Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

El Grande

El Grande, harvinaisen raskas Spiel des Jahres -voittaja vuodelta 1995, on tärkeimpiä alue-enemmistöpelejä. Pelaajat taistelevat vallasta keskiaikaisessa Espanjassa sijoittamalla caballerojaan eri provinsseihin. Säännöllisin väliajoin toistuvat pisteytykset jakavat pelaajille pisteitä riippuen näiden asemasta provinsseissa.

Myös vuoden 1996 Deutscher Spiele Preisin napannut El Grande ei ehkä ollut ensimmäinen alue-enemmistöpeli, mutta se on ehdottomasti genren vaikutusvaltaisimpia edustajia, peli johon muita verrataan. Vuonna 2006 ilmestyi uusi El Grande Decennial Edition, joka sisältää myös pelin aikaisemmin erikseen ilmestyneet lisäosat.

El Granden kansi

Pelin idea

Pelaajat yrittävät ohjata caballeronsa varastoista hoviinsa ja hovista laudalle siten, että kolmen kierroksen välein toistuvassa pisteytyksessä caballerot pitävät enemmistöä mahdollisimman monella alueella. Myös toiset ja kolmannet sijat palkitaan, joten niiden tavoitteleminen on viisasta.

Pelimekaniikka perustuu kahteen sarjaan kortteja. Pelaajilla on vuorojärjestyksen säätelevät voimakortit. Isommalla kortilla saa aikaisemman vuoron, mutta vähemmän caballeroja hoviin. Pienempi kortti jättää vuorojärjestyksen hännille, mutta täydentää varastoja paremmin. Kortit ovat kertakäyttöisiä, joten pitkän aikavälin suunnitteluakin tarvitaan.

Jokaisella kierroksella käytössä on viisi toimintakorttia, joista kukin pelaaja valitsee yhden. Myös ne säätelevät tarvetta päästä pelaamaan ja valitsemaan ensimmäisenä. Jokaisella kortilla saa siirtää yhdestä viiteen caballeroa hovista laudalle ja lisäksi korteissa on joku hyödyllinen toiminto.

Pelaamista laudalle rajoittaa kuningas. Kuninkaan provinssiin ei saa pelata mitään; kaikki laudalle pelattavat caballerot on sijoitettava kuninkaan viereisiin provinsseihin. Kuningasta siirtävät toimintakortit ovat aina suosittuja.

Taistelua vallasta

Vaikka pelin espanjalainen teema ei pelimekaniikasta välitykään, poliittisen valtataistelun kuvaamiseen pelimekaniikka sopii hienosti. Hienovarainen pelaaja välttelee pitkäkestoisia nahinoita yksittäisestä alueesta ja keskittyy viljelemään vaikutusvaltaansa laajalti. Myös yllätyksille on sijansa, sillä pelaajat voivat pelata caballeroja Castilloon, torniin, josta ne tuodaan peliin salaa valitulle alueelle juuri ennen pisteytystä.

El Grande on myös varsin näyttävä tapaus. Iso laatikko kätkee sisäänsä Doris Matthäusin kauniisti kuvittaman pelilaudan ja tyylikkäät komponentit, joista erottuvat suurikokoinen kuningas ja vielä kuningastakin jykevämpi Castillo-torni.

Castillo varjostaa Välimerta. Kuva: Gary James
Castillo varjostaa Välimerta. Kuva: Gary James

Peli on haastava sekä strategisesti että taktisesti. Vaikka alue-enemmistöpelien tapaan taktisella pelaamisella on tärkeä osa, pidemmän aikavälin suunnittelu auttaa paljon. Vähintään kolmen kierroksen eli yhden pisteytysvälin mittainen suunnittelu on välttämätöntä menestyksen kannalta. El Grande on klassikonasemansa ansainnut. Jokaisen lautapeliharrastajan sietäisi peliä vähintäänkin kokeilla.

Pelaajamääräksi ilmoitetaan 2–5, mutta käytännössä pelaajamäärän jäädessä alle neljän peli menettää otettaan. Parhaimmillaan se on viidellä, kahdella ja kolmella pelaajalla kannattaa jo pelata jotain muuta.

Faktat El Grandesta

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Hans im Glück, Rio Grande Games (1994)

Mutkikkuus: El Grande on suoraviivainen europeli, joka on sääntöjensä puolesta melko yksinkertainen.

Onnen vaikutus: Varsinaisia tuurielementtejä on vähänlaisesti, mutta peli on muuten varsin kaoottinen.

Vuorovaikutus: Peli on silkkaa taistelua alueista, joten toisten pelaajien tekemisistä ei voi olla välittämättä.

Teema: Espanjan kartalla kamppaillaan ja valtataisteluteema sopii hyvin alue-enemmistömekaniikan kanssa.

Uudelleenpelattavuus: Peli on osoittautunut vuosien saatossa kestäväksi.

Kieliriippuvuus: Pelin osissa ei ole lainkaan tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–5, joskin käytännössä alle neljällä pelaajalla El Grandea ei kannata pelata.

Pituus: 90 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “El Grande”

Saakohan pelin perusversiota ostettua mistään? Kiinnostavan oloinen, mutta ainoa Suomessa tarjolla oleva versio tuntuu olevan tuo “Big Box”, joka on turhan kallis hankinta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *