Kategoriat
Artikkelit

Matka Karjalaan -pelistä uusi laitos

Karjalainen Nuorisoliitto ry on julkaissut uuden laitoksen 1990-luvulla ilmestyneestä Matka Karjalaan -pelistä. Opettavainen Afrikan tähteä muistuttava lautapeli kertoo luovutetun Karjalan pitäjistä.

Karjalainen Nuorisoliitto ry on julkaissut uuden laitoksen 1990-luvulla alunperin ilmestyneestä Matka Karjalaan -pelistä. Peli on Afrikan tähteä muistuttava heitä-ja-liiku-peli, jossa kuljetaan noppaa heittäen pitkin ja poikin luovutettua Karjalaa.

Matka Karjalaan -kansiPelaajien tehtävänä on lähteä Lappeenrannasta tai Joensuusta, vierailla tietyissä pitäjissä ja palata sitten takaisin Lappeenrantaan tai Joensuuhun. Pitäjissä pitää suorittaa tehtäviä, eli kohdata erilaisia satunnaistapahtumia. Matkan varrella on myös sattumakortteja, joista voi tapahtua kaikenlaista yllättävää.

Mekaanisesti peli on vanhanaikainen ja hyvin yksinkertainen. Se ei ole kohderyhmä huomioiden yksistään huono asia: pelin taustalla on ajatus, että Karjalasta kotoisin olevat isovanhemmat voisivat pelata peliä lastenlasten kanssa ja kertoa muistojaan Karjalasta. Tätä peliä osaa varmasti lähes jokainen pelata suunnilleen sääntöjä lukematta. Oppimiskynnys on matala.

Siitäkin huolimatta jää ajatus, että olisihan tätä voinut vähän modernimminkin lähestyä. Tällaisenaan peli ei nykyaikaisiin lautapeleihin tottuneille paljon tarjoa, jos Karjala-ulottuvuus ei kiinnostava.

Ulkoisesti peli on toisaalta hyvän näköinen, toisaalta turhankin pelkistetty. Matkalaukun näköinen laatikko on hauska, pelilaudan kuvitus on viehättävää ja sääntökirja selkeä. Korteissa ei kuitenkaan ole mitään kuvitusta tai koristelua, vain pelkkää mustaa valkoisella. Jotakin kuvitusta korteissa olisi voinut olla.

Sääntökirjan lisäksi pelin mukana tulee tuntuvasti paksumpi kirjanen, jossa on tietoa luovutetun Karjalan pitäjistä. Hyödyllinen infopaketti vahvistaa pelin opettavaista arvoa.

Kiinnostuneet voivat tilata peliä Karjalaiselta Nuorisoliitolta.

Pelilauta on kauniisti kuvitettu. Kuva: Mikko Saari
Pelilauta on kauniisti kuvitettu. Kuva: Mikko Saari
Kortit ovat ulkoasultaan varsin pelkistettyjä. Kuva: Mikko Saari
Kortit ovat ulkoasultaan varsin pelkistettyjä. Kuva: Mikko Saari

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Matka Karjalaan -pelistä uusi laitos”

Ostin Matka Karjalaan-pelin ja koetettiin pelata sitä lastenlasten kanssa, mutta ohjeet ovat todella puutteelliset. Pitääkö ottaa pakasta kortti/kortteja, kun entinen on palautettu, hypätäänkö paikkakunnan yli, jos silmäluku ei osu kohdalle, palautetaanko kortti pakan alle (jolloin kortit eivät lopu koskaan), mitä tarkoittaa “oma paikkakunta”, onko se alkuperäisen kortin takana oleva paikkakunta, Milloin peli päättyy ja mistä tietää voittajan? Lukekaapa tarkkaan itse ja tutkikaa, miten säännöt voisi tehdä selkeäksi, jos ei olla pelattu “Afrikan tähteä”, kuten täällä kehotetaan. Toivon tähän palautetta ja sääntöjen selkeyttämistä, nyt kun pojanpoikanikin on kiinnostunut Karjalasta! Ystävällisin terveisin Oili Jaatinen, Karjalan mummo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *