Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Carcassonne Kivikausi

Carcassonnea kivikaudella! Ensimmäinen Carcassonnen sisarpeleistä on mainio hieman virtaviivaisempi versio peruspelistä. Se oikoo mutkia joissain kohtaa ja toisissa kohdissa tuo mukavia lisäkäänteitä.

Kivikaudelle sijoittuva Carcassonne Kivikausi, englanniksi Carcassonne: Hunters & Gatherers, on perus-Carcassonnen sisarpeli, joka paikkaa tiettyjä tasapainoon liittyviä seikkoja peruspelissä.

Ne saa kyllä korjattua varsin pitkälle Kirkot ja kievarit -lisäosalla, mutta jos haluaa ostaa vain yhden paketin eikä kaipaa suurta joukkoa lisäosia, Kivikausi on perus-Carcassonnea täydellisempi peli sellaisenaan.

Suomenkielinen Carcassonne Kivikausi oli vuosikausia toivottoman loppuunmyyty. Vuonna 2020 pelistä ilmestyi kuitenkin uusittu laitos uudella, aikaisempaa näyttävämmällä kuvituksella, joten nyt peliä taas saa suomeksikin.

Carcassonne: Kivikauden kansi

Muutokset perus-Carcassonneen

Luostarit ovat kaikonneet. Peruspelissä luostarit ovat selkeä tuurielementti, sillä jos sama pelaaja saa useamman luostarin, todennäköisyys voittoon kasvaa selvästi. Kaupunkien sijasta on metsiä ja joet ovat korvanneet tiet.

Joet ovat teitä tehokkaampia, kiitos lisäpisteitä tuottavien kalojen. Pelaajilla on perusseuraajien lisäksi kalastusmajoja, jotka pisteyttävät yksittäisen järvestä järveen kulkevan joen sijasta koko yhtenäisen jokiverkoston.

Metsät eivät ole aivan yhtä arvokkaita kuin peruspelin kaupungit. Metsissä on kuitenkin menhir-kiviä (vanhassa laitoksessa kultahippuja), jotka tuottavat bonuslaattoja eli ylimääräisiä vuoroja pelaajalle, joka sulkee metsän – toisinaan kannattaakin sulkea muiden pelaajien metsiä. Toisaalta ei kannata, sillä keskeneräiset metsät ja joet eivät tuota tässä pelissä ollenkaan pisteitä. Osassa bonuslaatoista on lisäksi hyödyllisiä erikoisominaisuuksia.

Pellot on korvattu metsästyksellä. Niityillä on saaliseläimiä ja sapelihammastiikereitä. Jokainen tiikeri syö yhden eläimen, muista saa sitten pisteitä. Tämä on huomattavasti perus-Carcassonnen peltoja selkeämpi ratkaisu – säännöistä on vain yksi versio, jossa ei ole mitään epäselvää.

Carcassonne Kivikauden pelitilanne
Uuden laitoksen kaunista kuvitusta. Kuva: Mikko Saari

Lisäosat ja uusi laitos

Kivikauteen ei ole lisäosia, lukuunottamatta King & Scout -lisäosan (tai Kreivi ja kuningas -setin) sisältämiä viittä laattaa. Peli sopiikin oikein hyvin niille, jotka haluavat yhden Carcassonnen kokoelmiinsa, eivätkä muuta, sillä Kivikausi on sellaisenaan hieman kypsempi peli kuin perus-Carcassonne. Suurista eroista ei kuitenkaan ole kyse

Vuoden 2020 uusi laitos paitsi uusii ulkoasun huomattavasti alkuperäisempää edustuskelpoisemmaksi, mutta muuttaa myös sääntöjä hieman.

Pelaajat saavat nyt kolme majaa kahden sijasta. Siinä missä eläimet tuottivat aina kaksi pistettä, uudessa laitoksessa mammutit ovat kolmen pisteen arvoisia ja hirvet yhden pisteen arvoisia. Jokiin on lisätty kaloja, niitä ei ole enää vain järvissä. Joitain Scout-lisäosan laattoja on tuotu mukaan uusiin menhir-laattoihin ja niiden määrää on muutenkin lisätty.

Faktat Carcassonne: Kivikaudesta

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Hans im Glück ja Rio Grande Games (2002), Lautapelit.fi (2006, 2020), Z-Man Games (2015)

Mutkikkuus: Jos Carcassonne on tuttu, tämän oppii nopeasti, mutta aikaisempi Carcassonne-kokemus ei ole välttämätöntä. Kivikausi on edeltäjänsä tapaan varsin helppo peli.

Onnen vaikutus: Taitavin pelaaja voittaa yleensä, mutta joskus laattojen kanssa käy parempaa tai huonompaa tuuria.

Vuorovaikutus: Peliä voi pelata aggressiivisemmin, vallaten ja haitaten, tai rauhallisemmin omaa peliä rakennellen.

Teema: Vaikea sanoa, näkyykö tässä nyt kivikautisuus mitenkään erityisesti, mutta ainakin lopputulos on miellyttävän näköinen.

Uudelleenpelattavuus: Peli kestää käyttöä. Jos on oikein innokas yhden pelin pelaaja, tavallinen Carcassonne lukuisine lisäosineen tarjoaa enemmän tutkittavaa.

Kieliriippuvuus: Pelin osissa ei ole olennaista tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–5.

Pituus: 30–45 min.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Carcassonne Kivikausi”

Myin aikanaan edelliset Carcassonnet (perus, Liitonarkki, Uusi maailma) ja pitkän tauon jälkeen hankin haluamani sisarpelin Kivikauden (uusittu laitos). En kaipaa lisäosia peliin, joten tämä Carcassonne oli selvä valinta. Säännöt ovat tässä kyllä selkeät ja tosiaankin mitään epäselvyyttä säännöissä ja pisteytyksessä ei tule.

Carcassonne tyylin komponentit ovat laadukkaita ja tässä uusitussa versiossa kuvitus on varsin miellyttävä. Toimii tosi hyvin kahdestaankin (kahdestaan pisteitä tulee useasti sen verran enemmän, että pelaajalla pitää olla muutama ylimääräinen pistelaatta käytössä). Kilpailuasetelma perus-Carcassonneen on pienempi.

Olen Mikon kanssa samaa mieltä siitä, että ”Kivikausi on sellaisenaan hieman kypsempi peli kuin perus-Carcassonne”. Kyllä tästä pelattavaa riittää, vaikka ei lisäosia olekaan. Suosittelen varsinkin, jos vain yhden Carcassonnen haluaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *