Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

S.O.S: Seas of Strife

Laistotikkien ystäville Texas Showdown tai Seas of Strife tarjoaa hauskan tikkienvälttelypelin, joka loistaa erityisesti viidellä tai kuudella pelaajalla.

Tikkipelit ovat suurin perinteisten korttipelien ryhmä, joten voisi kuvitella, että genressä on valtaosa innovaatioista jo nähty. Uusia tikkipelejä vyöryy kuitenkin kauppoihin tasaisesti etenkin saksalaisilta julkaisijoilta, joten vetovoimaa lajityypillä kuitenkin riittää. Ja mikäpäs siinä – jos tämän tasoisia pelejä tulee, niin valittamista ei ole.

Olin kuullut pelistä paljon kehuja ja ehdin sitä pariinkin kertaan hipelöidä paikallisessa pelikaupassa ennen kuin ostin. Hyvä kun ostin, testasimme pelin nimittäin samana päivänä peli-illassa ja jossain toisen jaon paikkeilla pöydän ympäriltä alkoi kuulua kehuja. Luovutin pelin samalla kerralla Tavernan valikoimiin, jotta se olisi hyllyssä pelattavana joka kerta ilman, että sitä tarvitsee erikseen tuoda paikalle. Nappihankinta siis!

Seas of Strife ilmestyi alunperin suunnittelija Mark Majorin omakustanteena englanniksi vuonna 2015 nimellä Strife. Amigo julkaisi pelin vuonna 2018 saksaksi nimellä Texas Showdown. Arvio on kirjoitettu alkujaan Texas Showdownin pohjalta. Vuonna 2023 Rio Grande Games julkaisi pelin englanniksi uudella purjehdusaiheella nimellä Seas of Strife ja Lautapelit.fi on julkaissut tämän painoksen suomeksi nimellä S.O.S: Seas of Strife.

Texas Showdownin kansi
Seas of Strifen kansi

Tikkien välttelyä

Pelin tavoitteena on välttää tikkien ottamista. Pakka on 60-korttinen ja maita on kahdeksan. Maat eivät kuitenkaan ole identtisiä, vaan niissä on 4–11 korttia ja ne on numeroitu siten, että isoimmat maat ovat numerojärjestyksessä pohjalla ja pienimmät huipulla. Texas Showdownissa esimerkiksi mustat kortit ovat 0–10, punaiset 11–20, siniset 21–29, ruskeat 31–38, vihreät 41–47, keltaiset 51–56, violetit 61–65 ja harmaat 71–74.

Mustalla nollalla aloitetaan aina ja sitten pelataan tikkiä maantuntopakolla: on siis pakko pelata ajettua maata, jos vain pystyy. Jos ei pysty, saa pelata mitä tahansa, ja sitten tuleekin pelin toinen kierre: kun tikkiin pelataan jotain toista maata, maantuntopakko laajenee tähänkin maahan. Sitäkin saa siis pelata.

Viimeinen kierre tulee siitä, että tikin voittaa korkein kortti sitä maata, jota tikissä on eniten. Ei siis välttämättä ajettua maata! Tasatilanteessa korkein kortti vie tikin, eli jos tikki menee vaikka 2–2, korkein tikki voittaa, oli se ajettua maata tai ei. Tämä tekee pelistä erittäin kiinnostavan ja esimerkiksi ensimmäisenä väärää maata pelanneen pelaajan asema on kiehtovan epävarma.

Jaon lopuksi lasketaan yksi sakkopiste jokaisesta kerätystä tikistä ja peli päättyy muutaman jaon jälkeen jonkun päästyä 10–15 pisteeseen, jolloin vähiten pisteitä kerännyt voittaa.

Yksinkertaisen ovelaa

Hyvä tikkipeli ei kovin mutkikkaita kuvioita vaadi. Seas of Strife on siitä oiva esimerkki. Idea on niin yksinkertainen, ettei voi kuin ihmetellä, miksei tätä ole joku keksinyt jo aikaisemmin. Peli toimii todella hyvin. Pelaajamäärä on 3–6, enkä näe suuremmin syytä pelata tätä kolmella. Kolmelle on kuitenkin parempiakin pelejä. Nelinpelinä Seas of Strife alkaa jo toimia, kun 2–2 menevät tikit tuovat yllätyksiä.

Viidellä pelaajalla dynamiikka vähän muuttuu, kuusinpelinkin luulisi toimivan hienosti. Näillä pelaajamäärillä on selvästi vähemmän hyviä tikkipelejä tarjolla, nelinpelihän on monen perinteisen tikkipelin ominta aluetta.

Seas of Strifeä onkin helppo suositella, jos peliporukassa on usein viisi tai kuusi pelaajaa ja tikkipelit maistuvat. Kannattaa kokeilla, sen verran ovelan pelikokemuksen peli tarjoaa.

