Kategoriat
Peliarvostelut

Farfalia

Farfalia on viiden hengen tikkipeli, jossa pelaajat vaihtavat paria kesken pelin tarpeen mukaan. Peli on syntynyt kahdesta lähtökohdasta. Suunnittelija Derek Carver halusi tehdä tavallisilla korteilla pelattavan pelin ja peliporukalla oli jo suosikit kolmelle, neljälle ja kuudelle pelaajalle.

Lisäksi peliin haluttiin vaihtuvat parit. Tällöin yksi muita parempi tai huonompi pelaaja pelaisi kaikkien kanssa, tasoittaen tilannetta. Huippupelaaja ei voi yksin jyrätä muita, eikä kenenkään tarvitse pelata koko aikaa huonoimman pelaajan kanssa.

Pelin idea

Farfalian kansiFarfalia on pääasiassa tavanomainen tikkipeli. Pelin kulussa on vähän erikoista tikkipelejä pelanneille.

Pisteenlaskussa on sentään omaperäisiä ideoita. Jaon alussa valitaan viisi korttia, joiden kuvaaman setin pelaajat yrittävät kerätä. Aina kun pelaaja voittaa tikin, hän saa ottaa joukkueelleen yhden kortin tikistä. Jaon lopussa katsotaan, kuinka monta vaadituista korteista löytyy. Jos koko setti on koossa, pisteitä kertyy 15, muuten vähemmän.

Pisteytyssysteemi on kerrassaan nokkela. Korttien keräämisessä on oma haasteensa, kun pitää arvioida, mitä kortteja jatkossa on helpointa saada. Paria ei tietenkään saa auttaa valinnassa.

Toinen erikoisuus on jo mainitut vaihtuvat parit. Parit pelaavat yhdessä ja jakavat pisteet. Jakaja pelaa yksin, mutta saa etuna kaksi ylimääräistä korttia jaossa ja oikeuden päättää valttimaa. Pareja vaihdetaan joka kierroksella istuma- ja pistejärjestyksen mukaan.

Parijärjestelmä toimii mainiosti ja tuo lisämakua muuten varsin tavanomaiseen peliin. Jakajan paikalla pelaaminen on haastavaa, mutta menestys sitäkin palkitsevampaa.

Muunnelmia teemasta

Peli tunnetaan myös nimillä FünF ja Chinkway. Tavallisella korttipakalla pelattavan Chinkwayn säännöt löytyvätkin Card Games -sivustolta. Säännöiltään Farfalia eroaa hieman Chinkwaysta. Chinkwayn säännöt löytyvät myös Farfalian sääntökirjasta muunnelmana ja niitä kannattaakin käyttää, sillä Chinkway on parempi peli.

Peliin on väsätty muunnelmat pienemmille pelaajamäärille. Neljällä pelataan kiinteillä pareilla, eikä ensimmäisten kolmen tikin aikana saa kerätä kortteja. Kahdella tai kolmella käytetään mielikuvituspelaajia, dummyjä. Viisinpeli on Farfaliaa parhaimmillaan.

Ongelmia

Farfalia kärsii parista ongelmasta. Toinen on edellämainittu tavanomaisuus, peli ei erotu joukosta aivan valtavasti. Vaatimus viidestä pelaajasta vähentää lisäksi mahdollisuuksia pelata peliä, vaikka toisaalta tuokin pelin olemassaololle oikeutusta.

Pahin ongelma pelissä on kuitenkin se, että huonon käden sattuessa kohdalle pelaaja on avuton. Muuta ei voi tehdä kuin toivoa, että parilla olisi paremmat kortit. Ongelma korostuu, jos pelaa sääntöjen ehdottamat kolme kierrosta, joista yksi on vielä pistearvoltaan kaksinkertainen. Entäs jos juuri finaalikierrokselle sattuu huonot kortit? Silloin ei taito tai tarkka pelisilmä juuri auta. Chinkwayn pidemmässä pelissä korttituuri tasoittuu paremmin.

Farfalialla on kuitenkin puolensa. Hyviä viiden hengen tikkipelejä ei ole loputtomasti ja varsinkin lennossa vaihtuvista joukkueista pitäville Farfalia on hauska tuttavuus. Viisinpeliä vaihtuvilla joukkueille kaipaaville suosittelisin kuitenkin tutustumista Frank’s Zoohon, joka on parempi tulkinta aiheesta (vaikka ei varsinaisesti tikkipeli olekaan).

Suunnittelija:
Julkaisija: daVinci Games / Mayfair Games
Ilmestymisvuosi: 2004
Pelaajamäärä: 2-5
Pituus: 30-45 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *