Kategoriat
Peliarvostelut

Betta

Lemmikkieläinkaupassa henkilöstö koettaa saada muodostettua mahdollisimman houkuttelevia näyteikkunoita erivärisistä taistelukaloista. Kenen luomukset miellyttävät asiakkaita eniten?

Betta on kepeä korttipeli 1–5 pelaajalle, jossa pelaajat yrittävät muo­dostaa kaloista ennalta määritettyjä muodostelmia. Pelin taustatari­nana toimiva eläinkauppiaiden kilpailu on melko höpöhöpöä (kalat voisi helposti korvata vaikka erilaisilla muodoilla), mutta se ei hait­taa – kalat ovat värikkäitä ja erottuvat hyvin toisistaan. Komponen­tit ovat muutenkin laadukkaita aina pelin peltipurkkia myöten. 

Bettan kansi

Reikäkorttien asettelua 

Jokaisella pelaajalla on oma pakkansa, joka koostuu kalakorteista. Peliin arvotaan kuusi erilaista muotokorttia, jotka kertovat, millai­sia asetelmia kaloista tulisi muodostaa. Pöydällä on pelaajamääristä riippuva määrä 3×3-kokoisia näyteikkunakortteja, joihin kalakortteja pelataan. 

Kussakin kortissa on vain muutama kala, loput kohdat kortista ovat täynnä reikiä. Kun kortteja pelataan päällekkäin, voivat alla olevat kalat joko jäädä näkyviin tai peittyä. Tarkoituksena olisi saada alus­talle muodostettua samanvärisistä kaloista kuvio, joka löytyy peliin arvotuista muotokorteista. Mitä vaikeampi kuvio, sitä enemmän siitä saa pisteitä. Pisteitä saa myös, jos pelaa kortin tyhjälle alustalle. Kortteja saa pyöritellä vapaasti, ja kuvio saa muodostua miten päin vain. 

Peli päättyy, kun pelaajien pakat ovat tyhjät tai kaikki ikkunat ovat täynnä kaloja. Tämän jälkeen kukin pelaaja saa vielä pisteitä sen perusteella, kuinka paljon heillä on omia kalojaan kussakin näyte­ikkunassa. Eniten pisteitä kerännyt voittaa. 

Pelissä on myös edistyneempi variantti, jossa yksi pelaajista pelaa eläinkaupan omistajalla, Bettyllä. Tällä ei ole omaa väriä, vaan hä­nellä on pakassaan kaikkia värejä tasaisesti. Hän ei saa pelin lopussa pisteitä omasta väristään, vaan kunkin näyteikkunan tyhjistä ruu­duista. Täysistä ikkunoista hän ei saa pisteitä lainkaan, mutta mitä vähemmän ikkunassa on tyhjää, sitä enemmän hän saa pisteitä. 

Bettan sisältöä
Bettan komponentteja. Kuva: Joonas Hannula

Kepeää läpsyttelyä 

Betta on varsin yksinkertainen ja nopea peli. Se on helppo opettaa uusille pelaajille, eikä yhdessä erässä kauaa nokka tuhise. Pelival­mistelut on myös nopeasti hoidettu. Pakkoja ei ole välttämä­töntä edes sekoittaa, sillä aiemman pelin lopussa kortit ovat kyllä jo val­miiksi sekoittuneet. Kussakin pelissä pakoista otetaan myös satun­naisesti pari korttia pois, mikä tuo peleihin hieman lisää vaihtelua.

Mukana on myös yksinpelivariantti, jossa tavoitteena on saada ke­rättyä mahdollisimman paljon pisteitä (samaan tyyliin kuin esimer­kiksi Trails of Tucanassa). Itse en juuri tämäntyyppisistä yksinpeleistä välitä, mutta voi tämä jollekulle tuoda lisäarvoa. 

Korttituurista voisi halutessaan kitistä, sillä jos pakasta ei vain nou­se sopivia kortteja, joutuu katsomaan vierestä muiden kerätessä pis­teitä. Periaatteessa on myös mahdollista vain lätkiä samaan kohtaan samaa kuviota uudestaan ja uudestaan. Nämä ovat kuitenkin suh­teellisen pieniä murheenkryynejä näin pieneen ja nopeaan peliin. 

Itselleni peli oli positiivinen yllätys. Sitä on hauska ottaa nopea erä (tai pari) silloin tällöin muiden pelien lomassa, ja toistaiseksi pelit ovat olleet suhteellisen tasaisia. Kannattaa kokeilla, mikäli kaipaa hyvin pientä ja kevyttä välipalaläpsyttelyä. 

Bettan kalapakat
Bettan neljä eri kalapakkaa. Kuva: Joonas Hannula

Faktat Bettasta 

Suunnittelijat: 

Julkaisija: Synapses Games (2022) 

Mutkikkuus: Erittäin yksinkertainen. Valitse yksi kolmesta kor­tistasi ja koeta saada sillä muodostettua jokin tavoiteltavista kuvi­oista. 

Onnen vaikutus: Korttituurilla on jonkin verran merkitystä. Vaihtoehtoja on kuitenkin sen verran, että taitavin voittaa. 

Vuorovaikutus: Pelaajat pelaavat yhteisille pelilaudoille ja yrittä­vät peittää toisten pelaajien kaloja. Samoilla apajilla siis uidaan.  

Teema: Eläinkauppateema on melko höpsö, oikeasti kyseessä on abstrakti peli. 

Uudelleenpelattavuus: Kyllä tätä mielellään lätkii useammankin erän, varsinkin yhden pelin ollessa todella nopea. 

Kieliriippuvuus: Komponentit ovat kielivapaita. 

Pelaajamäärä: 1–4, muunnelmalla 1–5. 

Pituus: Yhdessä erässä kestää noin 10–20 minuuttia. 

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *