Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Amun-Re

Amun-Re on sekä mielenkiintoinen nippu hyviä pelimekaniikkoja että kiehtovan temaattinen peli Egyptin valtataistoista. Pelaajat rakentavat pyramideja valtansa tunnuksiksi ja uhraavat jumalille, jotta Niili tulvisi. Pelien mielenkiintoisin temppu on vaihdos vanhan ja uuden kuningaskunnan välillä, jossa pelitilanne tavallaan nollataan kesken pelin.

Äänestävä yleisö katsoi Amun-Ren Deutscher Spiele Preisin arvoiseksi vuonna 2003. Super Meeple julkaisi pelistä uuden laitoksen vuonna 2015.

Super Meeplen Amun-Ren kansi

Provinssikauppaa

Hans im Glückin Amun-Ren kansi

Pelaajat ostavat Egyptin provinsseja huutokaupalla. Mekanismi on ovela, sillä korotukset ovat rajoitettuja ja kun huuto ylitetään, pelaajan on tehtävä uusi tarjous jollekin toiselle alueelle, samalla alueella ei saa korottaa heti. Jos uusi tarjous syrjäyttää jonkun toisen alueen kärkisijalta, tämä pelaaja siirtää vuorostaan tarjousnappulansa jonnekin muualle ja tätä jatketaan, kunnes jokainen pelaajista on ostanut yhden alueen. Vaatii tarkkaa taktikointia, jotta saa itselleen haluamansa alueen sopuhinnalla.

Alueissa on eroa. Yksi tärkeä seikka on se, kuinka hyvin ne soveltuvat maanviljelykseen, mutta muitakin eroja alueilla on. Kun alueet on hankittu, pelaajat ostavat väkeä viljelemään maata, kiviä pyramidien rakennusmateriaaliksi ja toimintakortteja pisteidenhankintaa silmälläpitäen. Kaikissa pätee sama periaate: mitä useamman samanlaisen esineen ostaa yhdellä kierroksella, sillä kalliimmaksi setti käy. Pitäisi siis pystyä sekä hajauttamaan hankinnat että keskittymään johonkin tiettyyn asiaan.

Kun kaikki ovat toimineet, uhrataan Amon-Ralle. Pelaajat tarjoavat rahaa ja rahamäärä ratkaisee, paljonko Niili tulvii. Runsaat tulvat ovat hyvä maanviljelykselle, joten on selvää, että toisille tarjoaminen on hyvä asia, kun toiset taas ennemmin varastavat kolehdista.

Amun-Ren (2003) pelilauta.
Faaraon käsi sijoittelee maanviljelijöitä töihin Amarnaan Niilin rannalle. Kuva: Mikko Saari

Välityhjennys

Kun peliä on pelattu kolme kierrosta ja kaikki alueet ovat käytössä, tilanne pisteytetään. Pisteitä kertyy pääasiassa pyramideistä ja pistekorteista. Kortit palkitsevat erilaisista seteistä: kaikki provinssit joenrannassa, kaikki provinssit Pohjois-Egyptissä ja niin edelleen.

Sen jälkeen lauta tyhjennetään pyramideja lukuunottamatta. Nyt pelaajat pelaavat toiset kolme kierrosta. Alueiden arvo vain on radikaalisti toinen, kun lauta on täynnä pyramideja. Tämä tilanteen nollaus on pelien hienoimpia yksityiskohtia.

Amun-Re tavoittaa Egypti-teemansa hyvin, joten teemaan mieltyneiden kannattaa tutustua peliin – ja tämähän on siis Reiner Knizian peli. Taustalla vaikuttavat mielenkiintoiset ja huolella suunnitellut pelimekanismit.

Vain toimintokorteista on tapana valittaa. Niiden arvo vaihtelee aika lailla, joten kortteihin liittyy jonkin verran tuurielementtiä. Kokonaisuutena peli on kuitenkin tyylikäs paketti.

Amun-Re: The Card Game

Amun-Re: The Card Gamen kansi

Vuonna 2017 Super Meeple julkaisi lautapelin seuraksi Amun-Re: The Card Gamen. Korttipeliversion ytimessä on edelleen sama huutokauppa provinsseista. Nyt vain pelilauta on poissa ja koska korteissa on valmiit pyramidit, korttipeli tuntuu vähän siltä kuin pelaisi vain lautapelin kakkosvaihetta.

Korttipelissä teema on kevyempi ja kesto lyhyempi, joten jos pitää Amun-Ren huutokaupasta, mutta kaipaa lyhyempää ja nopeampaa peliä, korttipeliversio voi hyvinkin olla tutustumisen arvoinen.

Faktat Amun-Restä

Suunnittelija:

Julkaisija: Hans im Glück, Rio Grande Games (2003), Super Meeple (2015)

Mutkikkuus: Säännöt ovat varsin selkeät ja kunhan huutokauppamekanismin hienoudet sisäistää, on jo pitkällä. Pelin rakenne on sen verran eriskummallinen, että ensimmäinen peli menee herkästi harjoittelun piikkiin.

Onnen vaikutus: Kortit tuovat peliin pienen tuurielementin, muuten satunnaiselementtejä on vähänlaisesti. Peli on kuitenkin luonteeltaan vähän kaoottinen.

Vuorovaikutus: Huutokauppaaminen tuo peliin tiukkaa, mutta yleisesti ottaen kuitenkin aika ystävällistä vuorovaikutusta.

Teema: Egyptiläinen teema välittyy hienosti. Niilin tulvien merkitys ja Egyptin pitkä historia tuntuvat pelimekaniikoissa.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä, peli ei ole suotta pidetty klassikko.

Kieliriippuvuus: Pelin osissa ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 3–5, enemmän on parempi. Kolminpelinä Amun-Re on vähän löysä.

Pituus: 90 min.

Artikkelin kansikuva: Chris Norwood / BGG. CC BY-NC 3.0.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *