Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

The Resistance: Avalon

Kuningas Arthur joukkoineen on suorittamassa tehtäviä, mutta joukkoon on soluttautunut myös pahan Mordredin palvelijoita. Löytyvätkö pahikset joukosta ennen kuin on myöhäistä?

The Resistance: Avalon on pohjimmiltaan sama peli kuin jo aiemmin Lautapelioppaassa arvosteltu The Resistance. Scifiteema on vaihtunut fantasiaan, kun kuningas Arthurin joukkoihin on soluttautunut Mordredin kätyreitä. Erona alkuperäiseen The Resistanceen Avalonista puuttuvat juonikortit, mutta niiden sijaan Avalonista löytyy erikoisrooleja, joita alkuperäisessä pelissä ei ollut.

The Resistance: Avalonin kansi

Juonittelua Arthurin hovissa

Pelaajat kuuluvat kuningas Arthurin joukkoihin; suurin osa on Arthurin uskollisia palvelijoita, mutta mukana on myös kaksi tai kolme Mordredin kätyriä. Kuten monissa muissakin sosiaalisissa päättelypeleissä, tämä pieni joukko tuntee toisensa, mutta suuri joukko ei. Suuren joukon tarkoituksena on selvittää, ketkä kuuluvat omaan joukkueeseen ja pieni joukko koittaa olla paljastumatta liian aikaisin.

Peli koostuu 3–5 kierroksesta, joilla valitaan 2–5 henkilön joukko suorittamaan retkeä. Yksi pelaajista ehdottaa retkijoukkoa ja kaikki saavat äänestää joukon puolesta tai vastaan. Jos yli puolet hyväksyy retken, siirrytään seuraavaan vaiheeseen – muussa tapauksessa seuraava pelaaja saa ehdottaa mielestään parempaa retkijoukkoa ja siitä järjestetään uusi äänestys.

Kun yli puolet on hyväksynyt retken, se toteutetaan. Retkellä mukana olijat saavat kaksi korttia, joilla retki joko onnistuu tai epäonnistuu. Arthurin uskolliset palvelijat voivat pelata ainoastaan kortin retken onnistumisen puolesta, mutta Mordredin puolella olevat saavat valita kahdesta kortista. Jokainen retkellä mukana olija valitsee yhden kortin salassa ja valitut kortit sekoitetaan ennen kuin ne paljastetaan kaikille. Retki onnistuu, jos kaikki ovat pelanneet kortin onnistumisen puolesta ja epäonnistuu, jos mukana on yksikin epäonnistumiskortti. Joillakin kierroksilla tosin vaaditaan kaksi epäonnistumiskorttia koko retken epäonnistumiseen.

Peliä jatketaan, kunnes joko kolme retkeä on onnistunut tai epäonnistunut; Mordredin joukkue voittaa epäonnistuneilla retkillä ja Arthurin joukkue onnistuneilla.

Pelilauta
Pelin etenemistä seurataan tällä laudalla: ylempi rata mittaa retkien onnistumista tai epäonnistumista, alempi äänestyskierroksia. Kuva: Miira Hartemo

Salaiset roolit

Tähän asti säännöt ovat olleet samat kuin The Resistancessa. Avalonin erikoisroolit tuovat peliin vaihtelua ja vaikeuttavat tai helpottavat toisen joukkueen peliä.

Arthurin puolella päähenkilö on Merlin, joka tietää, ketkä kuuluvat Mordredin puolelle. Merlin ei kuitenkaan voi kertoa tietoaan liian avoimesti, koska jos kolme retkeä on onnistunut, Mordredin puolelle kuuluvalla salamurhaajalla on mahdollisuus eliminoida Merlin, jolloin Mordredin joukkue varastaa voiton.

Arthurin puolelle kuuluu myös Percival, joka tuntee Merlinin, mutta Mordredin joukkueen Morgana näyttäytyy myös Merlininä Percivalille. Lisäksi on itse Mordred, jota Merlin ei tunne ja Oberon, joka kuuluu Mordredin puolelle, mutta ei tunne näitä eivätkä nämä Oberonia.

Roolikortteja
Jotkut pelaajista ovat vain lojaaleja palvelijoita, toiset saavat erikoisemmat roolit. Kuva: Miira Hartemo

Loistava klassikko

Vielä vuosien jälkeen ilmestymisestään The Resistance: Avalon on yksi parhaista sosiaalisista päättelypeleistä. Samanlaisuus The Resistancen kanssa on niin selkeä, että molempia ei kannata pelikokoelmaan hankkia. Jos näistä pitäisi valita vain toinen, pidän Avalonia ehdottomasti parempana: erikoisroolit tuovat peleihin enemmän vaihtelua ja erikoisroolien pelaaminen on mielenkiintoista.

Samaan hengenvetoon täytyy huomauttaa, että The Resistancen lisäosa The Resistance: Hidden Agenda tuo Avalonin erikoisroolit scifimaailmaan lisäten myös muita erikoisrooleja ja pelimoduleita. Joten vaikka peruspelinä Avalon on alkuperäistä parempi, lisäosilla alkuperäinen vie voiton.

Äänestysmerkit
Puolesta vai vastaan? Kuva: Miira Hartemo

Faktat The Resistance: Avalonista

Suunnittelija:

Julkaisija: Indie Boards & Cards (2012)

Mutkikkuus: Yksinkertainen. Pelin oppii nopeasti pelaamalla porukassa, jotka ovat peliä jo aikaisemmin pelanneet.

Onnen vaikutus: Ei juurikaan vaikutusta.

Vuorovaikutus: Vuorovaikutus on tärkeässä roolissa. Tunnelma latistuu, jos keskustelua ei synny.

Teema: Hyvin pinnallinen fantasiateema.

Uudelleenpelattavuus: Peli jaksaa viihdyttää vielä vuosienkin jälkeen.

Kieliriippuvuus: Pelin osissa on tekstiä, mutta tarvittavat tekstit oppii helposti ulkoa.

Pelaajamäärä: 5–10, parhaimmillaan 7–10 pelaajalla.

Pituus: noin 30 minuuttia, kierrosten ja keskustelun määrä ratkaisevat.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *