Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Amun-Re

Amun-Re on sekä mielenkiintoinen nippu hyviä pelimekaniikkoja että kiehtovan temaattinen peli Egyptin valtataistoista. Pelaajat rakentavat pyramideja valtansa tunnuksiksi ja uhraavat jumalille, jotta Niili tulvisi. Pelien mielenkiintoisin temppu on vaihdos vanhan ja uuden kuningaskunnan välillä, jossa pelitilanne tavallaan nollataan kesken pelin.

Äänestävä yleisö katsoi Amun-Ren Deutscher Spiele Preisin arvoiseksi vuonna 2003.

Pelin idea

Amun-Ren kansiPelaajat ostavat Egyptin provinsseja huutokaupalla. Mekanismi on ovela, sillä korotukset ovat rajoitettuja ja kun huuto ylitetään, uutta tarjousta ei saa tehdä samalle alueelle heti perään. Vaatii tarkkaa taktikointia, jotta saa itselleen haluamansa alueen sopuhinnalla.

Alueissa on eroa. Yksi tärkeä seikka on se, kuinka hyvin ne soveltuvat maanviljelykseen, mutta muitakin eroja alueilla on. Kun alueet on hankittu, pelaajat ostavat väkeä viljelemään maata, kiviä pyramidien rakennusmateriaaliksi ja toimintakortteja pisteidenhankintaa silmälläpitäen. Kaikissa pätee sama, mitä useamman ostaa yhdellä kierroksella, sillä kalliimmaksi setti käy.

Kun kaikki ovat toimineet, uhrataan Amon-Ralle. Pelaajat tarjoavat rahaa ja rahamäärä ratkaisee, paljonko Niili tulvii. Runsaat tulvat ovat hyvä maanviljelykselle, joten on selvää, että toisille tarjoaminen on hyvä asia kun toiset taas varastavat kolehdista.

Välityhjennys

Niilin rannoille on jo rakennettu. Kuva: Gary James
Niilin rannoille on jo rakennettu. Kuva: Gary James

Kun peliä on pelattu kolme kierrosta ja kaikki alueet ovat käytössä, tilanne pisteytetään. Pisteitä kertyy pääasiassa pyramideistä ja pistekorteista. Sen jälkeen lauta tyhjennetään pyramideja lukuunottamatta. Nyt pelaajat pelaavat toiset kolme kierrosta. Alueiden arvo vain on radikaalisti toinen, kun lauta on täynnä pyramideja. Tämä tilanteen nollaus on pelien hienoimpia yksityiskohtia.

Amun-Re tavoittaa Egypti-teemansa hyvin, joten teemaan mieltyneiden kannattaa tutustua peliin — ja tämähän on siis Reiner Knizian peli. Taustalla vaikuttavat mielenkiintoiset pelimekanismit.

Vain korteista on tapana valittaa. Niiden arvo vaihtelee aika lailla, joten kortteihin liittyy jonkin verran tuurielementtiä. Kokonaisuutena peli on kuitenkin tyylikäs.

Suunnittelija:
Julkaisija: Hans im Glück, Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 2003
Pelaajamäärä: 3-5
Pituus: 90 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.