Texas Showdownin kortit
Texas Showdownin korttien kuvitus on Klemens Franzin käsialaa. Kuvitus on selkeää ja korttien reunassa näkyy näppärä mittari, jossa näkyy montako korttia kussakin maassa on – sitä ei siis tarvitsee muistaa ulkoa, vaikka nopeasti logiikan oppiikin. Kuva: Mikko Saari

S.O.S. – Seas of Strife

Seas of Strifen kansi

S.O.S. eli Seas of Strife on Texas Showdownin uusi versio, jonka Rio Grande Games julkaisi vuonna 2023. Suomessa Lautapelit.fi lähti kimppaan mukaan, ja näin Texas Showdown saatiin myös suomeksi. Western-aihe on vaihtunut purjelaivoiksi, muuten peli on edeltäjäänsä nähden identtinen.

Alkuun tahdon kertoa, että olen erittäin kova tikkipelien ystävä. Lapsuudessaan pelattiin paljon kingiä, jonka yksi eristä on monelle tietokoneelta tuttu Hearts eli herttamisääri

S.O.S.-pelissä ei ole normaali korttipakka. Kortit on numeroitu 0–74 ja pakassa on kahdeksaa erilaista maata. Maat ovat värien lisäksi merkitty symbolein ja korttien isot kuvat on myös aina maakohtaiset, joten kortit on helppo erottaa toisistaan. Korteissa on myös todella kätevät viirit, jotka kertovat, kuinka iso kortti on omassa maassaan. Pisin viiri on vielä erikseen merkitty. Vallan kätevää mielestäni. 

Pelin voittaa se, joka saa vähiten pisteitä eli tikkejä ei todellakaan kannata ottaa, vaan niitä pitää varoa. Peliin mahtuu 3–6 pelaajaa ja se toimii tosi kivasti eri pelaajamäärillä, mutta parhaiten yli kolmella hengellä.

S.O.S.:n kortteja kädessä ja pöydällä
Korttien numerot ovat selkeät ja reunojen viirit kertovat maan pituuden ja kortin suhteen muihin saman maan kortteihin. Kuva: Vilma Vihervaara

Ehkä paras jippo S.O.S.:ssa on se, että pelissä ei ole täysin normaali tikkipelien maapakko. Jos aloittaja lyö punaista ja seuraavalla pelaajalla ei sitä ole, hän saa lyödä mitä tahansa, vaikka sinistä. Sen jälkeen seuraavilla pelaajilla on mahdollisuus pelata alkuperäistä punaista tai sinistä. Tikin voittaa pelaaja, joka pelasi isoimman kortin maasta, jota on pöydällä eniten. Jos maissa on yhtä paljon kortteja voittaa kaikista isoin kortti. 

Toinen hauska yksityiskohta on tähtikortit. Jokaisen maan isoin kortti on tähdellinen. Jos tällaisella kortilla voittaa tikin, saa valita kuka aloittaa seuraavan kierroksen kun normaalisti aina tikin voittaja aloittaa seuraavan. 

S.O.S.:n plussia on nopeus, korttipelille tyypillinen paketin pieni koko, helpot ja yksinkertaiset säännöt ja mukavat uudet vivahteet. Kortit sopivat myös vasenkätisille, sillä numerot löytyvät joka kulmasta. 

Muutama miinuskin kuitenkin löytyy. Tähtikorttien tähtisymboli on todella pieni. Muutamat värit ovat myös turhan lähellä toisiaan, toki onneksi korteissa on myös symbolit ja kuvituskuvat. 

Laatikon mukaan peli kestää 45 minuuttia, mutta meillä ei kertaakaan mennyt yli puolta tuntia. Jos aikaa on vähän, voidaan aina pelata vain yksi kierros. 

S.O.S.:n eri maat
Punaiset ja violetti ja siniset ja vihreät maat eivät erotu toisistaan ihan niin hyvin kuin olisi syytä. Onneksi korteissa on muitakin tuntomerkkejä kuin vain väri. Kuva: Vilma Vihervaara

Faktat Texas Showdownista / S.O.S: Seas of Strifestä

Suunnittelija:

Julkaisija: Rio Grande Games ja Lautapelit.fi (2023), Amigo (2018), omakustanteena nimellä Strife 2015

Mutkikkuus: Koskaan tikkiä pelanneelle peli on nopeasti opetettu, aivan tikkinoviiseille selittämistä on vähän enemmän. Oveluuksien sisäistäminen vaatii jaon-pari.

Onnen vaikutus: Etenkin isommilla pelaajamäärillä peli on toisinaan vähän kaoottinen, mutta kaoottisuus on oikein viihdyttävällä tasolla.

Vuorovaikutus: Peli tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia suolata toisia pelaajia tikeillä, joten pelaaminen edellyttää jonkin verran reipasta urheiluhenkeä.

Teema: Western-teema on yhdentekevä, mutta korttien kuvitus miellyttää kyllä silmää. Seas of Strifessä tilalla on purjehdusteema, joka toimii yhtä lailla.

Uudelleenpelattavuus: Yksi peli on sopivasti muutaman jaon mittainen, joten kun revanssinhimo iskee, uusintaerä on helppo ottaa.

Kieliriippuvuus: Peli ei edellytä lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 3–6; toimii jo neljällä, loistaa viidellä tai kuudella. Älä hanki kolminpeliksi.

Pituus: 30–45 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *