävät ihmisten, eläinten, kasvien ja veden määrästä maapallolla. Lautapelijumalat ovat selvästikin päättäneet kadottaa pelin maan ääriin, sillä sitä ei ole BoardGameGeekissa, eikä pelistä muutenkaan tunnu löytyvän kuin yksi japaninkielinen blogiteksti. On siis korkea aika tuoda peli valokeilaan! Pelissä on pelilauta,… Lue lisää »
 • Paragons of Change 13. - Calvin Wong Tze LoonParagons of Change 13. - Calvin Wong Tze Loon
  The year 2020 has been a year coloured by change. Changes in many ways have touched many people's lives. Paragons of Change is a series of interviews with people from boardgaming sphere whom I’ve noticed going through changes in recent times. We talk about change and what they have changed… Lue lisää »
 • 200 euron kokoelma200 euron kokoelma
  Tässä jaksosssa Lautakunta kokoontuu pohtimaan millaisia pelisettejä saakaan 200 eurolla ja mitä pelejä voisi kutsua “löydöiksi” käytettyjen markkinoilla tai alelaareista? Pääaiheena on pelikokoelman rakentaminen 200 eurolla. Millaisen pelikokoelman sinä kokoaisit 200 euron budjetilla? Jotain puhtaasti itsellesi vai pelit kaikkiin tilanteisiin? Ostaisitko useamman pikkupelin vai pari isoa peliä? Omat 200 euron… Lue lisää »
 • Shinobi ArtsShinobi Arts
  Shinobi Arts -korttipelissä (2015) lännessäkin tunnettu pelisuunnittelija Seiji Kanai asettaa meidät shinobien eli ninjojen saappaisiin. Tavoitteena on kähveltää arvokkain esine pöydän keskeltä ja lähteä livohkaan. Kamppailua on kuitenkin tiedossa, sillä muut ninjat tulevat päälle kuin yleiset syyttäjät. Esinekortteja laitetaan pöydän keskelle riviin kuvapuoli alaspäin yksi enemmän kuin pelaajien lukumäärä. Sitten… Lue lisää »
 • Menneiden aikojen huiputMenneiden aikojen huiput
  Lautakunta katselee jälleen taaksepäin Boardgamegeek.com top-10 listoja, aina vuoteen 2001 asti (ja vähän jopa sen taakse). Mitkä aikansa huippupelit ovat kestäneet ajan hampaissa ja mitkä tippuneet suosiossa alaspäin (ihan syystäkin)? Keskustelemassa ovat Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Miira Hartemo (Noppapotti) sekä Kalle Malmioja (mm. Honshu- ja Hokkaido-pelien kehittäjä). Jaksossa keskustelun pohjana käytetty… Lue lisää »
 • Bonfire on Stefan Feldin häsläisin himmeli – mutta kiehtova sellainenBonfire on Stefan Feldin häsläisin himmeli – mutta kiehtova sellainen
  Bonfire on Stefan Feldin uusin Iso Peli. Hall Games ja Pegasus tyrkkäsivät sen markkinoille vuosien kehitystyön jälkeen viime syksynä. Bonfire ... Jatka lukemista Lue lisää »
 • Nidavellir eli sinne mutta ei takaisin.Nidavellir eli sinne mutta ei takaisin.
   Kääpiöt ovat kovin aliedustettuna pelihyllyssäni. Ehkä kääpiöteemaiset pelit eivät yleensä ole mekaanisesti omaan makuuni sopivia, tai sitten ei vain ole tullut kokeiltua kovin montaa. Saboteur myytiin jo aikaa sitten eteenpäin, vaikka se sinällään oli ihan hauskahko partypelinä. Mutta kun näin Nidavellirin ensimmäisen kerran YouTuben ihmeellisessä maailmassa, kiinnostuin heti. En kääpiöiden… Lue lisää »
 • 6 yksinkertaista hyvää lautapeliä | ANTON VS #SHORTS6 yksinkertaista hyvää lautapeliä | ANTON VS #SHORTS
 • Save the QueenSave the Queen
  Musta ja valkoinen armeija, sotilaita, kuningattaria… kuulostaa shakilta, mutta kyseessä on Save the Queen (2014), kahden pelaajan taktinen laattojenkääntely ja -siirtelypeli, jossa pelaajat pyrkivät saamaan oman prinsessansa seuraavaksi kuningattareksi. Tämä onnistuu surmaamalla vastustajan prinsessa tai saamalla tarpeeksi suosiota hovin väeltä. Molemmilla pelaajilla on identtinen 12 laatan arsenaali hovin henkilökuntaa. Laatoista… Lue lisää »
 • Nova Luna & Sagani – sisko ja sen veli
  Uwe Rosenbergin Nova Luna pullahti markkinoille Spiel ’19 -messuilla. Tämä täysin abstrakti laattojenasettelu osoitti jo messuhumun keskellä pelatussa ensitestissä (ks. messuraporttini) potentiaalinsa ja jäi siten mieleen. Nyt, vuonna 2021 saamme nauttia suomenkielisestä painoksesta mistä kiitos Lautapelit.fi:lle. Niinpä on hyvä syy tarkastella Nova Lunaa vähän syvällisemmin. Vaan ei varata estradia tällä… Lue lisää »
 • Pöydällä Digital 2021 lautapelimessutPöydällä Digital 2021 lautapelimessut
  Suomen ensimmäiset verkossa järjestettävät lautapelimessut räjähtävät tajuntaasi lauantaina 22.5.2021 klo 10-22. Mahtipläjäys, jossa luvassa mielenkiintoisia puhujia ja haastatteluita, peliesittelyitä, messuosastoja ja yhteistä lautapelaamista. Pöydällä Digitalin mahdollistavat Haluaisitko mukaan tukemaan tapahtumaa? Voit lukea hakea tapahtuman sponsoriksi täältä. Mikä on Pöydällä Digital? Tapahtumaan ilmoittautuminen Ilmoittaudu varsinaiseen tapahtumaan tapahtumasivulla. Ilmoittautumalla saat tapahtumalinkin, josta… Lue lisää »
 • Animal MindAnimal Mind
  Animal Mindissa (2016) pelaajat ovat eläimiä, jotka yrittävät keinotella itselleen mahdollisimman arvokasta tavaraa ja sysätä muille ei-toivotut tuotteet. Niinkö kiero ja ovela on eläimen mieli? Tässä 3-4 pelaajan pelissä nostetaan vuorotellen pakasta yksi kortti ja tarjotaan sitä kelle tahansa toiselle pelaajalle. Kortissa olevasta hyödykkeestä saa ja pitää kertoa vain yksi… Lue lisää »
 • Arvostelu-uutisia ja unboksausta | ANTON VS #SHORTSArvostelu-uutisia ja unboksausta | ANTON VS #SHORTS
 • Pelejä Suomen sodista: Osa 6: Skenaariot ja lisäosatPelejä Suomen sodista: Osa 6: Skenaariot ja lisäosat
  Pelejä Suomen sodista -juttusarjassa käymme läpi Suomen sotiin liittyvät pelit, jotka olemme löytäneet BoardGameGeek:stä (BGG), Suomen Kansalliskirjaston Doria-tietokannasta sekä muista lähteistä. Sarjassa käsitellyt pelit joko liittyvät suoraan Suomen käymiin sotiin tai Suomen alue on niissä merkittävä osa peleissä kuvattua sotaa. Sarjan ensimmäinen osa käsitteli Suomen sisällissotaa (linkki), toinen osa talvisotaa… Lue lisää »
 • Kevät alkoi näissä merkeissä – tässä sekä suosittuja että suosiota ansaitsevia perhepelejäKevät alkoi näissä merkeissä – tässä sekä suosittuja että suosiota ansaitsevia perhepelejä
  Kovaa menee perhepelailun saralla meillä edelleen. Tässä muutama tärppi  nousevalla käyrällä!   Draftosaurus Montako ranskalaista pelisuunnittelijaa tarvitaan keksimään Sushi Go!? ... Jatka lukemista Lue lisää »
 • Paragons of Change 12. - Jeremy HolmesParagons of Change 12. - Jeremy Holmes
  The year 2020 has been a year coloured by change. Changes in many ways have touched many people's lives. Paragons of Change is a series of interviews with people from boardgaming sphere whom I’ve noticed going through changes in recent times. We talk about change and what they have changed… Lue lisää »
 • Kevättä pelihyllyssä.Kevättä pelihyllyssä.
  Toisin kun otsikosta saattaisi luulla, tämä postaus ei kerro kokoelman karsimisesta, vaan pelkästään sinne lisätyistä peleistä. Huomasin, etten hetkeen ole tehnyt tällaista tavallista Hei, mitä kuuluu -postausta, ja ajattelin ajan olevan siihen sopiva, kun täytyy myöntää ostohousujen olleen päällä tänä vuonna melko toistuvasti. Ja nyt ollaan vasta huhtikuussa. Viimeiset kuusi… Lue lisää »
 • Kevään 2021 Hot-10Kevään 2021 Hot-10
  Vaikka pörriäiset loistavat vielä poissaolollaan, Todellisuuspaossa kevät on saapunut rintoihin. Pelaaminen tapahtuu 90-prosenttisesti netissä ja siksi keväänkin kuumimmissa peleissä on joukossa useampi BoardGameArenan tuttavuus. Moni niistä on päätynyt sentään myös omaan hyllyyn ja fyysiseen pöytään. Saanko esitellä, kevään 2021 kuumottavimmat ja eniten peliaikaa meillä saaneet ludo-ihmeet!Ensimmäinen laatta valitaan aina päällimmäisestä… Lue lisää »
 • Blanc NoirBlanc Noir
  Blanc Noirin (2011) kansi herättää mielikuvan eeppisestä fantasiateemaisesta lautapelistä, mutta todellisuudessa kyseessä on vain hieman lisämaustetta saanut versio puoli vuosisataa vanhasta, kaikkien tuntemasta UNO-korttipelistä (1971). On syytä tarkastella, miten tämä versio eroaa tutusta klassikkopelistä. UNOn tapaan pelissä on pääosin vihreitä, sinisiä, punaisia ja keltaisia kortteja, joissa on jokin numero. Pelaajilla… Lue lisää »
 • Gambler × Gamble!Gambler × Gamble!
  Cosaicin julkaisema korttipeli Gambler × Gamble! (2016) toi heti näkökenttään osuessaan mieleen yhden lempianimeni, Baccano!:n (2007). Teoksilla ei ole virallista kytköstä, mutta hahmojen tyylissä ja monipuolisuudessa sekä yleisessä tunnelmassa on jotain samaa. Vaan onko peli laadultaan yhtä korkea kuin kehuttu anime? Gambler × Gamble! :ssa pelaajat pelaajat värväävät itselleen kasinopelureita… Lue lisää »
 • Top 40 lautapelit 2020 osa 2 (30 - 21)Top 40 lautapelit 2020 osa 2 (30 - 21)
   Toinen osa kaikkien aikojen parhaiden lautapelien listaa sisältää pelit sijoilta 30 - 21. 30 Glory to RomeKorttipelit, joissa kortteja käytetään hyväksi usealla eri tavalla kutkuttavat minun lautapeliaivoni sopukoissa. Glory to Rome on koneistonrakennuspeli, jossa on sopivasti vuorovaikutusta pelaajien välillä. Harmikseni olen päässyt peliä pelaamaan vasta pari kertaa, mutta kunhan pelaamattomat saadaan… Lue lisää »
 • Katame no ShouninKatame no Shounin
  Katame no Shouninin (2015) nähdessään moni saattaa hieraista silmiään, sillä peliä ei löydy lainkaan BoardGameGeek-sivustolta. Pelaajilla on kuitenkin vain yksi silmä, jota hieraista – he ovat pelin nimen suomennoksen mukaisesti yksisilmäisiä kauppiaita. Yksisilmäisyys ilmenee tässä BGB:n kevyessä 3-4 pelaajan huutokauppapelissä siten, että pelaajat näkevät vain puolet informaatiosta. Jokaisen kortin molemmilla… Lue lisää »
 • TyöläistenasetteluTyöläistenasettelu
  Monen huippupelin ja Uwe Rosenbergin dominoima(?) pelimekaniikka keskusteluttaa tässä Lautakunnan jaksossa. Mikä työläistenasettelupeleissä kiehtoo? Miksi silti korkein tämän mekaniikan peli on “vasta” sijalla 21 BGG:ssä oleva A Feast for Odin? Mitkä ovatkaan lautakuntalaisten mieluisimmat työläistenasettelupelit? Työläisiä liikuttelemassa ja siitä juttelemassa ovat Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Annika Saarto (Todellisuuspako) sekä Tapani Aulu… Lue lisää »
 • Codex Naturalis – kulmat ojennukseen kulmia kurtistelematta
  Spiel’20 julkaisulistoilta jäi mieleen (linkki) nyt tarkastelussa oleva Codex Naturalis, kompaktin kaunis korttipeli uudelta pelisuunnittelijalta Thomas Dupontilta. Peli on täysin abstrakti eli taustalle ei ole yritettykään kehittää minkäänlaista tarinaa. Mutta korea ulkoasu, napakka kesto ja keskiössä kevyttä tiketin täyttöä – ei voi olla huono? Vastaavanlaista mantraa sitä tulee hoettua pelin… Lue lisää »
 • Pelien Graalin malja taas saatavilla – miten on kulttipeli Ginkgopolis kestänyt aikaa?Pelien Graalin malja taas saatavilla – miten on kulttipeli Ginkgopolis kestänyt aikaa?
  Belgialaisen pelisuunnittelijan Xavier Georgesin Ginkgopolis (2012) ehti jo kerätä jonkinlaista kulttistatusta. Käytetyistä kopioista pyydettiin kolminumeroisia hintoja. Jouluna 2017 fanit alkoivat ... Jatka lukemista Lue lisää »
 • Maracas LPFIMaracas LPFI
 • Miksi suositut lautapelit loppuvat heti kaupoista?Miksi suositut lautapelit loppuvat heti kaupoista?
  Kuvitteellinen tarina, joka kuitenkin on täyttä totta: Arkham Horror LCG:n uutta syklipakettia on odotettu pitkään. Lopulta vakikaupalta tulee ilmoitus, että nyt sitä on saapunut. Hirveää munaravia verkkokauppaan tekemään tilausta... ja kaupan saldo tuotteelle näyttääkin jo nollaa! Pettymys on suuri. Eikö ne tajua tilata tarpeeksi, vaikka tietävät kuinka suosittu peli on… Lue lisää »
 • Mafia No.5Mafia No.5
  Hobby Japanin julkaisema Mafia No.5 (2019) on yksi niitä pelejä, joiden ulkonäkö vain veti puoleensa kaupassa. Kannen hahmot näyttivät upean psykedeelisiltä. Osoittautui, että kyseessä on scifi-teemainen korttipeli: 2200-luvun maapallo on sodan kourissa, ja erilaiset mafiat yrittävät myydä epätoivoisille ihmisille epämääräisiä tuotteita: jonkinlaisia sieniä, kasveja, liuoksia, kaasuja ja makeisia. Vähintäänkin mielenkiintoista!… Lue lisää »
 • Uusi klassikko, vanha klassikko – Testissä Splendor Marvel ja For Salen uusin painosUusi klassikko, vanha klassikko – Testissä Splendor Marvel ja For Salen uusin painos
    Tänään tarkastelemme uutta suomenkielistä versiota For Salesta sekä uutta, Marvel-hahmoilla teemoitettua Splendoria. For Sale Seuraavat väitteet ovat nähdäkseni totta: ... Jatka lukemista Lue lisää »
 • Night ClanNight Clan
  Night Clan (2014) on Domina Gamesin ensimmäinen peli, ja myös minulle se oli ensimmäinen kosketus heidän peleihinsä. Pelin satumainen olemus houkutteli luokseen Akihabaran Role&Roll Station -lautapelikaupassa. Suoraan sadussahan tässä ollaan: pelaajat ovat norjalaiskaupunki Bergenin kreivejä, jotka yrittävät suojella seitsemää tytärtään ja rikkauksiaan metsän jättiläispeikolta, joka uhkaa tulla ryöväämään kaiken auringon… Lue lisää »
 • Bermuda Pirates -lautapeliBermuda Pirates -lautapeli
  Magneeteissa on jotain tosi kiehtovaa. Omatkin varhaisimmat lelumuistoni liittyvät magneetteihin: näin päin junat kiinnittyvät toisiinsa, toisin päin ne hylkivät. Näkymätön voima on kuin taikaa. Magnetismia hyödyntää myös Bermuda Pirates (2019), jonka on suomeksi julkaissut Asmodee Nordics. Siinä merirosvoillaan petollisessa Bermudan kolmiossa, kuulostaa jännittävältä. Lue lisää »
 • Ichigeki HeroesIchigeki Heroes
  Japanilaisista taikatyttö- ja supersankarisarjoista monelle ovat jääneet mieleen hyökkäysten pitkät, eeppiset ja usein huvittavatkin nimet. Ichigeki Heroes (2014) (suom. ‘Yhden iskun sankarit’) leikittelee tällaisilla nimillä oikein kunnolla. Kuuluu “Ultimate Final Super Strong Amazing Maniac Beam!”, ja hirviö on kanveesissa. Pelaajat ovat sankareita, jotka yrittävät kurmottaa kaupungin vallanneita hirviöitä yhden mutta… Lue lisää »
 • Jakso 27: ReittaaminenJakso 27: Reittaaminen
  Tällä kertaa Annika ja Kaitsu pohtivat reittaamista, eli pelien arviointia BoardGameGeekissä. Onko reittaamisessa mitään järkeä, miksi sitä tehdään ja millä perustein? Näitä ja monia muita kysymyksiä käsitellään aiheeseen liittyen. Lisäksi pohditaan sitä, miten määritellään fantasiapeli. Lue lisää »
 • Arviossa Dragomino-lastenpeliArviossa Dragomino-lastenpeli
  3-vuotiaamme on tällä hetkellä ehkä innokkain pelaaja perheessämme, koska korona on karsinut varsinkin aikuisilta pelimahdollisuuksia aika paljon. Hän sai joululahjaksi Dragominon (2020), jota sitten onkin pelailtu ahkerasti. Peli hankittiin rohkeasti 5-vuoden ikäsuosituksesta huolimatta 3-vuotiaalle, koska hän on monenlaisia pelejä jo pelannut ja tuntuu jaksavan opetella vähän isommillekin suunnattuja pelejä. Lue lisää »
 • Paragons of Change 11. - Grant FitchParagons of Change 11. - Grant Fitch
  This episode was recorded in December of 2020, and I apologize for the delay in getting it out. Have you been waiting for these to return? In any case, these are now back - hopefully until I hit 20, just to commemorate 2020. The year 2020 has been a year… Lue lisää »
 • Lopputalvena pelasimme vain hyviä pelejä! LP:EL-huumassa mukana mm. Mysterium Park, Santa MonicaLopputalvena pelasimme vain hyviä pelejä! LP:EL-huumassa mukana mm. Mysterium Park, Santa Monica
  Talvi loppui meillä hyvien, jopa erinomaisten uusien perhepelien parissa. Mm. näitä on meillä opeteltu: LP:EL eli Liian pitkä, en lukenut ... Jatka lukemista Lue lisää »
 • Isle of Skye heräsi henkiin, kiitos DruidsinIsle of Skye heräsi henkiin, kiitos Druidsin
  Kennerspiel-kategoria sopii yleisesti pelimakuuni kuin nenä päähän. Alexander Pfisterin ja Andreas Pelikanin suunnittelema Isle of Skye: From Chieftain to King, KdJ-voittaja vuodelta 2016 oli kuitenkin jo päässyt vaipumaan unholaan. Yhtenä syynä voi olla se, ettei pelin perimmäinen idea, joka yhdistää Carcassonnesta muistuttavaa laattojenasettelua hinnanmäärittelyyn, lähtökohtaisesti saakaan kaikkien kanssapelaajien sukkia pyörimään… Lue lisää »
 • Pictures LPFIPictures LPFI
 • Minun FrieseniMinun Frieseni
  Lautakunta ottaa tutkailun alle vihreätukkaisen pelisuunnittelija Friedeman Friesen ja hänen pelinsä. Mitkä ovatkaan lautakuntalaisten mielestä parhaat Friesen tuotokset ja onko hän enää 2021 “oleellinen” pelisuunnittelija? Keskustelemassa ovat Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Tero Hyötyläinen (Lunkisti) sekä Kai Saarto (Todellisuuspako). Lautakuntalaisten Top-3 Friesen pelit: Tuomo: 3) Power Grid 2) Felicity: Cat in the… Lue lisää »
 • Gloomhaven: Jaws of the Lion – parhaan äärellä
  Gloomhaven (2017) on arvioitu maailman parhaaksi lautapeliksi. Viime vuonna julkaistu Gloomhaven: Jaws of the Lion on pelillisesti lähes identtinen, mutta tiivistetympi itsenäinen paketti, joka madaltaa monella tavoin Gloomhavenin aloituskynnystä. Gloomhaven: Jaws of the Lion on roimasti halvempi ja lyhyempi kokonaisuus kuin alkuperäinen Gloomhaven. Lisäksi Jaws of the Lion opettaa luolastotaistelun… Lue lisää »
 • Jakso 26: EnsifiiliksiäJakso 26: Ensifiiliksiä
  Tässä jaksossa Annika ja Kaitsu kertovat ensitunnelmistaan joukosta pelejä: Overbooked, Curious Cargo, Alien Frontiers, Epic Resort, Rolling Ranch, Carpe Diem, Draftosaurus ja Blue Skies. Lisäksi pohditaan BoardGameArena ja fyysisen pöytäpelaamisen eroja. Lue lisää »
 • My City on maailman suurimman lautapelipalkinnon voittaja – moraalisesti!My City on maailman suurimman lautapelipalkinnon voittaja – moraalisesti!
  Mitähän tästä vuodesta 2021 vielä tulee? No ainakin lautapelikäännösten suhteen näyttää lupaavalta. Suomeksi on tullut jo tässä vaiheessa kiinnostavia käännöksiä. ... Jatka lukemista Lue lisää »
 • Tampere on lähellä - Tuomo Pekkanen (vihr)Tampere on lähellä - Tuomo Pekkanen (vihr)

Hiljentyneitä blogeja