Kategoriat
Kirjat

Pakohuonemysteeri-kirjasarja

Pakohuonepelejä pääsee pelaamaan myös kirjamuodossa. Saksalaisen Eva Eichin Pakohuonemysteeri-kirjasarja on yhdistelmä dekkaria ja pakohuonepeliä. Kirjassa seurataan jännäritarinaa, jossa tulee vastaan puzzleja. Ne ratkomalla tietää, minne kirjassa seuraavaksi on suunnattava.

Kun kirjaa selailee, näkee aukeamia, joissa on tunnelmallisia kuvia. Joka toinen aukeama on kiinni, ja niiden sisältä löytyy se varsi­nainen tarina. Jokaisen puzzlen vastauksena tulee kuva, joka pitää etsiä kirjasta ja avata sitten kyseinen aukeama. Sieltä löytyy tarinan seuraava luku ja uusi puzzle. Lopulta koko kirja on käyty läpi ja tarina on selvillä.

Puzzlet ovat tavallisia pakohuonepulmia: joukossa on niin numero­pulmia kuin kielellisiä pulmia. Osa vaatii vähän jotain yleis­tietä­mystä, mutta enimmäkseen pitää vain oivaltaa, miten tehtävää lähestyä. Kirjassa ei ole vihjeitä oikeista vastauksista, mutta jokai­seen pulmaan on kolme valmiiksi annettua vastaus­vaihtoehtoa, joista valitaan. Puzzleja ei myöskään tarvitse välttämättä ratkaista, sillä kolmesta ratkaisu­kuvasta vain yksi löytyy kirjasta, eli oikean aukeaman voi vain etsiä kirjaa selaamalla. Jumiin ei siis voi jäädä.

Kirjoilla on hintaa parikymppiä, mikä tekee diilistä vähän huonom­man kuin Exit-peleissä tai Unlockeissa. Kirjat eivät kuitenkaan tuhoudu käytössä. Aukeamat pitää avata, jotta tarinassa pääsee eteenpäin, mutta kirjan saa palautettua pienellä vaivalla käyttö­kuntoon teippaamalla aukeamat takaisin kiinni. Osa tehtävistä voi olla sellaisia, että ne ratkeavat helpommin kynää käyttämällä, mutta jos ei halua tehdä merkintöjä kirjaan, Korpin varjon tehtävät sai ainakin ratkottua vaivatta ottamalla tehtävästä kuvan puheli­mella ja piirtämällä merkinnät tähän kuvaan. Kirjan voi siis ratkoa ja antaa sitten jonkun toisen ratkaistavaksi.

Pakohuonepelejä voi halutessaan pelata isommallakin porukalla. Kirjan kanssa se on hankalaa. Tekstiä on aika paljon, eli jos väkeä on enemmän, sitä pitää lukea ääneen. Tehtävääkin on suhtkoht vähän, eikä kirjan äärelle mahdu mukavasti useampaa. Sanoisin, että tämä on parhaimmillaan yksin tai kahdestaan. Vierekkäin istuen kirjaa voisi mukavasti käydä läpi kaksin. Kun pelaaminen ei vaadi tilaakaan käytännössä lainkaan, tämä pakohuonemysteeri sopii erinomaisesti tekemiseksi juna-, bussi- tai lentomatkalle.

Korpin varjo

Eva Eich: Pakohuonemysteeri: Korpin varjo
Bazar, 2022
Suom. Sanna van Leeuwen

Ensimmäisenä sarjassa on ilmestynyt Korpin varjo. Sen tarina sijoittuu lukion luokkakoukseen. Joukosta on poissa yksi, mustiin pukeutunut punkkarityttö Paula, joka kuoli kesken abivuoden. Paula piirteli mustia korppeja seinille ja pulpetteihin, ja kuinka ollakaan, luokkakokouksesta erään luokan liitutaululta löytyy piir­retty korppi ja arvoitus, joka johtaa joukon entisiä koulu­kave­reita mysteerin äärelle – mysteerin, joka saattaa johtaa heidän kuole­maansa.

Kirjassa on kyllä tunnelmaa, mutta jos hyvää jännäritarinaa kaipaat, kannattaa silti tarttua johonkin dekkariin tai trilleriin. Tarina oli ihan kiva, mutta ei mitään ikimuistoista. Samaa voi sanoa pulmista. Kokeneelle pakohuonepelien harrastajalle vaikeustaso ei ole huikea. Päätään pääsee käyttämään, mutta mikään pulmista ei erityisesti säväyttänyt.

Jos sen sijaan tykkäät dekkareista ja ajatus leppoisan helpoista pulmista, jotka vaativat vähän hoksottimien käyttöä, kuulostaa houkuttelevalta, Korpin varjo on aivan oivallista viihdettä. Arvelisin, että tämän parissa menee tunti tai pari. Jos olet Exit-sarjan pelejä pelannut, Korpin varjon vaikeustasoksi määrittelisin Exit-asteikolla 2/5 ja sekin saattaa olla hitusen yläkanttiin. Paljon helpottaa se, että vastausvaihtoehtoja on vain kolme.

Osta Korpin varjo Adlibriksestä (kaupallinen yhteistyö).

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *