Kategoriat
Videot ja podcastit

Lautapelituubi: Huonoimmat hyvät pelit

Viime viikolla esiteltiin hyviä pelejä top 100 -listan kärjen muodossa, tällä viikolla käydään sitten läpi niitä huonoja. Videon aiheena BGG:n top 50 -listan huonoimpia pelejä – kamalaa, millaista roskaa listan kärjestä löytyykään!

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

23 vastausta aiheeseen “Lautapelituubi: Huonoimmat hyvät pelit”

Olen erittäin pettynyt tästä arvostelusta todella ala-arvoista… “Ammattilaisena” et voi arvostella pelejä kokeilematta niitä ja arvailemalla minkälainen se on. Esim. bgg top 1 pelistä kertomasi arvio. Tämä video voi vaikuttaa joidenkin mielipiteseen negatiivisesti pelistä jota he eivät ole edes kokeilleet etkä ilmeisesti sinäkään.

Pitää muistaa, että useat lautapelaajat suomessa seuraavat tätä sivustoa ja teidän mielipiteenne vaikuttavat suomen lautapelikulttuurin kehittymiseen. Valitettavaa on, että lähes kaikki pelit mitä suosittelette on työläisten asettelu tai juna pelejä ja tämä rajoittaa vahvasti suomen lautapelikulttuuria. Olisi hyvä jos olisitte avoimempia muidenkin pelien kanssa. Jos välttämättä haluatte tehdä tälläisiä pelien tyrmäys videoita peleistä joista ette pidä tuokaa se selkeästi ilmi esim. videon otsikossa…..

Olen aivan samaa mieltä “Pettynyt” kanssa – tästä jäi kyllä hyvin paha maku suuhun…

Minuahan on tähän asti haukuttu pääasiassa liian tosikoksi ja nyt heti kun vähän keventää, niin suututaan. “Huonoimmat hyvät pelit” ei sitten vihjannut, mitä tuleman pitää? Luotan sen verran yleisööni, että keskivertokatsoja ymmärtää kyllä, mikä on syväluotaavan arvostelun ja kahden minuutin kevythenkisen ja provokatiivisen videobloggauksen ero.

Punnitumman näkemyksen Twilight Strugglesta saa vaikkapa pelin Lautapelioppaasta löytyvästä arviosta. Luepa se. Samalla nollan pelin kokemuksella sekin on kirjoitettu ja vieläpä seitsemän vuotta ja noin viisisataa testaamatonta peliä sitten – siihen nähden arvio on mielestäni varsin myönteinen, ennakkoluuloton ja selvästi taustalla olevasta nollan pelin pelikokemuksesta huolimatta varsin hyvin tehty, kun kukaan ei ole seitsemän vuoden aikana löytänyt siitä liiemmin valittamista.

Mikäänhän ei myöskään estä ameritrash-pelien ystäviä heittäytymästä Lautapelioppaan avustajiksi, sillä sen lajin arvosteluja tänne saadaan. Tero Oksala on ansiokkaasti ameritrash-puolta käsitellytkin, mutta ei Terokaan joka peliä ehdi käsitellä.

Noh sanotaanko, että tästä jäi tällainen hyvin “minun mielestäni nämä on huonoja pelejä, koska x”, mutta siitä jäi painottamatta VAHVASTI se “minun mielestä” osio. Esimerkiksi Nostalgia Critic hoitaa tämän mainiosti esittämällä näkemyksensä siitä, miksi jokin elokuva ei hänen mielestään ole hyvä, mutta myös tuo ilmi, miksi kenties jotkut kyseisestä elokuvasta pitävät.

Tämä päreiden polttaminen tuli nyt siitä, että suomalaisia lautapelitubettajia on hyvin vähän. Itse en ole törmännyt muihin kuin sinun ja Tuomo Pekkasen videoihin. Kuten aikaisempi kommentoija heitti niin tietynlainen vastuuntunto tässä pitäisi olla. Tai ainakin vahva varoitus teksti – ei sitä koskaan tiedä, jos joku tämänkin sattuu vilkaisemaan etsiessään joululahjoja tutulle.

Minusta tuntuisi vähän tyhmältä painottaa, että kyse on minun mielipiteistäni, kun eihän videoissani koskaan ole mistään muusta kyse. Siivoilin joskus kymmenen vuotta sitten Lautapelioppaan arvosteluistakin kaikki “mielestäni”-sanat pois, koska lähes joka lauseenhan voisi aloittaa niin, eikä siinä taas olisi mitään järkeä.

Ihan sama juttuhan se on noiden positiivisempien videoiden kanssa – yhtä lailla niissäkin pitäisi sitten olla varoitus, että nämä ovat sitten vain minun mielipiteitäni, koska eihän niissäkään kyse ole mistään muusta. Kukaan ei kuitenkaan ole tähän mennessä niiden kohdalla valittanut. Isompi vaarahan niissä on, että joku uskoo kehuja, ostaa pelin ja pettyy, kun se ei omaan makuun sovikaan.

En oikein haluaisi mennä amerikkalaiseen tyyliin, jossa joka videon alussa on varoitus “videolla esitetyt mielipiteet ovat tekijöidensä omia, eivätkä edusta sitä, tätä eikä tuota” – voitaisiinko vain olettaa, että katsojat ovat sen verran fiksuja, että kun on video, jossa puhuva pää esittää mielipiteitä, otetaan ne mielipiteet mielipiteinä? Tuhannenkaan pelin kokemuksella ei nimittäin vielä kovin kummoisiin objektiivisiin totuuksiin pääse kiinni, mutta sen sijaan oppii kyllä tietämään aika hyvin, millaisista peleistä pitää ja millaisista ei.

Tässä en sitä paitsi näe senkään vertaa vaaraa. Jos joku ihan oikeasti etsii joululahjoja tutuille, eikä aiheesta mitään muuta tiedä kuin tämän videon sisällön, niin eipä näistä peleistä kyllä mikään ole sellainen, jota missään nimessä kenellekään suosittelisin, joka noin pienillä pohjatiedoilla on lautapeliä hankkimassa – vai lähtisitkö itse suosittelemaan Twilight Strugglea tai Mage Knightia vasta-alkajille?

Seuraavassa jaksossa palataan sitten tavallisen kiltille linjalle – luvassa on parhaiden lastenpelien esittelyä.

Olen kyllä itsekin tiedostanut suomalaisen lautapeliskenen yksiäänisyyden, enkä ole erityisen tyytyväinen tilanteeseen. Oli ilo, että Pöydällä.net aloitti toimintansa; toivottavasti siellä suunnalla riittää aktiivisuutta.

Lautapelioppaankin puolelle olisi mukavaa saada uusia kirjoittelijoita, mutta harrastus on ilmeisesti sen verran pieni, että innokkaita vapaaehtoisia tekijöitä ei juuri ole. Varsinkin ameritrash-pelien ystäviä tuntuu olevan lopulta aika vähänlaisesti, tai sitten se porukka pyörii jossain aivan muilla foorumeilla.

Tubettajiakin on tosiaan vähän; sehän se varsinainen syy onkin, miksi ylipäätään aloitin videoiden tekemisen.

(Ja katsoin, että kaverin hyllystä löytyy se Twilight Struggle. Ei kai tämän videon jälkeen oikein mukaan auta kuin testata.)

Mä ymmärrän Mikon videota taas oikein hyvin. Ja tykkäsin siitä kovastikin. En jaa Mikon kanssa samaa pelimakua. käytännössä päinvastoin. Mutta melkein yhtä kauan lautapelejä harrastaneena voin sanoa, että kyllä sitä makunsa on oppinut tuntemaan, ja näkemään ne pelit joista ei todennäköisesti tule pitämään. Mikolla on varmasti täysin sama tilanne. Twilight Struggle on yksi rakkaista ikisuosikeistani, mutta ymmärrän täysin miksi Mikko ei siitä pidä.
Muistutan myöskin, että sivusto hakee ahkeria avustajia ja kuka vaan joka osaa edes jonkinlaista ulosantia ja näkemystä omaa mahdollisuuden saada arvostelujaan julkaistuksi sivulle. Siitä vain kukin tekemään top listoja ja arvosteluja jakoon.

Kiitos Mikko hyvästä työstä jota olet tehnyt jo vuosia. Videot ovat olleet hieno lisä sivustolle. Jatka ihmeessä niiden tekemistä.

Dead of winteristä samaa mieltä – Itsellekkin meni myyntiin. Mietin vaan mistä peleistä Mikko sitten oikeasti pitää. Pohjanoteeraus videossa on Mageknight:n arvioiminen “aika pitkälliseltä veivaukselta vaikuttaa” -> pelin eeppisyys /hauskuus perustuu myös siihen ja 8 tuntia voi mennä mikä 18:00 – 02:00 on normaali kun oikeasti päättänyt, että nyt on peli-ilta.

Mikon top 10:ssä ei tosin ole yhtään itseä kiinnostavia pelejä, että ehkäpä lautapelien makuvertailu on kuin vertaisi musiikkimakua klassinen / metal.

Kokemattomille ja ehkä muillekin voidaan tehdä mukavan masentavat asetelmat ennen peliä – siitä vaan sitten Mage knightia pelaamaan hyvillä ennakkofiiliksillä.

Tämä video olisi ehkä voinut jäädä tekemättä lautapelikulttuurin edistämisen kannalta.

Muutaman katselukerran saava videobloggaus ei heilauta lautapelikulttuuria suuntaan tai toiseen. Teillä on aika suuret luulot minun vaikutusvallastani, jos tuosta olette huolissanne.

En usko, että yksikään potentiaalinen Mage Knight -fani jättää pelin kokeilematta tämän videon takia. Ihmiset kyllä oaavat muodostaa omat mielipiteensä. Lautapelaajat ovat keskimäärin aika lailla fiksumpaa porukkaa kuin millainen kuva kommenteistanne välittyy.

Kyllä nyt on kulturellit lautapelienthusiastit vetäneet herneen ja syvälle nenään, jos joku kuvittelee, että tällaisilla vajaan kymmenen minuutin nettivideoilla on oikeasti jotakin vaikutusta yhtään mihinkään kulttuuriin. Lautapelaajat Suomessa taitavat sittenkin olla keskimäärin melko tosikkoa porukkaa.. Me ollaan niin pieni kansa, että jengi luulee yhden videon vaikuttavan kaikkien mielipiteeseen. Taitavat nämä kommentoijat olla vain liian herkkiä toisten ihmsten mielipiteille. Yksi neuvo: muodostakaa omanne ja tehkää siitä vaikka video! Joku siitäkin kuitenkin tulee nillittämään.

Video oli hauska, siksikin että siinä haukuttiin myös pelejä joita arvostelija ei itse ollut kokeillut. Noussut vastareaktio on myös huvittava, ikäänkuin olisi olemassa jotkut säännöt siitä millaisia mielipiteitä saa lausua ääneen ja miten ne pitää esittää. Pelimakuja on monenlaisia, eikä niistä yhdenlaista edustavan mielipiteiden perusteella parane oikein mennä vielä tekemään johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen.

Mielestäni negatiivisista kommenteista on ostopäätöksiä tehdessä lähinnä vain hyötyä. Kannattaa myös käydä lukemassa Boardgamegeekin käyttäjien positiivisimpia ja negatiivisimpia kommentteja pelistä, niin on helpompi arvioida pelin mahdollisia hyviä ja huonoja puolia.

Joo, ääripäät on aina kiinnostavimmat. On myös lievästi hälyttävää, jos kukaan ei pidä peliä kympin arvoisena.

Tällaiset videot kertovat varmaan enemmän videon tekijän lautapelimausta ja siitä mitä peleissä arvostaa enemmän kuin niistä kommentoitavista peleistä.

Ja mulle ei jäänyt ainakaan missään kohtaa epäselväksi että väki saa tykätä Mage Knightista ihan vapaasti tai TI3:sta jos siltä tuntuu. Ihan joka välissä ei tarvitse meidän arvioijienkaan tunkea ruudulle kommentteja siitä että nämä ovat _meidän_ mielipiteitä.

Jos ei pidä esitettyjä mielipiteitä hyvin perusteltuina (esim. ei ole pelattu peliä ja/tai käytetyt argumentit ei mitenkään vähentäisi juuri sinun pelistä nauttimista) niin en kyllä näe tässä ongelmaa.

Kuten Eiska yllä sanoi, kannattaa selvittää vähän eri lähteistäkin eri ihmisten kommentteja peleistä jos haluaa peleistä jonkin kokonaiskuvan saada ilman ettei itse sitä kokeile.

Mulle tämä video avasi lisää sitä mistä juuri Mikko tykkää ja mitä arvostaa. Näin pystyn paremmin itsekin Mikon kommentteja seuratessa analysoimaan omasta näkökulmasta mitkä kehut ja haukut otan itse tosissani ja mitkä annan mennä ohi koska olen itse eri mieltä.

Joulurauhaa jne. :)

Hieman huvittaa, että pieneen trollaukseen reagoidaan noin kovasti. Jos luette lautapeliopasta tai katsotte Mikon videoita niin luulisi, että teillä on selkeä käsitys mistä Mikko tykkää ja mistä ei. Siinä mielessä olen muutaman muun kanssa samaa mieltä, että aika vahvasti Mikko tuomitsi pelejä, joita ei ole edes pelannut, mutta käsittääkseni tämä olikin osaksi videon idea, jotta saadaan mahdollisesti keskustelua aikaiseksi.

Minulle esim. Terra Mystica on kympin peli, mutta ei ole minulta pois jos Mikko ei pidä pelistä.

Tämä reagointi alkaa kovasti muistuttamaan Vaselin Tompan Vasco da Gama arvostelua ja pelilaatikon katolta heittämistä Koreassa asuessaan :) Mikkohan saa tästä lisää aihetta videoihin, kun väsää julkisen anteeksipyyntövideon:
https://www.youtube.com/watch?v=WBD_bpq70Pg

Tämähän on viihdyttävä kommenttiketju. Myös negatiivisille kommenteille on hyvä antaa tilaa ilman pontevaa valkoisten ritareiden laukkaa.

Vaselin video on legendaarinen, eikä siinä mitään että ei tykkää jostain pelistä. Vasel oli toisaalta jopa pelannut kyseistä peliä jokusen kerran.

Tähän täytyy nyt vielä sen verran jatkaa, että Twilight Struggle on testattu ja kutosen reittaus annettu. Tällaisen lausunnon kirjoittelin Lautapeliseuran foorumille:

“OpettajaH kärräsi Twilight Strugglensa pelattavaksi. Nyt on tämäkin jumalpeli testattu. Ei huono, vaan ei hyväkään.

Sääntöjen puolesta peli oli yllättävän helppo. Luin säännöt kertaalleen ja aika hyvin ymmärsin – jos olisi toisen aloittelijan kanssa pitänyt pelata, sääntökirjaa olisi pelin aikana selailtu ja jotain pieniä virheitä tehty, mutta ei mitään isompaa. Strategioista ei jäänyt oikein muuta käsitystä kuin se, että ei niitä voi kuitenkaan ymmärtää pelaamatta monta kertaa, joten turha yrittääkään.

Sain Neuvostoliiton pelattavakseni ja turpiini otin. Mid Wariin asti selvittiin ja alkupeli meni komeasti johdossa, mutta sitten imperialistisiat veivät mennen tullen. Lopputuloksessa ei ollut jossittelemista.

Hieno peli, hyviä hetkiä, ja kokonaisuus tavallaan vähän parempi kuin odotin. Mutta olennainen kysymys kuuluu – pelaisinko toiste? No en, en oikeastaan. Selvästi tämä olisi sellainen peli, jota pitäisi pelata paljon, jotta tästä saisi paljon irti, eikä minulla ole mielenkiintoa sellaiseen, jos ei oikein mahdollisuuksiakaan. Peli ei vain ole ihan minun makuuni. Jos on kaksi pelaajaa ja tuollainen pari tuntia aikaa, niin kaivan kyllä kaapista mieluummin vaikkapa Fields of Arlen.

Lopputulemaksi jää siis kutosen reittaus, eli voin pelata, mutta tuskin ehdotan itse.”

Twilight Struggle on kyllä varsin hyvä peli, vaikka etukäteen mietin että tuskin jaksan syventyä moiseen. Sitten uteliaisuus vei voiton, kun ykkösenä oli BGG:ssä.

Mutta ei sitä voi pelata kovinkaan taktisesti, ellei osaa kortteja ulkoa. Itse säännöt ovat helpot, mutta 100+ kortin täydellinen muistaminen vie kauan.

Silti tuntui vähän hölmöltä tämä video paikoin, kyllä kai pelejä pitäisi pelata ennen kuin voi sanoa oikein mitään. Ei ollut niin vakavahenkinen video, mutta kuitenkin tuli tunne että olisiko voinut jättää kommentoimatta, vähän tällainen “rumat kannet, huono kirja” -olo tuli joistakin kommenteista.

Aloitettelin vime vuoden puolella lautapeli-innosteluani ja on tullut notkuttua BGG:n sivuilla kaiken muun puutteessa, joskin tarjoaa lautapeliseuran foorumi jotakin kotikielelläkin muttei valitettavasti kovin isossa mittakaavassa.

Päädyin kurkkaamaan tämän sivuston nyt eksyttyäni ja täytyy sanoa että ensimmäiseksi katsomakseni videoksi veti kyllä aika hiljaiseksi. Kuitenkin kommenteista ymmärsin tajuta, että tämä videoblogaus ei ole ehkä ole se ensimmäinen tekijältä mikä kannattaa katsoa, jos haluaa saada järkevän ja objektiivisen kuvan sivuston sisällöstä.

Kiva kuitenkin huomata että suomalaista sisältöä löytyy ja ihan arvostelusaitin muodossa :)

Mikon kommenttiin “Teillä on aika suuret luulot minun vaikutusvallastani, jos tuosta olette huolissanne.” viitaten haluaisin jakaa anekdootin. Ainakin omassa elämässäni vaikutusvaltasi oli hyvin suuri sillä muistan muinaisilta internetin alkuajoilta nettisivusi johon kirjoittelit levyarvosteluja joilla oli ainakin minun elämääni suuri merkitys. Olin silloin juuri herkässä angstisessa yläaste-lukioiässä ja pelkästään näiden arvostelujesi pohjalta muokkautui koko musiikillinen identiteettini. Juuri sen sivun takia aloin kuuntelemaan bändejä jotka ovat vieläkin kovin rakkaita ja muokkasivat minut sellaiseksi kuin olen. Kuulostaa ehkä pateettisen runolliselta mutta haluaisin vain osoittaa esimerkin siitä että yhden ihmisen pienetkin teot voivat odottamattomasti muuttaa toisen ihmisen elämää. Älä siis aliarvoi omaa vaikutusvaltaasi.

Tulipas täälä sota.

Oli ihan pakko kommentoida, kun juuri hetki sitten youtubeen tekemäni TOP 50-listan kolme ensimmäistä peliä löytyi tältä listalta :D
Mutta silti ymmärrän myös täysin jos niistä ei pidä ja no harm done. Sama toimii toisinpäin, Mikon listalla oli monia pelejä, joita en juurikaan voi sietää tai ainakaan en pidä, esimerkiksi Kingdom Builder tulee ekana mieleen.

Pitää myös tietenkin mainostaa, kun joku kyseli suomalaisia tubettajia, niin täälä on yksi (tosin videot englanniksi :P) että tsekatkaa kiinnostuneet DiceTillDawn-kanava youtubesta. Aloitin vasta syyskuussa, mutta jokusen videon vääntänyt, toki täysin amatöörimäisellä setupilla tällä hetkellä (Iphone 5) ja vaan omaksi huviksi, mutta kivaahan tuo on.

Hyvät uudetvuodet kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *