Nalkissa St. Helenalla. Kuva: Antti Puranen / BGG

Afrikan tähti

Suomalaisen on täytynyt viettää valtaosa elämästään tynnyrissä, jotta olisi välttynyt Afrikan tähdeltä. Kyseessä on kaikkien aikojen suomalainen lautapeli, josta on tullut hyvin kiinteä osa suomalaista kulttuuria. Peli löytyy lähes joka kodista, kaikki tuntevat sen ja lautapeliharrastajille sen vihaaminen on tärkeä yhdistävä tekijä.

Afrikan tähden kansiErikoista Afrikan tähdessä on se, että varsin moni osaa nimetä pelin suunnittelijan. Kari Mannerlan (1930–2006) nimi on tuttu ainakin osalle pelaajista, toisin kuin muiden suosittujen lautapelien kohdalla. Mannerla kehitti Afrikan tähden vain 19-vuotiaana. Mainosalalla uransa tehnyt Mannerla kehitteli myös muita pelejä, mutta jäi käytännössä yhden hitin ihmeeksi.

Yhtä kaikki Afrikan tähti on käynyt kaupaksi muikeasti. Julkaisijan mukaan peliä on myyty 50 vuoden aikana noin 3,5 miljoonaa kappaletta, joista noin puolet Suomessa. Peli on julkaistu noin kymmenellä kielellä.

Pelin idea

Afrikan tähden idean esittely kuulostaa suunnilleen yhtä tarpeelliselta kuin Suomen lipun värien listaus. Pelissä on yhtä kaikki tarkoitus löytää Afrikasta timantti, Afrikan tähti. Pelaajat etenevät laudalla noppaa heittäen. Reitin varrella on isompia ruutuja, joissa on laatta, jonka voi kääntää.

Laatoista löytyy jalokiviä, joista saa rahaa. Rahalla voi nopeuttaa peliään: matkustaa laivalla ja lentokoneella ja avata laattoja nopeammin (ilmaiseksi avaaminen onnistuu, kun heittää nopalla 4, 5 tai 6). Laatoissa voi piillä myös rosvo, joka vie pelaajan rahat.

Pelin loppu on lähellä, kun joku kääntää esiin Afrikan tähden. Nyt pelin voittaa se, joka ensin saapuu aloituskaupunkeihin — Kairoon tai Tangeriin — Afrikan tähden tai hevosenkengän kanssa.

Klassinen nopparalli

Iloiset neekerit tanssivat Afrikan sydämessä. Kuva: Christian Liljeberg / BGG
Iloiset neekerit tanssivat Afrikan sydämessä. Kuva: Christian Liljeberg / BGG

Afrikan tähti on armoton tuuripeli, jossa ei juuri taidolla juhlita. Perhepelinä se kuitenkin toimii hienosti, olkoonkin että osa pelin piirteistä on hieman turhauttavia. Säännöt ovat kuitenkin helpot ja pelin tavoite selkeä. Peliharrastajan näkökulmasta samaa aihetta ja samantyyppistä mekaniikkaa hyödyntää astetta nokkelammin Reiner Knizian suunnittelema Africa.

Pelin ulkoasu on pysynyt muuttumattomana 1950-luvulta lähtien. Peli on kehitetty ennen siirtomaa-ajan loppua, joten pelilauta kuvastaa kolonialistista Afrikkaa. Monilla paikoilla on nykynäkökulmasta vanhentuneet nimet ja pelilaudan kuvitus on varsin vanhanaikaista. Tätä kai jotkut paheksuivatkin, mutta tietty vanhanaikaisuus on merkittävä osa Afrikan tähden viehätystä. Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa tutustua esimerkiksi artikkeliin Afrikan tähden kääntöpuoli -näyttelystä.

Sitä sentään ihmettelen, miksei pelistä ole juuri laadukkaampia laitoksia näkynyt. Surkeat muovinappulat, ohut pelilauta ja muutenkin vähän pliisu toteutus eivät tee kunniaa klassikolle. Luulisi kunnon luksusversion tukevalla laudalla ja fiinimmällä toteutuksella kelpaavan. Wikipedian mukaan joku deluxe-versio onkin ilmestynyt, vaan se ei tainnut olla pitkäikäinen hanke. Vaan olisiko niin, että pelin vetovoima ja kyky päätyä yhä uusiin koteihin on pitkälti halvassa hinnassa?

Lisäosat

Afrikan tähden mainetta on luonnollisesti hyödynnetty, tosin ei lainkaan niin tehokkaasti, kuin voisi kuvitella. Pelistä on olemassa palapeliversio, jossa pelilauta pitää koota itse, magneettinen matkapeli ja korttipeli.

Vuonna 2005 hehkutettiin Kari Mannerlan suunnitelleen uuden pelin. Pettymys oli karvas, kun paljastui, että uutuus, Inkan aarre, ei ollut mitään muuta kuin Afrikan tähti sijoitettuna Etelä-Amerikkaan. Ainoa muutos oli korjaus Afrikan tähden säännöissä yli 50 vuotta olleeseen ongelmaan, jossa pelaaja saattoi jumittua ikiajoiksi paikalleen, jos rosvo vei rahat saarella.

Syksyllä 2014 ilmestyi Afrikan tähti: Retkikunnat, joka on oikeastaan uusi peli, jota pelataan Afrikan tähden pelilaudalla. Idea on sama, mutta peli on mutkikkaampi. Kannattaa tutustua, jos pitää Afrikan tähdestä, mutta on sitä mieltä, että pelissä voisi olla enemmän sisältöä.

Nalkissa St. Helenalla. Kuva: Antti Puranen / BGG
Nalkissa St. Helenalla. Kuva: Antti Puranen / BGG

Faktat Afrikan tähdestä

Suunnittelija:

Julkaisija: Nykyään Peliko (1951-)

Mutkikkuus: Hyvin yksinkertainen, pelin säännöt ovat erittäin helpot. Sopii hyvin nuoremmillekin pelaajille.

Onnen vaikutus: Kyllähän pelissä pääsee vähän valintojakin tekemään, mutta tuuri taitaa sittenkin ratkaista voittajan useammin kuin taito.

Vuorovaikutus: Pelaajien välillä on lähinnä kilpajuoksua, muuten toisten tekemisiä ei tarvitse juuri pohtia.

Teema: Kolonialistinen Afrikka on toimiva teema. Mannerla ei itse tiennyt Afrikasta juuri mitään — ehkä juuri siksi pelin Afrikka-kuva on niin vetoava.

Uudelleenpelattavuus: Täyspäinen ihminen ei jaksaa montaa peliä yhteen putkeen pelata.

Kieliriippuvuus: Peli on sääntöjä lukuunottamatta kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2-6

Pituus: 15-60 min

Osta peli itsellesi

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Arvostele Afrikan tähti

Sinun täytyy rekisteröityä käyttäjäksi voidaksesi arvostella pelejä.

Ääniä:156
Aito keskiarvo:2.11
Tasoitettu keskiarvo:2.11
  • 0: 4
  • 1: 26
  • 2: 80
  • 3: 42
  • 4: 4
  • 5: 0

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

4 thoughts on “Afrikan tähti”

  1. Eilen pelasin elämäni ensimmäisen jännittävän kierroksen Afrikan Tähteä. Afrikan Tähden löytyminen jäi viimeiseen kahteen kiekkoon, ja olimme suunnilleen samalla etäisyydellä Tangerista. Ainoa asia, joka olisi tehnyt pelistä vielä paremman, olisi ollut jos viimeinen kiekon olisi ollut topaasin asemesta hevosenkenkä, jotta minulla olisi ollut vielä mahdollisuus loppukiriin pelin voittaneen 8-vuotiaan poikani kanssa.

  2. saattaa olla tyhmä kysymys mutta kun sattuu askarruttamaan. joten voisiko joku kertoa mitä tuo musta hässäkkä jossa on punainen rinkula oikein kuvastaa?

  3. Ei mitään aavistusta. Lienee jonkun epämääräinen käsitys geneerisestä afrikkalaisesta kansantaiteesta?

  4. Hyvä juttu, pelinappuloiden muoto vaan ihmetyttää. Ne näyttää jotenkin paksummilta mitä meillä on kotona. Saatiin oma peli tämän vuoden alussa, onkohan tuossa jotkut omat nappulat käytössä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *