Matka Karjalaan

Matka Karjalaan -pelistä uusi laitos

Karjalainen Nuorisoliitto ry on julkaissut uuden laitoksen 1990-luvulla alunperin ilmestyneestä Matka Karjalaan -pelistä. Peli on Afrikan tähteä muistuttava heitä-ja-liiku-peli, jossa kuljetaan noppaa heittäen pitkin ja poikin luovutettua Karjalaa.

Matka Karjalaan -kansiPelaajien tehtävänä on lähteä Lappeenrannasta tai Joensuusta, vierailla tietyissä pitäjissä ja palata sitten takaisin Lappeenrantaan tai Joensuuhun. Pitäjissä pitää suorittaa tehtäviä, eli kohdata erilaisia satunnaistapahtumia. Matkan varrella on myös sattumakortteja, joista voi tapahtua kaikenlaista yllättävää.

Mekaanisesti peli on vanhanaikainen ja hyvin yksinkertainen. Se ei ole kohderyhmä huomioiden yksistään huono asia: pelin taustalla on ajatus, että Karjalasta kotoisin olevat isovanhemmat voisivat pelata peliä lastenlasten kanssa ja kertoa muistojaan Karjalasta. Tätä peliä osaa varmasti lähes jokainen pelata suunnilleen sääntöjä lukematta. Oppimiskynnys on matala.

Siitäkin huolimatta jää ajatus, että olisihan tätä voinut vähän modernimminkin lähestyä. Tällaisenaan peli ei nykyaikaisiin lautapeleihin tottuneille paljon tarjoa, jos Karjala-ulottuvuus ei kiinnostava.

Ulkoisesti peli on toisaalta hyvän näköinen, toisaalta turhankin pelkistetty. Matkalaukun näköinen laatikko on hauska, pelilaudan kuvitus on viehättävää ja sääntökirja selkeä. Korteissa ei kuitenkaan ole mitään kuvitusta tai koristelua, vain pelkkää mustaa valkoisella. Jotakin kuvitusta korteissa olisi voinut olla.

Sääntökirjan lisäksi pelin mukana tulee tuntuvasti paksumpi kirjanen, jossa on tietoa luovutetun Karjalan pitäjistä. Hyödyllinen infopaketti vahvistaa pelin opettavaista arvoa.

Kiinnostuneet voivat tilata peliä Karjalaiselta Nuorisoliitolta.

Pelilauta on kauniisti kuvitettu. Kuva: Mikko Saari
Pelilauta on kauniisti kuvitettu. Kuva: Mikko Saari
Kortit ovat ulkoasultaan varsin pelkistettyjä. Kuva: Mikko Saari
Kortit ovat ulkoasultaan varsin pelkistettyjä. Kuva: Mikko Saari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *