Kategoriat
Palkinnot

Vuoden peli

Vuoden peli on suomalainen parhaille lautapeleille myönnettävä palkinto. Sen taustalla on Suomen leluyhdistys, joka on lelualan yritysten oma yhdistys, jonka jäseniä ovat muun muassa kaikki merkittävät suomalaiset lautapelien maahantuojat ja valmistajat.

Valintaprosessi

Kilpailuun osallistuvat pelit valitaan siten, että pelien maahantuojat ja valmistajat valitsevat itse, mitkä peleistään haluavat ilmoittaa mukaan kilpailuun. Osallistuminen maksaa jonkin verran. Pelit voi ilmoittaa haluamaansa luokkaan, joita on neljä: lastenpelit, perhepelit, strategiapelit ja partypelit.

Kisan tuomaristo testaa pelejä omissa peliporukoissaan ja arvioi ne käyttäen tiettyä arvostelulomaketta, jotta arvostelukriteerit ovat samat. Tuomaristo valitsee ehdokaspeleistä ensin finalistit ja sitten niistä voittajat. Voittajan valintaan osallistuvat myös kaupan edustajat, joilla on kuudes ääni tuomariston viiden äänen lisäksi.

Lastenpelien tuomaristo koostuu päiväkotien työntekijöistä, muissa raadeissa on toimittajia. Raatilaisten harrastuneisuus lautapelien saralla vaihtelee satunnaisemmasta pelailijasta lautapeliharrastajaan. Raatien kokoonpano uudistuu sitä mukaa kun vanhat raatilaiset lopettavat. Raateihin on valittu toimittajia sillä taka-ajatuksella, että nämä kirjoittaisivat kokeilemistaan peleistä juttuja lehtiinsä.

Vuoden perhepeli -voittajat

Vuoden perhepeliVuoden perhepeli -palkinnon ovat voittaneet seuraavat pelit:

Vuoden strategiapeli (aikuistenpeli) -voittajat

Vuoden strategiapeliAikuistenpelien palkinto on jaettu vuodesta 1999 alkaen. Vuodesta 2015 alkaen sarjan nimi on ollut Vuoden strategiapeli. Voittajat ovat:

Vuoden lastenpeli -voittajat

Vuoden lastenpeliLastenpelisarjaa on jaettu alusta alkaen. Sen voittajat ovat:

Vuoden partypeli -voittajat

Vuoden partypeliParhaan party- eli seurapelin palkintoa on jaettu vuodesta 2015 asti. Sen ovat voittaneet:

Vuoden peli -voittajat Lautapelioppaassa

Kaikki Lautapelioppaassa esitellyt Vuoden peli -voittajat löydät Vuoden peli -voittajat -luokasta.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Vuoden peli”

Miksi vuosilla 2000 ja 2004 ei ole aikuispelin voittajaa?? Eikö yhtään peliä ilmoitettu tähän sarjaan silloin tai pelejä ilmoitettiin liian vähän?

Sarjaa ei järjestetty tuolloin, en tiedä miksi, mutta veikkaan osallistujien puutetta. Mikäköhän noissa sarjoissa on pienin osallistujamäärä? Nykyään se ei taida olla ongelma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.