Kategoriat
Peliarvostelut

The City

Suunnittelija Tom Lehmann teki oman ehdotuksensa Puerto Rico -korttipeliksi. San Juaniksi päätyi toinen peli, tosin Lehmannin ideoita hyödyntäen, ja Lehmannin pelistä tuli samankaltainen, mutta monimutkaisempi Race for the Galaxy. Lehmann jatkoi idean kehittelyä, tällä kertaa yksinkertaisempaan suuntaan ja nyt tuloksena oli The City. Pelin tunnistaa selvästi kahden edeltäjänsä sukulaiseksi, mutta se on paljon yksinkertaisempi.

The City on pieni fillerihelmi, joka on tutustumisen arvoinen. Harmillisesti englanninkielisestä laitoksesta ei ole toistaiseksi mitään tietoa, joten on tyytyminen saksan- tai ranskankieliseen laitokseen.

Tuomon videoarvostelu pelistää

Pelin idea

The Cityn kansi

The City on rakentelupeli, jossa kehitetään kaupunkeja pelaamalla kortteja. Kortit kuvaavat erilaisia rakennuksia, joilla on kaksi tärkeää ominaisuutta: tulot ja voittopisteet. Rakennuksen hinta maksetaan tässäkin pelissä heittämällä kädestä muita kortteja pois, eli kortit ovat sekä rakennuksia että rahaa.

San Juanin ja Race for the Galaxyn roolit ja vaiheet on tällä kertaa unohdettu. Vuorot pelataan yhtä aikaa: jokainen paljastaa kädestä rakennuksen, jonka haluaa rakentaa, maksaa sen ja sillä hyvä. Vuoron lopuksi nostetaan tulojen verran rahaa ja kirjataan ylös tienatut voittopisteet. Peli päättyy, kun joku saa 50 voittopistettä kokoon.

Rakennuksia on monenlaisia. Suurin osa ei tee muuta kuin tuottaa rahaa tai pisteitä. Osa antaa rahaa tai pisteitä muista korteista riippuen: korteissa on erilaisia symboleita (autoja, ostoskärryjä ja suihkulähteitä) ja esimerkiksi ostoskeskus tuottaa rahaa sen verran kuin omissa korteissa on suihkulähteitä. Osa korteista edellyttää toisen kortin olemassaoloa, jotkut antavat alennuksia muihin kortteihin ja niin edelleen. Kovin mutkikkaita kortit eivät ole, mutta pientä komboamista on havaittavissa.

Cityn kortteja. Kuva: Mikko Saari
Ostoskeskuskortteja, jotka toimivat oikein mukavasti yhdessä. Kuva: Mikko Saari

Nopea lumipallo

Lumipallopeleiksi kutsutaan sellaisia rakentelupelejä, joissa menestys poikii lisää menestystä ja peli etenee kuin rinnettä alas vyöryvä lumipallo, joka kasvaa edetessään. Tämä on yleisesti ottaen huono juttu, johon pelisuunnittelussa pyritään puuttumaan, mutta The Cityssä se ei haittaa – peli on nimittäin nopeasti ohi.

Toki on niin, että tappion voi varmistaa ensimmäisellä kierroksella ja jos joku pelaajista saa hyvän johdon, muiden on mahdotonta saada johtajaa kiinni. Nämä eivät kuitenkaan ole suuria ongelmia pelissä, joka kestää noin kymmenen minuuttia ja on ohi noin kymmenessä kierroksessa. Tulotaso pitää saada asialliseksi noin kolmessa kierroksessa, jonka jälkeen on aika aloittaa armoton pisteiden keruu.

Pidemmässä pelissä tällainen ei toimisi, mutta tällaisenaan The City on sen verran nopea välipala, että törkeä lumipalloefekti ei haittaa, vaan on päinvastoin oikeastaan aika hauska. Lyhyt kesto helpottaa kummasti. Erään ei juuri kymmentä minuuttia kauempaa saa tuhlattua ja yhteen peliin tyytyminen on suorastaan vaikeaa.

The Cityn ainoa haittapuoli on, ettei sitä ole saatavilla Suomen kaupoista. Pelistä ei ole jostain syystä tehty englanninkielistä laitosta. Muita löytyy sitten siitäkin edestä: saksaksi, ranskaksi, hollanniksi, puolaksi… Korteissa on hyvin vähän tekstiä ja sopivalla apulapulla sekään ei ole ongelma. Ainakin saksankielistä laitosta voin suositella varauksetta. Ongelmaksi jääkin vain pelin löytäminen. Jos tulee vastaan, kannattaa tarttua tilaisuuteen heti!

Läjä Cityn kortteja. Kuva: Mikko Saari
Kuva: Mikko Saari

Faktat The Citystä

Julkaisija: Amigo (2011)

Mutkikkuus: Peli on nopea opettaa ja pelin jujun sisäistää viimeistään ensimmäisen pelin aikana.

Onnen vaikutus: Pitkällä aikavälillä taidolla on väliä, yksittäiset pelit ratkeavat kuitenkin herkästi hyvään tai huonoon tuuriin.

Vuorovaikutus: Pasianssiahan The City on, toisten pelistä ei tarvitse liiemmin välittää. Vain pari korttia ylipäätään huomioi muita pelaajia.

Teema: Kaupunkiteema on aika ohut, mutta riittävän toimiva.

Uudelleenpelattavuus: Eipä tästä useinkaan yhdellä erällä selvitä, peliä on helppo nähdä pelaavansa satakin kertaa.

Kieliriippuvuus: Korteissa on vähän tekstiä, muutaman avainsanan opettelulla kuitenkin selviää, vaikka ei muuten kieltä osaisikaan.

Pelaajamäärä: 2–5

Pituus: 10 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *