Kategoriat
Peliarvostelut

Dinner in Paris: Kokkien taisto

Vuoden 2022 strategiapeliksi valitun Dinner in Parisin lisäosan myötä ravintoloiden rakentelu muuttuu paikoin pelaajien kesken aggressiiviseksi taisteluksi.

Kun Dinner in Parisin peruspelissä pelaajien välinen vuorovaikutus oli vielä melko siistiä, ja aluehallinta torin markkinapaikoista perustui lähinnä siihen, kuka ensin ottaa alueita haltuun, Kokkien taisto -lisäosa vie vuorovaikutuksellisuuden uudelle tasolle.

Kun näyttää siltä, että toinen pelaaja on juuri saanut rakennettua helposti terasseilla laajennettavan ravintolan, mikään ei estä sinua rakentamasta ravintolarekkaasi juuri siihen kohtaan, joka häiritsee häntä eniten.

Suurin vaikutus vastustajan peliin saadaan kuitenkin pulukorteilla, joista ilmestyy toinen toistaan ikävämpiä esteitä käytettäväksi vastustajaa vastaan. Lisäosa onkin omiaan aiheuttamaan perheriitaa, jos pelin ottaa liian vakavasti.

Dinner in Paris: Kokkien taisto -lisäosan kansi

Ruokarekkoja ja metroja pariisilaiselle torille

Kokkien taisto tuo Dinner in Parisiin useampia lisäelementtejä. Neljästä hieman erilaisesta ruokarekasta kukin pelaaja voi rakentaa yhden melkein minne tahansa rakentamattomalle alueelle, ei kuitenkaan reunoilla oleville ravintolariveille. Rekasta ei juuri pisteet tai varallisuus kasva, mutta se on omiaan terassien rakentamiselle ja toisten pelaajien aluevaltausyrityksiin vaikuttamiselle.

Pelin alussa kukin pelaaja saa vuorollaan sijoittaa metron sisäänkäyntilaatan, kullekin pelilaudan alueneljännekselle yhden. Näillä laatoilla on kahdenlainen merkitys: niiden päälle ei voi rakentaa, mikä saattaa hieman vaikeuttaa terassien sijoittelua, ja toisaalta osa uusien tehtävä- ja enemmistökorttien tavoitteista liittyy metron sisäänkäyntien yhteyteen rakennettaviin terasseihin. Uusia tehtäväkortteja lisäosa tuo mukaan 24 ja uusia enemmistökortteja kuusi.

Ruokarekka laudalla.
Ruokarekat tuovat uusia mahdollisuuksia edetä laudalla. Kuva: Markus Korri

Uudet likaiset pulukortit

Eniten vuorovaikutusta peliin tuovat 24 uutta pulukorttia. Joihinkin pulukortteihin liittyy pelilaudalle asetettava laatta, kuten terveystarkastajan sulkiessa jonkin vastustajan ravintolan yhden vuoron ajaksi. Työmaa- ja ahkera tarjoilija -korttien laatoilla viedään tilaa torille rakennettavilta terasseilta, kun taas joillakin pulukorteilla vaikutetaan toisen pelaajan keräämiin resurssikortteihin. Mukana on myös vartijakortteja, jollaisen voi pelata silloin, kun haluaa torjua jonkin suoraan itseen kohdistuvan pulukortin vaikutusyrityksen.

Kustakin pelistä voi tehdä pulukorttien osalta erilaisen sen mukaan, minkä verran ottaa lisäosan kortteja mukaan suhteessa peruspelin kortteihin. Pienoiseksi ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, ettei lisäosan korteissa ole minkäänlaista merkkiä, josta ne erottaisi peruspelin korteista. Tarkkaavainen kuitenkin huomaa itse, että kaikissa lisäosan pulukorttien selitteessä on kyseiseen toimintoon viittaava otsikko, mitä peruspelin korteissa ei ole. Tämän lisäksi sääntövihossa uudet kortit on kukin selitettynä erikseen, tosin varsinaista luetteloa ei ole.

Kokkien taisto on erinomainen lisä Dinner in Parisiin, jos kaipaa peliin selkeästi enemmän vuorovaikutusta. Jos hieman ilkeämielinen vaikuttaminen toisten pelaajien peliin ei tunnu hyvältä ajatukselta, kannattaa lisäosa jättää hyllyyn.

Dinner in Paris -peli käynnissä, yleiskuva pelilaudasta
Lisäosan elementit solahtavat nätisti osaksi peruspeliä. Kuva: Markus Korri

Faktat Dinner in Paris: Kokkien taisto -lisäosasta

Suunnittelija:

Julkaisija: Funnyfox (2022), Toyrock (2023)

Mutkikkuus: Kokkien taisto tuo mutkikkuutta peliin siltä osin, että nyt toisten pelaajien peliä tulee tarkkailla entistäkin tarkemmin. Sääntöjä tulee myös toki jonkin verran lisää omaksuttavaksi.

Onnen vaikutus: Kortit ovat tärkeitä, joten onnella on merkityksensä. Siksi kannattaakin pitää useampia suunnitelmia avoimena, ja tehdä reaktiivisesti oikeita valintoja.

Vuorovaikutus: Lisäosa tarjoilee peruspelin menuun aimoannoksen ilkeää vuorovaikutusta, jonka tasoa voi kuitenkin säädellä sen mukaan, minkä verran ottaa uusia Pulukortteja vanhojen rinnalle.

Teema: Kokkien taiston uudet elementit ja mekaniikat tukevat hyvin ravintolateemaa.

Uudelleenpelattavuus: Uudelleenpelattavuusarvo lisääntyy monilta osin tämän lisäosan myötä, niin alkuasetelman kuin pelin kulunkin osalta.

Saavutettavuus: Pelissä on jonkin verran tekstiä, ja korttien itsenäinen lukeminen on edellytys pelaamiselle.

Pelaajamäärä: 2–4 pelaajaa. Kaksinpelille optimoitu pelialue on pelilaudan toisella puolella. Toimii hyvin eri pelaajamäärillä.

Pituus: Lisäosa ei varsinaisesti pidennä peliä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *