Kategoriat
Peliarvostelut

Sticheln

Sticheln on erikoinen tikkipeli, jossa pelaajat yrittävät kerätä mahdollisimman paljon kortteja, mutta ennen kaikkea vältellä tietyn, itse valitsemansa maan kortteja. Nimi on sanaleikkiä, joka viittaa sekä tikkeihin että pistämiseen — väärän maan korttien kerääminen kun pistää ikävästi.

Stichelnin pakassa on kuusi maata, joista jokaisessa on kortit 0-18 ja kolmessa värissä vielä kahteenkymmeneen asti. Nopeasti voi huomata, että pakka kelpaa hyvin moneen tarkoitukseen, kuten tavallisen korttipakan korvikkeeksi, Battle Linen tai Kadonneiden kaupunkien pelaamiseen. Uudemmassa laitoksessa onkin mukana säännöt Hattrick-peliin.

Pelin idea

Stichelnin kansiStichelnin merkittävin erikoisuus on se, että pelissä ovat valttia kaikki muut maat paitsi tikin avausmaa. Jos tikkiin ajetaan punaisella kortilla, kaikki muut värit ovat valttia. Tikin voittaa silloin isoin ei-punainen kortti ja punainen kortti voittaa vain, jos kaikki pelaajat pelaavat punaista. Maata ei ole myöskään pakko tunnustaa, eli pelaajat saavat pelata sen värisiä kortteja kuin haluavat.

Tästä kaikesta seuraa ennen kaikkea se, että aloittamaansa tikkiä on vaikea voittaa. Vaan sepä ei haittaa — Stichelnissä kun tikkien voittaminen ei ole aina hyvä asia. Jokainen pelaaja valitsee jaon alussa kipumaan, jonka korteista saa miinusta niiden numeroarvon verran, pahimmillaan siis jopa yli 15 pistettä! Kaikki muut kortit ovat yhden pisteen arvoisia.

Pelin taktiset kuviot pyörivätkin hyvin paljon sen ympärillä, kuinka saada sujautettua vastapelaajille heidän kipumaansa kortteja ja kuinka välttyä itse keräämästä kipumaataan. Välttely ei ole aina helppoa ja jos tekee virheen, ovat vastapelaajat yleensä nopeasti rankaisemassa siitä. Ei ole harvinaista nähdä pelaajien joutuvan pahasti miinuksille pelin aikana.

Loistava kolminpeli

Olen pelannut Stichelniä lähes yksinomaan kolmella pelaajalla, jolloin peli on erinomaisen taktinen. Kolminpeli on helppo hallita ja osaavat pelaajat pystyvät yleensä välttämään kipukorttien keräämistä — jos kaikki menee hyvin. Peli onkin parhaimmillaan hermojaraastavaa tuskailua.

Mitä enemmän pelaajia on mukana, sitä kaoottisemmaksi peli menee. Mukaan tulee suurempia, enemmän tuskaa tuottavia kortteja ja peliä on vaikeampaa hallita. Useammalla pelaajalla Sticheln on varmasti hauska välipala, mutta kolminpeli on herkullisen vakavahenkinen peli.

Lue Stichelnin suomenkieliset säännöt.

Suunnittelija:
Julkaisija: Amigo
Ilmestymisvuosi: 1993
Pelaajamäärä: 3-8
Pituus: 30-60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *