Karjalainen Nuorisoliitto ry on julkaissut uuden laitoksen 1990-luvulla alunperin ilmestyneestä Matka Karjalaan -pelistä. Peli on Afrikan tähteä muistuttava heitä-ja-liiku-peli, jossa kuljetaan noppaa heittäen pitkin ja poikin luovutettua Karjalaa.
Pelaajien tehtävänä on lähteä Lappeenrannasta tai Joensuusta, vierailla tietyissä pitäjissä ja palata sitten takaisin Lappeenrantaan tai Joensuuhun. Pitäjissä pitää suorittaa tehtäviä, eli kohdata erilaisia satunnaistapahtumia. Matkan varrella on myös sattumakortteja, joista voi tapahtua kaikenlaista yllättävää.
Mekaanisesti peli on vanhanaikainen ja hyvin yksinkertainen. Se ei ole kohderyhmä huomioiden yksistään huono asia: pelin taustalla on ajatus, että Karjalasta kotoisin olevat isovanhemmat voisivat pelata peliä lastenlasten kanssa ja kertoa muistojaan Karjalasta. Tätä peliä osaa varmasti lähes jokainen pelata suunnilleen sääntöjä lukematta. Oppimiskynnys on matala.
Siitäkin huolimatta jää ajatus, että olisihan tätä voinut vähän modernimminkin lähestyä. Tällaisenaan peli ei nykyaikaisiin lautapeleihin tottuneille paljon tarjoa, jos Karjala-ulottuvuus ei kiinnostava.
Ulkoisesti peli on toisaalta hyvän näköinen, toisaalta turhankin pelkistetty. Matkalaukun näköinen laatikko on hauska, pelilaudan kuvitus on viehättävää ja sääntökirja selkeä. Korteissa ei kuitenkaan ole mitään kuvitusta tai koristelua, vain pelkkää mustaa valkoisella. Jotakin kuvitusta korteissa olisi voinut olla.
Sääntökirjan lisäksi pelin mukana tulee tuntuvasti paksumpi kirjanen, jossa on tietoa luovutetun Karjalan pitäjistä. Hyödyllinen infopaketti vahvistaa pelin opettavaista arvoa.
Kiinnostuneet voivat tilata peliä Karjalaiselta Nuorisoliitolta.
2 vastausta aiheeseen “Matka Karjalaan -pelistä uusi laitos”
Ostin Matka Karjalaan-pelin ja koetettiin pelata sitä lastenlasten kanssa, mutta ohjeet ovat todella puutteelliset. Pitääkö ottaa pakasta kortti/kortteja, kun entinen on palautettu, hypätäänkö paikkakunnan yli, jos silmäluku ei osu kohdalle, palautetaanko kortti pakan alle (jolloin kortit eivät lopu koskaan), mitä tarkoittaa “oma paikkakunta”, onko se alkuperäisen kortin takana oleva paikkakunta, Milloin peli päättyy ja mistä tietää voittajan? Lukekaapa tarkkaan itse ja tutkikaa, miten säännöt voisi tehdä selkeäksi, jos ei olla pelattu “Afrikan tähteä”, kuten täällä kehotetaan. Toivon tähän palautetta ja sääntöjen selkeyttämistä, nyt kun pojanpoikanikin on kiinnostunut Karjalasta! Ystävällisin terveisin Oili Jaatinen, Karjalan mummo.
Matka Karjalaan -peliin liittyvissä epäselvyyksissä kannattaa olla yhteydessä Karjalaiseen nuorisoliittoon, jonka julkaisema peli on. Minulta peliä ei enää löydy, joten valitettavasti en pysty yksityiskohtaisissa sääntökysymyksissä auttamaan. Nuorisoliiton yhteystiedot löytyvät täältä.