Kategoriat
Peliarvostelut

Dinner in Paris

Dinner in Parisissa pelaajat ovat ravintolayrittäjiä, jotka kilpailevat pariisilaisen torin markkinapaikoista. Kilpailu on kovaa, kun ravintolat taistelevat tilasta ja samoista tavoitteista.

Dinner in Parisissa saa olla tarkkana, mitä muut pelaajat suunnittelevat. Usein pelaajat pääsevät yllättämään toisensa valinnoillaan, sillä pelissä on monenlaisia mahdollisuuksia vaikuttaa toisten peliin – pelissä kun on paikoin kyse aluehallinnasta ja kilpajuoksusta osin samojen tavoitteiden perässä.

Dinner in Paris on ensimmäinen peli The Trolls -suunnittelijaryhmältä (Les Trolls Associés). Nimen takana olevien hahmojen henkilöllisyys on haluttu syystä tai toisesta pitää salassa. Ranskalainen ryhmä on tehnyt hyvää työtä.

Sen huomasi myös Suomen Leluyhdistyksen raati nimetessään Dinner in Parisin Vuoden strategiapeliksi 2022. Valinta näyttää kuitenkin tulleen peliharrastajille hieman yllätyksenä, sillä peliä ei ole vielä samalla tavoin noteerattu kansainvälisesti muualla. Pääosin peliarvosteluissa sitä on silti näytetty pitävän ihan kelpo pelinä.

Dinner in Parisin kansi

Katsaus yleisilmeeseen

Kupruilevat pahvilaatat, jotka eivät mahdu uraansa
Terassilaatat eivät aina sovi siististi paikalleen. Kuva: Markus Korri

Dinner in Parisin graafinen ilme on kaunis ja komponentit palvelevat hyvin pelaamista – yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Terassilaatat ovat mielestäni hieman onnettomia 1 cm × 1 cm -kokoisia ja melko ohuita pahviruutuja, jotka eivät mahdu kunnolla pelaajalaudan uriin. Ne on kyllä suunniteltu oikean kokoisiksi, mutta pahvialustasta irroittaessa jokaisen terassilaatan reunoihin on jäänyt alustan kiinnikekohdista pienet ulokkeet, joten ne olisivat tarvinneet varsinaista kokoa enemmän tilaa laudan urissa. Vaikkapa muoviset terassilaatat olisivat tehneet pelistä vielä hieman laadukkaamman näköisen kokonaisuuden.

Muilta osin komponenttien laatu on oikein hyvä. Ilmeisesti ensimmäisissä painoksissa ranskaksi ja englanniksi korttien laatu on ollut niin heikko, että asiakkaat ovat saaneet tilata korvaavia korttipakkoja. Korttien laatua on kuitenkin parannettu, ja ongelma on korjattuna kaikissa julkaisuissa vuoden 2021 kesästä lähtien.

Dinner in Paris on pelattavuuden kannalta selkeä kokonaisuus. Ranskalaisuus näkyy pelin ulkomuodossa – se on jollakin tavalla boheemi ja ylpeä tavastaan näyttää kotikulmiaan maailmalle. Komponenteissa on myös hieman 80–90-lukujen lautapelien havinaa. On vaikea sanoa, onko se nostalgiaa, vaiko tahaton ilmiö jostakin seuraavanlaisesta: noiden aikojen lapsi, joka muistaa vanhat lautapelit, on huomannut, että lautapelejä tehdään tänä päivänä ihan uudella tavalla – siispä hän yrittää tehdä jotakin samaa itsekin. Kuten sanottua, tästä on vaikea sanoa paljoa. Tuoreesta The Trolls -suunnittelijaryhmästä ei ota selvää, onko kyseessä joukko ensikertalaisia, vai kenties hahmoja, joilla on pidempääkin kokemusta alalta. Monet seikat puoltavat itselleni ensimmäistä vaihtoehtoa.

Ravintolarakennuksia laudan reunalla ja niistä edenneitä terasseja.
Ravintoloiden terassit levittäytyvät aukiolle ravintolarakennuksista. Brasserie on iso, komea rakennus, mutta ei ole vielä ehtinyt rakentaa kuin yhden terassin. Kuva: Markus Korri

Ravintolakoneisto rullaamaan

Kortteja ja pelilautaa
Tehtäväkortti vaatii rakentamaan kuusi terassia tiettyyn muotoon. Kuva: Markus Korri

Jokaisella pelaajalla on oma pelaajalautansa, jossa terassilaatat on sijoitettuna neljään kategoriaan, ravintoloiden tason mukaan. Laudalla on myös tulomittari sekä informaatio ravintoloiden perustamisen vaatimista raaka-aineista, niistä kertyvistä tuloista ja pisteistä. Siitä näkee myös reaaliajassa terasseista kertyneet pisteet.

Ravintolat rakennetaan torin ulkolaidalle ja terassit tietenkin ravintoloiden eteen. Kunkin ravintolan terassien tulee olla yhteydessä toisiinsa, muttei toisten ravintoloiden terasseihin. Pulujen päälle terassia rakentaessaan pelaaja saa nostaa pulukortin, jossa on yleensä jokin sääntöjä rikkova bonus. Pulukortti saattaa esimerkiksi antaa pelaajan rakentaa oman terassinsa ei vain toisen pelaajan terassien viereen, vaan osin päällekin.

Vuorollaan pelaajalla on valittavanaan kolme toimintoa, joista kaksi ovat vapaavalintaisia. Ensimmäisenä toimintoja tulee aina nostaa marketissa tarjolla olevista resurssikorteista, tai pakasta, yksi kortti. Vapaavalintaiset toiminnot ovat: resurssikorttien nostaminen (uudelleen), ravintolan rakentaminen kädessä olevilla resurssikorteilla, terassien rakentaminen pelaajalaudan tulomittarissa olevilla tuloilla, tai tehtäväkortin suorittaminen. Näitä toimintoja pelaaja saa suorittaa vaikkapa saman useamman kerran, ja missä järjestyksessä haluaa.

Varallisuutta, eli rahaa, pelaaja tarvitsee yksinomaan terassien rakentamista varten. Jos pelaaja rakentaa terasseja, hän saa käyttää koko tulomittarissaan olevan varallisuuden kerralla, ja ostaa niin monta terassia niin monelle eri ravintolalleen kuin kykenee. Terassien rakentaminen tuo peliin laattojen asettelun elementin. Terassien sijoittelulla ja siitä huolehtimisella, että pelin aikana terasseja saa rakennettua mahdollisimman paljon, on suuri merkitys. Pelaajan tuleekin saada oma ravintolakoneistonsa rullaamaan siten, että varallisuus kasvaa tasaisesti, jotta hän saa rakennettua tehokkaasti terasseja.

Ravintoloiden rakentaminen kerryttää varallisuutta, ja pisteitä kuten terassitkin. Terasseja rakentaessaan pelaaja saa myös aika ajoin nostettua varallisuuttaan. Varallisuus ei hupene missään vaiheessa peliä. Saavutettu varallisuus onkin ikään kuin “kuukausitulo”, jonka pelaaja saa käytettäväkseen kokonaisuudessaan joka vuoronsa aikana.

Dinner in Parisin oranssin pelaajan pelaajalauta
Pelaajalaudalla on vasemmassa reunassa tulomittari ja neljän tason ravintoloiden terassit. Kuva: Markus Korri

Tavoitteet ja tehtävät maustavat keitosta

Jokaiseen peliin nostetaan sattumanvaraisesti yhteinen tavoitekortti, joka sisältää kolme tavoitetta, ja kussakin tavoitteessa parhaiten onnistunut saa muita enemmän pisteitä. Tavoitekortti voi parhaimmillaan tuottaa yhdelle pelaajalle 30 pistettä, joten kulloisenkin pelin tavoitteet asettavat aina omanlaisensa kilpailuasetelman.

Tehtäväkortit ovat esimerkiksi tietyn muotoisen terassikokonaisuuden valmistuminen, tai terassien ulottuminen joihinkin torilla näkyviin elementteihin, kuten yhtyeeseen tai suihkulähteeseen. Loppupuolella peliä, kun terasseja on rakennettuna torille jo paljon, tehtäväkorttien suorittaminen kerryttää helposti lisäpisteitä. Tehtäväkorttien suorittaminen vie silti aina yhden toiminnon, ja terassien rakentaminen kannattaa kaikesta huolimatta suorittaa joka vuorolla. Jos suunnitelmissa on vielä avata uusia ravintoloita, ei toimintoja välttämättä riitä tehtävien suorittamiseen.

Dinner in Parisissa pelaaja joutuu priorisoimaan toimintojaan paljon ja optimoimaan saatavat pisteet, ottaen samalla huomioon toisten pelaajien liikeet. Peli onkin jännittävimmillään viimeisillä kierroksilla. Voit joutua jännittämään, ehditkö suorittaa kaikki aikomasi toiminnot, kun toinen pelaaja yllättää päättämällä pelin juuri kriittisellä hetkellä.

Peliin on ilmestynyt lisäosa Dinner in Paris: Kokkien taisto, josta on oma arvostelunsa.

Tavoitekortti  ja resurssikortteja laudan reunalla
Tämän pelin tavoitekortti palkitsee terasseista suihkulähteen ympärillä, rahan keräämisestä ja terasseista Rue Sud -kadun varrella. Kuva: Markus Korri

Faktat Dinner in Parisista

Suunnittelijat:

Julkaisijat: Funnyfox (2021), Toyrock (2022)

Mutkikkuus: Dinner in Paris on mutkikkuutensa puolesta keskitasoa. Kun malttaa käydä säännöt huolella läpi, pelaaminenkin alkaa sujua muutaman kierroksen jälkeen, ja viimeistään toisella pelikerralla kouluikäisetkin pelaavat jo suvereenisti aikuisten rinnalla. Pelissä oppii melko nopeasti taktikoimaan ja lukemaan toisten peliä.

Onnen vaikutus: Kortit ovat tärkeitä, joten onnella on merkityksensä. Siksi kannattaakin pitää useampia suunnitelmia avoimena, ja tehdä reaktiivisesti oikeita valintoja.

Vuorovaikutus: Pelissä on perheille sopivaksi strategiapeliksi kohtuullisen reippaasti vuorovaikutusta. Toisten pelaajien suunnitelmia pystyy jonkin verran pilaamaan, ja valtaamaan juuri ne alueet, joita huomaa toisen tavoittelevan. Tämä taistelu viedään sitten Kokkien taisto -lisäosalla todella aggressiiviselle tasolle, ja se onkin hyvä hankinta niille, jotka sellaista mielivät lisää.

Teema: Teema on mukavan erilainen. Samoilla mekaniikoilla olisi saanut aikaiseksi myös pelin täysin eri aihepiirillä. Silti jotkut mekaniikoista ovat loogisia nimenomaan teeman kannalta, kuten vaikkapa tulotason kasvaminen uusien ravintoloiden perustamisen ja terassialueiden laajentamisen myötä.

Uudelleenpelattavuus: Peliä pelaa mielellään uudestaan, sillä toisten pelaajien kulloisetkin valinnat vaikuttavat omaan peliin. Jokainen peli on omanlaisensa myös vaihtuvien tavoitekorttien myötä.

Kieliriippuvuus: Pelissä on jonkin verran tekstiä, ja korttien itsenäinen lukeminen on edellytys pelaamiselle.

Pelaajamäärä: 2–4 pelaajaa. Kaksinpelille optimoitu pelialue on pelilaudan toisella puolella.

Pituus: Ohjeellinen peliaika 40 minuuttia ylittyi reippaasti jopa kaksinpelinä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

2 vastausta aiheeseen “Dinner in Paris”

Tätä peliä yritetty nyt lasten kanssa pelata (4 pelaajaa) muttei tule mitään, kun säännöt niin epäselvät eivätkä anna vastausta miten toimia eri tilanteissa 🤷🏻‍♀️

Kurja kuulla. Mielestäni säännöissä on ainakin suljettu melko hyvin erilaiset porsaanreiät pois sen suhteen, kuinka tulisi toimia missäkin tilanteissa. Eri asia on, kaipaisivatko ilmaisutavat sitten lisää selkeyttä.

Kannattaa joka tapauksessa ensin itse perehtyä huolella sääntöihin ja lukea ne muutamaan kertaan vaikka pelikomponentteja pläräten ennen varsinaista pelisessiota muiden kanssa. Otan yleensä itse pelin muiden kanssa pöydälle vasta, kun olen sisäistänyt pelin niin, että pystyn lähes ilman sääntökirjaa omin sanoin kertomaan muille, miten peliä pelataan.

Kaikille sääntövihon kanssa opettelu ei ole soveltuvin vaihtoehto. Lähes aina lautapeleihin löytyy ainakin englanniksi opetusvideoita. Tähän ei ainakaan toistaiseksi ole suomeksi sellaista, mutta jos enkunkielinen auttaa, YouTubesta löytyy selkeä video nimellä Dinner in Paris – BGG How to Play.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *