Kategoriat
Peliarvostelut

Mister Monster

Ikä: 6+. Pelaajien on vangittava hirviösäkki tekemällä yhteistyötä. Keneltä hirviöiden säkittäminen sujuu parhaiten?

Kartano on täynnä hirviöitä. Yhtäkkiä mummo on ovella ja hirviöt pitää saada piiloon, ettei mummoparka säikähdä. Hirviöt eivät lähde suosiolla, joten ne on sullottava säkkiin ja heitettävä kuoppaan. Reilu meininki, mutta hirviöiden kanssa pitää olla jämptisti, etteivät ne hypi silmille, senhän tietää jokainen.

Mister Monster tai alunperin Monster-Falle voitti vuonna 2011 Deutscher Spiele Preisin parhaan lastenpelin palkinnon. Peliä testattuani sanon, että aiheesta – Mister Monster on veikeä peli ja tarjoaa mukavasti haastetta koko perheelle.

Pelin kulku

Mister Monsterin kansiPelilauta kuvaa kartanoa, jossa on käytäviä ja keskellä on hirviöitä varten monttu. Pelilaudan poikki kulkee neljä rimaa, kaksi kumpaankin suuntaan. Näillä rimoilla on tarkoitus ohjata pelilaudalle laitettu hirviösäkki monttuun. Homman haaste tulee siitä, että rimoja ohjaa kaksi pelaajaa, joista toinen ohjaa vaakasuuntaa ja toinen pystysuuntaa.

Hirviön liikutteleminen ei ole itsessään kovin vaikeaa, säkin saa kuoppaan melko vaivattomasti. Sitten vain rimat alkuasentoon ja uusi hirviö kehiin! Pelissä on useita eri hirviöitä, jotka aloittavat eri kohdasta lautaa. Luonnollisesti tiimalasi juoksee koko ajan ja kun tiimalasin hiekka loppuu, vuoro on ohi.

Peliä pelataan paripelinä, mutta parit eivät ole kiinteät. Jokainen pelaaja pelaa kummankin naapurinsa kanssa. Pelaajan omat pisteet ovat kummankin naapurin kanssa saatujen pisteiden summa.

Hauska haaste

Peli toimii hienosti. Hirviöiden jahtaaminen on hauskaa, vaikka rimat eivät aina liikukaan aivan tasaisesti. Noin yleisesti ottaen mekanismi toimii mukavasti. Pelaajien on tehtävä yhteistyötä menestyäkseen, mutta peli ei kärsi yhteistyöpelien perinteisestä puutteista.

Mister Monster sopii hyvin perhepeliksi. Kolmivuotiaskin tajusi pelin, vaikka ei ihan kilpailukykyinen ollutkaan. Tästä seuraa se, että perheen kesken pelatessa isoveli voittaa lähes varmasti, jos istumajärjestys on sellainen, että vanhemmat istuvat vastakkain. Mister Monster on vahvasti taitopeli, vaikka tuurillakin on vähän sijaa. Istumajärjestys vaikuttaa kuitenkin paljon lopputulokseen, eli kannattaa vähän katsoa, kuka istuu kenen kanssa.

Pelissä on vähän mahdollisuuksia tasoituksen antamiseen. Peliä voi vaikeuttaa vaatimalla, että säkki pitää viedä tietyn lautaan merkityn huoneen yli ennen kuoppaan pudottamista. Tämä tuo sopivasti lisähaastetta paremmille pelaajille. Pienemmille pelaajille peliä voi myös helpottaa siten, että ei ole niin tarkka sen säännön suhteen, että kaatunut säkki pitää palauttaa alkuun ja yrittää uudestaan.

Mister Monsterin pelilauta. Kuva: Mikko Saari
Pahaa-aavistamaton hirviö säkissä. Kuva: Mikko Saari

Mainio koko perheen peli

Mister Monster voitti DSP-palkintonsa hyvästä syystä. Peli on hauska, toimii hyvin koko perheen pelinä vähän pienempienkin lasten kanssa. Virallinen ikäsuositus taitaa olla 6+, mutta voi peliä vähän pienemmillekin tarjota, sen verran mukavasti se tarjoaa yhteistyötä niin pelaajien kesken kuin pelaajien silmien ja käsien välillä.

Peli on parhaimmillaan kolmella tai neljällä pelaajalla. Kahdestaan voi pelata siten, että kumpikin pelaa yksin ja ohjaa molempien puolien rimoja itse, mutta se ei ole ollenkaan niin hauskaa kuin useamman pelaajan peli, enkä suosittele peliä kaksinpeliksi.

Hirviösäkki. Kuva: Mikko Saari
Kuva: Mikko Saari

Faktat Mister Monsterista

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Competo (2012)

Mutkikkuus: Yksinkertaiset säännöt oppii nopeasti ja pelin idea on helppo opettaa.

Onnen vaikutus: Peli on pitkälti taitopeli, mutta menestykseen vaikuttaa myös parin osaaminen ja tuurillakin on hieman sijaa.

Vuorovaikutus: Hyvää yhteistyötä parin kanssa vaaditaan, jotta säkin saa upotettua monttuun kerran toisensa jälkeen. Muut pelaajat saavat olla valppaina tiimalasivahteina.

Teema: Hirviöteema on hauska ja hirviöt ovat söpöjä.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä, hirviöjahti on hauskaa ja katsojillakin riittää hupia.

Kieliriippuvuus: Peli on suomen- ja ruotsinkielinen, itse peli ei lukutaitoa vaadi.

Pelaajamäärä: 2–4, paras kolmella tai neljällä.

Pituus: noin 20 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *